Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 13:38 1 231 6

Върнат от Италия кораб със спасени мигранти акостира в...

  • мигранти-
  • кораб-
  • италия-
  • франция-
  • бежанци

Предвижда се Италия да получи около 200 милиарда евро от Плана за възстановяване

Върнат от Италия кораб със спасени мигранти акостира в... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Корабът на благотворителна организация "Оушън вайкинг", превозващ над 200 мигранти, спасени в Средиземно море, хвърли котва в Тулон, Южна Франция, след като Италия отказа да го допусне до пристанищата си, съобщи френската телевизия БФМ, цитирана от Ройтерс.

Вчера френското правителство се съгласи да приеме плавателния съд, но преди това разкритикува остро Рим и обяви, че замразява плановете си да приеме 3000 мигранти, пристигнали в Италия, предаде БТА.

Днес служител от най-близкото политическо обкръжение на новия премиер на Италия Джорджа Мелони предупреди Франция да не изостря двустранния спор за мигрантите чрез ограничаване на достъпа на Рим до европейските средства за възстановяване от пандемията. "Надявам се Франция да не прибягва към никакви действия, засягащи европейските средства за следпандемично възстановяване", каза днес пред всекидневника "Кориере дела сера" Джованбатиста Фацолари, сенатор и заместник-държавен секретар, отговарящ за изпълнението на управленската програма на правителството. Той добави, че подобни действия ще се отразят "много сериозно" на двустранните отношения.

Предвижда се Италия да получи около 200 милиарда евро от Плана за възстановяване и устойчивост и на практика е най-големият бенефициент по този механизъм на ЕС, създаден за преодоляване на отрицателните икономически последствия от пандемията. Италия настоява да се отнасят с уважение към нея, добави Фацолари, след като вчера френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че спорът за мигрантите между Париж и Рим "ще има изключително сериозни последици за двустранните отношения". Френският министър заяви това в коментар на отказа на Италия да приеме кораба "Оушън вайкинг", който Франция впоследствие се съгласи да влезе в пристанището на Тулон. Дармарен определи поведението на Рим като "недопустимо" и "безотговорно".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    16 0 Отговор
    На Мелони!
  • 2 Хахах усетихте ли се

    16 0 Отговор
    Пет държави се бият за навлеците и всеки вика : "вземи ги ти". Да ги харижат на германците, щото буля Меркел ги калеса, а те ги посрещаха с плюшени мечета, като си мислеха, че посрещат хора. Сега как е, а? Че край тия сбъркани либерасти и ние изгорехме.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Тия от "Оушън вайкинг"са си чисти ТРАФИКАНТИ ‼️
    "Спасяват" ги на една миля от Африканския бряг и ги превозват в Европа/Еврабия‼️
  • 4 сороснерес

    14 0 Отговор
    благотворителна организация "Оушън вайкинг"...тези американски фондации с цел да напълнят европа с с бурки и чалми..а после да стане една религиозна война и сащ ще дойдат на помощ на мюслиманска европа..както стана с косово ,подариха на албанци територия ,а за америка още една военна база..
  • 5 ле ле

    14 0 Отговор
    никой не ще талибанска сгана..паразити, бягащи и търсещи социални помощи..
  • 6 Българин

    5 0 Отговор
    Избийтеги бе
Новини по държави: