Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 14:45 2 046 8

Дачич: Да видим дали Брюкселското споразумение съществува или не

  • ивица дачич-
  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич

През уикенда косовските сърби изтеглиха всички свои представители от държавните и местните институции заради решенията на властите в Прищина

Дачич: Да видим дали Брюкселското споразумение съществува или не - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви днес за държавната телевизия РТС, че маските трябва да се свалят и да се види съществува ли или не Брюкселското споразумение.

"След девет години отказ да се сформира Съюз на сръбските общини (ССО) трябва да видим обмисля ли някой прилагането на Брюкселското споразумение, защото ние го подписахме заради това (създаването на ССО)", каза Дачич.

По думите му Сърбия не е страна в конфликта, а се бори за защита на Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от 19 април 2013 г.

На въпрос може ли Западът да окаже натиск върху Прищина Дачич отговори, че не знае дали могат да окажат натиск, но никой в Сърбия не вярва, че не могат.
"Ако САЩ и ЕС не могат да се справят с (косовския премиер Албин) Курти, това е или заради тяхната неспособност, или става с мълчаливото им съгласие", каза Дачич.

Министърът каза на Европейския съюз, че е и тяхно задължение да сформират ССО.

"Казвам на ЕС, че е и тяхно задължение да сформират ССО, не само на Курти. (Бившият европейски външен министър) Катрин Аштън го подписа, ако ЕС не стои (зад подписа) , значи и мен сте измамили", добави Дачич.

Решението на правителството в Прищина постепенно да забрани използването на автомобилните регистрационни табели от Сърбия разгневи косовските сърби, повечето от които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово.

През уикенда косовските сърби изтеглиха всички свои представители от държавните и местните институции заради решенията на властите в Прищина.

Сръбското правителство, подкрепяно от Китай и Русия, също отказва да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съюзници признават Косово за независима държава.

Коментирайки напускането от сърбите на косовските институции, Дачич каза, че това е историческо решение и че го подкрепя.

"Няма нужда да се оправдаваме дали е направено в съгласие с Белград или не. Целият свят може да взима решения за Косово, а Белград не може. Това е решението на сърбите в Косово", каза външният министър.

Дачич добави, че Прищина смята, че са упоили сърбите и че те почти са приели независимостта.

Говорейки за това, че косовските сърби в Северно Косово са свалили полицейските униформи, той каза, че никой в институциите в Северно Косово никога не е бил от Прищина и е било договорено те да бъдат сърби.

"Бихме искали тази ситуация да продължи колкото може по-кратко. Правим всичко, за да осигурим мир, да протестираме мирно, това е един вид съпротива против това, че Прищина не формира ССО", каза Дачич.

Той подчерта, че е необходимо да се спазва Резолюция 1244.

"Няма повече измъкване, или ще се спазват Резолюция 1244, или да кажат открито, че са на страната на Прищина. Това е времето, когато ще трябва да го кажат ясно. Историческото махало се обърна. Всички форми на съпротива срещу сръбските власти, които имаха албанците, сега имат сърбите срещу албанците", каза Дачич.

Той попита Прищина за какво са ѝ сърби в институциите, ако не иска да си сътрудничи с тях.

"Знае се какво трябва да направят Прищина и ЕС, за да се върнат сърбите в институциите", допълни Дачич.

Коментирайки възможността Прищина да кандидатства за членство в ЕС, той каза, че те могат да го направят, но това е ход, който няма шанс да успее, защото пет страни от ЕС не признават независимостта на Косово.

Той добави, че се отнася сериозно към темата, затова е насрочил няколко срещи по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 генчо

    8 7 Отговор
    ам то същото както сърбите правят със западните покрайнини там репресират българи ама никой не дига шум

    Коментиран от #3

  • 2 Въпросче

    27 3 Отговор
    Осем години руснаците блееха и чакаха Украйна да спазва Минските договорености и да спре да обстрелва с бронирана техника и турски дронове руските си провинции . Девет години сърбите чакат косоварите да започнат да спазват Брюкселското споразумение ... Чудя се толкова ли сме наивни православните народи !?

    Коментиран от #5

  • 3 Има начин !

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "генчо":

    Западните покрайнини са дадени на бившите югославски републики от англосаксонците с Ньойския договор . Някои части са в Сърбия , но други в държави , които сега са натовски . Като си такъв голям патриот , що не искаш от натовските републики земите от Западните покрайнини , които сега са в тях ?

    Коментиран от #7

  • 4 Българка

    3 21 Отговор
    Русия чрез сателита си Сърбия се опитва да подпали и Балканите. Очаквам разуми действия на косоварите и потушаване , но не със сила напрежението. ЕС може и трябва да се намеси за мирно решаване на изкуствено създаване на огромен конфликт
  • 5 Обикновен

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Въпросче":

    Съгласен..."свободният свят" очевидно подкрепя спазването на споразумения, които са ок само за него.
    Сърбите, както и руснаците не искат нищо повече от спазване на договорките, но очевидно евро-атлантиците бързо забравят какво обещават и какво подписват и накрая този, който си търси обещаното става лош понеже не им играе по свирката.

    Коментиран от #6

  • 6 Калмук

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен":

    Като начало рушняците нека спазват собствените договори с Украйна па тогава да искат и от останалите.
  • 7 генбч

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Има начин !":

    Косово като бифша югославска колония защо стрябва да се присъединява към сърбия като там живееят 80 % албанци? защо подкрепяш агресори като путин, милошевич, сталин,,,? заради тая ненужна война ще страдаме всички и децата на всички ще носят на гърба си последствията.
  • 8 Гаглей

    0 1 Отговор
    Сценаристите са ви съветски май. Хаха ние сме НАТО , Слава богу . Айде тествайте се ххаахахха видехме ви с Турция като ви свали самолета и убиха посланика ви. Нищо катастрофално не се случи , защо така бе джудже дърто ?
Новини по държави: