Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 16:16 3 064 5

Защо арестуваха една от най-уважаваните лекарки в Турция?

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • репресии-
  • истанбул-
  • турски лекарски съюз-
  • лекари-
  • доктори-
  • шебнем финджанджъ

Задържането на лекарката стана ден, след като полицията извърши обиски в няколко турски градове

Защо арестуваха една от най-уважаваните лекарки в Турция? - 1
Снимка: Shutterstock

Тази седмица в Истанбул бе арестувана председателката на Турския лекарски съюз - известната и изключително уважаваната проф. д-р Шебнем Корур Финджанджъ. Тя бе задържана в дома ѝ в Истанбул по обвинение в извършване на терористична пропаганда, след което бе закарана в Анкара, пише БТА.

Д-р Финджанджъ бе арестувана по нареждане на Анкарската главна прокуратура заради нейно изявление от миналата седмица пред медия, свързана с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Тя бе призовала за независимо разследване на твърденията, че турската армия е използвала химическо оръжие срещу кюрдски бойци в Северен Ирак. По-късно в интервю за друга медия обаче тя уточни, че "не е казала, че вярва турската армия да е използвала химическо оръжие".

Турските медии уточниха, че 63-годишната Финджанджъ е била задържана на 26 октомври сутринта в дома ѝ в Истанбул по обвинение в извършване на терористична пропаганда. Полицията обискира дома ѝ, след което тя бе транспортирана в Анкара. Впоследствие председателката на Турския лекарски съюз бе предадена на съда. Прокуратурата настоява тя да бъде отстранена от поста ѝ начело на медицинската асоциация. По нареждане на съда в Анкара тя бе изпратена в затвор в очакване на стартирането на делото срещу нея.

Още миналата седмица турските власти категорично отхвърлиха твърденията, че турските военни са използвали химическо оръжие срещу ПКК в Северен Ирак, настоявайки, че армията не разполага с такива оръжия.

Управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отхвърли като "клевета" твърдения за използване на химическо оръжие от турските въоръжени сили. На следващия ден и министерството на националната отбрана на Турция също отхвърли "обвиненията" на председателката на Турския лекарски съюз, че турските въоръжени сили са използвали химическо оръжие срещу "терористи". Министерството определи твърденията като "напразен последен отпор" от страна на терористичната организация, която според него "все повече отслабва в резултат на успешните операции на Турция".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също обвини Финджанджъ, че е извършила клевета спрямо въоръжените сили на Турция и е обидила страната си, "като е говорила на езика на терористичната организация". Той обеща да предприеме действия за "прочистване" на Турския лекарски съюз и други професионални организации от "поддръжници на терористичната организация".

Съюзникът на Ердоган - Девлет Бахчели, който е лидер на Партията на националистическото действие, също осъди остро Финджандъ, като дори заяви, че тя трябва да бъде лишена от турско гражданство, тъй като е "враг на Турция".


Коя е д-р Шебнем Корур Финджанджъ?

Проф. Финджанджъ е сред водещите активисти за защита на човешките права в Турция и е международно признат експерт по съдебна медицина. Тя е председател на Фондацията за правата на човека в Турция, най-голямата правозащитна организация в страната. Финджанджъ е сред създателите на "Истанбулския протокол" - международен стандарт за съдебномедицински разследвания и документиране на изтезания. Била е ръководител на катедрата по съдебна медицина в Истанбулския университет, докато не е била принудена да напусне поста си заради подкрепата си за правата на човека и академичната свобода.

Шебнем Корур Финджанджъ започва работата си за разследвания и предотвратяване на изтезанията през 90-те години на миналия век, като документира случаи на изтезания и пише за етичните задължения на лекарите въпреки репресивните мерки на турското правителство. През 1996 г. тя извършва разследвания на масови гробове в Босна и Херцеговина. Работила е със Световната здравна организация по разследвания на случаи сексуално насилие над жени и е разследвала смъртни случаи при задържания в Бахрейн, Израел и Филипините.

През юни 2016 г. д-р Финджанджъ е арестувана и обвинена в извършване на терористична пропаганда заради участието ѝ в кампания в подкрепа на свободата на медиите. Тя е освободена 10 дни по-късно и е оправдана през юли 2019 г. след кампания на няколко турски и международни правозащитни организации.

През 2016 г. тя подписва петицията за мир на над 1000 турски академици с призив за спиране на военните операции срещу кюрдите в Югоизточна Турция. През декември 2018 г. е осъдена на две години и шест месеца затвор - една от най-дългите присъди, издадени за човек, подписал петицията. Тя обжалва решението и не е вкарана в затвора.

Д-р Финджанджъ е получила много награди, включително наградата "Хрант Динк" през 2014 г. Тя е член на управителния съвет на Асоциацията на съдебномедицинските експерти, на Истанбулската медицинска камара, на Турската медицинска асоциация и на Консултативния съвет по правата на човека към министър-председателя.

Тя завършва Медицинския факултет в Истанбулския университет през 1983 г. и специализира в Института по съдебна медицина през 1987 г. През 1990 г. става доцент, през 1996 г. - професор, а през 1997 г. става ръководител на катедра.

Междувременно от Турския лекарски съюз вчера обявиха, че Финджанджъ е жертва на кампания за "линчуване" и определиха задържането ѝ като неприемливо. Световната медицинска асоциация (World Medical Association) също остро осъди ареста на д-р Шебнем Корур Финджанджъ.

Задържането на лекарката стана ден, след като полицията извърши обиски в няколко турски градове и задържа единайсет журналисти, работещи в прокюрдски медии. Полицията съобщи, че журналистите са задържани заради разпространение на съдържание, "което подбужда обществото към омраза", и обвини медиите във връзки с ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. в рамките на която са загинали над 40 хиляди души.

Представителката на Амнести Интернешънъл в Турция Милена Бюум каза, че "нищо, което Финджанджъ е казала или направила, не може да оправдае лишаването ѝ от свобода по този своеволен начин, който очевидно цели да я накара да замълчи и да изпрати смразяващо послание към другите".

Арестът на Финджанджъ бе сред темите, поместени вчера на първите страници на повечето турски вестници - проправителствени и опозиционни. В материалите на проправителствените издания бе изтъкнато, че тя е била арестувана за терористична пропаганда. Вестниците писаха, че при обиска в жилището на Финджанджъ са били иззети дигитални материали и патрони за пистолет и за автомат Калашников. "Какво е това, докторе", гласеше заглавието на едно от изданията по темата.

Заглавието на опозиционния в. "Евренсел" обаче бе "Мръсната игра срещу Турския лекарски съюз". Вестникът писа, че след ареста на д-р Финджанджъ са се разразили протести в цялата страна в подкрепа на Турския лекарски съюз и най-вече в подкрепа на самата председателка на асоциацията. По информация на "Евренсел" по време на демонстрацията в Истанбул се е намесила полицията и са били арестувани много протестиращи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Язека

    3 11 Отговор
    Защо?! -Защото думи като право, справедливост и т.н. са чисто празни думи. Слава Богу има и честни хора по света!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Крали Марко

    3 9 Отговор
    Света мълчи. Запада мълчи. Америка мълчи. Този свят до 1991г. го нямаше и имаше кантар. Сега кантар няма и везните натъжават в полза на мерзавците. Не остана. Не остана . Трайте още малко за добро. Те идват.
  • 5 Aнонимен

    3 0 Отговор
    Задържана е защото обвинява турските въоражени сили че са исползвали химическо оръжие при операция против ПКК(кюрдска терористична групировка).
Новини по държави: