Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Октомври, 2022 17:22 10 647 39

САЩ засилват натиска върху Турция

  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • турция-
  • натиск-
  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • изтребители

Ердоган има стратегически и добре установени връзки както с Киев, така и с Москва

САЩ засилват натиска върху Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американски официални лица са провели разговори с турските си колеги относно спазването на финансовите санкции, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Това е последният ход на Запада в опит да окаже натиск върху Анкара за приемането на по-твърда позиция спрямо Москва, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Делегация, ръководена от Елизабет Розенберг, заместник-министър на финансите на САЩ, се е срещнала с турски представили от финансовото министерство на страната и бизнес групи в рамките на пътуване до Анкара и Истанбул тази седмица, става ясно от изявление.

Още новини от Украйна

В него Министерството на финансите на САЩ посочва, че „Розенберг обхвана редица теми, включително санкциите и износния контрол, наложени на Русия от широка коалиция от над 30 държави, енергийната сигурност, политиката срещу прането на пари и противодействието на финансиране на тероризма". Според изявлението „тези срещи потвърждават важността на тясното партньорство между САЩ и Турция за справяне с рисковете, причинени от избягване на санкции и други незаконни финансови дейности“.

Посещението става факт, след като турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в казахстанската столица – четвъртата среща помежду им в рамките на четири месеца. Двамата лидери се споразумяха да засилят енергийните връзки и да създадат международен газов хъб в Турция, потенциално позиционирайки страната като ключов маршрут за руските потоци към Европа. Задълбочаващите се икономически и търговски връзки на Турция с Русия, подкрепени от сърдечните отношения между Ердоган и Путин, станаха причина за гнева на Запада, който иска да създаде единен международен фронт и да убеди Москва да промени курса си спрямо Украйна.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Турция през юни като част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън да събере подкрепа за ограничаване на руски активи в чужбина. По-късно Адейемо изпрати писмо до няколко турски бизнес групи, предупреждавайки ги за последиците от извършването на бизнес в Русия. Ердоган има стратегически и добре установени връзки както с Киев, така и с Москва и се стреми да позиционира Турция като посредник за преодоляване на конфликта. Той помогна за осигуряването на сделки за възобновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища и улесни обмена на затворници.

Въпреки че Турция осъди нахлуването на Русия и се обяви против анексирането на четири украински региона, Ердоган публично защити Путин срещу западните санкции. Турция става все по-важен партньор за Путин, тъй като санкциите затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции. А Ердоган, който ще се кандидатира за още един мандат на изборите догодина, очаква Русия да помогне за укрепване на затруднената икономика на Турция, като това усилие включва осигуряване на намален газ и споразумение за плащанията в лири. Ибрахим Калин, говорител на турското президентство, потвърди във вторник, че „продължават“ разговорите за забавяне на плащанията до 2024 г. на турския държавен вносител на енергия Botas към Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    44 7 Отговор
    А- щрак , проливите , и , мъж , козяшки флот ?! Ердоган после ще ги подстриже !

    Коментиран от #13

  • 2 Майна

    97 7 Отговор
    Вече е жалко ,ако някой не е наясно каква ,,демократична,, страна е САЩ и каква унищожителна политика налагаше на всички народи по света..
    Да, но свърши..,ха ха ха...
    Последни ,,агонизиращи,, напъни..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаа

    84 11 Отговор
    Ми турците са си тарикати.. Ако и ние не се правихме на ""дръж ми шапката"", а слушахме Турция щяхме да полетим като икономика, ама нали трябва да се краде на поразия, пък народа да страда. Крадлив народ......

    Коментиран от #8, #37

  • 5 Наглост

    86 9 Отговор
    Тия колонизатори вече съвсем нахално нареждат на целия свят как да им вървят по краварската гайда.
  • 6 Рошко

    82 7 Отговор
    Някой вярва ли че ердоган ще ги послуша, аз лично, не. Това е политик
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    73 6 Отговор
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲
    Това , ако не е намеса във вътрешната и външната политика на независима държава - здраве му кажи
    👿👿👿👿👿
  • 8 Хаха

    8 26 Отговор

    До коментар #4 от "Хаа":

    све сте полетяли като икономика. То хората избяха, останха летзи като теб и румен радев. Уж летят ама надолу
  • 9 Имперска демокрация

    54 3 Отговор
    САЩ в момента натискат Венецуела, Русия, Иран, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Китай, Саудитска арабия. И Турция предстои да натискат. Искам да разбера след натискането следва ли изискване?

    Коментиран от #12

  • 10 Варненец

    15 68 Отговор
    Абе много руШофилчета са наели, да не би путлер да им плаща в долари? Който иска да живее в рушка, защо не си отива, ами спами тук? Турците имат над 100% инфлация, защото са с рушките, ако продължат, ще имат и повече. Рушка е империя на злото и само тези, които не са живели под руШко робство и не им плащат, я величаят. Мизерен живот, но патриотичел, униформи в калта, нищо за хората само агресичност и тероризъм, съчетани с желанието на путлер за империализъм.

    Коментиран от #18, #20

  • 11 САЩ са международен терорист

    68 7 Отговор
    Свърши американският неоколиализъм на диктат, санкции, ограбване. Светът е на всички, а не на САЩ!
  • 12 Имперска демокрация

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Имперска демокрация":

    ИЗТИСКВАНЕ ИЗТИСКВАНЕ ?????

    Коментиран от #14

  • 13 Поч

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Какъв изказ! Каква бистра и ясна мисъл! Какво слово само!
    Всичко разбрахме. Все така, "пич"!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шака Zулу

    62 6 Отговор
    САЩ МОГАТ ДА ОКАЗВАТ НАТИСК НА МУШМОРОЦИ КАТО НАС И НЕКОИ БАНАНОВИ РЕПУБЛИКИ,НО НА ФАКТОР И СИЛА КАТО ТУРЦИЯ НЯМА ШАНС. ЕРДОГАН САМО ДА ОБЯВИ ГЛАСНО ,ЧЕ ИЗЛИЗА ОТ НАТО И СЕ РАЗПАДА НА СЕКУНДАТА.ЕРДОГАН ДЪРЖИ КОЗОВЕТЕ.
  • 16 бай Даньо

    11 18 Отговор
    Изтърваха американците Ердоган в проваления преврат сега ще го убеждават!? Но и те се учат, за разлика от българи или руснаци повтарящи едни и същи грешки до безкрай... Идва един доста по лош свят с една доста по агресивна Америка която ще ги решава проблемите като Ердоган от далеко . Кой разбрал разбрал.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе,

    32 6 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    вие,от Варна, щото сте вързали от лизане на задните части на обора, затова събирате капачки за ковьози...
  • 19 Гост

    10 31 Отговор
    САЩ винаги са пращали Турция като ръжен с който да дразнят Русия. Така едно време накараха турците да заплащат руснаците, че щели да затворят Босфора за корабите им. Андрей Хроники им каза, че ще си отворят два нови пролива през Истанбул и турците мирясаха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 нннн

    47 2 Отговор
    Ердоган си го премести и продължи да си гледа алъш вериша.
  • 22 Хаха

    20 12 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    къф славянин си ти? Измислен. Нищо славянско няма ни в теб ни в дядоти. За 500 год си станал супер славянин. Кой знае кой какво е правил с бабати, та си се пръкнал един такъв славянин
  • 23 Местя

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Даньо":

    бако ти сам неможе да се разбереш със себе си, тръгнал си да се правиш на интелектуалец. Пази боде от умници като тебе.
  • 24 Име

    2 24 Отговор
    бай чобан се мъчи да седне на два стола, но накрая ще остане без нито един. Такава е съдбата на всички хитреци на дребно.
  • 25 Украинка

    22 1 Отговор
    Тези американци навсякъде. Затова Путин ги гони от Украйна, но украинци предатели, а ЕС също
  • 26 Истината боли

    40 3 Отговор
    Ако се държахме с Турция и Русия щяхме да бъдем много по добре отколкото сега. Ердоган е много добър политик а такива като него в Европейския съюз няма освен Орбан.

    Коментиран от #30

  • 27 Краварите нещо са се объркали

    21 1 Отговор
    Турция не им е послушната Гърция, че да им изпълнява всякакви капризи 😂😂😂😂

    Коментиран от #38

  • 28 Султана знае

    5 4 Отговор
    Турция знае до къде може да се простира и на кого може да скръцне със зъби. Независимо от чистката която проведе бай Реджеп сред висшите офицери, армията е под контрола на НАТО.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ако

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Истината боли":

    С Турция имаме прекрасни отношения. По-честни и равноправни, отколкото с монголоидния сатрап.
  • 31 Болен на креват се @Ве

    4 1 Отговор
    “А Ердоган, който ще се кандидатира за още един мандат на изборите догодина, очаква Русия да помогне за укрепване на затруднената икономика на Турция, като това усилие включва осигуряване на намален газ и споразумение за плащанията в лири. Ибрахим Калин, говорител на турското президентство, потвърди във вторник, че „продължават“ разговорите за забавяне на плащанията до 2024 г. на турския държавен вносител на енергия Botas към Русия.”
  • 32 Бай Реджеп клати хипофизния

    4 1 Отговор
    ЩВъпреки че Турция осъди нахлуването на Русия и се обяви против анексирането на четири украински региона, Ердоган публично защити Путин срещу западните санкции. Турция става все по-важен партньор за Путин, тъй като санкциите затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции.”
  • 33 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Султана знае":

    До процеса "Ергенекон" беше!...И турските секретни служби МИТ бяха филиалче на ЦРУ и Моссад !
  • 34 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    2 10 Отговор
    Луд,умора-няма.Всеизвестна истина.Руските и турските башибозуци,техните олигархични ракови образувания с имперските си възжделения ще запалят последната война на планетата Земя.Те са УНИЩОЖИТЕЛИТЕ !!!

    Коментиран от #35

  • 35 разбрахме те

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ":

    Взимай си приятелите и отивайте на прайд парад, не е нужно да пишеш козяшка пропаганда!
  • 36 Петкан

    0 1 Отговор
    Ердоган има нужда от свежи пари за да съживи икономиката до изборите ..това българина да купи сирене от Одрин и да почива в Мармарис едва ли ще стане
  • 37 Само че

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаа":

    Турция е фалирала и лети към дъното
  • 38 Георги

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Краварите нещо са се объркали":

    Еми тогава да спре да се оплаква всеки ден че американците превръщат гърците в големият играч в региона
  • 39 Чочо

    0 0 Отговор
    Без разрешение на краварите никой не може да прави независима политика и търговия.Осъзнай се Европа.Издухайте тези крави от Европа иначе ще патим всички.
Новини по държави: