Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 11:00 1 511 6

Започна ли "голямото преселение" от Туитър?

  • илон мъск-
  • преселение-
  • туитър-
  • социални мрежи-
  • сащ-
  • мастодон

Илон Мъск придоби Туитър за 44 милиарда долара

Започна ли "голямото преселение" от Туитър? - 1
Снимка: Shutterstock

След финализирането на сделката за Туитър Мъск публикува някои доста императивни съобщения за планираните промени в платформата. Едно от тях е доста противоречивото решение да поиска от "сертифицираните" потребители, които са получили заветната синя отметка, удостоверяваща автентичността им, такса от 7,99 долара месечно. Според критиците това ще отвори вратите за злоупотреби от хора, които искат да се престорят на някой друг.

Много потребители се оплакват и от повишаване на речта на омразата на платформата в последните седмици. Анализаторите от уебсайта Dataminr потвърждават, че откакто Мъск завладя Туитър расистки и хомофобски обиди се наблюдават по-често. Близо милион профила бяха деактивирани след смяната на собствеността на платформата. За социална мрежа с около 237 милиона активни потребители дневно проблемът може да не е сериозен, но това е само началото. Къде обаче ще идат потребителите на Туитър? Ето кои са четирите основни възможности.

Mastodon - секси колкото парна ютия?

Светлините на прожекторите са обърнати към Mastodon - с отворен код и с нестопанска цел, с удобен интерфейс през браузър или приложение, както и с много функции, налични в Туитър. След като се регистрира, потребителят може да публикува до 500 знака (повече от ограничението на Туитър за 280 знака). Платформата е създадена през 2016-а година от германеца Ойген Рочко, който е и единственият ѝ служител. Неговата заплата, както и хостинг услугите, се плащат чрез краудфъндинг.

Отделните сървъри, които поддържат свои собствени правила на общността, се самоорганизират в мрежова федерация - известна като "fediverse". Платформата в момента има 1,2 милиона активни потребители. Тя бележи бърз растеж, откакто Мъск пое управлението на Туитър. Новорегистрираните потребители в последните седмици са се увеличили десетократно, казват от платформата. Тези нови клиенти обаче се оплакват от забавяния при настройването на акаунтите си, а има и опасения дали отделните сървъри ще могат да се справят с големия трафик нови потребители с милиони последователи. Сравнения между Туитър и Mastodon не липсват, включително твърдението, че германската платформа е секси колкото парна ютия.

Parler - координатор на щурма на Капитолия

Американският рапър Кание Уест наскоро обяви, че иска да купи платформата Parler, която е популярна сред по-консервативните потребители. Социалната мрежа съществува от 2018-а година и се брандира като място за свободно слово, където има минимална модерация на съдържанието. Платформата вече е приела немалко блокирани от другите социални мрежи хора. Твърди се, че именно Parler е мястото, където са се координирали участниците в щурма на Капитолия в началото на 2021-а година. Мнозина от високопоставените американски консерватори също имат профили в Parler.

Tumblr - харесван и от поколението Z

Tumblr е нещо като ветеран на сцената на т.нар. микроблогове. Създадена през 2007-а година, платформата залага на мултимедийно съдържание, но е критикувана заради сложната си навигация. Tumblr не само е запазил своите последователи през годините, но и повече от половината от новите потребители са от поколението Z - изключително търсена демографска група, която очевидно не намира своето място във Facebook и Instagram.

Bluesky - още в пелени

Ако се чудите какво се случва със съоснователя на Туитър и бивш генерален директор на платформата Джак Дорси - той разработва платформата Bluesky, която стартира през 2019-а като нова версия на Туитър, а сега е достъпна и в бета версия. На уебстраницата на Bluesky от платформата твърдят, че тяхната цел е да станат "нова основа за социално опознаване, която позволява на потребителите да са независими от всякакви платформи и да имат свободата да изградят място, където сами да избират какво получават". Въпреки че това със сигурност звучи обещаващо, потребителите ще трябва да почакат Bluesky да се развие, за да стане ясно дали тази цел може да бъде изпълнена.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    12 1 Отговор
    Дойче зеле казва истината, вервайте!

    Коментиран от #3

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 0 Отговор
    Въййй, Мъск разруши либерастко-гейската цензура в Туитър, кво ли прайм сия?
    Как ще блокираме всеки дръзнал да изкаже мнение или гледна точка неудобни за глобалисткия либерасто - гейски псевдоелит?

    Коментиран от #4

  • 3 ХахДа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Хаха да, аз от 15 години като видя тяхна новина, знам че истината е на 180 градуса спрямо заглавието... много смешни са, че май има хора, които ги четат и им вярвят както вярвахме на немците през първата и втората световна, после вярвахме за 3-ти път на една баба, която унищожаваше цял континент с поканите си... и така продължаваме да вярваме на немците )
  • 4 Само напомням

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Но те пазят "демокрацията"!

    :D
  • 5 Сух

    14 0 Отговор
    И кво стана, Мъск махна филтъра върху коментарите и лъсна недоволството в обществото, умело прикривано, чрез премахване на неудобни коментари и профили.
  • 6 Вирус

    1 0 Отговор
    Глупавите тъпотии туитър и фейсбук