Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Октомври, 2022 13:10 3 136 62

Орбан срещу ЕС: приятелят на Путин започна кампания срещу санкциите за Русия

  • виктор орбан-
  • русия-
  • ес-
  • унгария-
  • владимир путин-
  • газ-
  • фидес-
  • природен газ-
  • санкции

Унгария внася голяма част от енергията си от Русия и не желае това да се променя

Орбан срещу ЕС: приятелят на Путин започна кампания срещу санкциите за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарското правителство започна рекламна кампания срещу наложените на Русия международни санкции. Посланието в нея е образно: изобразена е бомба с надпис "Sankciók" (санкции) с удебелен шрифт. Кампанията рекламира участието в последната и току-що започнала т. нар. "национална консултация" в Унгария, която представлява необвързващо проучване. Унгария се гордее, че е единствената страна в ЕС, която пита гражданите си за санкциите срещу Русия.

Реторика срещу санкциите на ЕС

Още новини от Украйна

Въпросите в "националната консултация" обаче не са формулирани съвсем неутрално. Един пример: "Повишаването на цената на природния газ ще оскъпи значително и селскостопанските продукти. (...) Ръстът на цените на храните в развиващите се страни увеличава риска от глад. Това ще доведе до още по-големи миграционни вълни от преди. По този начин ще нарасне и натискът върху външните граници на Европа. Подкрепяте ли санкции, които увеличават цените на храните?"

Целта на допитването вероятно е да подкрепи реториката срещу санкциите на управляващата партия "Фидес". От месеци насам унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че мерките на ЕС срещу Кремъл носят повече вреди, отколкото ползи. Едно негово изказване изясни гледната му точка: "Виждаме, че войната и санкциите на Брюксел предизвикаха огромни икономически сътресения и драстично увеличение на цените. Светът е изправен пред икономическа криза. Унгария трябва да остане извън тази война. И трябва да защитава финансовата сигурност на семействата. Трябва да имаме пространство за маневриране и възможност за незабавно действие."

Будапеща разчита на близостта с Путин

Унгария договори и изключение от петролното ембарго на ЕС, което ще влезе в сила от 2023 година. Тя може да продължи да внася петрол по тръбопровода "Дружба". Страната е силно зависима от руските енергийни доставки. От началото на военната инвазия в Украйна Будапеща засили енергийните си връзки с Русия. Не само за петрола, но и на газа Унгария продължава да разчита на Русия, която е най-големият енергиен доставчик на страната още от съветско време. Днес 85% от потреблението на страната все още се покрива с внос от Русия.

В средата на октомври унгарският външен министър Петер Сиярто анонсира, че от Русия ще пристигат още по-големи количества газ в бъдеще . И не само това: "Генералният директор на "Газпром Експорт" ще подпише споразумение, което ще ни даде възможност да отложим плащанията. Това ще подобри условията ни за плащане." Така при покачване на цената на газа над определен праг Унгария ще има възможност да разсрочи част от плащанията си в рамките на три години. Спрямо настоящата пазарна цена, стойността на тази отсрочка възлиза на около 1 милиард евро.

"Политическо решение"

Енергийният експерт Атила Холода, бивш държавен секретар по въпросите на енергетиката, смята, че съществуват алтернативи: "Унгария е свързана с всички съседни държави. Ние можем да купуваме полски, литовски, хърватски втечнен природен газ, норвежки газ или газ от други източници. Но не го правим, защото сме ангажирани с Русия. Това очевидно е политическо решение."

Холода смята това за грешка. Обвързването с продавача рано или късно довежда до това, че купувачът започва да представлява интересите на доставчика си, смята той. Експертът вижда признаците за подобно нещо при сегашното правителство. Като пример той посочва следното изказване на външния министър Сиярто: "Подчертах пред шефа на "Газпром" Алексей Милер, че Унгария ще продължи да настоява, че доставките на газ и свързаните с тях дейности не трябва да бъдат санкционирани. Досега ние успешно се борихме за това, ще продължим да го отстояваме и за в бъдеще."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    45 8 Отговор
    А швабите точат зъби да му крадат газа от "Турски поток".
  • 3 Сталин

    55 13 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 100 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България

    Коментиран от #7

  • 4 Хихихи..

    57 10 Отговор
    Виктор е Приятел на Държавата си бе,шматки.А вие си купувайте Руска Газ от Мадагаскар..
  • 5 ...

    7 17 Отговор
    За да има санкции са гласували ЗА.
    Останалото е чесъне на езици.
  • 6 Русофоб Антисемит

    12 38 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН":

    Малко е позабравил танковете от 1956г чии бяха😆😆😆Или може би точно заради това.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Много работи

    10 44 Отговор
    Тоз циркаджия не разбра че страната му няма стратегическо значение и сценките коит разиграва са абсолютно без значение..на никой в ЕС в момента не му пука тез къде са и къде искат да ходят

    Коментиран от #15, #33

  • 9 Последния Софиянец

    53 7 Отговор
    Това е демокрация.Да питаш гражданите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русофобите в шок

    52 15 Отговор
    Единственият здравомислещ политик в ЕС. Разумен реалист!

    Коментиран от #23, #45

  • 12 Навалний

    9 40 Отговор
    Скоро ще го ударят през ръчичките тоя путинская холуй!

    Коментиран от #34

  • 13 Българин

    52 9 Отговор
    Орбан е единствения свестен политик в ЕС!!!
  • 14 Реално

    37 7 Отговор
    Байдън е престъпник! Ще се срещне със "Страшния съд"!
  • 15 гост

    37 6 Отговор

    До коментар #8 от "Много работи":

    А вий дето го коментирате,не разбрахте ли,че България е 10 пъти по зле от Унгария

    Коментиран от #18, #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Всички знаят че цените се вдигат

    37 6 Отговор
    Заради идиотски те санкций на ЕС срещу Русия, влошаването качеството на живота е поради същата причина, но народите никой не ги пита искат или не искат, това е европейската либерална евроатлантическа извратена демокрация
  • 18 50 пъти са по добре

    5 33 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    А бе ти наясно ли си че ако излязат от ес ще се озъбят след 6 месеца..тез глупаци не отиват никъде..

    Коментиран от #20, #24

  • 19 Реалност

    33 6 Отговор
    Щом джендърите реват значи Орбан е на прав път!
  • 20 Учуден

    21 2 Отговор

    До коментар #18 от "50 пъти са по добре":

    Защо тогава най богатите държави са в Азия, там е и единствената държава, в която няма бедни ОАЕ? Швейцария също не са озъбили. П.П. Реална май само, който е в ЕС е озъбен:)

    Коментиран от #26

  • 21 Наблюдател

    4 23 Отговор
    Икономическите санкциите не действат веднага а след известно време. През септември ефекта на санкциите срещу Русия започна да се чувства осезателно, като с всяка измината седмица той все повече ще се засилва докато Русия не изпадне в икономически колапс. Затова всички руски агенти на влияние са задействани за да окажат натиск срещу тяхното прилагане.

    Коментиран от #40

  • 22 Да ама не

    4 22 Отговор
    Феновете на Орбан да проверят колко е инфлацията в Унгария и дали скоро не са вдигали данъците.... Винаги резултатът от такива популисти на власт е КРИЗА!!!

    Коментиран от #27

  • 23 Истината

    6 24 Отговор

    До коментар #11 от "Русофобите в шок":

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против
    маниакалната идея, че Русия има мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #37, #57

  • 24 Без коментар

    28 4 Отговор

    До коментар #18 от "50 пъти са по добре":

    Минимална заплата в Албания - 410 евро
    Минимална заплата в България от ЕС - 360 евро
    Мисля, че няма смисъл да коментираме кой е озъбен и кой не
    Унгария е с площ по малка от България, но има дъщерни заводи на Фолксваген, Опел, Шкода, Леново, Сони, Сименс, предстои откриването на огромен завод за джипове Great Wall, а ние освен гей паради друго нямаме.
  • 25 Ахмак

    21 2 Отговор
    Поне има един който е с акъла си
  • 26 ТИРбушон

    4 14 Отговор

    До коментар #20 от "Учуден":

    Бил съм в 8 държави от ЕС. Не видях някой да се е озъбил.... Напротив. Живеят си доста добре.

    Коментиран от #29

  • 27 Да ама не

    20 3 Отговор

    До коментар #22 от "Да ама не":

    Инфлация в Унгария - 16.7%
    Инфлация в България - 18.5%
    Инфлация в Германия - 20,6%
    Орбан е вдигнал данъците само на банките и на търговците с печалба над 58 000 евро месечно, за което също трябва да бъде поздравен.
  • 28 какара

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИН":

    ЩО, на кво се обосновава твоето герочно изказване, аз смятам че не е
  • 29 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #26 от "ТИРбушон":

    Кога си бил там - когато са били в СИВ ли:) От както почна пландемията в Западна Европа изобщо не живеят, като стадо са, омърлушени и отчаяни. Миналата година ходих в Германия и Австрия - пълен леш.

    Коментиран от #35, #43

  • 30 генч

    2 15 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    благодарение на вечната дружба някой българи са по руснаци от руснаците и так силно им се навеждат че вкарват ръския интерес в българския заден ДВОР(
  • 31 стоян георгиев

    4 16 Отговор
    орбан трябва да се изгони брутално от ес.подчертавам на думата брутално.преди ни правеше номера на нас с несолидарността си към проблема ни с бежанците .сега се прави на хитър с конфликта в украина.трябва да се отвори процедура по извеждането на унгария от ес и това да стане бързо и безкомпромисно!

    Коментиран от #36, #39

  • 32 Теле

    9 0 Отговор
    Щото е морален
  • 33 мунчо

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Много работи":

    Kak Унгария да няма стратегическо местоположение, като единственото място от където могат да минат камиони и товари без митница в рамките на ЕС - изток-запад е през Унгария. И това поне докато Сърбия не влезе в ЕС, което реално няма да стане в близките 50 години, но ако този съюз въобще съществува до тогава. Гледайте картата преди да пишете глупости!
  • 34 Един от многото

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Навалний":

    Навалний, уважават ли те грузинците в затвора по един-два пъти дневно?

    Коментиран от #60

  • 35 генчо

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    викаш средната класа в руската федереция цъфнали и завързали, играят на хармоника казачок и са много весели от обстановката там?
  • 36 бре

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    хаха, луд за връзване си. що не идеш да се прегледаш

    Коментиран от #44

  • 37 Един от многото

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Аз виждам една истина . Ти лижеш на Бай пън памперса.

    Коментиран от #61

  • 38 ФЕН

    2 12 Отговор
    Орбан е зависим от Русия ....държат го на каишка с много милиони в офшорни сметки ! всички го знаят американци ,евреи и, китайци, европейци .МУСАТ му изкара кирливете продажни ризи и сега го пържат на бавен огън кога ще го осветлят и Орбон го знае . Интересното е че ББ има идентична схема по случая с ОРбан и там го нахендри един агент от ДС с пръстен на ръката . А още по смешното е ,че руснаците продадоха тайните на евреите ....пълен смях
  • 39 Един от многото

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    А процедура срещу този, който ги изпрати насам бежанците ще има ли. За ФАЩ говоря

    Коментиран от #47

  • 40 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Само може да наблюдаваш и да се надяваш.Как се срива цялата евро и Фащ система.Тези санкции се оказаха обратно действащи.Цяла европа налага режим на тока.Защо ли няма режим в Азия или Русия?Кой освобождава държавните резерви на горивата?Кой изпада в инфлация и растящи цени?Наблюдавай и се надявай.
  • 41 Васил

    3 10 Отговор
    Орбан си е класически боклук!
  • 42 Малий

    3 9 Отговор
    Имат си и те Копеикин
  • 43 ТИРбушон

    1 8 Отговор

    До коментар #29 от "Хахаха":

    И в момента съм в Китцбюел, но пандемията я изкарах във Вал дизеер Франция. Е бедна ти е фантазията колко пък са зле.... 😆😆😆Направо да ти се дореве. А маджарите са долно племе и ще ядат хурката. Май не гледат как Полша плаща глоба по милион евро дневно...
  • 44 стоян георгиев

    2 11 Отговор

    До коментар #36 от "бре":

    що да съм луд?на тоя му минава номера щото не му се обръща достатъчно внимание.да му спрат утре париците и пазарите на европа и унгарците ще го обесят на червата му в центъра на будапеща.ес е прекалено толерантен към такива хитреци.нещеш европа?ами чао !!!!евразииския съюз те чака.там ще цъфтиш и вържеш.трябва да се създаде процедура за бързо изгонване на унгария от ес.

    Коментиран от #48

  • 45 Стамат

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русофобите в шок":

    Всичко , което е непослушно и не играе по свирката на Фащ и Изм.мни.ата с Файзер, трябва да се наплю.е и да дава пари на Зел.дал да отчита на Бай и Урсуза.
    Още малко и ще им се затворят устата и ще започне да излизат много неща за изм.мата с война и Зеле.дал.
    Опитват се да накарат Кьовеши да провери сделката с ваксините, но .........ще видим.
  • 46 Казуар

    3 8 Отговор
    Главанакът Орбан някой насила ли го държи в Европа.
  • 47 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #39 от "Един от многото":

    бежанци за насам ще има винаги.тук е добре там зле.тва е проблема.там имат по 100 деца и няма ни кво да ядат ни къде да ги дянат.не са сащ причината за проблема.
  • 48 Стамат

    9 3 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    И като затворят пътищата и няма зеленчук за европата?Ами колко завода има там за автомобили?За разлика от БГ , там има индустрия.Унгарците са си направили сметката и знаят за какво го правят.Такива, като Урси и тем подобни, само вдигат шум и ти включително.

    Коментиран от #49

  • 49 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #48 от "Стамат":

    направили са си грънци.никои дето си прави сметката не реже клона на които седи.без европа унгарците ще са като сърбите.просяци с две леви обувки.сега държат заложници 500 милиона дето ги хранят с тънките лъжи на премиера си и крадяики на дребно.само да обявят процедура по гоненето и ще се изпуснат в гащите до един.
  • 50 набийте си го в тиквите и вървете на ПсМ

    10 2 Отговор
    Добре де идиоти , човекът си гледа работата и интереса на Унгария , пък и какво ако и да е приятел на Путин , нещо лошо ли има в това , извън рамките на очевидното ви психясване по темата . Приятелството с Урсула ли е препоръчително според вас , там трябва медицинска намеса , не приятелство . И разберете накрая , противни сте ни , много противни и нетърпими .

    Коментиран от #59

  • 51 !!!?

    7 9 Отговор
    Орбан - унгарският Андрешко...шамар да е, но аванта да е !!!?

  • 52 Токсик

    13 2 Отговор
    Две статии през час за деня от фашисткото Дойче Зеле против Орбан , което означава, че много им е бръкнал в здравето.
  • 53 Ето го

    7 1 Отговор
    демократичния подход,допитване до хората,не до други!
  • 54 Дааааааам

    4 1 Отговор
    За колко ли гущера холодата си е продал съвеста и ръси отрови? Който си гледа интереса е наказван и обругаван, а който се съсипва , но е лоялен на колонизатора фащ, е готин и прогресивен. Подобно на времето, за да съм "готин" пропуших. Пълна простотия. Хахахахахахахахахахахаахааааааааааааааааааааааа
  • 55 Даа

    6 1 Отговор
    Един призрак броди по Европа призрака на либералния неофашизъм.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 !!!?

    6 2 Отговор
    Непоносима воня на лоялни, либерастични иединно"мислещи" джендита.
    Там където има единомислие, означава че никой не мисли. Що ето? Брюкселскозелките в ЕК на ЕСът.
  • 59 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #50 от "набийте си го в тиквите и вървете на ПсМ":

    проблема е много прост.орбан говори против европа и съботира единството и докато черпи с пълни шепи от европеиските фондове,пазари и сигурност.като европа е проблем за унгария да излиза от ес и да отива при приятеля си путин.само човек с много ниска степен на интелигентност не разбира къде е заровено кучето ,така че не обвиняваи другите в своите проблеми.

    Коментиран от #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Навалний

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Един от многото":

    ДВ ватник!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: