Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 20:23 8 184 30

Русия: кои са бурятите и защо масово бягат в Казахстан и Монголия

  • русия-
  • бурятия-
  • руска федерация-
  • монголия

Автономната република Бурятия, административна единица на многонационалната Руска федерация, се намира близо до Монголия

Русия: кои са бурятите и защо масово бягат в Казахстан и Монголия - 1
Снимка: DW

Те бяха сред първите войници на Путин, нахлули в Украйна през февруари, и дълго бяха смятани за най-верните му съюзници. Кои са бурятите и защо днес те масово се опитват да напуснат Руската федерация?

Когато в края на февруари Русия нахлу в Украйна, Александра Гармашапова започнала да събира реакции на хората, които са срещу войната. Първото етническо малцинство в Русия, обявило се "против", бяха бурятите, разказва тя. Това са азиатските граждани на Русия, които по-късно, основно заради зверствата в Буча, се превърнаха в "лицето на войната" в Украйна и си спечелиха прозвището "бойните буряти на Путин".

Автономната република Бурятия, административна единица на многонационалната Руска федерация, се намира близо до Монголия. В сравнително бедния регион, намиращ се около езерото Байкал, има три начина хората да изкарват някакви пари, казва Гармашапова: да работят в мините в Северна Русия, да станат трудови емигранти в Южна Корея или да се запишат в армията.

Последното доскоро било доходоносна работа. Поради близостта на Монголия и Китай в региона са разположени много военни бази. Но от края на февруари всичко е променено, а военната служба вече е дейност, опасна за живота.

"Трудно е да си представим по-голям расизъм от този в Русия"

Стотици буряти се обръщат към Александра Гармашапова с молба за помощ, разказва младата жена. Военнослужещите и техните семейства питат как могат да прекратят трудовите си договори и да се измъкнат от Украйна. В крайна сметка била основавана фондацията "Свободна Бурятия".

Хората от Централна Азия често са възприемани като второкласни трудови мигранти в Русия. Това е нещо, което бурятите също чувстват, посочва Гармашапова. Те се сблъскват с расизма и шовинизма в Русия. Фактът, че Москва иска да "освободи" друга страна точно от такива структури, да я "денацифицира", се възприема с възмущение от много буряти, казва тя. Причината е, че е трудно "да си представим по-голям расизъм и повече нетърпимост към други народи от тези в Русия", казва активистката.

Внезапна и пълна мобилизация

Когато Владимир Путин обяви т.нар. частична мобилизация в средата на септември, Гармашапова, която сега живее в Чехия, се намирала в Казахстан. При нея постъпили стотици запитвания от буряти, които се страхували, че ще бъдат призовани в армията. Те търсели съвет как могат да се измъкнат от Русия. В Бурятия, казва Гармашапова, властите буквално хващали хората от улицата, за да ги изпратят на фронта.

Идвали в домовете на хората посред нощ, за да им връчат призовки за наборната комисия. Дори братът на неин познат, който бил мъртъв от години, бил призован и още много "студенти, пенсионери и многодетни бащи, казва Гармашапова. Тя обвинява държавното ръководство в лъжа: на много места мобилизацията не е била частична, както било обявено, а пълна.

Фондация "Свободна Бурятия" организира пътувания с автобуси за прехвърлянето на хора през границата в Монголия. На други, които сами са успели да избягат там, Гармашапова помага да се установят на новото място. Други бягат в Казахстан. Според Министерството на вътрешните работи на страната, през трите седмици след обявяването на мобилизацията от Путин в Казахстан са пристигнали около 200 000 руснаци. Повечето от тях междувременно са се преместили в друга държава, но най-малко 70 000 руснаци са новорегистрирани в Казахстан и разполагат със собствени данъчни номера.

Ако разговаряте с етнически казахстанци, казва Гармашапова, ще срещнете почти само такива, които подкрепят Украйна: "И двете страни бяха в Съветския съюз, и двете бяха деградирали по онова време, и двете бяха подложени на глад", припомня тя.

Централноазиатските държави срещу Русия?

Това е и причината ръководството на страните от Централна Азия, особено президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, да действат изненадващо независимо от Русия. Неведнъж централноазиатските държави са отправяли и критични призиви към руските си съседи. Все още нито една централноазиатска държава не е признала фалшивите "референдуми" в Източна Украйна.

В началото на месеца Казахстан отказа да изпълни искането на Русия да изгони украинския посланик. В същото време няколко банки от региона преустановиха плащанията с руската банкова карта "Мир". В средата на септември и Казахстан прекрати сътрудничеството с "Мир" - руската алтернатива на западните кредитни карти. Узбекистан и Таджикистан смятат да последват примера ѝ.

Не ги приемат само с отворени обятия

Но се чуват и критични гласове. В Казахстан политикът Мухтар Тайшан поиска границата да бъде контролирана, дори предложи тя да бъде затворена за руснаци. Пред агенция Ройтерс той заяви, че не е ясно кой точно пристига и дали влизащите руснаци подкрепят Путин или не. Журналист от медийния портал "vlast.kz" зададе въпроса дали трябва да се приемат с отворени обятия онези, които дискриминират централноазиатците в Русия.

За Гармашапова всички тези изявления са популистки. Те показват, че отношенията между етническите казахи и руснаците не винаги са били лесни и в Казахстан, смята тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    69 57 Отговор
    Русия ще загуби тази войа.

    Коментиран от #6, #10, #17

  • 2 Обратно броене

    39 27 Отговор
    Друг американски милиардер призова Украйна да остави Крим на Русия

    Американският милиардер и инвеститор Бил Екман обяви в Туитър плана си за разрешаване на конфликта в Украйна, като настоя Киев да направи отстъпки на Русия.

    „Преди 1954 г. Крим беше част от Русия и там живеят предимно етнически руснаци. Това очевидно обяснява защо световната общност не направи почти нищо, когато Русия анексира полуострова през 2014 г.“, пише той.

    Екман се обяви и против членството на Украйна в НАТО, като отбеляза, че "с всеки нов ден на конфликт рискът за целия свят нараства".
    Американският милиардер добави, че не вижда "по-реалистичен път към мира".

    Коментиран от #22

  • 3 честен ционист

    13 24 Отговор
    Махат се, за да разчистат терен за немците заселващи се по бреговете на Байкал. Скоро едно бунгало до Байкал ще струва колкото апартамент на Шанзелизе. И аз скоро ще си купувам.

    Коментиран от #20

  • 4 Фантазиите на,DW

    30 26 Отговор
    Естествено нищо подобно не се е случвало! Иначе расист е нацистът борел !
  • 5 Ха ха ха ха ха

    36 24 Отговор
    Помията на ДВ! Леонел Зинсу каза в прав текст, кои са расистите. И това не беше Русия, а назова Западния свят за най-големите расисти..
  • 6 Турчин

    18 25 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е,и? Русия няма да ви освободи следващите 1000 год,българино!

    Коментиран от #29

  • 7 Бяга им се,бягат..

    39 10 Отговор
    Стига с бурятите и кво яде розовото фламинго в Африка,кажете защо Българите обедняват по план и Докога?

    Коментиран от #8

  • 8 честен ционист

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бяга им се,бягат..":

    Докатото не вземете всички ваксината, или ще обеднеете тотално.
  • 9 Орката Костя

    21 11 Отговор
    аз съм мeлез между бурятка и чеченец
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Путлерофоб

    28 25 Отговор
    Разпада тепърва предстои.Путлер обрече Русия влизайки в западния капан. След време в западните държави ще му издигат паметници като унищожителя на Руската федерация

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Владимир Путин

    13 17 Отговор

    До коментар #10 от "Амет":

    ЛАПАМ ГОЛЕМИ ПИШ...КИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пучо Капучо

    25 11 Отговор
    Видиш ли дойче зелкен...и от раз ти става ясно колко ниско са паднали немците. А било е време, когато никой не е можел да се гъбарка с тях. Жалко.
  • 15 Хихихи..

    23 16 Отговор

    До коментар #11 от "Путлерофоб":

    В капана е всичко западно бе,момче,включително и ние.Западният свят е на гол корем чифте пищови..
  • 16 ханс

    15 9 Отговор
    Поредните щуротии
  • 17 павел

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    а ти жена си
  • 18 изпушила глава днр

    16 5 Отговор
    Бурятите са едновременно бивши и бъдещи китайци.
  • 19 Предполагаш ли?

    3 8 Отговор
    Някога Николай Юревич Витте нарича японците макаки,но тогава едва ли е имало расизъм,а страхът му от японците е основателен.Русмият изток е на карта,която русиа загуби и трябваше да освобождава земите от Байкал на изток.САЩ не беха на това мнение- и те се страхуваха от новопоявилата се Япония,добър приятел на Великобритания.Та така,нарежда Витте(статски министър на рус.империя на казаците да назлязат в Корея и те ти железницата до Порт Артур,който японците им отнеха,но зад русиа застана САЩ.Дали и сега,отново при разпада пак няма да застане,понеже тия кви беха там-те са си китайци,а както знаем от тва, с което сме се запознавали русиа е мноо уязвима от тия източнибазиарци Грабнат ли китайците Сибир,то е все едно всички американски военни действия във втората световна излишни.Или отново ще подкрепят руснаците,както по-рано.
  • 20 Рошко

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    А аз ми се ще в Алтай, ейтва зеле с тая пропаганда вече взе и смешно да ми става
  • 21 пешо

    17 11 Отговор
    украйнците напълниха европа , руснаците бягали
  • 22 И преди да броиш ши видиш

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Обратно броене":

    Че хората ум имат в главата бе!Балтийските страни беха икономика 4-5 пъти по-висока от руски,украински,белоруски(белорусите беха 1:1 с нас) ,култура друга-лутеранско християнство,католическо-или не руско,но тия Окрарйна-видела жабата,че подковават вола и тя си дигнала крака А ся,оди им кажи,че са си хора съвеЦки.Късно а?.
  • 23 дъртия

    8 6 Отговор
    ...КОИ СА dw ТА ДА И ВЯРВАМЕ !...
  • 24 Триада 2С блокира мъск

    6 2 Отговор
    Дв, да разкаже за старлинк! Защо мъск призова за мир, украинците го проклеха, после пак пристана!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    украинските военни търсят преводачи на бурятски и тувински езици защото не могат да разберат какво си говорят по радиостанциите

    Коментиран от #27

  • 27 съветник

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Урюрвкос":

    да ползват гугъл превод. гугъл знае вси4ко
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ами още по-добре

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Турчин":

    Че от кого да ни освобождава? А да бе вярно - няма нужда да има от кого. Просто така да си науми и толкова. Както го е направила 1944. За да сложи начело някой послушник? Но ние сме лесни - сами си го избрахме такъв за пРезидент!
  • 30 Ксаниба

    0 0 Отговор
    кои са баварците, и защо масово искат да излязат от състава на бундес федерацията!!!???
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания