Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 11:33 2 455 12

Ето какво поиска Турция от Финландия

  • финландия-
  • терористи-
  • пкк-
  • турция-
  • нато-
  • швеция

Разговорите продължиха шест часа

Ето какво поиска Турция от Финландия - 1
Снимка: Shutterstock

Турска и финландска делегации се срещнаха в Анкара, за да обсъдят искането на Турция за екстрадиране на обвинени в тероризъм лица, предаде Анадолската агенция.

Разговорите, състояли се вчера при закрити врата, продължиха шест часа. В срещата участваха служители на министерствата на правосъдието на Финландия и Турция. Турската делегация бе оглавена от Касъм Чичек, ръководител на отдела за външни отношения в турското министерство на правосъдието.

По време на разговорите турските официални представители отново са отправили искането си към финландската делегация за екстрадирането на членове на две терористични групировки - Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. Анкара бе заплашила да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят нейните искания.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, с който да бъдат премахнати пречките пред присъединяването на двете страни към НАТО. Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с ФЕТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наско

    7 4 Отговор
    НАТО ........и хъб за турски поток с руска газ.Бре този Ер?!
  • 3 Рошко

    26 4 Отговор
    Краварите могат само да си мечтаят за разцепването на ирак Сирия Турция и създаването на кюрдистсн. Султана е велик

    Коментиран от #5

  • 4 6754

    21 4 Отговор
    Така се прави, първо казваш какво следва да направят, после ги пускаш под условие.
    А не както простокиро пуска директно, с условия за нас, а не за кандидата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 копейката

    7 6 Отговор
    А ние се предлагаме на руснаците..... Няма достойни българи, които да не са подлоги на чужди,и да гледат българското
  • 7 И кво стана сега....?

    6 24 Отговор
    Миролюбива и демократична Финландия където спазването на човешките права са известни и пример в целия свят и защитата на свободата на човешкия живот са най висша ценност , да бъде обвинявана в тероризъм от диктаторска Турция, затова че е дала убежище на преследвани от диктатурата турски граждани...!!!!

    Коментиран от #8, #10, #11, #12

  • 8 СтанаЩоСтанаСатана

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "И кво стана сега....?":

    А жертвите на терористите нямат ли човешкото право да живеят, кой решава да защитава отнемащите им това право убийци? Странно.
  • 9 Отново на поста си

    4 1 Отговор
    Са всички евроатланТИКВИ
  • 10 Aнонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "И кво стана сега....?":

    Много ама много си далеч от истината....
  • 11 Ами иди гръмни и ти две бомби

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "И кво стана сега....?":

    На площада и после избягай във Финландия и почни да ревеш, че ти нарушават човешкото право да гърмиш бомби
  • 12 Българските турци

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "И кво стана сега....?":

    Представете си турците и помаците от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как шведите и финландците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост...И тогава ли в миролюбива и демократична Финландия спазването на човешките права и защитата на свободата на човешкия живот щяха да са най висша ценност и пример в целия свят!!!...
Новини по държави: