Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 18:50 3 228 65

Никакви компромиси с режим, който бие, изнасилва и разстрелва

  • иран-
  • аятолах али хаменей

Въпреки всички репресии Иран успя през последните няколко десетилетия да създаде едно силно гражданско общество

Никакви компромиси с режим, който бие, изнасилва и разстрелва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От седмици жените в Иран се борят за демокрация и свобода. Властта ги задържа, малтретира, убива. Защо Западът си затваря очите? Никакви компромиси не са възможни с режим, който арестува, бие, изнасилва и разстрелва.

Всеки ден – ново погребение в Иран. И все на млади хора. Има и деца, които придружават майките си в последния им път. Тези трудно поносими гледки от седмици вече доминират новините от Техеран. Снимка на 5-годишно момиченце, което плаче неутешимо на гроба на майка си сега обикаля света. Ферещех Ахмади е била убита от силите за сигурност. Потресаваща гледка за всяка майка и за всеки човек.

Най-малко 270 иранки и иранци, сред които и 30 деца, са загинали след малтретиране или са били застреляни от силите за сигурност, само защото са изразили публично своя гняв и възмущение след смъртта на Джина Махса Амини. Тя са били убити, защото са се борили за свобода и демокрация. Искали са да живеят с тези ценности, но са заплатили с живота си.

Когато гробищата се превръщат в място за протест

Нескончаеми са помените, които близките и роднините на убитите правят в тяхна памет. Въпреки масираното присъствие на служители от силите на реда, десетки хиляди хора се събират на гробищата. Те тъгуват за Джина Махса Амини, за Ника, Сарина, Хананех, Асра, Хадис – за да споменем само някои от храбрите млади момичета и жени.

Техните семейства също стават обект на издевателства – задържат ги, изтезават ги, за да измъкнат от тях признания, че техните деца и роднини са се самоубили или са починали от сърдечен удар, но не и заради насилията на властите. Всички те заслужават да бъдат споменати поименно и да бъдат почетени.

Гробищата, наред с университетите, междувременно се превърнаха в място на масов протест. С всяка следваща невинна жертва нарастват гневът, решителността и единството на иранските жени и мъже срещу Ислямската република.

Да бъдат почетени заслужават и онези близо 14 000 души, които страдат из иранските затвори - например в печално известния „Евин“ край Техеран. Това са активисти, защитници на правата на жените, интелектуалци, ученици и студенти, част от които могат да получат дори смъртни присъди.

Реформите са невъзможни

На Запад обаче много от отговорните лица сякаш не чуват виковете им. Или не искат да ги чуят? Защо Западът все още вярва в някакви сценарии за реформи, след като за народа на Иран отдавна е ясно, че тази система не може да бъде реформирана?

В момента в Иран се извършва уникална по рода си феминистка революция. Затова очакванията са свързани с външната политика на Аналена Бербок, която заяви, че ще обръща засилено внимание на ролята на жените. Но защо германският канцлер Олаф Шолц мълча толкова седмици? Чак на 31 октомври той написа в Туитър, че „силите за сигурност в Иран използват непропорционална сила“ срещу демонстрантите. И защо Западът продължава да настоява за подновяване на постигнатото през 2015 година ядрено споразумение, което 3 години по-късно Техеран прекрати? Това е удар в лицето на всички иранки и иранци, които в момента залагат живота си на карта.

Демонстрантите не искат реформи, нито някакви компромиси. Никакви компромиси не са възможни с един режим, който арестува, изнасилва, бие до смърт или направо разстрелва жени, деца и младежи.

Като иранка и журналистка, която ежедневно следи събитията в страната, говоря от името на всички мои сънародници, които от седмици не спират да протестират. Всички те искат смяна на режима. Искат да живеят в една демократична страна и сами да решават как точно да живеят. Със сегашния режим в Техеран това просто не е възможно.

Западът не допринася с нищо

Аз не пледирам за това Западът да се намесва. Или пък да инициира отвън свалянето на ислямския режим. Това е работа на хората в страната. Искам само той да чуе исканията на иранските граждани и да не помага за укрепването на режима.

Безотговорно е да легитимираш един режим, който не се спира пред нищо, само и само да остане на власт. Не може да разговаряш с един режим, който вече е загубил всякаква легитимност пред собствения си народ. Парадоксално е, че тъкмо Западът сякаш се страхува от възможната смяна на режима. Често чувам предупреждението, че една революция в Иран ще означава дестабилизация на целия регион, че може да подпали гражданска война и да превърне Иран във втора Сирия.

Питам се какво означават подобни предупреждения. Този регион и без това е всичко друго, но не и стабилен. А що се отнася до опасността от втора Сирия или от гражданска война – тези аргументи от години се използват като “спирачка“.

Общественици, хвърлени в затвора

Въпреки всички репресии Иран успя през последните няколко десетилетия да създаде едно силно гражданско общество. Голяма част от гражданските активисти, адвокатите, защитниците на правата на жените и други представители на това обществото в момента е хвърлена зад решетките на затвора “Евин“.

От своето основаване преди 40 години Ислямската република постоянно циментира властта си с помощта на брутална сила, потисничество и нарушения на човешките права. Точно това върши и в момента - пред очите на международната общност. Докога?


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никога бой по жълти жилетки

    38 5 Отговор
    в центъра на ПАРИЖ
  • 2 Хубавите Иранки

    14 15 Отговор
    да дойдат при мен, а не при тия изверги там

    Коментиран от #6, #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А стига лъгахте бе!

    51 14 Отговор
    Колониалисти..Торбата с лъжите ви вече дрънчи на кухо..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ти па Кой си

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хубавите Иранки":

    че да ти идват?

    Коментиран от #13, #18

  • 7 руский стандарт

    17 30 Отговор
    Няма ли някоя чеборашка да обвини САЩ ?

    Коментиран от #22

  • 8 Котка ученият

    28 8 Отговор
    Просто се чудя защо иранките с хиджаби в Москва не протестират срещу нарушаването на правата им. Те са призовани да не се появяват с хиджаби в училищата и университетите. В отговор пишат протести и сезират съдилищата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха ха

    31 9 Отговор
    искат и тия да ги прокарат под дъгата

    Коментиран от #50

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СССРБарета

    32 7 Отговор
    Г7 фа.ши.сти!

    Коментиран от #54

  • 15 Ксаниба

    27 6 Отговор
    режима на фащ!!!!
  • 16 АУУУУУ

    19 4 Отговор
    Какво нещо е когато за нищо не ставаш да се обявиш за опозиция и да живееш с мръсни пари давани от "приятели" ,за да плюеш по управляващите ,и насъскваш и промиваш мозъците на разни недотам умни хора.При толкова репресии срещу "обществениците" има ли гънали се?

    Коментиран от #56

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз съм

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ти па Кой си":

    Олигарх

    Коментиран от #25

  • 19 ТаУмВзе

    22 7 Отговор
    Германската колония на краварите крепи окранското наци по навик, са се огледа в Иран. Гламави са на писта Яко!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Теле

    6 2 Отговор
    Айде влизайте обезоръжени от сащ наденици
  • 24 Тракиец🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇩🇪

    23 6 Отговор
    ЦИОНИСТ ЧИ-ФУТ ЕВРЕИН ВЕЛЕ ЗАВРЕТЕ СИ ДЖЕНДЪР ПРОПАГАНДАТА СРЕЩУ ИРАН В МРЪ-СНИТЕ СИ ЗА-ДНИЦИ. В България вече няма кой да ви се върже на евтината ционистка пропаганда .. не сме в 90те вече имаме БУДНО ОБЩЕСТВО КОЕТО Е ГОТОВО ДА УБИВА ЛГТБ СОРОСОИДИ.. И 10000 ПЪТИ ДА МИ ИЗТРИЕТЕ МНЕНИЕТО НЯМА ДА ИЗТРИЕТЕ СЪЗНАНИЕТО И ВОЛЯТА НА НАРОДА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ГНЯВ СРЕЩУ ВАС СОРОСКИ УРО-СПИИ

    Коментиран от #26, #35, #48

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 1рубль

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тракиец🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇩🇪":

    Кефиш ме пич
  • 27 Шивея

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Теле":

    в частна резиденция

    Коментиран от #31

  • 28 Котка ученият

    18 3 Отговор
    Трудно е да се повярва, че иранските молли са пренебрегнали машинациите на Сорос и Фондацията за демокрация на САЩ.
  • 29 стоян георгиев

    5 15 Отговор
    Как бурята става ирански фундаменталисти се вижда нагледно.путлерасите сега стават защитници на иранските ходжи.
  • 30 Мосад си знае работата...

    4 13 Отговор
    Скоро думата Аятолах....
    Ще остане само в алманах....
  • 31 Теле

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Шивея":

    Ааа кашон от емаг, ясно
  • 32 Персиец

    3 10 Отговор
    Скоро ще се отървем от брадатите.....
  • 33 А50

    18 3 Отговор
    Как бяха потушени бунтовете в САЩ и след това в Канада по време на ковидистерията. Също имаше разтреляни но някак си демократично и свободно.
  • 34 ами да кажа

    12 1 Отговор
    половонеопределените не могат да проумеят чуждите обичаи нрави религии и тн. даже ми напомнят една комедия където кръстоносците отидоха да покръстват извънземните да ама тука си е даже драматично и гротеско
  • 35 ДОСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тракиец🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇩🇪":

    ЕЙВАЛЛА. ПОДКРЕПЯМ ТЕ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 дидо

    11 2 Отговор
    и тогава да почнем с сащ и израел там ги правят тия неща повече от иран
  • 38 Бозаджията

    6 12 Отговор
    Евала на българина.Българина е пич.Поне така си мисли той.Българина иска кръв и репресии срещу всички народи,които са под диктатура и подкрепя диктаторите им.Булгарина верва когато диктатора каже че някой пуска бойни ГМО комари,патици,гъски,прилепи,риби,разнасящи заразни болести способни да променят ДНК.Еднозначно Евала на българина.

    Коментиран от #41, #43

  • 39 Механик

    14 6 Отговор
    Едни люде (то даже не е доказано, че са люде), такива едни с криви носове, поровиснали уши и съмнителна хигиена (вереите не обчиат водата), са решили, че ще се справят с ПЕРСИТЕ, които са имали империя, канализация, баня, наука, учени тогава когато евреите са следвали един псих из пустинята 100 години в търсене на "обетована земя" и понеже такава не са намерили, са си останали чергари и до сега.
    Когато персите са имали баня, канализация и хигиенни навици, англичаните са имали някакви племена и са спали с кравите и конете в една стая. Къпането им е било непознато, а най-любимото им е било да "изплякат" някое детенце.
    Не се занимавайте с Иран, Сирия и Китай! Мнооооооого сте далеко от тяхното ниво!
  • 40 Човека каза:

    12 3 Отговор
    "Иран никога няма да стане дойна крава на САЩ": Иранският президент Ибрахим Раиси отговори на думите на Байдън за освобождаването на Ислямската република, - агенция IRNA.

    „Отговарям на Байдън, че Иран беше освободен преди 43 години“, каза той в реч по повод националния ден срещу империализма.

    Коментиран от #64

  • 41 Еее, така написано

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Бозаджията":

    Все едно ние сме най-тъпите. Има къде-къде по-зле. Нас не са ни измамили да ни пращат в чужда страна да воюваме като руските, не са ни затваряли в апартаментите без възможност да излизаме въобще като китайците, не ни държат затворници в пределите на държавата като севернокорейците.
  • 42 Бай Конур

    9 2 Отговор
    Активно мероприятие на ЦРУ!!! Без значение какво мисирките пишат по въпроса.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами иранките като не искат да спазват- -

    3 5 Отговор
    законови , да дойдат в Европа да ги турим по магистралите .

    Коментиран от #51, #59, #60

  • 45 Някой

    1 3 Отговор
    Става въпрос з украинския режим, нали? Или за американския режим?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Подкрепям те

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Тракиец🇮🇹🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇧🇬🇩🇪":

    На мен ми трият коментарите
  • 49 Дойче веле

    2 2 Отговор
    Англосаксонска тъпа медия
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 жена ти

    2 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ами иранките като не искат да спазват- -":

    без хиджаб е на магистралата, тъй начи

    Коментиран от #55

  • 52 Хм...

    5 2 Отговор
    Диваци сър!!!..като руските си приятели.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ема

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "СССРБарета":

    ТОВА ЛИ ТИ РОДИ ФИТИЛА НА ВЪРХА НА БАРЕТАТА.?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дойче веле

    0 3 Отговор
    Англосаксонска тъпа медия
  • 58 Един

    2 2 Отговор
    Иран не е Либия, не е Сирия, не е Ирак. Какъвто и да е режима там е по хубав от това, което днес е в Ирак и Либия.

    Коментиран от #65

  • 59 89475603

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ами иранките като не искат да спазват- -":

    плоскоземец
  • 60 98704673

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Ами иранките като не искат да спазват- -":

    да седнат до дъщеря ти ли ? за проблема ти има едно синьо хапче
  • 61 Той

    2 0 Отговор
    Ислям и демокрация са две несъвместими неща!!!!!!!!!!!
  • 62 Малийййй,

    1 1 Отговор
    В САЩ и Западенщината не бият, не изнасилват и не се стрелят.
  • 63 Вирус

    1 1 Отговор
    Абе зеуе вие сега ли го забелязахте това или сега беше задействана провокацията и почнахте да лаете
  • 64 Освободен Иран преди 40 години?

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Човека каза:":

    Колкото ние бяхме ,,освободени,, 1944 година.
  • 65 1256

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Един":

    А ти бил ли си в Иран, та се изказваш компетентно, или "една жена каза"? Колко заблудени душици има в тоя форум! Историята на Иран приключи преди 43 години с ислямската революция. Всички образовани и интелигентни хора се опитват да се спасят в чужбина. Откъде знам ли? Прекарах доста време там преди 3 години. На защитниците на ислямския режим само един въпрос ще задам: как ви се струва, правителството да спре интернета в цялата държава за повече от 2 седмици за да попречи организирането на протести?! Това се случи 2019г. и знам, не защото Дойче Веле или фейсбук са ми казали, а защото бях там по това време.