Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2022 12:31 6 642 92

Кога свършва една война? Тези три фактора са определящи:

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска армия-
  • володимир зеленски-
  • саддам хюсеин-
  • втора световна война-
  • хайн гоумънс

Загубилите владетели обикновено слизат от власт

Кога свършва една война? Тези три фактора са определящи: - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кога приключва една война? На пръв поглед изключително изненадващ отговор на този въпрос дава политологът Хайн Гоумънс в обширно интервю за германския седмичник "Ди Цайт". Гоумънс е преподавател в университета в Рочестър и автор на книгата "Война и наказание".

Според Гоумънс решаващи за края на войната са три неща: информация, вътрешна политика и доверие.

Информацията за противника е ключова за приключване на конфликта

В какъв смисъл информация? Гоумънс казва, че всяка война започва с определени очаквания на двете страни. Те не са сигурни колко силен е противникът и се надяват бързо да постигнат своите цели. Когато в хода на бойните действие всяка от двете страни установи фактическата сила на противника и когато преценките на двете страни съвпаднат, тогава те прекратяват войната, за да избегнат повече ненужни жертви и разноски.

Политологът припомня, че повечето войни приключват бързо и не завършват с капитулация на една от воюващите страни. Нашето усещане, че една война може да трае много дълго и трябва да завърши непременно с капитулация, се е формирало главно от Първата и Втората световни войни. А когато войните продължат дълго и стават все по-кръвопролитни, за това обикновено има вътрешнополитически причини, казва Гоумънс. Те са вторият решаващ фактор.

Загубилите владетели обикновено слизат от власт

Властниците излишно удължават една вече изгубена война, защото собствената им съдба виси на косъм. Често пъти те се надяват на някакво чудо. Гоумънс припомня, че още през ноември 1914 година Придворният съвет на германския кайзер е бил наясно, че войната не може да се спечели, но Германия продължила да воюва - с цената на милиони убити. Защо? Ами защото кайзерът се страхува от революция, тъй като знае, че ще трябва да слезе от трона, ако социалистите вземат властта. Тоест, вътрешнополитическата ситуация, а не положението на фронта, предопределят решението му.

Американският политолог прави тук едно много важно уточнение: при взимането на такова решение всичко зависи от това дали то се взима в условията на демокрация или на автокрация. Защото когато една държава изгуби катастрофално една война, тогава властниците си отиват - независимо дали става дума за демокрация или за диктатура. А когато спечели - властниците обикновено остават на власт. След военна катастрофа една демократична държава си избира нова власт, а дотогавашните управленци, след като са подписали примирието, за да предотвратят ненужни жертви, могат да се оттеглят и да си пишат мемоарите.

По-сложно е положението, когато една диктатура губи война, обяснява Гоумънс. Ако диктаторът все още има подкрепата на силите за сигурност, той може да подпише примирие, да запуши устатата на своите критици и да остане на власт. Точно това направи Саддам след военното поражение, като подложи на избиване кюрдите на север и шиитите на юг.

Но ако диктаторът се опасява, че военното поражение ще му струва главата, тогава той е готов да поеме нечувани рискове и да тръгне на безотговорни авантюри. Така през 1917 година Германия започва своята операция с подводници срещу Великобритания, макар добре да знае, че това ще принуди САЩ да влязат във войната. Просто кайзерът се надява да пречупи британците преди намесата на САЩ, да спечели в Европа и да предотврати революцията. Тогава в Берлин използват един многозначителен израз: "Игра вабанк".

Докато Путин е на власт, едва ли ще има мир

Така американският политолог стига до последния фактор, от който зависи прекратяването на една война: доверието. За да се сключи примирие, а после и мир, двете страни трябва поне минимално да си вярват. Защото в противен случай кой гарантира, че победителят няма съвсем скоро да поиска още? Или пък, че победеният ще изпълнява добросъвестно поетите задължения? "В момента проблемът се състои в това, че вече никой не вярва на Путин. Никой не вярва, че той ще се придържа към международни споразумения, след като толкова пъти ги е нарушавал. Помислете само колко пъти е гарантирал териториалната неприкосновеност на Украйна. Три пъти", казва американският политолог в интервюто пред "Ди Цайт".

И логично уточнява, че докато Путин е на власт, едва ли ще има мир. Навярно мир може да се сключи единствено с наследник на Путин, стига украинците да му имат поне малко доверие. Наследник, който ще трябва да се откаже от Крим и да признае, че Путин е виновен за тази война. В момента и в Москва, и в Киев лобитата на онези, които искат продължаване на войната, са особено силни. Войнолюбците могат да ликвидират Путин, ако той случайно тръгне на мирни преговори, но и Зеленски не е в безопасност, ако реши да преговаря точно сега, когато Украйна жъне победи, смята още политологът.

