Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 14:44 2 200 5

Ердоган е разговарял с Путин по важен въпрос

  • аец аккую-
  • атомна енергетика-
  • турция-
  • русия-
  • аец-
  • атомни централи

Турция лесно може да започне да изнася енергия

Ердоган е разговарял с Путин по важен въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обсъдил в руския си колега Владимир Путин проекта за втора турска АЕЦ в Синоп на Черно море, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Мога да кажа, че ние, Турция, сме в добра позиция по отношение на енергетиката. Не се нуждаем от никого. Особено след като АЕЦ Аккую бъде завършена след 2-3 години, ще имаме много сериозен капацитет оттам", посочи Ердоган, визирайки първата турска АЕЦ, изграждана от Росатом в средиземноморския окръг Мерсин, предаде БТА.

Турският президент спомена и проекта за втора АЕЦ в Синоп, Северна Турция, като каза, че е разговарял по темата с Путин. "Обсъдих и Синоп с г-н Путин. Надяваме се, че там ще построим четири блока и ще получаваме толкова (електричество), колкото и в Аккую, а може би и повече. Щом се сдобием с тях, Турция вече няма да има проблем с енергията", каза Ердоган.

По думите на турския лидер, когато се реализират тези проекти, Турция не само ще бъде в много по-добра позиция, но и лесно може да започне да изнася енергия. Ердоган заяви също, че има държави, които предлагат да подкрепят Турция по отношение на енергията, като страната му има намерение да продължи отношенията си с тези страни в този аспект. "Надяваме се, че ако се наложи, ще имаме възможност да започнем процес, който можем да наречем суап, т.е. да купуваме енергия от тях не толкова за себе си, но и за износ. Няма да назовавам име, ще го обявим, след като отидем, обсъдим и решим", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    11 0 Отговор
    то Китай, то Турция, то Иран, че и иНдия!! Соросняяяя!! Идва мраза, усещате лиии!!
  • 2 Последния Софиянец

    6 2 Отговор
    Ще му подарим двата реактора от Белене че ще ръждясат.
  • 3 Марийка репортерката....

    1 5 Отговор
    навий си статията на фунийка,пъхни си я някъде и драсни клечката😜
  • 4 Сейрджия

    14 2 Отговор
    Да си гледаме сеира,къде отиде Турция,възползвайки се от кризата в Украйна,Къде отидохме ние...
  • 5 Рошко

    5 0 Отговор
    Ееей голяма рабта е комшията, отвсякъде купува и предлага. Досущ като в бар сложи кенчетата с газ и къв искаш руски ирански сирийски азерски догодина и турски със или без каска
Новини по държави: