Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Ноември, 2022 13:09 12 915 80

Къде е Путин?

  • владимир путин-
  • херсон-
  • кремъл-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • бункер

Руският лидер оставя на други да съобщават лошите новини за Украйна

Къде е Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато висшето военно командване на Русия съобщи по телевизията, че изтегля руските войски от ключовия град Херсон в Южна Украйна, големият отсъстващ беше президентът Владимир Путин, пише БТА.

Когато министърът на отбраната Сергей Шойгу и генерал Сергей Суровикин, главнокомандващ руските войски в Украйна, сковано изброиха причините за изтеглянето пред камерите на 9 ноември, Путин бе на посещение в неврологична болница в Москва, където наблюдаваше как лекар извършва мозъчна операция.

Още новини от Украйна

По-късно на същия ден Путин говори на друго събитие, но не спомена изтеглянето от Херсон, което се превърна в най-унизителното отстъпление на Русия в Украйна. В следващите дни президентът не коментира публично темата. Мълчанието на Путин идва в момент, когато Русия е изправена пред увеличаващи се неуспехи след почти 9 месеца боеве. Изглежда, че руският лидер е възложил обявяването на лошите новини на други - тактика, което използваше по време на пандемията от коронавируса.

Херсон беше единственият областен център, който руските войски завзеха в Украйна, след като той падна в руски ръце още в първите дни на инвазията. Русия окупира града и по-голяма част от Херсонска област, която от месеци е от ключово значение за достъпа до полуостров Крим. Москва незаконно анексира Херсонска област заедно с още три други украински региона по-рано тази година. Путин лично беше домакин на помпозна церемония в Кремъл за официализиране на анексиите през септември, провъзгласявайки, че "хората, които живеят в Луганск и Донецк, Херсон и Запорожие стават наши граждани завинаги".

Само малко повече от месец по-късно обаче Руските трикольори бяха свалени от административните сгради в Херсон, заменени от жълто-сините знамена на Украйна. Руската армия съобщи на 11 ноември, че е завършила изтеглянето от Херсон и околните райони към източния бряг на река Днепър. Оттогава Путин не е споменавал изтеглянето при нито една от публичните си появи. Путин "продължава да живее съгласно старата логика: Това не е война, а е специална операция, докато основните решения се вземат от малък кръг "професионалисти", а президентът стои на дистанция", написа в неотдавнашен коментар политическият анализатор Татяна Становая.

Путин, за когото някога се носеха слухове, че лично надзирава хода на военната кампания в Украйна и дава заповеди за воденето на бойните действия на генералите, изглеждаше тази седмица сякаш е фокусиран върху всичко друго, но не и върху войната. Той обсъждаше с правителствени служители процедурите за фалити и проблемите на автомобилната промишленост, разговаря със сибирски губернатор за увеличаване на инвестициите в неговия регион, проведе телефонни разговори с няколко световни лидери и се срещна с новия председател на Руската академия на науките. Във вторник Путин председателства видеоконферентна среща за паметниците, посветени на Втората световна война. Това е денят, в който се очакваше той да говори пред участниците в срещата на Г-20 в Индонезия, но той реши не само да не участва, но дори да не се включи по видеоконферентна връзка или да изпрати предварително записана реч.

Срещата по повод паметниците, посветени на Втората световна война, беше единствената през последните дни, на която бяха споменати някои украински градове, но не и Херсон. След срещата Путин подписа укази за удостояване на окупираните градове Мелитопол и Мариупол със званието "Град на воинската слава", а Луганск бе удостоен със званието "Град на трудовата доблест". Независимият политически анализатор Дмитрий Орешкин отдава мълчанието на Путин на това, че той е изградил политическа система сходна с тази в Съветския съюз, където лидерът или "вождът" (на руски) - понятие, използвано за възвеличаване на Йосиф Сталин, по презумпция е неспособен да греши.

"Путин и неговата система е изградена по такъв начин, че за всички неуспехи се обвинява някои друг: враговете, предателите, ударът в гърба, глобалната русофобия, наистина всичко", каза Орешкин и добави: "Затова, ако някъде има провали, първо, това не е истина, и второ, той не е виновен". Някои от привържениците на Путин се усъмниха в това очевидно дистанциране от нещо, което дори прокремълските кръгове смятат за решителен обрат във войната.

За Путин да разговаря по телефона с лидерите на Армения и Централноафриканската република (ЦАР) по време на изтеглянето от Херсон беше по-важно от "истинската трагедия в Херсон", каза прокремълският политически анализатор Сергей Марков в пост във Фейсбук. "Първоначално дори не повярвах на новината, толкова невероятно изглеждаше всичко", каза Марков, описвайки поведението на Путин като "демонстрация на пълно дистанциране".

Някои гледат от добрата страна на изтеглянето и свързват с нея Путин. Прокремълският телевизионен водещ Дмитрий Кисельов в емблематичното си новинарско шоу в неделя вечер каза, че логиката зад изтеглянето е била "да се спасят хора". Според Кисельов, който говори пред голяма снимка на Путин с надпис "Да се спасят хора", на която руският лидер изглежда угрижен, това е същата логика, която следва президентът - "да се спасят хора, а при конкретните обстоятелства, всеки един човек".

Тъкмо това е също гледната точка на някои обикновени руснаци към изтеглянето, твърдят анализатори. "Предвид нарастващият брой хора, които искат мирни преговори, дори сред привържениците на Путин, всяка подобна стъпка се възприема спокойно или дори като знак за възможно отрезвяване - запазване на личния състав на армията, възможност за мир", каза Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията "Карнеги".

За руските ястреби - гласовити привърженици на Кремъл, които призовават за решителни стъпки на бойното поле и не бяха впечатлени от изтеглянето от Херсон, като утешение идват редовните масирани ракетни удари срещу енергийната система на Украйна, заяви Орешкин. Москва извърши подобни удари във вторник. С изстреляни близо 100 ракети и дронове срещу цели в цяла Украйна, това беше най-мащабната атака досега срещу електрическата мрежа на страната и остави милиони хора без ток. Орешкин смята, че подобни атаки не нанасят прекалено големи щети върху украинската армия и не променят коренно нещата на фронта. "Необходимо е обаче да се култивира имиджа на победоносния "вожд". Затова е необходимо да се извършват някакви удари, за които да се разтръбява. Точно това правят сега според мен", каза анализаторът.

(Алексей Маргоевски)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И той

    27 31 Отговор
    като Бою .
  • 2 Запознат

    67 52 Отговор
    Къде президента Владимир Путин, работи и не се занимава с гола пропаганда като Джоузеф дръ.гела !

    Коментиран от #54

  • 3 Вашето мнение

    62 29 Отговор
    В този сайт списвачите имат фиксация върху Путин.
  • 4 Тиква

    51 32 Отговор
    Това на доче Веле от сутринта ли е?
  • 5 Ксаниба

    42 34 Отговор
    Зеленски е в бумкера край мексиканската граница, а Бидоня дека е??

    Коментиран от #10, #32, #46

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен- _Язовец

    46 36 Отговор
    Президента Владимир Путин да не лепилар като Зеленски да ви занимава вс вечер с делириума си!
  • 8 попара

    40 8 Отговор
    Аз откъде да знам къде е?! Може да е и на Луната. При некое мАке.
  • 9 Путин е на своя м а т ь

    42 30 Отговор
    в путин ката
  • 10 Ксаниба

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    ...край мексиканската......Мечтите са безплатни....

    Коментиран от #22

  • 11 Ювиги Хана

    40 16 Отговор
    БТА са един лежачи които по цял ден преписват глупости спуснати от Разтворено общество.
  • 12 Дългият

    11 9 Отговор
    Къде са асланите.....
  • 13 Хихихи..

    25 13 Отговор
    Като мернете Гъбата и ще ориентирате Къде е..

    Коментиран от #15

  • 14 Ха Ха

    30 10 Отговор
    а дей ...жамбаза ? той и мара са в една ....пола ! ;)

    Коментиран от #28

  • 15 За оная гъба

    9 13 Отговор

    До коментар #13 от "Хихихи..":

    кожена, дето ти маха налепите по сливиците ли?

    Коментиран от #19

  • 16 Байденко

    28 23 Отговор
    10 милиона украинци така и не разбраха, че Херсон е отстъпен от Русия.
    Нямат ток.

    Коментиран от #49, #77

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    28 25 Отговор
    Къде е мр Путин ?Където си поиска и където му е кеф.

    Коментиран от #24

  • 19 Същата..

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "За оная гъба":

    Само че с малко "атом"..

    Коментиран от #23

  • 20 ВЪПРОСЪТ Е :

    21 15 Отговор
    КЪДЕ СА ВОСЪЧНИТЕ ДВОЙНИЦИ НА ПУ.ИН
  • 21 Верно ли

    27 18 Отговор
    Тоя кво пита, като знае явно - там е, където трябва, оправя си държавата, за разлика от други разни политици, дето срещу заплащане и майките си ще разсипят!
  • 22 Ксаниба

    17 11 Отговор

    До коментар #10 от "Ксаниба":

    ЕлДжИБиТи активистите пак сте замечтани

    Коментиран от #33

  • 23 Бял, солен и горчив

    2 13 Отговор

    До коментар #19 от "Същата..":

    пълен с попови лъжички ли. Напълно ли ти се устата със слюнка пак. Обяд е гладен си, нали.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Майна

    7 16 Отговор
    Ей сега, преди малко пих кафе с него..
  • 26 ОСМАНАГИЧ

    22 16 Отговор
    😨В бункера на Ленин .😲
  • 27 Буха ха

    15 11 Отговор
    Къде е? Провери дали не е при сестра ти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДДРОнег

    22 21 Отговор
    кремълският джуджак си крие главата като щраусите, но ще отговаря за зверствата си съвсем скоро !!! рашистката кочина ще загуби и тази война, както много други преди това !!!
    Преди около сто години руZZия губи Полско-руската война, та и сега също ще загуби :)))))
  • 30 Трудов ентусиазъм кипи

    18 16 Отговор
    Явно коментаторите тук са привършили аванса от митрофанова и сега заработват нови рубли.
    Колкото повече затъва русия, толкова повече пишат.
    Сериозно обмислям да започна да ги докладвам в ДАНС за вражески агенти.
  • 31 Военнопрестъпника Путин

    22 18 Отговор
    Защо се крие тоя дебил Путин от народната любов ,що го е страх да отиде на срещи в Лондон ,Вашингтон или ЕС ,защо се тресе от страх ,кой го страхува,гузната съвест убива по бързо ,отколкото да бъде изпарен с дрон
  • 32 Шерлок

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    Джоузеф педофила се въргаля с малки деца някъде на Бали

    Коментиран от #38

  • 33 Ксаниба

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    Тези...изобщо не мога да ги понасям...най вече с техните паради...да си живеят мирно живота,без да изпъкват...че е грешно..
  • 34 Според агенция

    14 9 Отговор
    Owtrest
    Путин е в подземията на люблянка и лично разпитва плененият американски генерал край херсон
  • 35 Трак🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷🇩🇪

    15 12 Отговор
    Къде да е ?? Самоубил се е
  • 36 666

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "Да..В който си иска ъгъл на бункера":

    Ако мр Путин има паник атаки ,представители на обединеният в под налягане му правят блоу джоб и той се успокоява и се кротва.Колкото повече,по спокоен.
  • 37 Хаха

    17 15 Отговор
    "Затова, ако някъде има провали, първо, това не е истина, и второ, той не е виновен".

    Русофили вие живеете в 1984, не знам дали го осъзнавате обаче :D
  • 38 Аршлох

    11 8 Отговор

    До коментар #32 от "Шерлок":

    Джоузеф педофила ,както и преди само коси на деца може да мирише.Ако му извадят батериите и е до там,даже и рестарт няма да има.
  • 39 Възрожденец

    20 15 Отговор
    Къде стои един проZZ и страхлив сЪсел ?! - В бункера .
  • 40 КЪДЕ Е ПУТИН ?

    20 5 Отговор
    ПУТИН Е В КОМА - ВИЕ ГО НАПИСАХТЕ , АМНЕЗИЯ ЛИ ИМАТЕ ?
  • 41 стоян георгиев

    21 15 Отговор
    Путлер се крие в бункера в Урал даже от феновете си.страха от глупостите дето направи в последно време му донесе параноя.пълното незачитане живота и интереса на руснаците го водят до животински страх от всеки и всичко.

    Коментиран от #48

  • 42 Питанка

    14 4 Отговор
    Коя е тази баба на снимката ?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ПУТИН НЕ Е БОЙКО , СТОИ В ХРАСТИТЕ И

    8 10 Отговор
    СТЪПИ ЛИ ОКРАЙНА В КИСЕЛОТО МЛЯКО ТОЙ НАРЕЖДА НА ДВЕСТА КИЛОМЕТРА ОТ НЕГО ДА СЕ НАНЕСЕ УДАР .............. !
  • 45 НАГ

    14 14 Отговор
    За да си идтински диктатор трябва да притежаваш и малко класа.
    На Путин му липсва такава . Той е обикновен лъжец на улично ниво.
  • 46 Ъхъ

    11 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    Бидоня е на шивач, вземат му мерки за костюм, раиран костюм!
  • 47 хахаха

    13 12 Отговор
    Хич не ме интересува, дано изчезне завинаги и да отърве Русия и Света от себе си!
  • 48 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Ей адаш обърках се вече,така много се намножихме,че вече не им хващам края,но тебе не мога да те объркам,тъй като сме от една порода.Ти си бурята.Машалла.

    Коментиран от #51

  • 49 вярващ

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Байденко":

    и ти се радваш на нещастието на хората, нали мужик?!?
  • 50 Бюлетин на Хага

    18 8 Отговор
    Търси се жуженце ! Глисаво на вид и много
    Zло ! Който го намери да го предаде !
    Името му ще бъде запазено в тайна !
  • 51 стоян георгиев

    6 6 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Така е бурят .шизофренията те натиска и се мислиш веднъж за мен втори път че сте много.уви няма да ти мине.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ми така е

    14 9 Отговор
    Както възкликна едно малко русначе в поредната посетена от Путин болница-"Това е най-главния президент",той не съобщава лоши новини за руснаците......той само ги създава
  • 54 Хахахаха

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "Запознат":

    Та той целия живот в Русия е една пропаганда бе, другар! Не се занимавал с пропаганда - Хахахаха!
  • 55 Дими

    10 8 Отговор
    За какво им е на Руснаците да седят в Херсон (над реката и до язовира) да са на прицел, така ще си слязат под реката и Урките, нищо не могат да направят (и без др.си разрушиха всичките мостове), а сухопътна връзка с Крим бол под Днепър ! (отворете си картите и не пишете глупости, че видиш ли Руснаците нямали път към Крим !)
  • 56 Опааа

    7 5 Отговор
    На кафе при миси рката ДжаМ ба зов.😆
  • 57 един друг

    14 10 Отговор
    Как къде, в дупката. Той живее като плъховете и къртиците в дълбока дупка.

    Коментиран от #59, #63

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Керът

    16 4 Отговор
    Терористи, най-обикновени терористи са орките. Точка.
    С таскива не се преговаря - груз200.
  • 61 Груйчо

    12 7 Отговор
    Путин е отчаян, псично нестабилен,очакваш,всеки момент някои от " най- близките му полуидиоти" да му тегли куршума в комунистическата глава.
    Чакаме,до Никулден ,българските путинофили,да изкупят черния сатен.
  • 62 Тъпо е

    1 3 Отговор
    да задавате тъп въпрос,а отговора го публикувате вие,на заседание с МЧС по направено от тях предложение.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Иво

    8 4 Отговор
    Как къде е!!!?? Гори в АДА. 👿👿👿👿👿
  • 65 пиночет

    9 3 Отговор
    Дълбоко скрит завинаги в бункера!
  • 66 Ленин съм

    7 2 Отговор
    При мен е Стана ми съквартирант Ще играем на карти
  • 67 Ох ли

    6 2 Отговор
    Къде е Путин При Пишкин е
  • 68 Иванушка🇺🇲

    9 4 Отговор
    Джуджето се подготвя за концерта на Кобзон. Там ще присъстват още 70000 хил. орки.

    Коментиран от #72

  • 69 Историк

    7 4 Отговор
    "Путин бе на посещение в неврологична болница в Москва, където наблюдаваше как лекар извършва мозъчна операция." На излизане от операцията Пуутлер е наредил да разстрелят лекарите извършили я, след като осъзнал, че той с лъжите си е направил по-успешно мозъчна операция на 140 милиона руснаци и това са пълни некадърници.
  • 70 Българин

    5 2 Отговор
    ПУтлера се загубил ха ха ха
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ВОЖДЕ, ВОЖДЕ

    4 3 Отговор
    Срамът е голям, болката още по голяма
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Мемфис

    6 3 Отговор
    Путин е наблюдавал манипулациите на доктора в психиатрията, за да види какво ще му се случи и на него в скоро време.
  • 76 Тити

    5 1 Отговор
    Как къде в бункера!
  • 77 ТАКА ДЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Байденко":

    То 120 милиона руснаци не разбраха че Путин клекна в Херсон....
  • 78 Путин

    2 0 Отговор
    Суроваткин сказал убили 5674436 укронарцисти сбили 6789954 самальота 7898965 хамарса 455678 танки 56767654 корабля 6 тоалетни 3 казана с пращина и 2 кашона с презарвативи които са били техни.
  • 79 Антимоль

    2 0 Отговор
    Путяру надо изловить и УБИТЬ!
  • 80 Абе

    0 0 Отговор
    Стига сте писали глупости. Пишете реални факти. Аман от елементарна пропаганда.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания