Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2022 19:14 8 752 74

Какво мисли един руснак за Путин, докато бяга от армията

  • мобилизация-
  • русия-
  • руснак-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • руска армия-
  • санкции-
  • крим-
  • европа

Той е московчанин на 55 години, офицер от запаса и беглец от мобилизацията на Путин

Какво мисли един руснак за Путин, докато бяга от армията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Това е разказ за руснак, когото познавам цял живот, защото родителите ни бяха приятели. Той е московчанин на 55 години, офицер от запаса и беглец от мобилизацията на Путин. Произхожда от семейство на дребна съветска номенклатура – както много московчани. Да го наречем Андрей, пише "Свободна Европа".

Преди две седмици Андрей бяга от Русия със самолет за Турция. Оттам ще се пренесе в България, но чак след като си уреди банковите сметки и въобще намери сигурно място за спестяванията си. В България това е невъзможно, поради европейските банкови санкции.

Още новини от Украйна

Ще се пренесе в България, защото там има апартамент и ще изчака на слънчевото ни Черноморие да свърши бурята.

Подобен е планът и на хиляди други руски мъже, които избягаха или се готвят да бягат от мобилизацията в Русия и напълниха както курортите на Турция, така и градовете по Черноморието - там все по-отчетливо се забелязват групички от млади руски мъже по улиците, както и руснаци от всяка възраст, които очевидно не са дошли на туризъм в края на октомври.

Радостта от живота

Андрей не е от дълбоката провинция, може да се каже, че дори е космополит, образован и достатъчно заможен. След промените през 90-те години на миналия век, той работи за западни фирми в Русия. Успява да се сдобие с няколко апартамента в Москва и от години не работи, а живее от рентиерство. Обикаля света и се радва на живота. От години прекарва летата си на българското Черноморие.

Проблемът при Андрей е в това, че както и много други руснаци, той никога не се е противопоставял на путинския режим в Русия и дълги години е бил активен консуматор на пропагандата на Кремъл. Приветства анексията на Крим, убеден е, че украинският Майдан е спонсориран от Запада, има негативно отношение към украинците. След анексията, както много други руснаци, той дори отива на „патриотична почивка“ в Крим след като правителството отправя такъв призив.

През годините отношенията ни с Андрей охладняха и дори прекъснаха заради неговите политически възгледи.

В тях обаче настъпи обрат, след като Путин започна да затяга примката на терора към инакомислещите в собствената си държава. Санкциите след анексията на Крим също отрезвиха много руснаци. На Андрей започна да не му харесва Путин, особено след започването на войната с Украйна през февруари.

Путин греши, но Западът е виновен

Тогава Андрей ми се обади и ме пита какво да прави. Аз му казах да си стяга багажа и да бяга, защото нещата ще станат още по-страшни за самите руснаци. Андрей, обаче, започна да ми изнася лекции как Западът е виновен за това, че е подкрепял Путин толкова много години.

Във вината на Западния свят в легитимацията на Путин и недалновидността на западните политици, има огромна доза истина. Но това, което ме шокира в мисленето на Андрей, е че той не намира никаква вина в себе си, нито в руснаците, и сочи Запада като единствен виновник на путинската диктатура.

Тогава се скарахме с Андрей отново. Питах го на колко протеста срещу Путин е ходил. „Не искам да ме глобяват или да лежа в затвора!“ беше неговия отговор. „Аз не съм гласувал за него!“ беше неговото извинение.

До последно Андрей си мислеше, че поради неговата възраст той няма да бъде мобилизиран. Това му даваше сигурност и спокойствие, но само до момента, в който не излезе декретът на Путин. Според него на мобилизация подлежи всеки мъж, освен ако едва ли не е на смъртно легло. Особено офицерите от запаса.

Еднопосочен билет

Андрей не изчака да му бъде изпратена повиквателна и си купи еднопосочен самолетен билет за Турция. Негови приятели обаче нямаха късмета да се измъкнат. Един друг запасен офицер от Москва - на 48 години - вече беше получил повиквателна и беше върнат от летището преди да успее да замине. Съдбата му в момента е неизвестна.

Андрей ми се обади от Турция и ме помоли за помощ и съвет. Притеснява се от агресия срещу руснаци в България – както от украинци, така и от българи.

Светът на Андрей беше рухнал със страшна сила. В Москва той беше оставил възрастната си болна майка и дъщеря си, и беше прегърнал неизвестността. Казах му, че не е сам в тази трагедия и го посъветвах да черпи сили от съдбата и стоицизма на украинските бежанци.

Такива като Андрей вече пълнят европейските градове. Много ще останат и в Турция, поради това, че могат да правят банкиране и да имат достъп до финансите си. Поне засега.

Но на тях, за разлика от украинците, принудени да напуснат страната си, няма да се гледа като на бежанци, а по-скоро като на бегълци, чийто мълчалив комфорт и мълчаливо съгласие с дългогодишната агресивна политика на Путин бяха нарушени.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кънчо

    69 74 Отговор
    Аман от дебилна пропаганда!

    Коментиран от #28, #34, #55

  • 2 Ръшистъ

    75 49 Отговор
    Путкен ке падне.
  • 3 Пацо

    77 28 Отговор
    Радвал се е на убитите деца и жени в Украйна.
    Сега, бяха да спасява собствената кожа.

    Коментиран от #72

  • 4 Руснака

    15 10 Отговор
    Мисли, че жимбун жимбункин е тралаласт
  • 5 Ха ха ха ха ха

    56 32 Отговор
    Олелееее, стигнахте дъното....
    Познавам го цял живот... Да го наречем Петкан, Драган:)))) направо немате връзка с главния мозък с такива пасквили..
  • 6 Българин

    65 45 Отговор
    Русия ще загуби тази война.

    Коментиран от #49, #57

  • 7 Плашимир

    50 49 Отговор
    А какво ли мисли един украинец за Зеленски докато се разхожда по плажа на Бургас?
    Вероятно: Да се таковам в таковата ,що не отидох в Русия!? Тука само гейове и евробабаити...

    Коментиран от #15

  • 8 Ученият котка

    33 29 Отговор
    Този човек предаде Русия. Ще предаде Европа.

    Коментиран от #14

  • 9 Сандо

    41 25 Отговор
    Руснаците не са ми интересни,повече ме занимава въпроса дали ще стигнете някое българско леке за да го питате защо бяга от мобилизация и как може да не иска да се бие за великата Украйна.

    Коментиран от #50

  • 10 Русофил

    53 8 Отговор
    Свърши рентиерството ребята. Надо на фронте.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Такива, като Андрей,

    39 16 Отговор
    Ако са редови граждани, имат право да стоят 3 месеца в България. Да се моли в тоя срок и войната и путлер да свършат. Трябва пак да се забие в Турция...

    Коментиран от #19

  • 13 Ученият котка

    22 10 Отговор
    Той също ще ви предаде. Не се доверявайте на червея.
  • 14 Европа нищо не иска от него

    31 18 Отговор

    До коментар #8 от "Ученият котка":

    Какво да и предава? Вие рашистите сте по тая част...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Укропат

    13 10 Отговор
    Па сменете снимката бе. Че се види че пак съм аз със леля ми , баба и бате дето е инвалиден и аз бегам бате
  • 17 руснака мисли

    18 13 Отговор
    Колко тъпа е тази Тръс
  • 18 Тепърва ще го е страх

    28 21 Отговор
    На беглеца Андрей ще му пръснем халката, но не сватбената. Да си знае. Нека се страхува от реакцията и на българи и на украинци.
  • 19 Глупости.

    15 11 Отговор

    До коментар #12 от "Такива, като Андрей,":

    Човека е пенсионер на 55 години ако е бил военен. Има имот в България, значи има и ПМЖ в България и може да си седи колкото иска. На пенсионери които имат имот в България им даваха много лесно ПМЖ по някакъв закон у нас. Само трябва да го подновява всяка година и струва около 1000 лв.

    Коментиран от #40

  • 20 Рико

    20 6 Отговор
    На тази почва избуява отровен плевел. Андрей и андрейчовци ,казват че не почвата е виновна, а е виновен онзи вятър от другия край на света, че не е задушил плевела.Ами нали ако беше го задушил, първо андрейчовци щяха да писнат че им се бъркат в държавата и че това е агресия. Те сега го крещят без да е дошъл вятъра. Каквото и да се случи/неслучи .... другите са виновни. Ако се бъркат, защо се бъркат; ако не се бъркат, защо не са се набъркали. Какво всъщност искат андрейчовците?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 украинец учуден

    18 22 Отговор
    Ха ха ха ха ха,тук стана весело!Световно известните лъжци от дойче веле цитират друго лъжци от свободна европа!Остана само да се намесят и лъжците от гласът на америка!Ха ха ха ха!ИЗЧЕЗВАЙТЕ,плийс,няма кой да ви се върже на американската пропаганда
  • 23 без име

    23 13 Отговор
    " Такива като Андрей вече пълнят европейските градове. Много ще останат и в Турция..."

    Е, да не се чудят турците по сетне защо Русия тръгва да "освобождава" руснаците в Турция. Не, че ще успеят, но на руснаците не можеш да го обясниш предварително, защото там мисъл няма. Най развити там са само пропагандата и национализма.
  • 24 Смешници

    19 19 Отговор
    От ден на все по голяма боза и все по кисела .Само толкова ли можете? В Украйна всичко е наред ,нали? В Украйна режима се смени нормално,Украйна е демократична страна с 0 корупция ,Украйна изпълняваше минските споразумения ,Украйна не запали протестиращи в Одеса ,Украйна разследва това и хората са в затвора ,Украйна не убиваше мирни жители и деца в Донбас и Донетска, но за това нито ред ,нали ? Това ли наричате журналистика и свобода на словото? Но лесно се плюе Турция,Китай ,Русия и Иран ,нали?

    Коментиран от #62

  • 25 БЕЛОГВАРДЕЕЦ

    20 17 Отговор
    Не харесвам Путлер.
    Русия ще се отърве от него.
    Да живее Свободна Русия.
  • 26 Ламбо

    7 6 Отговор
    На дочето само името му е вярно .
  • 27 За минувшие сутки

    12 16 Отговор
    ВСУ ликвидировала 370 орки!

    Коментиран от #45

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Холмс

    19 11 Отговор
    Какво мисли един руснак за Путин?
    Това няма как да го рабереш ако статията е писана от Свободна Европа?! Понеже Европа е колония на Сащ и не е редно да питаш европейците какво мислят руснаците. Понеже европейците нямат представа какво си мислят руснаците за Путин.

    По важните въпроси за европейците са:
    Кога ще спре инфлацията?
    Ще има ли повишение на заплатите?
    Кой ще плаща по скъпите сметки?

    Коментиран от #35

  • 30 Механик

    17 15 Отговор
    "Какво мисли един руснак за Путин, докато бяга от армията"
    Ех.ехххх...
    Никого не го интересува какво мисли един, който БЯГА.
    Пропагандата ви за половин година създаде много повече русофили, отколкото БКП едно време.
    Как не се усещате, че си вкарвате автогол с такива пропагнади?
    Кой е тоя руснак? Как ще фокажете ,че има такъв и как ще докажете, че е казал именно това? Или какво, да ви вярваме ей така ли?
    Ми не ви вярваме? Имаме си умове и ги ползваме по предназначение.

    Коментиран от #32

  • 31 Долу сащ

    18 14 Отговор
    дайте какво мисли един бездомник от бруклинския мост докато неговата страна праща 67 млрд долара за 7 м на държава, която той дори не знае къде е....
  • 32 БСП на Бунището

    19 7 Отговор

    До коментар #30 от "Механик":

    А какво мисли един Руснак,който бяга,за да не го убият в Украйна....Ми не иска да е УБИТ.....Иска да работи,да печели,да използва почивките си с посещение на планина и море,на риба,на разходка...Иска да се забавлява....Да се радва на Живота.....Защо на руснаци имащи имоти в България не им се разреши достъп до финансите им....Живота е Един,дорогие товарищи....Само един!!!
  • 33 363777

    14 10 Отговор
    Мяза на пропаганден материал дето са ползвали нацистите на фронта като пръскали листовки от снаряди и са хвърляли от самолети.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мммммм

    9 12 Отговор

    До коментар #29 от "Холмс":

    Искаш ли да чуеш какво мислят за Путин и руските пропагандисти? Пусни си последните видеа на Соловьов и ще чуеш същите критики! Но за вас все е пропаганда или соросня или каквото и да е, но не и Путин?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Алла Пугачова

    17 15 Отговор
    Руснаците преди бяха крепостни селяни!
    Сега са роби!

    Коментиран от #71

  • 38 Азов🇺🇦🇩🇪🇺🇦🇩🇪🇺🇦🇩🇪

    17 6 Отговор
    Една бухалка в тиквата на Андрей подкрепял диктатора комунист. Такива мъ-рши като Андрей замърсяват и нашия въздух
  • 39 Лошотията

    16 10 Отговор
    Те такива дето са се укривали от мобилизация е имало и през лятото на 1941г. - близо един милион са се скрили по селата и горите.Други без да се бият са се предавали в плен - само ген.Власов е предал в плен на немците 120 000 души. Ииии... накрая Червеното знаме се развя над Райхстага. Другаде е лошотията - руснаците пак ще простят на колаборационистите. Сталин беше подбарал и власовците,и бандеровците,но дойде Хрушча и им даде амнистия.

    Коментиран от #43, #51, #64

  • 40 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Глупости.":

    Няма нужда дори от това !! От Бургас има всеки ден по десет екскурзии до Турция за 50-60 лв , колкото е автобусния билет !! Излиза , влиза обратно и има още 3 месеца ! И ще си напазарува от Турция плюс това !
  • 41 Какво ни интересува

    7 11 Отговор
    мнението на един предател,дезертьор!
  • 42 Синед Возабмажд Тиб Зарееп

    7 0 Отговор
    ВЕРВАЙТЕ МИИ!!
    ма такова, какви са тези русофилски заглавия!!!
    руснак мисли, руснак бяга!!!

    Какво не си мисли руснак, когато не бяга от армията!!
    мммм...
    или..
    Как не мисли руснак зашото не може да бяга от армията!!
    ееее...ммм ъъъъ
    каво си мисли армията, като вижда че руснака не мисли и не бяга!1
    УУУпс, коя армия, чия армия????
  • 43 Сталин

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "Лошотията":

    Е избил не по малко руснаци от Хитлер мойто момче ,щом ти е кумир яма да ти се бъркам

    Коментиран от #48

  • 44 Бибитко

    11 10 Отговор
    Свободна Европа: "Аз сама си съчинявам истории и сама си ги разказвам!".

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Топ Писател

    6 3 Отговор
    Не съсем малка част от не съвсем бедни и за ожалване О(у)краинци на които.им се.наложи.да.напуснат страната.така или иначе си изкарваха времето в чужбина с немъчени пари.Същото ще стане и в БГ ако стане война.Мутрите о техните фамилии ще се измъкнат като пръсни а ахмаците ще се стрелят като в американски екшън.Така че не сравнявайте богати украинци с несъвсем богати руснаци
  • 48 Като чакали

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Сталин":

    Руснаци са избивали Ленин,Троцки,Зиновиев,Дзерджински - по тяхно време са репресирани аристокрацията,предприемачите,духовенството,военните... Сталин е разчистил донякъде,доколкото е можал държавата от меншевики,есери,троцкисти и.... ленинисти. По стечение на обстоятелствата и НЕслучайно това са преди всичко хазари,семити, но и много американци,финландци,грузинци,немци,унгарци,азери... все ревУлУционери сбироток от цял свят. Сталин не е бил и никога не се е проявявял като антисемит,но реално е поразкарал семитите от държавното управление - затова и до днес вият срещу него като чакали и.... много рядко някой придиря вина на семитите Ленин и Троцки.

    Коментиран от #58

  • 49 РУСИЯ СПЕЧЕЛИ

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ЦЕЛИЯ СВЯТ НА СВОЯ СТРАНА ЗАРАДИ АНАЛНИТЕ НАПЪНИ НА БАЙ ДЪН И НА ВИКТОРИЯ НЮМАН ПОДКРЕПАТА НА НАЦИЗМА В УКРАЙНА!!!

    Коментиран от #65

  • 50 ИЛИ ВЕЛИКАТА

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    БЪЛГАРИЯ НАПРИМЕР?! БИХТЕ ЛИ СЕ БИЛИ ЗА БОЙКО БОРИСОВ?! ЗА СОЛОМОН ПАСИ?! ЗА КОСТОВ?! ЗА ТОМА БИКА?! ЗА ДЕСА АТАНАСОВА НА ВСИЧКИ МЕТРЕСА?!! ЗА ДЕРИТКОВА?!! ХА!
  • 51 Точно затова

    5 10 Отговор

    До коментар #39 от "Лошотията":

    И не само на бандеровци и власовци,а Хрушчов амнистира и прибалтийските нацисти и татарите дето имаха полкове и батальони във Вермахта и SS. Точно затова днес руснаците ручат живи жаби... защото са наивни и милозливи.

    Коментиран от #63

  • 52 И ДАЖЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бибитко":

    САМ САМА СИ ИМ ВЯРВАМ!!! АМА ВИЕ ЗАЩО НЕ МИ ВЯРВАТЕ?!!!
  • 53 Войводата

    16 5 Отговор
    Не знам какво чакат руските запасняци и просто не се воражат и застрелят президентът и всички негови изкуфяли старци като Чаушеску. Май до там ще се стигне рано или късно....

    Коментиран от #70

  • 54 Като глупаци...

    10 6 Отговор
    Вместо да мрете на фронта в Украйна по добре се жертвайте за освобождаване на Русия от диктатурата на Путин и компартията от олигарси със милярди долари печалби а вие живящи като офце. Няма толкова просто славянско население.,.., има има казва се България.....
  • 55 този който

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "кънчо":

    Истината боли .!.
  • 56 Еди

    5 2 Отговор
    Това е просто женски полов орган,нехигиенизиран! Ако въобще съществува такъв човек!?!?!
  • 57 Еди

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ама в некой друг живот!
  • 58 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Като чакали":

    Грузинецът Джугашвили, колко грузинци ликвидира и колко руснаци? /Като процент/
  • 59 Слава на Украйна, слава на героите!

    11 6 Отговор
    Време е блятовете да платят сметка на Пут.кин...

    Коментиран от #69

  • 60 Просто човек

    12 5 Отговор
    Не искаме рашисти тук! Да си стоят в блатото...
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Божеее,

    6 5 Отговор

    До коментар #24 от "Смешници":

    Каква е Украйна си е нейна работа драги!Украинците стреляли по Донбас?!Ами чий е Донбас,бе умнико, и кой се опитва да им го приватизира,както и Крим,Запорожие,Луганска и т.н.?!Има си международни договори,които си подписал и не можеш да ги нарушаваш,когато ти хрумне!И да говориш глупости от сорта,че Русия е там,където имало дори един руски гроб!Това, да бие тревога в промития ти мозък?!А що се отнася до Украйна,тя да е окупирала чужда земя,да е влязла и сантиметър в руска територия?!Нейно свещено право е да брани земята и хората си с всички средства!Ако бях аз,няма да се въздържам толкова!Щях да трепя орките където и да ги срещна,защото отдавна са го заслужили и вината си е само тяхна!
  • 63 Ох,боже!

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Точно затова":

    Руснаците наивни и милозливи?!Ти трева ли пасеш?!
  • 64 Лаврентий Берия

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Лошотията":

    Прочети "Колимски разкази" от Варлам Шаламов. Преполъчвам на всички русофили, биващи и "специалисти по руска душевност". За съжаление, повечето от вас не са прочели и една книга от руски автор, но понеже приятеля на един приятел каза... та така. Книгата си заслужава, ще си призная, че независимо дето не съм особен фен на руснаците, имаше разкази на които тайничко си поплаквах. Такива работи!
  • 65 СЪВЕТНИК

    6 4 Отговор

    До коментар #49 от "РУСИЯ СПЕЧЕЛИ":

    СПЕЧЕЛИ ОМРАЗАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ, А НЕ ВОЙНАТА
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бях в Турция

    1 2 Отговор
    Групички руснаци доста подържани,изглежда работа не са пипали ,пълнят моловете за дамски дрехи ,и поликлиниките за смяна на пола .Но казват ,че турците не подбирали много много ,даже опитват да създават смейства и да имат деца ,опитите продължават
  • 68 Украинка

    3 1 Отговор
    Ако това е истина, тогава този руснак трябва да го съдят, като изменник на родината. Росия всичко му е дала, а той направо на въжето, за такива не мие жал.
  • 69 Господ

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Слава на Украйна, слава на героите!":

    Всичко вижда, той не иска война, затова всички, които подкрепят тази война, ще отговарят пред него. Зеленски ще гори в ада.
  • 70 Украинка

    2 1 Отговор

    До коментар #53 от "Войводата":

    Аз пък не разбирам украинци, какво чакат, да няма държава? Това ще стане, идин не адекватен наркоман и други до него дроганти управляват Украйна. Продадоха земята и те са доволни. Изнасят зърно, а то е не Украинско, а американско
  • 71 Украинка

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Алла Пугачова":

    Не заслужава да се пише за тази "голямата певица" уж
  • 72 Украинка

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пацо":

    Кои деца и жени? А от Донбас преди 8г и те са по паспорт украинци. Защо тогава мълча, плюмка такава
  • 73 българански

    1 1 Отговор
    а какво мисли един плъх, когато кораба започне да потъва?
  • 74 Българин

    0 0 Отговор
    Руснаците да не бягат, ами да отиват в Москва и да свалят режима !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания