Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 10:51 5 786 6

Швейцария би шута на хърватските работници

  • служители-
  • хърватия-
  • швейцария-
  • работа-
  • заплата-
  • работници-
  • балкани

Хърватия призова Швейцария да преразгледа решението си

Швейцария би шута на хърватските работници - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцария ограничава достъпа на хърватските граждани до пазара на труда от 1 януари 2023 г., за период от една година, пише хърватската телевизия N1 на сайта си, предаде БТА.

„Със съжаление (хърватското министерство на външните и европейските работи) приема информацията за решението на Федералния съвет на Швейцарската конфедерация отново да въведе гранични мерки за достъп на хърватските граждани до швейцарския пазар на труда, за период от една година, от 1 януари 2023 г. до 31 януари същата година, след което отново ще се разгледа въпросът“, се казва в съобщение на хърватското министерство на външните и европейските работи. В тази една година ще се прилага система за квота за издаване на разрешителни за работа на хърватите, но министерство на външните и европейските работи на Хърватия смята това подновяване на ограниченията за излишно.

„Имайки предвид факта, че такова решение е основано на решенията в Протокол III от Споразумението за свободно движение между Европейската общност и Швейцария и че в периода от временното отпадане на граничните мерки от 1 януари 2022 г. броят на хърватските граждани, които са потърсили позволение за работа в Швейцария се е повишил, министерството настоява, че това повишаване не е било с такава интензивност, която би наложила повторно въвеждане на ограниченията“.

Министерство на външните и европейските работи на Хърватия призова Швейцария да преразгледа решението си за хърватските граждани. „След като Федералният съвет на Швейцарската конфедерация активира защитната клауза, която повторно ще ограничи заетостта на гражданите на Република Хърватия, най-късно до края на 2026 г., министерството очаква от швейцарска страна да размисли своевременно над това решение, така че хърватските граждани да са равноправно третирани с останалите граждани, членове на ЕС/ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия), на пазара на труда“, допълват от министерството.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейферович

    25 4 Отговор
    Сега, ще трябва сами да си бършат дyпетата!
  • 2 Мамул

    31 2 Отговор
    Започва се! В Европа глада ще е по-силен от "гадна работа".
  • 3 Нормално

    18 6 Отговор
    Хръватите са шибанинацисти
  • 4 Реалист

    7 3 Отговор
    Голяма работа реално Германия предлага най-много работни места , най-евтино е за живот и май-голямо в истинското производство досега ….


    Когато нещата с Германия почнат да се забатачват всички временни работници от агенциите а и не само те а всички чужденци които са ще бъдат изхвърлени а в родните им страни няма да има работа ..

    Коментиран от #6

  • 5 бл.134 в Zап. парк

    6 1 Отговор
    Добре дошли в новия свят! Зелена сделка !
  • 6 Мммда

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    В Германия беше поносимо до това лято. Въобще не евтино. Инфлацията за миналия месец само е над 5%. Хората ги е страх да си пуснат парното. Бързат сутрин да се повозят в градския, за да се позгреят някои от тях. Побъркали са се вече от потоците медийна пропаганда. Добре, че малкия е окупирал телевизора и не им слушам тъпотиите, дори радиото ми идва в повече напоследък.
    Живота в Германия напоследък не е много по-лек от тоя в Бг. Част от производството което споменаваш се изнася трайно от около 2години.
Новини по държави: