Намибия се споразумя за временна сделка с Европейския съюз за продажба на своите редкоземни минерали, които са от решаващо значение за секторите на възобновяемата енергия. Това заяви министърът на мините и енергетиката Том Алуеендо, цитиран от Ройтерс.

Представители на ЕС и Намибия казаха на Ройтерс през юли, че планират сделка за водорода и минералите, докато блокът работи за намаляване на зависимостта си от руската енергия.

Постигнахме принципно споразумение за условията, каквито и да са материалите, ние ще ги обработваме тук, каза Алуеендо относно подходите, които се предприемат, за да се гарантира, че южноафриканската страна ще извлече полза от своите ресурси.

Намибия има значителни запаси от редкоземни минерали като диспрозий и тербий, необходими за постоянни магнити в батериите на електрически автомобили и вятърни турбини.

Европейският съюз иска по-лесен достъп до минерали в Намибия и планира геоложки проекти за проучване на ресурсите на страна, която е почти толкова голяма, колкото общата територия на Франция и Германия.

По думите на Алуеендо има голямо търсене на редкоземни метали в южноафриканската страна, за да се задвижи глобалният преход към зелена енергия.

Намибия има за цел да се позиционира като център за възобновяема енергия в Африка, също благодарение на огромния си потенциал за слънчева и вятърна енергия за производство на зелен водород.

Източник: Ройтерс