Last news in Fakti

22 Октомври, 2022 20:28 4 967 28

Как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?

  • сметки за ток-
  • отопление-
  • газ-
  • климатик-
  • палети-
  • дърва-
  • потребители-
  • цени-
  • пари-
  • зима

Най-скъпо ще ни струва, ако ползваме природен газ

Как е най-изгодно да се отопляваме през зимата? - 1
Снимка: Shutterstock

Докато се чака решение на парламента ще има ли по-евтина и по-скъпа тарифа за ток спрямо потреблението, екип на bTV провери кое топло излиза най-изгодно. Климатик или термопомпа - това показват изчисления на Центъра за енергийна ефективност, направени за bTV.

Ако апартаментът ни например е 65 квадратни метра, за целия зимен сезон отоплението ще ни излезе около 450 лв. за несанирано и 230 лв. за санирано жилище.

Моментната снимка показва, че най-скъпо ще ни струва, ако ползваме природен газ - 1500 лв. за неизолиран и 750 лева за добре изолиран апартамент. В класацията следват: пелетите, печките на ток, въглищата и топлофикация, като сумите варират в зависимост от типа жилище.

Какви съвети за пестене дават експертите?

Златка Витанова е купила 10 кубика дърва за тази зима. Жената изчислява, че разходите ѝ за топло са скочили двойно. Затова експертите изчисляват, че трябва да помислим внимателно какъв тип отопление избираме, тъй като 50-60 процента от разходите за жилището отиват за това. И дават съвети как да пестим.

„Можем да сменим стъклопакетите, това е лесно. Ако живеем в кооперация или в малка фамилна сграда, можем да сложим топлоизолация на таванското помещение, можем да се постараем да понижим и температурата в апартаментите си“, заяви Александър Станков от Центъра за енергийна ефективност. „Ако вместо 23 градуса в помещението ви е 22 градуса средно за целия отоплителен сезон, то това са 5 процента спестяване на енергия за отопление, ако са два градуса, може да стигне и повече- 8-9 процента“, обясни Людмил Костадинов, експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Експертите препоръчват и да се възползваме от програмата за енергийно обновяване на сградите, тъй като това е дългосрочно решение за по-ниски сметки. „Стоте процента субсидия са нещо, което го няма никъде другаде по света. Това е истински подарък на тези, които успеят да се възползват от него. За съжаление, те няма да са много – очакваме около 1000 сгради сега, а 60 000 чакат обновяване“, съобщи Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност. Затова и Златка е санирала вече дома си и е категорична, че ако дървата поскъпнат още, ще се отоплява на ток.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    44 1 Отговор
    да ходим на гости на политиците ?
  • 2 Без име

    34 1 Отговор
    На гости , как… много ясно🤣😂🤣
  • 3 тре44

    48 9 Отговор
    Отоплението за целия сезон ще ни излезе 450 лв. в някой друг живот. Отопляваме се 6- 7 месеца в годината. Няма как 450 лв. да стигнат за 6-7 месеца. Освен ако отоплителен уред не се включва само вечер за 2 часа.
    И това саниране, дето го възхваляват, е от полза само за вътрешни апартаменти и с южно/ западно изложение. Ако жилището е по ниските етажи, северно, източно изложение, дето не вижда слънце, забравете за ползи от санирането.

    Коментиран от #11

  • 4 Не мои да смУЯта

    11 2 Отговор
    А пУ язе за 20 куб дърВуА ще ми стигнат за еди н сезон 20 по 110 2200 лв ли прави че не мога да смятам
  • 5 2022

    28 14 Отговор
    Двучленно семейство сме.
    Живеем в двустаен апартамен на първия етаж.
    Сградата ни е санирана.
    Преди санирването,цялата зима се отоплявахме с 5-6куб дърва.
    След санирването,се отопляваме с 3куб дърва.
    Който казва,че няма полза от санирването,
    извинявам се ,но нека се прегледа на лекар.

    Коментиран от #7, #9, #14, #27

  • 6 Хасковски каунь

    18 4 Отговор
    Май със софийското парно ще ми е най на килепир. С дърва е най- скъпо.
  • 7 позеленял

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "2022":

    кажи къде е лекаря ?
  • 8 пълни глупости

    40 2 Отговор
    За 450 лева за сезон не можеш да отопляваш една спалня.Тези от btv явно са големи наивници щом им пробутват подобни глупости и те ги излъчнат.
  • 9 тре44

    28 9 Отговор

    До коментар #5 от "2022":

    Пиша от личен опит- полза от санирането няма за първи етажи, северно или източно изложение. По горните етажи само обикалят стаите, да разберат кои са по- топли и се местят/ обитават същите стаи над съседите си. Разходите за отопление са същите, както преди санирането.
    Агресията си я задръж за теб, може да те постопли.

    Коментиран от #19

  • 10 Много ясно

    16 1 Отговор
    На Карибите...
  • 11 Има начин

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "тре44":

    Кражба колко може! Тези в парламента това правят! Всички са на газ, аз и ти им ги плащаме!
  • 12 а ъъъ

    17 2 Отговор
    Не е ли по-добре да се самоизбесим така ще ни излезе най-евтино, разхода е само за въжето.
  • 13 бобо

    47 2 Отговор
    В България се произвежда евтина енергия, от която изнасяме! Изобщо не трябва да се въвеждат две тарифи И да се въвеждат режими на икономии /хората достатъчно са се ограничили, че вече всичко им идва в повече/, само и само да угодим на ЕС!
  • 14 Бай ганьо

    27 4 Отговор

    До коментар #5 от "2022":

    А сметна ли и глобалното затопляне, то вече няма студ, и ще се стоплим евтино като се изгонят краварите от нашите земи
  • 15 снимката

    30 2 Отговор
    Така ще я караме и тази зима.
    Ние нямаме комини, няма газифициране. Така я караме всяка зима. Искат деца - друг път.
    Как ще отгледаш дете на студено?
    И как ще имаш сили да се противопоставяш, след като сме унищожени. А те ще си играят игрички - "този не искам, онзи не понасям".
  • 16 Мое мнение

    44 1 Отговор
    Най-евтино, а и най-полезно ще ни е да се топлим като тичаме. И то като тичаме около парламента, а пред нас бягат политиците измислили тия две тарифи. Още по-добре ще е ако държим в ръка и по някоя сопа.
  • 17 Матей преображенски

    18 1 Отговор
    А,вие се тут-кай-те с безплатния ток и народа ще ви сгрее в пленарната зала с по една гЬОсте-рица в десницата.
  • 18 Гост

    15 0 Отговор
    Очевидно тоя въпрос вече няма смисъл! Нали искат да изравнят сметките на всички източници на топлина, и нали всички се сещаме, че ще е към най-скъпото!!!
  • 19 Много си умен мен!

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "тре44":

    Само в твоята глава няма полза от изолация на 1 етаж.Сигурно си и от онези дето си мислят, че инверторните климатици са боклуци, харчат много и няма смисъл от тях.Ти си от онези умници които си спират климатика и го пускат когато искат да е топло и после се чудят защо имат 300-400лв за ток.Когато искаш да получиш нещо ще трябва и да дадеш с пр@дни@ боя не се прави.Сега чети хубаво!На ет.1съм външен ап. с изолация като съм изолирал и таваните с вата и картон а пода с фибран при -4 вътре без да е работило нищо е 16/хол 22кв.м. с инверторен климатик 9ка. Японски никога не се спира през зимата,през деня е на 23гр. вечер го намаляме на 19гр.точно за 30 дни 109кв.ч.смуче над -10/-15гр. отива към 140-170кв.ч. което се е случвало много рядко.Спалня 12кв..м.конвекторна печка 2000 вата.пискаме е на 1000вата за през ноща като вкл. и изкл.сравнително рядко.Т образен голям коридор+ кухня гардеробна 6 кв.м.и баня с тоалетна.Апартамента е много топъл сега .преди изолацията нямаше стопляне.Лято ток 55-68лв.зима 120-30лв.при нормални минусови тем.при брутални 160-180лв.

    Коментиран от #28

  • 20 фон дел лайнаркaтa

    22 6 Отговор
    тази зима ще ви топли навеждането пред сащ, омразата към русия и любовта ви към мен!
  • 21 Няма такива шехеризади

    15 4 Отговор
    соросоидните лъжци още малко ще започнат да рекламират живот в пещери и землянки, само и само да оправдаят обречените си "зелени" политики и необяснимата злъч към всяко постижеие на цивилизацията, неизбежно зависещо от руски газ и атомна енергия.
  • 22 Уса

    3 7 Отговор
    На ток винаги е било най изгодно особено сега при новите цени на горивата тока остава назад в цените.Това което ще платите за цялата къща,на ток е равносилно за една,стая с печка на,дърва по 200лв кубика.Един кубик изгаря за 1 седмица като не палите нощем
  • 23 Уса

    5 6 Отговор
    Отоплението на цяла къща на два етажа с ток е 400лв в най студените месеци,като включвам бойлер,готварски печки и всичко останало.Пиите си газта и си яжте дървата атомната енергия ще остане най практичната чиста и евтина всичко останало са,само манипулации на различните бизнеси
  • 24 червено

    2 0 Отговор
    вино,странджанско дядо.родопско одеало и не ти трябва печка.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЩЕ СЕ ОТОПЛЯВАМЕ С ЯДРЕНО ГОРИВО

    1 1 Отговор
    НАЙ ЛОШО ЩЕ Е ЛЯТОСКА - 120 ГРАДУСА НА СЯНКА
  • 27 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "2022":

    Значи живейВате в апартамеН. Сградата ви е санирВАна. Да се прегледВАме на лекар. А какви бяха температурите през зимата с 5-6 кубика дърва и след санирВАнето?
    Много неграмотно население в Бургас. Неслучайно в цели три училища на матурата по български език 100 % от оценките са 2-ка.
  • 28 Що не си

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Много си умен мен!":

    запазиш комплексите и агресията за студените зимни месеци? Може да те стоплят ЕВТИНО в санирания ти апартамент.
    апропо- май си от фирмите- обръчи, които санират апартаменти по разни програми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове