Last news in Fakti

7 Март, 2023 14:51 870 10

Над милиард жени и момичета гладуват

  • глад-
  • жени-
  • момичета-
  • бедност-
  • уницеф-
  • недохранване

Децата са също толкова застрашени

Над милиард жени и момичета гладуват - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на бременни и кърмещи жени, които страдат от недохранване се е увеличил с 25 процента от 2020 година насам. Тази статистика отразява ситуацията в 12-те държави, които са в епицентъра на световната продоволствена криза, съобщава УНИЦЕФ.

Над един милиард жени и момичета гладуват

Докладът на организацията към ООН е основан на анализ на ситуацията на жените в почти всички държави по света. Според данните повече от милиард жени и подрастващи момичета гладуват, пише "Франс прес”. Това води до поднормено тегло и нисък ръст, недостиг на основни микроелементи в тялото и дори до анемия. Голямата част от недохранените жени и момичета са от най-бедните части на света - Южна Азия и Субсахарска Африка. Проблемите засягат пряко и децата, казват от УНИЦЕФ. Причината е, че лошата диета на майките се предава на следващото поколение.

Недохранването създава рискове и от смърт в ранна детска възраст. Увреждания може да има и при развитието на плода още по време на бременността. Възможно е те да имат дълготрайни последствия при храненето, растежа, ученето и бъдещата работоспособност.

Децата са също толкова застрашени

"В целия свят 51 милиарда деца под две години страдат от изоставане в растежа. По наши оценки около половината от тези деца започват да имат проблеми с растежа още по време на бременността и през първите шест месеца от живота си, когато детето е напълно зависимо от майката", се казва в доклада на УНИЦЕФ. Според оценките в периода 2020-2022 г. броят на бременните или кърмещите жени, страдащи от остро недохранване, се е увеличил с 25% - от 5,5 на 6,9 милиона - в 12 държави, за които се смята, че са в продоволствена криза - Афганистан, Буркина Фасо, Етиопия, Кения, Мали, Нигер, Нигерия, Сомалия, Судан, Южен Судан, Чад и Йемен.

"Без спешни действия от страна на международната общност, последствията могат да продължат за поколения напред", заяви главната изпълнителна директорка на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. "За да предотвратим недохранването при децата, трябва да се заемем и с недохранването при подрастващите момичета и жени", каза още тя. УНИЦЕФ призовава да се даде приоритет на жените и момичетата по отношение на достъпа до питателна храна и да се приложат задължителни мерки за "разширяване на широкомащабното обогатяване на храните, които се консумират на ежедневна база, като брашно, олио за готвене и сол, за да се помогне за намаляване на недостига на микроелементи и анемията при момичетата и жените".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    16 0 Отговор
    Свта е 10 милиарда, автора казва 51 милиарда деца гладуват ква стана тя

    Коментиран от #6

  • 2 гост

    4 0 Отговор
    Амазонки сигурно, щото само там мъже нямат?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така

    4 0 Отговор
    Е ! Някои гладуват наистина , а нашите кифли пазят диети , защото преяждат !
  • 5 мъжете

    5 0 Отговор
    е ок да гладуват, така ли?

    нали щяхме да сме равни?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 АЛЛ

    3 0 Отговор
    ....затова пък тройно повече се тъпчат като прасета и се радват на големите си задници !!!
  • 9 През 1950г.населението

    9 1 Отговор
    на Африка е 280млн., а сега е над 1,3млрд. Този прираст е благодарение на помощите от богатите държави, по-доброто здравеопазване. Оказа се обаче, че ефектът на тези помощи е невиждано разплодяване на населението тъй като помощта се дава на семейство според броя на децата. За да си живее добре бащата прави много деца и си живее добре, а децата пак гладни. Тая спирала трябва да се прекъсне защото африканците свикват и смятат, че белите са длъжни да ги хранят во веки веков. Да работят или да намалят популацията.
  • 10 как няма са гладни

    0 0 Отговор
    Те постоянно бремени