7 Ноември, 2022 07:15 1 458 10

Мъск връща на работа някои от съкратените служители

  • илон мъск-
  • работа-
  • служители-
  • съкращения-
  • заплата-
  • туитър-
  • социална мрежа

Някои от хората, приканени да се върнат на работа, са били отстранени по погрешка

Мъск връща на работа някои от съкратените служители - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като съкрати почти половината от персонала на Туитър в петък, милиардерът Илон Мъск закупил компанията за 44 милиарда долара, сега се е свързал с десетки от отстранените служители с молба да се върнат обратно на работа, съобщава "Блумбърг", предаде БТА.

Някои от хората, приканени да се върнат на работа, са били отстранени погрешка, според двама души запознати със случващото се в компанията. Други са били отстранени, преди ръководството да си даде сметка, че тяхната работа и опит могат да бъдат нужни за изграждането на нови продукти, услуги и иновации, които Мъск обмислял.

Новият собственик отстрани от работа близо 3700 души миналата седмица, адресирайки им имейл. Много от тези хора са установили, че са се оказали без работа, след като достъпът им до системите на Туитър са били внезапно прекъснати. Целта на това отстраняване била да се компенсират разходите по закупуване на компанията и да се оздравят финансите ѝ. Но фактът, че някои служители сега били помолени да се върнат на работа, показва колко хаотично и прибързано е било отстраняването им.

Засега говорител на Туитър не е коментирал информацията. В петък пък Мъск заяви: "Що се касае до съкращенията на работната сила, за жалост няма избор, когато компанията губи по 4 милиона долара дневно". Той каза, че отстранените от работа, ще получат обезщетения в размер на три заплати. Но група служители вече подаде колективен иск срещу компанията, защото не ги е уведомила за съкращенията с предизвестие от 60 дни, изисквано от американските закони. След съкращенията в петък Туитър е останал само с около 3700 служители. Мъск ги е заставил бързо да осигурят нови продукти и услуги за потребителите и в някои случаи служителите дори е трябвало да спят в офиса, за да изпълнят сроковете.

През уикенда Туитър пусна нов план за абонамент, при който акаунтите, удостоверени като автентични със синя отметка ще струват 8 долара на месец. Сред другите нововъведения ще бъде намаляване наполовина на рекламите и възможност да се качват по-дълги видеа. Досега отметката се предоставяше на правителства, медии, политици, културни дейци. А сега,всеки който плаща месечна такса от 8 евро, ще може да получи същата отметка

В бъдеще акаунтите, които се представят за някои друг, без да е уточнено ясно, че става дума за пародия, ще бъдат премахвани за постоянно, поясни Мъск. Той добави, че псевдонимите ще останат разрешени, стига да не заблуждават хората. Мъск обяви, че Туитър трябва да стане източник на най-надеждната информация за света.

Компанията ще създаде освен това съвет, който ще бъде регулатор на съдържанието в социалната мрежа и ще бъде съставен от хора с доста различни гледни точки. А по повод съкращенията на персонала съоснователят на Туитър Джак Дорси се извини на съкратените, като призна, че е увеличил мащабите на компанията прекалено бързо. Той допълни, че служителите на Туитър са силни и устояват на всичко, така че все ще намерят начин да се справят, но добави, че си дава сметка, че много от тях са му ядосани сега, съобщава телевизия Бе Еф Ем.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жон

    1 7 Отговор
    Какво става, не може ли да си наеме селтаци-републиканци? Да дойде в България, тук всичкото програмист - селяндур.

    Коментиран от #3

  • 2 Хмм

    9 2 Отговор
    Значи и тоя действа първосигнално, първо гоним, после ще го мислим...

    Коментиран от #5

  • 3 Хаха

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жон":

    Или па сичкото селяндур - програмист
  • 4 Госあ

    10 1 Отговор
    Това очаква децата ви при капитализма, ако вие самите се измъкнете. Безработица и мизерия за сметка на един богат олигопол, който си е присвоил достиженията на научно-техническия прогрес.
  • 5 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    Или пък статията цели да ни вмени да мислим така.
  • 6 Джон

    1 4 Отговор
    Комунистите, в това число и републиканците, никога не могат да се отърват от либералите, защото паразитират върху тях.
  • 7 въпросче

    0 4 Отговор
    Лошо е да остави хората без работа. Мъск е милиардер. Може ли да се излага така?!
  • 8 Миризлив пор

    10 0 Отговор
    Заплащането в случая е заплата + акции на фирмата (един вид годишен бонус) на 1-ви ноември. Реално годишния бонус е по голям от годишната заплата, в случая ги уволниха преди 1-ви, спестиха едни пари и сега пак ги назначават и пак да чакат 1 година.
  • 9 дфге

    2 0 Отговор
    Този достигна границата си на некомпетентност. Оттук само глупости от него ще гледаме. Вероятно ще се занули по някое време. А това ще бъде повод за празнуване от все по-многобройните му врагове.
  • 10 Кико

    0 0 Отговор
    При този лабилния със сигурност не бих се хванал на работа.