Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 10:12 3 816 5

Отлагат работата на дефектния ядрен реактор

  • атомна енергетика-
  • финландия-
  • атомна централа-
  • аец-
  • електроенергия-
  • olkiluoto 3

Разследването на повредата в помпите за вода ще продължи още няколко седмици

Отлагат работата на дефектния ядрен реактор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Очаква се финландският ядрен реактор „Olkiluoto 3“ да започне да произвежда електроенергия поне до края на януари, съобщи операторът TVO. Миналият месец беше открита повреда, предаде БГНЕС.

"Разследването на повредата в помпите за вода на „Olkiluoto 3“ ще продължи още няколко седмици и нейното въздействие върху графика не може да бъде оценено", се казва в изявление на TVO, цитирано от АФП.

Очакваше се реакторът да бъде пуснат в експлоатация през декември след години на отлагане. През октомври TVO съобщи, че по време на техническото обслужване е открита повреда в помпите за вода, разположени на турбинния остров на „Olkiluoto 3“. Финландия очаква да разчита на новия реактор EPR на „Olkiluoto“ след спирането на вноса на електроенергия от съседна Русия.

Проблемите с новата ядрена централа се появиха точно когато зимата се спусна в Европа, със страхове от недостиг на енергия след нахлуването на Русия в Украйна. „Olkiluoto 3“ е най-мощният реактор в Европа и третият в света. На 30 септември той за първи път достигна пълния си капацитет. По онова време той произвеждаше около 20 % от електроенергията на Финландия и 40 %, когато към него бяха добавени двата съществуващи реактора „Olkiluoto“ 1 и 2.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    23 3 Отговор
    Уестингхаус не знаятнищо нали...?

    Коментиран от #2

  • 2 Мишел

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сигурно":

    Реакторът е на френската Areva. Преди месец бяха открити пукнатини по корпуса му , експерти изказаха мнение, че без ликвидирането им, реакторът не трябва да бъде пускан.
  • 3 Абе

    8 2 Отговор
    кво им пука на финландците, нали са близо до екватора, опа сбърках, ама тва щото имам 3 по география. И пак да не им пука НАТО ще им помогне.
  • 4 Оня

    4 10 Отговор
    На пияните мужици все американци им се привиждат ! И все американците са виновни , че Алкохолия е треторазрядна пропаднала държава !

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: