Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 21:21 1 452 11

Нови протести в ирански градове, загинали са духовник и служител на паравоенните сили "Басидж"

  • иран-
  • протести-
  • аятолах али хаменей-
  • ебрахим раиси-
  • махса амини

Правителството продължава да тъне в илюзии и да вярва, че може да репресира, да арестува и да убива хората, за да заглуши гласа им, казват правозащитници

Нови протести в ирански градове, загинали са духовник и служител на паравоенните сили "Басидж" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният духовник на джамия в иранския град Захедан е бил застрелян при продължилите днес антиправителствени протести в Иран, съобщи официалната иранска информационна агенция ИРНА. При сблъсъци в град Карадж е загинал служител на паравоенната милиция "Басидж", допълва полуофициалната иранска агенция Тасним.

"Сформирана е специална оперативна група с цел идентифициране и арестуване на извършителите", заяви Ахмад Тахери, началник на полицията в Систан и Белуджистан.

Захедан беше арена на едни от най-кървавите сблъсъци по време на протестите, обхванали Иран, посочва Ройтерс. Според информация на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" на 30 септември там най-малко 66 души са били убити от силите за сигурност.

Според базираната в Норвегия правозащитна организация "Иран Хюман райтс" днес много хора са се включили в протест в град Карадж, близо до Техеран, допълва "Франс прес". Акцията е била организирана по повод 40-ия ден от смъртта на Хадис Наджафи, 22-годишна демонстрантка, която според активисти, е била убита от иранската полиция през септември. Ирански полицаи днес блокираха пътя, водещ от града към местното гробище, за да попречат на протестиращите да се съберат там.

Полуофициалната агенция Тасним съобщи, че в Карадж е бил убит служител на паравоенната милиция "Басидж", която участва в потушаването на протестите, а петима полицаи са били ранени.

Протести имаше вчера в кюрдските райони на Иран. Там в град Санандадж, според правозащитници, е бил убит 18-годишен демонстрант.

От 16 септември, когато в Иран започнаха протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини - задържана от полицията за нарушение на правилата за облекло и изпаднала в кома в ареста, най-малко 176 души бяха убити, казват правозащитници. Още 101 протестиращи бяха убити в протестни акции в Захедан, избухнали след изнасилването на млада жена от полицай. Сред всички тези жертви поне 40 са непълнолетни. Хиляди участници в протестите бяха арестувани, от които 1000 вече са с повдигнати обвинения и може да получат смъртни присъди.

Иранските власти обвиняват Запада, че подклажда демонстрациите, които те описват като размирици.

Същевременно четиридесет влиятелни правозащитници и адвокати открито разкритикуваха иранските духовни управници, предаде Ройтерс. В обща декларация те заявяват, че заглушаването със сила на гласа на дисидентите няма да дава дълго време резултат и ще надделеят протестиращите, призоваващи за нов политически ред в страната.

"Правителството продължава да тъне в илюзии и да вярва, че може да репресира, да арестува и да убива хората, за да заглуши гласа им", казват правозащитниците и допълват, че Бог ще застане на страната на народа и в крайна сметка правителството ще бъде отстранено. "Гласът на народа е глас Божи", допълват те.

Сред подписалите общата декларация са адвокатът Сайед Деган, който представлява хора с двойно гражданство, задържани в Иран по обвинения, свързани със сигурността на държавата. Сред подписалите документа е Гити Пурфазел, която бе сред активистите, задържани за подписване на отворено писмо през 2019 г. с призив към аятолах Али Хаменей да подаде оставка. Активистката бе освободена през 2021 г.

Междувременно германското правителство призова днес гражданите си да напуснат Иран заради риск от арести на произволен принцип и постановяване на тежки присъди. Берлин предупреди, че хората с двойно гражданство, особено онези с иранско и германско гражданство, са изложени на най-голяма опасност и има конкретен риск от задържане, разпити и постановяване на дълги присъди, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И аз като БЪЛГАРИН

    3 10 Отговор
    А дано ама надали
  • 2 Удрят с честоти

    5 7 Отговор
    МВР (ПОЛИЦИЯ) е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ - хора спасявайте се на Запад!
  • 3 Госあ

    7 2 Отговор
    Започна се и в Иран.
  • 4 ЛИЛИ

    12 3 Отговор
    ВРЕМЕ Е И В БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ТАКА ПО УЛИЦИТЕ

    Коментиран от #8

  • 5 Мнение

    5 8 Отговор
    О,не се и съмнявам,че ще застрелят служители на Бога.Все пак конфликта там се разпалва от сатанисти.
    По принцип са прави за демонстрациите,но ги подклаждат за война сатанисти.
    Най-вероятно са ги убили,защото са ги призовали за мирно решение на проблема.
  • 6 Персиеца

    11 7 Отговор
    Народа ще победи Аятоласите !
  • 7 Стига бе

    9 5 Отговор
    Тва в Азия, а из цяла Европа никой не отразява протестите - да репресира, да арестува и да бие, за да заглуши гласа им...
  • 8 къдрав

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЛИЛИ":

    да време е, даже ще трябва да линчуваме всички народни представители и после да се затворят

    Коментиран от #10

  • 9 Али Хаменей

    4 6 Отговор
    Скоро ще онемей
  • 10 ЛИЛИ

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "къдрав":

    НЯМА СМЕЛИ ХОРА ДА ПОВЕДАТ ПРОТЕСТА
  • 11 ами да кажа

    9 5 Отговор
    цру-то о пропагандата са се развихрили и сега цветни революции а малко останаха непокосените от фащ