Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 17:30 705 5

Лондон: До края на годината в Северна Ирландия няма да има нови избори

  • северна ирландия-
  • шин фейн-
  • великобритания

На изборите през май партията "Шин фейн" за първи път спечели повече места от Демократичната юнионистка партия, което представляваше символичен пробив за ирландския национализъм

Лондон: До края на годината в Северна Ирландия няма да има нови избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство няма да произвежда нови избори в Северна Ирландия преди края на годината и следващата седмица ще съобщи какви действия възнамерява да предприеме по-нататък, каза британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, цитиран от Ройтерс.

Северна Ирландия е без функциониращо децентрализирано правителство от февруари насам, след като пробританската Демократична юнионистка партия започна да бойкотира местния парламент в знак на протест срещу търговските споразумения след Брекзит. Крайният срок за формирането на ново правителство след изборите през май изтече миналата седмица и Хийтън-Харис заяви, че съгласно настоящето законодателство е задължен да произведе нови избори в рамките на 12 седмици.

След като основните политически партии в Северна Ирландия изразиха съмнение относно възможността за излизане от безизходицата чрез нови избори, Хийтън-Харис каза, че е чул искрените опасения, свързани с последиците и разходите по произвеждането на вот в този момент.

"Другата седмица ще разясня пред парламента какви ще бъдат следващите мидействия", каза той.

Тази седмица Хийтън-Харис се срещна с министъра на външните работи и отбраната на Ирландия Саймън Ковини и повдигна въпроса за перспективите пред Лондон за законови промени, които да позволят допълнително отлагане на изборите.

Съгласно условията на мирното споразумение от Разпети петък 1998 г., с което се сложи край на продължилите три десетилетия кръвопролития между католици и протестанти в Северна Ирландия, националистите и юнионистите се задължават да споделят властта в общо правителство.

Безизходица, подобна на настоящата, имаше и в периода между 2017 и 2020 г., когато местният парламент не провеждаше заседания.

На изборите през май партията "Шин фейн" за първи път спечели повече места от Демократичната юнионистка партия, което представляваше символичен пробив за ирландския национализъм. Юнионистите казаха, че няма да участват в ново правителство, докато не бъдат отменени проверките, въведени за някои стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Великобритания

    6 0 Отговор
    ще се разпадне скоро
  • 2 Нов европеец

    3 0 Отговор
    Време е да се освободят държавите от хватката на Лондон. Нека Ирландия шотландия и другите да искат независимост, а не робство.
  • 3 герб деца

    2 0 Отговор
    Питайте Лиз Тръс - тя има телефон!
  • 4 А догодина

    0 0 Отговор
    Избори и в С.Ирландия и в Шотландия и Адио маре
  • 5 Оня

    0 0 Отговор
    Искаха брекзит и си го получиха ! А Шотландия вече обяви , че иска обратно в “ гадния” ЕС . Абе Борката и Фаража добре ги нагласиха тия :)
Новини по държави: