Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 21:21 2 318 39

Джон Хърбст: "САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война"

  • сащ-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • крим-
  • херсон

Изборите не влияят на въпроса за доставките на по-съвременна бойна техника за Киев

Джон Хърбст: "САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война", казва в интервю за ДВ бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст. Той прогнозира докога Щатите ще продължат да изпращат оръжие на украинците в сегашния мащаб.

Може ли след междинните избори в САЩ Украйна да разчита, че Вашингтон ще продължи да помага на Киев точно толкова интензивно, колкото досега?

Джон Хърбст: Очаквам помощта да се запази в същия размер както през следващата, така и през 2024 година. Знаем, че ръководството на републиканците в Конгреса поддържа Украйна и с основание смята, че политиката на Байдън в това отношение е дори малко слабовата. Само поддръжниците на Тръмп са против нашата помощ за Киев - те не разбират, че САЩ имат огромни интереси в Украйна, а партньорите ни в Украйна са малко или повече компетентни, за разлика от партньорите в Афганистан, Ирак и Либия.

Вие бяхте сред експертите, които през август излязоха с призив за засилване на американската подкрепа за Украйна, включително за доставка на далекобойно оръжие. Администрацията на Байдън обаче досега не се е вслушала в призива - разочарован ли сте?

Джон Хърбст: Те са го чули, но едно е да чуеш, друго е да го последваш. Аз следя много внимателно политиката на Америка във връзка с руската агресия. Сигурен съм, че руският президент Путин води реваншистка политика. Войната в Украйна е само част от нея. Ако той извоюва победа в Украйна, ние ще трябва да се погрижим за нашите съюзници, особено за прибалтийските страни. Затова Америка е заинтересована да помогне на Украйна да победи в тази война.

Трябва да направим всичко, за да съдействаме за победата. Според мен администрацията на Байдън води адекватна политика в това отношение. Ако нашата военна и икономическа помощ се запази на същото ниво, в края на краищата Украйна ще победи. Но ние можем да ускорим победата, ако политиката ни не е просто адекватна, а силна. Струва ми се, че Путин се възползва от своите т.нар. успехи, от ядрените си заплахи. Нашата политика по този въпрос е донякъде плаха.

Как изглеждат шансовете на Украйна да получи далекобойни системи след състоялите се междинни избори - по-големи ли са или по-малки?

Джон Хърбст: Изборите не влияят на въпроса за доставките на по-съвременна бойна техника за Украйна. Винаги съм смятал, че проблемът с американската подкрепа за Украйна се състои от две части. Едната е плахостта или сдържаността на администрацията по отношение на изпращането на по-съвременна военна техника. Втората е свързана с републиканците, които са поддръжници на Тръмп. Техният проблем обаче засяга обема на нашата поддръжка за Украйна, докато проблемът на администрацията е свързан с качеството на помощта.

А вярно ли е - понеже имаше такива информации, че Вашингтон подтиква Украйна да демонстрира готовност за преговори с Русия?

Джон Хърбст: Според мен е грешка, ако американски официални лица говорят за това. Знаем, че възможността да оказва силно влияние на украинската външна политика си остава цел на Путин. Неговата цел е тази, а не да вземе парче от Донбас. Той разбира, че засега неговата армия не може да победи в тази война.

Но той все още смята Запада за слаб. Той смята, че сегашната адекватна поддръжка за Украйна няма да остане дълго такава, и че може да чака по-дълго от Запада. Това е неговото разбиране. И ако в контекста на успешно воденото от Украйна настъпление ние заговорим за преговори, това ще е потвърждение на схващането на Путин - че Западът започва да се уморява от тази война. Това е грешка.

Джон Хърбст е американски дипломат и бивш посланик на САЩ в Украйна. Той е директор на Центъра за изследвания за Евразия във вашингтонския аналитически център Atlantic Counсil.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 40 Отговор
    Руснаците нападнаха Полша с ракети. Да видим сега НАТО-то какво ще направи.
    Да се готви Варна.

    Коментиран от #10, #12, #14, #16

  • 2 Извънредно

    8 33 Отговор
    В следствие на днешната масирана руска атака над Украйна, две ракети са паднали в Полша, убивайки двама души и създавайки материални щети. Инцидентът е първият по рода си от началото на руската инвазия на Украйна и може да предизвика сериозна ескалация.

    Полският съвет за национална сигурност се е събрал на извънредно събрание.

    Въпреки че това е малко вероятно да се случи, днешната атака би трябвало да позволи на Полша да се възползва от привилегиите на чл. 5 на НАТО.

    Коментиран от #5

  • 3 Времахта

    44 6 Отговор
    Няма как фа се случи САЩ ще загубят от Руската армия и в Окрайна както загубиха в Авганистан, Сирия, Грузия...

    Коментиран от #11, #28

  • 4 Марсианец

    7 34 Отговор
    Това важи за всеки нормален човек на тази планета! Освен Орките от Мордор!
  • 5 Само да питам

    43 5 Отговор

    До коментар #2 от "Извънредно":

    И кво ще стане Полша и НАТО ще изгорят.
  • 6 Пич

    43 3 Отговор
    Сега , когато дойде Тръмп , ще бъдете заинтересовани , как да не влезете в американските ви затвори ! И Байдън , и синът му , и останалите бандити !!!
  • 7 честния ционист

    29 5 Отговор
    Задачата е изпълнена! Ако победи Украйна, 20 поколения няма да стигнат за да изплати дълга си към Америка! Както света, така и Америка е създадена от нас, гордите македонци дали писмеността и говора на славянските народи!

    Коментиран от #19

  • 8 МОТИКАТА

    7 9 Отговор
    РУСКИ РАКЕТИ ПАДНАХА В ПОЛШИЯ 👀👀👀

    Коментиран от #21

  • 9 дааа

    5 28 Отговор
    Подкрепят ги съм съвременни оръжия на над 30 години като хаймарсите.Ако ги подкрепят със сериозни тежки съвременни оръжия Кремъл вече да е една голяма локва.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 :(:(:(

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Времахта":

    Дано не подпалят световна война.Днес бяха на крачка от мир.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 За протокола

    27 3 Отговор
    Американците са заинтересовани само да не ги изчаткат руснаците с някой атом и затова преговаряха тайно с тях! Иначе са на далавера вече прибраха парите на зеления джуджак, които европейците му харизаха и си финансираха "демократичните" избори!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Майна

    21 4 Отговор
    Що публикувате ,,амбиции,, на глобалистични служители...
    Тва е утопия..
    Нещо си помислиха, че печатните пари са върховна власт,а..?
    Да ама не
    В момента Русия направи това, което е исторически заложено- всяка подобна ,,империя,, се самоунищожава..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Безпристрастният поглед

    37 1 Отговор
    Върху тази статия предизвиква някои въпроси
    Нека погледнем картата къде е държавата сащ къде е русия къде е украйна
    Нека не забравяме че украйна е втората руска държава тя е населена с руснаци които говорят литературен руски и част от тях говорят на руски диалект
    Какви интереси може да имат съединените щати които не са руска държава и искат да се бъркат в работите между две руски държави ще дам и цитат от статията:
    САЩ имат огромни интереси в Украйна,
    И какви са огромните интереси на съединените щати в украйна освен имперски чрез украйна да притиснат русия това е основното всичко друго съединените щати си имат и нямат какво друго да търсят там освен противопоставяне на русия
  • 18 БОЛШЕВИК

    25 2 Отговор
    Става все по-интересно, украински ракети са паднали на полска територия ха ха ха
  • 19 Само ще добавя

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "честния ционист":

    Че вие гордите македонци сте БЪЛГАРИ
  • 20 Иван

    21 2 Отговор
    САЩ и Израел са заинтересовани Ислямска Държава да победи в Сирия.
  • 21 Слава богу

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "МОТИКАТА":

    Можеше да паднат във вашингтон
  • 22 Кресна

    22 1 Отговор
    Не бях влизал от месец у не смятам да влизам тук само сега и още веднъж при края на войната която ще завърши 2024 където приключи и 1945.Но повода да влезна днес е да припомня на многото заблудени русофоби ,че истинската война започва .Война между Русия и НАТО или по скоро Русия и САЩ .Гледайте "великата" американска армия и почнете да четете .И не забравяйте да се покриете защото и нашата страна ще бъде въвлечена във войната но след нея ще станем отново под руско крило каквото бяхме и до 1989 .Жалко за хората които ще загубят живота си.ще бъдат около числото на ВСВ.,жалко заради интересите на обора .

    Коментиран от #23

  • 23 БОЛШЕВИК

    21 2 Отговор

    До коментар #22 от "Кресна":

    Дано ни спаси по-бързо закрилницата Русия, че тия марионетки и подлоги у нас, действат доста бързо по унищожаването ни!
  • 24 От следващата година

    16 1 Отговор
    ще трябва да превеждат помощите директно в руски банки шот Украйна няма да има.
  • 25 Вие сте генялни бе!

    5 1 Отговор
    Не вярвах че ще се до сетите но ето
  • 26 00014

    6 1 Отговор
    Пенсиониран генерал-лейтенант Келог: САЩ не искат победата на Украйна над Русия ...... На кого да вярваме?
  • 27 НЕ ВИ МИНАВАТ НОМЕРАТА!!

    5 1 Отговор
    Пак някакви нелепи аргументи,обяснения, които нямат нищо общо с истината.ИМА ЛИ ВСЕ ОЩЕ НЯКОЙ ДА НЕ Я ЗНАЕ?????
  • 28 българин

    2 13 Отговор

    До коментар #3 от "Времахта":

    Орките се евакуираха от Херсон по смотано и от САЩ в Афганистан.
    БАХАХАХА

    Коментиран от #36

  • 29 НЕ ВИ МИНАВАТ НОМЕРАТА!!

    6 0 Отговор
    Пак някакви нелепи аргументи,обяснения, които нямат нищо общо с истината.ИМА ЛИ ВСЕ ОЩЕ НЯКОЙ ДА НЕ Я ЗНАЕ?????
  • 30 Уса

    9 0 Отговор
    Байдн е заинтересован за рагуленото синче какви ги е вършило в окрайна да бъде скрито покрито като бъдат изтребени всички украинци
  • 31 Ксаниба

    7 0 Отговор
    Фащ или бидоня, сина му и останалите хранилки?!?!
  • 32 Джони Чеп

    11 0 Отговор
    хубаво е, че маските паднаха. Това лицемерие беше много дразнещо. Нека е ясно, че Западът краде средства, започва войни, подкрепя нацисти и всичко друго, което е в интерес на обогатяването му
  • 33 МирО

    6 0 Отговор
    Бре в америка няма ли читави хора за президент, от 20 години от както ги гледам - от по-лошо
    на по-лошо вървят: Буш неможеше нещо да чете (някакво заболяване), после негроидна африканска раса,
    после откровен психиатричен случей, сега някакъв полужив дето в която и клиника на Мед. Академия да го вкараш
    няма да сгрешиш, следващия избран сигурно ще е истински труп, ако караме по прогресията.
  • 34 оффф

    5 0 Отговор
    ши ба ни американц и
  • 35 трънчо

    8 1 Отговор
    Да така е -по стари изтекли информации -щатски генерал е казал че техният план е ---,, ние ще воюваме с руснаците до последният украинец! Е това се прави сега-употребява се Украйна и наивника Зеленски за унищожаване на Украйна! Русия няма да си позволи да загуби дори с цена на ядренно оръжие-ясно ли ви е наивници!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пловдив Над Всичко

    3 0 Отговор
    Пропуснали сте най-важната и съществена част от интервюто, а именно: Трррррррррр!!!!!!!...
  • 38 АЙДЕ НЕМА НУЖДА,ЗНАМ ЗНАЕМ ИНТЕРЕСА ВИ.

    4 0 Отговор
    ТЕ БИЛИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УК ДА ПОБЕДИ..ЗАЩО ЛИ ???????КАК СЕ ПРАВИТЕ НА ХИТРИ ЛИСИЦИ..
    УК ВЪОБЩЕ НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА , ИНТЕРИСВА ВИ ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ!!!!!!! ИНТЕРИСУВАШЕ ВИ ОТДАВНА КАК ДА СЕ ДОМОГНЕТЕ ДО СБЛЪСАК С РУСИЯ . С ПОСЛЕДНАТА ТЕРИТОРИЯ И ТОЯ НАПУШЕНИЯ УСПЯХТЕ..СПРЕТЕ С ТЕЯ ВРЪТКИ.НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ,И СЛУГИНАЖИТЕ ВИ НЕ ВИ ВЯЩРВАТ, ПРАВЯТ СЕ,ЧЕ ВИ ВЯРВАТ.
  • 39 Вирус

    1 0 Отговор
    Интересно защо фащ заинтересовани ще им отиде звмята и тръбопроводите дето са изкупили хаха
Новини по държави: