Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 21:21 1 571 25

Анкара: Превръщането на Турция в газов хъб би било огромна стратегическа придобивка

  • газ-
  • газпром-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Ако капацитетът на TANAP бъде увеличен, той ще стане много важен за Европа, заяви говорителят на президента Ердоган

Анкара: Превръщането на Турция в газов хъб би било огромна стратегическа придобивка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Превръщането на Турция в център за разпределение на природен газ би било огромна стратегическа придобивка за страната, заяви говорителят на турското президентство пред телевизия А Хабер, коментирайки идеята на руския лидер Владимир Путин Турция да стане газов хъб за пренос на синьо гориво към Европа.

"Турция вече се е превърнала в много сериозен разпределителен център със своите инвестиции. Инфраструктурата е готова. Ако Европа търси нещо различно от руски газ, едно от местата, където да отиде е TANAP (газопровод през Турция, по който се пренася газ от Азербайджан, бел.ред.). Ако капацитетът на TANAP бъде увеличен, той ще стане много важен за Европа", заяви Ибрахим Калън.

По думите му Турция може да бъде използвана и за пренос на природен газ от Средиземно море, а така също и за доставки на втечнен газ.

"Това ще бъде огромна стратегическа придобивка за Турция. Ако продължим да намираме собствен газ, ще попаднем в съвсем друга лига в областта на енергетиката", каза още той, имайки предвид откритите досега находища на синьо гориво в Черно море.

Говорителят спомена и руските твърдения за извършен опит за саботаж срещу газопровода "Турски поток", отбелязвайки, че според руснаците саботажът е бил извършен от Украйна.

"(Руснаците) твърдят, че са задържали 4-5 украинци на един от изходите на "Турски поток" от Русия. Те засилиха мерките. Казват, че това е дело на Украйна. Надявам се, че подобен саботаж няма да се реализира", каза още Ибрахим Калън.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булю булю

    6 14 Отговор
    гладе пуяк просо сънува
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    19 9 Отговор
    Именно, Турция става Основен Доставчик и Играч на Европейския пазар. Урсули , Шолци и Макарони спешно да учат Турски и как се ползва ВазелинЪ.
    Ако не бяхме със скопени от Козяк 16 топки, бихме могли да ползваме комшийски намаления и да станем Инвестиционно и Производствено красиви. Уви политическите ни мекерета се назначават by САЩ, a САЩ няма никакъв интерес от Силна и Независима България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    7 0 Отговор
    Тези двамата от Баце се научиха :D
  • 5 Патето Яки

    9 3 Отговор
    Бойко и той нарави хъб а Кирчо прокопа тунела под Шипка.
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    "...но Тулупа спря проекта за Южен поток.."

    Козяк 16 е поръчителя, Тиква е само изпълнителя.

    Коментиран от #25

  • 7 Разбира се

    20 4 Отговор
    Това е истински лидер, а не пРъцКУ като нашите, на които ЕС им пречел за евтината енергия на Козлодуй, ЕС им пречел за евтин газ, ЕС им пречел за Белене, а Ердо строи нефтопроводи, газопроводи, АЕЦ-ове, терминали СПГ, фотоволтаици на новите сгради, а на нашите Криви Ракети-Псевдополитици, Космосът им пречи, все някой друг им е виновен, че са НекаДърници от Сой. Орбан изплати външните заеми на Унгария, а нашите без подаянията на Господарите, не могат един бюджет да вържат, иначе са големи ОтвоРковци на теория.

    Коментиран от #12

  • 8 С любезното съдействие

    5 2 Отговор
    на тиквата от Банкя!
  • 9 Ако имахме политици

    7 15 Отговор
    Турция е рискова страна, никога не знаеш какво ще им дойде на акъла! В България спокойно може да стане този хъб, когато Путин бъде изхвърлен от Кремъл заедно с всички пияни ушанки около него!

    Коментиран от #11

  • 10 Георги Сава Раковски

    3 7 Отговор
    От трън, та на глог! ЕС не трябва да зависи от непредвидими авторитарни режими!
    Войната в Украйна е нагледен пример за това!
  • 11 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #9 от "Ако имахме политици":

    Никакъв хъб няма да има в Турция , опорки от Кремъл си ги дръжте за Копринка !! Айде Ердоган догодина е на избори и може да пуска кьорфишеци за реклама , ама кой точно и с какъв акъл ви каза , че немци и австрийци и италианци , да не говорим за поляци и т.н ще занулят северните потоци , че да почнат да купуват същия руски газ през Турция !!!! И то при положение , че имат и тръба през Украйна със ТРИ ПЪТИ по-голям капацитет и още една през Полша !!! Страдайте си тихичко за края на Газпром и не занимавайте хората с глупости !!

    Коментиран от #15, #17

  • 12 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Разбира се":

    Брутния държавен дълг на Унгария в момента е почти 115 (сто и петнадесет) МИЛИАРДА евро !!! Или 77 % от БВП на същата !! За сравнение дълга на България е 17 ( СЕДЕМНАДЕСЕТ) милиарда евро или 25 % от БВП !!!!! И вденете най-после , че като плещите опашати лъжи излагате само себе си !! Дълга на ВСИЧКИ държави в ЕС и процента от БВП го има черно на бяло в сайта на НСИ , директно предаден от ЕВРОСТАТ !!!
  • 13 Титу

    3 6 Отговор
    Хъб без клиенти още един мъртав проект.
  • 14 Урюрвкос

    13 1 Отговор
    днес Турция пусна ракета над Черно море която прелетя 561км

    Коментиран от #16

  • 15 прав си

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    То и Турски поток нямаше да има..... освен, че го има, даже българите платихме строежа му в България .

    Коментиран от #21

  • 16 Аууууу

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Урюрвкос":

    То два пъти ще прелети над България бе
  • 17 Отговарям

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Тези северни потоци нека си ги има, от тях Ако някога потече газ, ще е руска. Аз говоря за хъб през черно море пренасящ азерския газ, газ от Черноморския шелф, от Близкия Изток….

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #17 от "Отговарям":

    И аз отговарям !! Азерския газ се договаря ДИРЕКТНО със ЕС !!! Както и евентуалния бъдещ от Туркменистан , който също ще минава през Азербайджан !! Въпреки всичките напъни да го изкарат руски , тръбата е свързана с ЕДНО ЕДИНСТВЕНО находище , Шах Дениз , което има за оператор една дребна фирмичка БП (Бритиш петролеум) !! За тръбата през Турция ЕС е платил над 40% от финансирането , така че Ердоган не може да я пипне , нито да прави каквото и да е със нея БЕЗ РАЗРШЕНИЕ от ЕС !! Газа от Израел и Кипър вече се прекарва през терминала на Шел в Египет , а след последните изцепки на Раша , вече е събрано и финансиране за тръбата от Израел , Кипър през Крит и Гърция и ще е готова до три години най-много !! Иран с последните си "доставки" за Раша тотално загуби шанса да продава газ в ЕС !! И какво остана за "хъба" на Ердоган ?? Газпром ?? Тц , не се урежда , хахаххаха !!

    Коментиран от #20

  • 19 Че тя Турция

    7 1 Отговор
    И сега си е газов хъб.
  • 20 Всъщност без разрешение от Ердоган

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Никакъв азерски газ не може да дойде до ЕС, както и никаква тръба не може да стигне от Израел, Кипър и Египет до Гърция. Това са реалностите.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Както казах

    7 4 Отговор
    С Руския газ е свършено в Европа! Ако някога станат Нормална държава, ще трябва да клекнат на килимчето и да се конкурират да продават газ през тръбопроводи които могат да пренасят газ от всякъде, а не през собствени тръби минаващи през васални държави и по начин който позволява да се монополизират доставките и продажбите му!
  • 25 Химер

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка  🇷🇺":

    Този козяй се изтърва. Но ти май си на заплата при Митрафона. Долу рсшизма . Само България.
Новини по държави: