Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 16:10 828 4

ЕК: Националният план за възстановяване и устойчивост е много добър и много амбициозен

  • европейска комисия-
  • румъния

Представителството на ЕК в Румъния организира днес в Букурещ годишна конференция за изпълнение на НПВУ, който за Румъния е на стойност 29,18 милиарда евро в заеми и грантове

ЕК: Националният план за възстановяване и устойчивост е много добър и много амбициозен - 1
Снимка: Shutterstock

Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Румъния е много добър и много амбициозен, заяви днес на конференция в Букурещ Селин Гауер, ръководител на работната група за възстановяване и устойчивост (RECOVER) в рамките на Европейската комисия, предаде агенция Аджерпрес.

Представителството на ЕК в Румъния организира днес в Букурещ годишна конференция за изпълнение на НПВУ, който за Румъния е на стойност 29,18 милиарда евро в заеми и грантове.

"Планът на Румъния е много добър и много амбициозен. На първо място той има значителен принос за прехода към зелена енергия. Той е много амбициозен в областта на цифровизацията, по-специално цифровизацията на услугите в публичния сектор и здравеопазването", заяви Селин Гауер и напомни, че всички реформи и инвестиции, предвидени в документа, трябва да бъдат завършени до 2026 г.

Представителката на ЕК подчерта, че националните планове не са наложени „отгоре“. "Румъния е отговорна като държава за съдържанието на плана, одобрен от Съвета. Това не е нещо, което идва отгоре надолу, а нещо, което е предложено от Румъния", изтъкна тя. Гауер припомни, че целите, заложени в НПВУ, са задължителни.

Румънският държавен секретар в министерството на инвестициите и европейските проекти Кармен Морару каза на конференцията, че представителите на Румъния и ЕК са провели първа дискусия относно промени в НПВУ.

"Румъния и Комисията са в процес на изменение на НПВУ по няколко причини. Една от тях е въвеждането на фактора RePowerEU (...)“, каза Морару, визирайки плана на ЕС за намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива и определяне на нови, по-амбициозни цели за производство на възобновяема енергия и енергоспестяване. Втората причина, по думите на представителката на Румъния, е, че страната трябва да намали отпуснатите ѝ безвъзмездни средства с 2,11 млрд. евро.

„Така че по принцип трябва да анализираме кои са компонентите, за които се отпускат безвъзмездни средства, и да видим къде можем да намалим или компенсираме по друг начин", поясни Морару.

Тя представи в цифри значението на НПВУ за Румъния.

Страната трябва да изпълни 507 цели и етапни задачи и да предприеме 171 мерки, включително 64 реформи и 107 инвестиции. За това са предвидени 29,18 млрд. евро, от които 14,23 млрд. евро безвъзмездни средства и 14,94 млрд. евро заеми, посочи Кармен Морару. Тя допълни, че в момента Румъния разполага с 6,35 млрд. евро по сметката на Националния план за възстановяване и устойчивост, което е достатъчно, за да започне да го изпълнява „с пълна сила".

Румъния е поела ангажимент за реформи в закона за декарбонизацията, закона за специалните пенсии и закона за лицата, подаващи сигнали за нередности, отбелязва Аджерпрес.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    2 0 Отговор
    а В България пак кретаме последни с неграмотните управници, после ЕС и НАТО виновни за некадърниците които ни управляват .....
    Гласувайте пак за неграмотници, некадърници, популисти и корумпета

    Коментиран от #2

  • 2 Стината

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Спокоооо.Скоро като дойде Путин и всичките тези в кауша.Ще се оправим за 10 месеца, като нарита тези дето ни изнасят златото и някои политици забогатяват неимоверно.

    Коментиран от #4

  • 3 Ти си

    1 0 Отговор
    Хората могат да бъдат амбициозни а плановете !
    Камъка има амбицията да стане скала но няма как да го направи защото е неодушевен предмет ... ....
  • 4 Телевизия Бобов дол

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стината":

    Да бе, все ще чакаме спасители и месии вместо да запретнем ръкави и да си свършим сами работата! Мисля че всеки сам си оправя жената а нечака на комшията или кварталния Казакова, да защо данеможем сами да си оправим държавицата .
Новини по държави: