Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Ноември, 2022 17:00 1 697 21

Трагедията с MH17: логичният край на едно престъпление

  • mh17-
  • малайзийски самолет-
  • самолет-
  • полет-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • престъпление-
  • хага-
  • разследване-
  • бук-
  • христо грозев

Осем години по-късно нидерландският съд е готов с присъдата

Трагедията с MH17: логичният край на едно престъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Свалянето на пътническия самолет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през лятото на 2014 г. беше ужасна травма за мнозина. Снимките на слънчогледови полета, осеяни с мъртви тела и останки от самолета, на проруски сепаратисти, позиращи с плюшени играчки на убити деца, се запечатаха в съзнанието ни. Загинаха 298 души, повечето от които нидерландски граждани.

Според международните следователи самолетът е бил свален с ракета земя-въздух "Бук". Русия отказа да екстрадира обвиняемите - трима руски и един украински гражданин, поради което те не присъстват на произнасянето на присъдата.

Още новини от Украйна

Руската страна не помогна с нищо на разследването

Русия фалшифицира сателитни снимки и обвини Украйна за свалянето на самолета. Благодарение на разследващата платформа "Белингкат”, чрез анализ на безброй снимки в социалните медии, беше доказано, че ракетната система "Бук" е била докарана от Русия в Източна Украйна и след това върната с липсваща ракета.

Почти никаква информация от руска страна

Водещият разследващ за Русия в "Белингкат” Христо Грозев разказва в документален филм в YouTube колко трудно е било проучването. Рядко е било възможно да се доближите до руските войници, за да ги интервюирате. Освен това войниците неведнъж са давали неверни сведения в интервютата. За роднините на жертвите фалшивите новини са непоносими.

"Говорил съм много със семействата на загиналите и все още общувам с тях", казва Грозев. "Много е важно, че не само истината излезе наяве, но и дезинформацията беше разобличена, както и всички лъжи, които трябваше да слушат и четат - защото те четат всяка реч на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, където тя лъже, четат всяка реч на Владимир Путин. Четат и плачат.”

Съдебното решение е "важен сигнал за бъдещето”

Киевският политолог Володимир Фесенко подчертава колко важна е била работата на разследващите журналисти за целия процес. В крайна сметка те уточняват подробностите, въз основа на които могат да бъдат повдигнати обвинения. "А тази присъда е за терористичен акт, извършен от руснаците и техните поддръжници в Донбас. А присъдата за извършеното престъпление, макар и задочна, е много важен сигнал не само сега, но и за бъдещето.”

Защото това ще покаже, че военните престъпления, които се извършват в момента, докато Русия води агресивната си война срещу Украйна, няма да останат безнаказани, казва Фесенко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    27 8 Отговор
    Естествено че ракетата е руска - такова животно Украйна не е било родено когато е произведена.
  • 2 Котка ученият

    30 12 Отговор
    Съдът няма доказателства. Всяка присъда ще бъде кръст на гроба му. Ако имаше доказателства, те щяха отдавна да са открити и показани на световната общественост.

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 10 Отговор

    До коментар #2 от "Котка ученият":

    То понеже сепаратистите имат мно-о-о-г-о самальоти, то украинската армия го е сбъркала и свалила по грешка, нали пичага?

    Коментиран от #7

  • 4 Сандо

    25 11 Отговор
    А всъщност това е очаквания край на една Огромна ЛЪЖА,скроена да задуши въстанието на единствената държава,дръзнала да се бори със световния Хегемон и Сатанизма!
  • 5 ти да видиш

    26 11 Отговор
    "чрез анализ на безброй снимки в социалните медии"!?!?!? Е на това му се викат "доказателства" снимки от "социалбите медии" това е някаква "кошаревщина" от ново поколение!
  • 6 !!!?

    15 27 Отговор
    Фашисткият режим в Кремъл доказа, че е заплаха за Човешката Цивилизация !!!?

  • 7 Котка ученият

    22 12 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Пак казвам, съдът няма доказателства. Това е процесът срещу Димитров в Берлин.

    Коментиран от #13

  • 8 бай Даньо

    11 10 Отговор
    Самолет пълен с холандци !? Местя.
  • 9 Урюрвкос

    21 8 Отговор
    логичният край на едно престъпление е началото на истинско разследване със следователи, експертизи и разпит на свидетели (жителите на село Грабово) а не разследващи журналисти които не поемат отговорност за достоверност и качество на материалите които предоставят на съда.
  • 10 9689

    20 10 Отговор
    Решението е политическо а не е по доказателствата.Тези съдии разминаха нашите.
  • 11 БЛАГОДАРИМ ЧИЧО БАЙ ДЪН☝

    10 15 Отговор
    ЧЕ НИ СПАСЯВАШ ОТ„ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА”
  • 12 Матей преображенски

    15 8 Отговор
    Излагат се с тая претоплена манджа,цял свят знае ,че го извърши всу,вдъхновено от американците,и беше началото на поредица злощастни инциденти с руски пътнически самолети.Които кой зна е защо не бяха така оплаквани в западните медии.Руската страна никога не хвърли обвинение по американците,може да са били те-ро-ристи от различен произход,но всьо таки,идейните вдъхновители по правило са американските служби.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САЩ-Империя на лъжата

    16 8 Отговор
    А сателитните снимки от САЩ разглеждани ли са?
    А записите на диспечерите прослушвани ли са?
    А показанията на украинския пилот взети ли са под внимание?
    А серииния номер на ракетата обсъден ли е?
    А за не затварянето на въздушното пространство чия е вината?

    Коментиран от #21

  • 15 САЩ-Империя на лъжата

    13 7 Отговор
    Сещам се и за експеримента извършен от руската страна които ЯСНО показа траекторията на рекетата
    Сещам се и за поразяващите елементи които са от стара модификация на БУК-а
    Още за пищенето на хохландия, че тя видите ли Бук няма на въоръжение. Сега вече - няма. Руската армия ги денацифицира.
  • 16 стоян георгиев

    7 15 Отговор
    Та след осем години се потвърди това което се знаеше още от първия ден.путлер е терорист и лъжец както и кликата му от помагачи.години наред се опитваха да прикрият престъплението си.
  • 17 Лъжи, лъжи...

    14 7 Отговор
    На съда беше показана тази ракета, части от нея и даже се виждат сериен номер и специален номер на боеприпаса.
    В руската армия започнаха разследване в техните бази данни. И се установи, че тази ракета е произведена от СССР, била е доставена в Украйна и е била там в техните погреби до момента, когато е употребена. НО, тези западнали съдии си мислят, че Русия е нещо като африканска армия, да не знаят, кой боеприпас къде, кога е произведен и къде доставен или продаден, кога и т.н...
    И нещо друго: Били използвали информация от медиите? А един от основните свидетли е жената диспечер, която е водила самолета над територията на Украйна до последната му секунда и тя е последният човек, който е говорил с пилотите. Те са "свалили" височината на самолета и са излезнали от "традиционният коридор", за да минат точно над зоната на военните действия!
    ЗАЩО? Пилотите обикновенно не правят такива маневри сами в небето. Има си позволен коридор, в който трябва да остават... Дали тази диспечерка им е дала такава команда? Не, тя "не била важен свидетел..."???
    И през цялото време и последните минути на самолета, преди да пострада, над него е имало американски разузнавателен военен спътник! НО, те се отказаха да дават информация, какво са заснели, понеже било "военна тайна"??? ха-ха-ха....
    Ако беше виновна Русия, то щяха да дадат и снимки и траектории на полета на ракетата, ако е било ракета и т.н...
    Всичко при западналите е ЛЪЖА! ЛЪЖА, ЛЪЖА.....
  • 18 Ксаниба

    0 6 Отговор
    повтарям, нарко-трафикантката отидр в Мордовия за гъби
  • 19 Али и баба

    5 7 Отговор
    Снимки в интернет.Разледващи журналисти работещи отдавна за ЦРУ.Свидетели дето нищо не са видели.Никакви снимки.Никакви доказателства....само "с голяма степен на вероятност" като аферата Скрипал.
  • 20 един от многото

    3 6 Отговор
    А за по малка травма и за по малко ли хора беше сваления "Airbus" А – 300 на иранските граждански линии на 03/07/1988 г. от ракета изстреляна от ракетния крайцер "Vincennes" намирал се по това време в ирански териториални води. Краен резултат: 290 загинали от които 66 деца!
  • 21 Кръпката

    0 8 Отговор

    До коментар #14 от "САЩ-Империя на лъжата":

    В продължение на въпросника:
    - а защо е променен маршрута на самолета? Снижен и то през воюваща територия
    - а разпитан ли е диспечера украинец, водещ самолета над Украина? Всъщност къде е, жив ли е ?
    - какво прави наоколо самолет на УВС? Само разглежда малайзийския самолет? А пилотът му, странно, самоубил се е.
    - как се доказва невероятното твърдение, че за свалянето на този самолет, Русия е докарала БУК, стрелба, сваляне и си е върнала системата с една ракета по-малко? Това е много специална задача. Трябва да има сериозна надлежна необходимост за това, т.е. ликвидиране на някой или нещо в този самолет. Помня, че се разнася снимка на някакъв украински БУК, представян за руски.
    - защо сателитните снимки на Русия са фалшиви? Аааа, статията е на ДВ, а те могат от бялата мечка да направят тигър
    - а нещо да ви говори, че по това време по това трасе е трябвало да мине правителствен руски самолет с Путин, който е променил маршрута си в последния момент?
    Има много въпроси, на които дезинформаторите от ДВ не искат да отговорят. А показват снимки на местни граждани с кукли в ръце. Свалянето на този и на всеки граждански самолет е огромно престъпление и който го е сторил, ще гори в ада. Но това е реалността. Както и изявленията на Окраина, че Русия се самообстрелва в Запорожка АЕЦ, че са минирали и се готвят да взривят стената на язовира си над Херсон и др. Същия почерк
Новини по държави: