Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 13:04 1 577 8

Затишие пред буря! Изтича крайният срок за пререгистриране на сръбските регистрационни номера в Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • александър вучич-
  • албин курти

Сръбски официални лица, от президента до министъра на отбраната, заявиха, че косовските сърби няма да останат незащитени

Затишие пред буря! Изтича крайният срок за пререгистриране на сръбските регистрационни номера в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес е последният ден преди изтичането на крайния срок, даден от правителството на Косово за пререгистриране на автомобилите със сръбски регистрационни номера с косовски, днес е и последният ден за евентуално споразумение между Белград и Прищина по този въпрос. Същевременно подкрепяната от Белград партия Сръбска листа обяви съпротива в северната част на Косово срещу новите решения на правителството в Прищина за постепенна подмяна на табелите, пише вестник "Данас".

В такава ситуация, когато се вземат предвид действията на косовския премиер Албин Курти, който изглежда изненада международната общност, и изявленията на представителите на косовските сърби за съпротивата, които засилват напрежението, възниква въпросът реалистично ли е да се очаква скорошно споразумение по този въпрос. Не е известно и дали двете страни изобщо разговарят и по какъв начин, отбелязва изданието.

От утре властите в Косово ще започнат да прилагат решението за поетапна пререгистрация, което на първия етап, до 21 ноември, означава издаване на предупреждения за неправилно регистрирани превозни средства.

Във втората фаза, както съобщи Курти, от 21 ноември до 21 януари ще бъдат налагани глоби от по 150 евро, а от 21 януари ще има пробни табели за още два месеца, след което от 21 април няма да бъдат разрешени други регистрационни номера в Република Косово.

Това решение, обявено в петък следобед и потвърдено на следващия ден от правителството, изненада САЩ и ЕС, въпреки че може да се предположи, че Курти може да не е действал напълно самостоятелно, а и по някакъв начин смекчи съществуващото решение да забрани сръбските табели от 1 ноември, пише "Данас". Представители на САЩ и ЕС призоваха Курти миналата седмица да удължи крайния срок с още 10 месеца и очакваха споразумение за това до днес.

ЕС обяви в събота, че Косово има право постепенно да премахне регистрационните номера, като добави, че процесът трябва да се извърши по начина, договорен в диалога между Белград и Прищина и проведен по приобщаващ начин и чрез консултации. Това съобщиха от Европейската служба за външна дейност.

Споразумението от 2016 г. предвижда ясно определен процес с краен срок от 12 месеца за процеса на постепенно премахване на сръбските регистрационни табели, но това не беше спазено, се казва в изявлението и се добавя, че Косово трябва да позволи по-дълъг преходен период. Европейската служба за външна дейност добави, че е необходимо да се запази спокойствие и призова всички участници да проявяват сдържаност и да избягват всякакви действия или реторика, които биха могли да застрашат стабилността, особено в северната част на Косово.

Междувременно Курти покани четирима кметове от северно Косово на среща, на която да обсъдят плащането на енергийните доставки на север, както и въпроса за регистрационните номера. Техният отговор все още не е известен, но ако се погледнат позициите на Сръбската листа, която ги контролира, едва ли ще се отзоват на призива, отбелязва "Данас".

"Налагането на първата глоба на сърби, които притежават законни и легитимни регистрационни номера, издадени от властите на Република Сърбия, ще бъде причина за яростен отговор и съпротива от страна на сръбския народ, защото сме наясно с истинските намерения на управляващите в Прищина", съобщи Сръбска листа през уикенда.

Всички, които си мислят, че нашият народ мълчаливо ще гледа как го лишават от права, премахването на сръбските табели, т.е. от свобода на придвижване и застрашаването на нашето оцеляване, се лъжат", заявява Сръбска листа, отбелязвайки, че "съобщението на Курти не е нищо повече от желание да продължи плана за прогонване на сърбите от техните вековни огнища".

"Използваме възможността още веднъж да предадем на нашите граждани ясното послание на президента Александър Вучич, че сърбите в Косово и Метохия не са сами, и че Сърбия няма да позволи нашият народ да бъде преследван и прогонен", казва Сръбска листа.

Сръбски официални лица, от президента до министъра на отбраната, също заявиха, че косовските сърби няма да останат незащитени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    20 3 Отговор
    Какъв е проблема да върнат сръбската част на Сърбия.
  • 2 Косово

    20 3 Отговор
    е отроче на Америка
  • 3 Балканджия с ракия

    8 8 Отговор
    Понякога има справедливост на този свят, векове наред тези балкански върти опашки сръбе, де чрез Византия или Расия грабеха безогледно съседните държави и предимно България. Великият Буров правилно е казал слаба Сърбия силна България.
  • 4 Българин 🇧🇬

    13 4 Отговор
    Това нещо "Косово" няма .То си е Сърбия . Православна земя открадната от католиците и англосаксонците и дадена на мюсюлманите , за да бъдат ощетени и провокирани православните .
  • 5 СЪРБИТЕ....КОГА ЩЕ ВЪРНАТ...

    7 2 Отговор
    ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ КЪДЕТО ВИНАГИ СА БИЛИ...А ИМЕННО В БЪЛГАРИЯ... ПРЕДИ ДА ГИ ЗАГРАБЯТ... ТАКА ЧЕЕЕЕ....ВСЕКИ СИ ТЪРСИ НЕГОВОТО... И БЪЛГАРИЯ НЕ ПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ...

    Коментиран от #7

  • 6 Перо

    6 2 Отговор
    Косове не е държава,призната от ООН и няма право на национална юрисдикция!
  • 7 Въпросче

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "СЪРБИТЕ....КОГА ЩЕ ВЪРНАТ...":

    Там се сърди на Ньойския договор , но най-вече на управлявалите през Първата световна война в София русофоби , които са ни вкарали във войната ! Само на сърбите ли се сърдиш ? А защо не и на натовските държави от бивша Югославия , в които сега са Западните покрайнини ?
  • 8 змай

    0 0 Отговор
    скоро ще има шумадийски плескавиц