Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 16:50 3 894 21

Решено! Пререгистрацията на сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски вече не е предмет на преговори

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • бесник бислими-
  • александър вучич

Вицепремиерът Бесник Бислими каза още, че решението за табелите е взето и че то няма да се промени, дори ако САЩ окажат влияние

Решено! Пререгистрацията на сръбските регистрационни табели на автомобилите с косовски вече не е предмет на преговори  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският вицепремиер Бесник Бислими каза, че въпросът за пререгистрацията на сръбските незаконни регистрационни табели на автомобилите с косовски вече не може да бъде предмет на преговори в диалога между Косово и Сърбия.

В интервю за Радио Свободна Европа Бислими казва, че очаква изпълнението на решението на правителството на Косово за пререгистрация на автомобилите с косовски номера да върви добре, без да има нужда гражданите да бъдат наказвани.

Изпълнението на плана на правителството започна на 1 ноември и ще се проведе на три етапа. Първият предвижда гражданите да бъдат предупреждавани да пререгистрират автомобилите си, на втория етап ще им бъдат налагани глоби, а от 21 април догодина в страната ще се допускат само автомобили с регистрационни номера, издадени от държавата Косово - RKS.

"Надяваме се, че няма да има нужда от налагане на глоби. На публичен жаргон се нарича предупреждение, но всъщност е вид допълнителна информация, за да се възползвате максимално от 21-дневния срок, в който на гражданите се препоръчва да сменят регистрационните си номера от незаконни със законни. Има административен капацитет, който да отговори на тези изисквания", каза Бислими.

Той добави още, че съобщенията на (близката до Белград партия на косовските сърби) Сръбската листа показват, че гражданите не могат да решават сами , а някой друг решава вместо тях, което ги принуждава да останат в нелегалната сфера.

Той говори и за ролята на Съединените щати в процеса на вземане на решения, свързани с регистрационните табели и за предложението им срокът за пререгистрация да се отложи.

"САЩ като приятелска страна дадоха предложения на Република Косово с идеята да помогнат за легализирането на всички, които имат автомобили с незаконни номера", каза Бислими.

Той подчерта, че никой не оспорва легитимността на решенията на правителството на Косово.

"Никой не оспорва факта, че тези табели са незаконни и никой не оспорва факта, че тези табели не е трябвало да съществуват, особено след януари 2018 г. Тяхното съществуване показва, че Сърбия е нарушила международните споразумения", каза Бислими.

Бислими е на мнение, че исканията за отлагане на срока за пререгистрация идват основно по две причини.

"Първо, те идват поради ужасна кампания за дезинформация и манипулиране на гражданите на сръбската общност в Северно Косово от Сърбия, и второ - поради изключителното излагане на тези граждани на заплахи, идващи от паралелни структури в Сърбия. Тъй като това е проблем и за нас, от 1 ноември не сме започнали нито с глоби, нито с отнемане на регистрационни табели, което означава, че отговорихме на притесненията на нашите международни приятели гражданите да бъдат защитени по някакъв начин от намеса от Белград", каза той и допълни, че правителството на Косово, вместо заплахи, им предлага данъчни облекчения и вместо конфискация или незабавно прилагане на решението, както предвижда регламентът, им позволява да преминат на няколко етапа от незаконност към законност.

Бислими каза още, че решението за табелите е взето и че то няма да се промени, дори ако САЩ окажат влияние.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урко

    75 15 Отговор
    Табелите с косовски номера са незаконни, няма държава косово.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Трезвомислещ българин

    49 14 Отговор

    До коментар #1 от "Урко":

    Така е! При условие , че Сърбия не признава държавата Косово, как очакват да признаят натресените им регистрационни табели.

    Коментиран от #6

  • 3 Не бива така

    60 11 Отговор
    Нагли мюсюлмани от Косово . Откак краварите им подариха сръбска земя се самозабравиха .
  • 4 сара

    7 21 Отговор

    До коментар #1 от "Урко":

    Няма, както няма и ДНР/ЛНР. Но...знае ли се дали е така...всеки иска ли иска
  • 5 Бай Дън

    41 10 Отговор
    За кучета и косово може, за Крим не може...
  • 6 Нино

    14 47 Отговор

    До коментар #2 от "Трезвомислещ българин":

    Не си трезвомислещ. Косово е международна призната държава. Освен сръбите и путинофилите всички я признават. Всяка държава има закони и следва да се изпълняват. Ако, на сръбите и путинофилите не им харесва и пак мечтаят за "велика сръбия", добре е да си спомнят колко лесно и бързо им показаха "къде зимуват раците..."

    Коментиран от #9, #14, #19, #21

  • 7 Македонски българин

    21 17 Отговор
    Всичко лошо за Сърбия е добро за България
  • 8 чико

    33 11 Отговор
    КРАВАРИТЕ отново ЩЕ запалят ВОЙНА на БАЛКАНИТЕ . НЯМА по голямо ЗЛО на СВЕТА от ТЯХ
  • 9 чико

    30 9 Отговор

    До коментар #6 от "Нино":

    Според теб УТРЕ може да има РЕПУБЛИКА кърджали , Разград и др . Не си в час .

    Коментиран от #20

  • 10 Бай Миле

    23 1 Отговор
    Скоро и Македония ще стане косоварска,ако не е и сега.
  • 11 тая

    23 9 Отговор
    Област Косово трябва да се върне на Сърия

    Коментиран от #13

  • 12 Благой от СОФстрой

    23 3 Отговор
    Бугарете срболюбци да кажат какво направиха србете с българите от царибродско и босилеградско?

    Коментиран от #16

  • 13 Иван

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "тая":

    След като Сърбия върне Западните Покрайнини на България.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БРАВО

    1 1 Отговор
    ТОПНОВИНАТА НА ДЕНЯ
  • 16 Македонски българин

    10 7 Отговор

    До коментар #12 от "Благой от СОФстрой":

    Братле българите сърболюбци са едни обикновени безродници и предатели. Те не помнят не само какво сърбите са ни направили на нас, но и руснаците какво са ни направили и че те са основните виновници да няма Голяма България
  • 17 оня с коня

    5 6 Отговор
    Според мен Косовският Вице можеше да бъде малко по-гъвкав и да реши компромисно едната Табела да е Сръбска,а другата - Косовска
  • 18 Македонски българин

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Не само Западните Покрайнини. Всичко до река (Българска) Морава е българско и е заграбено от шумадийските свинари. Когато върнат това ние оттегляне признанието на Косово и да се оправят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гнвжэн

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "чико":

    Стига с тия исмислени паралели. Косово е била република и преди това, което намеквате, че уж сащ я създаде. По същество Косово никога не е било и няма да бъде сърбия.
  • 21 Минаващ

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нино":

    Чак пък всички да я признават.
    На първо четене се сещам за Испания, която няма как да я прикрепиш към сърби и путинофили.
    Също така и доста международни организации все още не са ги признали.