Дали при това положение Путин е готов да играе "вабанк"? Хайн Гоумънс смята, че руският вожд може да има поне един ядрен сценарий в главата си: да взриви тактическа атомна бомба някъде встрани от фронта, за да подплаши европейците, които да принудят Зеленски към преговори и отстъпки. Затова според него Западът трябва съвсем ясно да излъчи един сигнал: Не ни е страх, няма да се изплашим и от атомна бомба!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    70 45 Отговор
    Когато украинците се осъзнаят, че ги използват за пушечно месо за интересите на трети държави, тогава ще свърши войната. За съжаление имам наблюдения, че в източна Европа сме си чворове и осъзнаването е трудно.

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антон

    41 51 Отговор
    Когато:
    1. Русия развее бялото знаме
    или
    2. Украинците стигнат Москва.

    Коментиран от #12, #68, #81

  • 4 трънчо

    50 29 Отговор
    тогава когато не останат мъже украинци или ако запада нареди на Зеленски да капитолира-за да има мир! Тази война не в интерес на Европа и се усеща!

    Коментиран от #91

  • 5 Тоника СВ

    20 9 Отговор
    Тази война не е като другите.Такава трудно ще се измери.В нея непрестанно си предлагат услугите,наперени кавалери..
  • 6 Потребител

    23 10 Отговор
    Когато кажат по телевизията.
  • 7 Пълни глупости

    42 28 Отговор
    Войната свърпва когато Путин каже .Когато реши да смаже Украйна за съжаление на невинните хора .Но това е войната искаме или не.На тези нацисти спонсорирани от ФАЩ чрез такива действия е единствения начин да се постигне мир
  • 8 Тази нелепа

    33 18 Отговор
    украинска война е просто следващата фаза от глобалната директива за поробване, която започна сериозно с локдауна през 2020 г. Крайната цел от това умишлено унищожаване и прераждане на всичко е едно световно правителство, където един субект ще притежава и контролират всичко на тази планета, включително и вас.
    По думите на WEF: Няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи.

    Коментиран от #92

  • 9 Опейкин

    24 12 Отговор
    Путин превзе Херсон за четири дена и се изнесе за два дена
  • 10 Последния Софиянец

    12 24 Отговор
    Зеленият вече е написал мирен договор с десет точки.Като се орежат точки 5 и 6 мира е готов.
  • 11 Гаргантюа

    27 42 Отговор
    Войната ще се води до пълен разпад на РФ и свобода на детските поробени от рушняците народи. Руската коала е натикана в ъгъла и няма полезен ход, а камионите с ГРУЗ двеста всеки ден са по натоварени
  • 12 Смешник

    43 32 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    ТИ МАЙ ИЗОБЩО НЕ СИ В ЧАС .ВОЙНАТА ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА .ТЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ С ПАДАНЕТО НА ПЪРВИЯ ГО ГОЛЯМ СНЯГ И ПАДАНЕТО НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ.ПЪРВО ЩЕ СПРЪТ ТОК ,ГАЗ ,НЕФТ С РАКЕТИ ПО ВСИКИ ЦЕНТРАЛИ И ТОГАВА ЗАПОЧВАТ ИСТИНСКИТЕ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ С АВИЯЦИЯ ТАНКОВЕ И ПЕХОТА . ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ ВИДИ ,ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ Е НОМЕР 1 В СВЕТА

    Коментиран от #16, #19, #28, #60, #64

  • 13 Д-р Ох Булит

    20 22 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Как си представяш некви козари и буряти да осъзнаят че московията ги използва и жертва, а?

    Коментиран от #75

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ZУТИН

    29 23 Отговор
    РУСКАТА АРМИЯ ПРАВИ ЦИРКОВЕ ПОЛЗВА ТАНКОВЕ НА 800 ГОДИНИ И ПАК БИЯТ УКРАЙНСКИТЕ НАЦИСТИ СМЯТАЙТЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ВСЕ ОЩЕ НИКОЕ НОВО ОРЪЖИЕ НЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ.СПОРЕД МЕН ИСТИНСКАТА ВОЙНА ЩЕ ПОЧНЕ НЕ ПО КЪСНО ОТ КРАЯ НА ДЕКЕМВРИ
  • 16 Д-р Ох Булит

    29 21 Отговор

    До коментар #12 от "Смешник":

    Па целият свят вече видя в какво е н.1.
    Четава тоалетна чиния не остана в источна украйна.

    Коментиран от #76

  • 17 А З О В :

    23 30 Отговор
    Докато не пипнем джуджака нема лабаво !
    Като освободим КРИМ,пак ще си говорим !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дойче геройче

    31 17 Отговор
    Как мечтаят на запад за Горбачов и Елцин, но ядец, Путин командва Русия и мазната баница им се отдалечава, както и светлото минало, а идва неясно бъдеще.
  • 21 Къде е вожда на ушанките ?!

    17 17 Отговор
    Трябва да е на предната линия на фронта !
  • 22 генерал Суровикин

    26 13 Отговор
    Той каза, че „сирийското решение за Украйна е неприемливо“
    С други думи, ние няма да позволим Украйна да попадне под влиянието на различни актьори, които поддържат Украйна в състояние на постоянен смут и война.
    Това е много ясен сигнал, че когато започнат (зимната офанзива), те планират да сложат край на конфликта.

    Коментиран от #45

  • 23 Урюрвкос

    13 6 Отговор
    Садам след военното поражение, като подложи на избиване кюрдите на север а днес Турция започна военна акция против кюрдите в северен Ирак със име "Pençe-Kılıç". Значи работата не е в Садам Хюсеин а в нещо друго.
  • 24 В С У :

    14 22 Отговор
    За нова година сме къде Москва....
    Жуженцето ще ни играе казачок на
    една дълга бяла маса....
  • 25 стоян георгиев

    15 24 Отговор
    Ако запада потдържа сегашната си политика до пролетта Украина ще върне основните си територии и войната ще придобие позиционен характер докато Русия тотално се срути.

    Коментиран от #27

  • 26 Нов

    21 13 Отговор
    Немците питат кога приключвала войната... Като почнат да пращат на фронта дойче юген 15 годишни деца. Каро руския жотуш ги нарита едно хубаво по дебелите части. Като плъxoвете напуснат потъващия кораб в посока сpaщ
  • 27 Дипломат Чукчев

    12 8 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Ако запада ПОТдържа

    там е работата, че запада не иска да лее своя кръв, а само ПОТ
    разбирайкк за поредните руски дронове!

    Коментиран от #31, #32

  • 28 скс

    12 17 Отговор

    До коментар #12 от "Смешник":

    това ще стане ама някой трябва да облече, обуе, въоръжи и храни редовно русската армия. през всв това правеше чичо Сам, ама сега не виждам кой ще се погрижи за това :-)

    Коментиран от #33, #36

  • 29 Ксаниба

    19 11 Отговор
    Разбира се когато се смени властта в куев никакъв мир не може да бъде. В куев не се решава нищо, те са изцяло на дистанционно управление. Значи мир в оркраина ще настъпи след изборите у фащ - 2024 г.
  • 30 Руските ценности- избиване на християни

    15 25 Отговор
    На 24 февруари руските нацисти започнаха да избиват християни в Украйна

    Коментиран от #38, #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    8 18 Отговор

    До коментар #27 от "Дипломат Чукчев":

    Запада не иска война,но щом путлер реши така ,добре!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Секретна информация

    12 26 Отговор
    Наредено всички рускоговорящи да напуснат
    територията на Крим до края на годината.
    Има сведения, че РФ ще предаде полуострова
    на законния и собственик Украйна.

    Коментиран от #35

  • 35 жужетоЗе

    16 10 Отговор

    До коментар #34 от "Секретна информация":

    И ще се заселват мормотите и ще завиват шоколад в станьол!!!
    А оркраина следващата година изселва бандеровците ори бандера и се връща при законният собственник - Русия
  • 36 Всъщност

    19 12 Отговор

    До коментар #28 от "скс":

    Всичко което предостави Сащ на СССР през втората световна бе плащано със Злато от Москва ! Дори , преди всяка пратка янките изпращаха делегации в Русия за да се уверят в платежоспособността на СССР за пратката .

    Коментиран от #42

  • 37 Камала Харис

    13 6 Отговор
    Аз и Зеленски ще кажем кога,как и къде !

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 681

    14 9 Отговор
    Вие знаете най добре. Когато руснаците победят.
  • 40 Око да види

    16 5 Отговор

    До коментар #30 от "Руските ценности- избиване на християни":

    Гледах им татуировките на твоите християни, същий иконостас... на САТАНАТА!!!
  • 41 Последния Софиянец

    7 12 Отговор
    Разузнаването на британското министерство на отбраната смята, че Кримският мост мост няма да заработи напълно до март 2023 г., а железопътният - до септември 2023 г.
    Руzките власти принуждават цивилни да копаят окопи и да изграждат отбранителни съоръжения близо до Мелитопол. В момента руzнаците са уплашени от факта, че украинските войски съсредоточават силите си по линията на фронта в района на Запорожие за контранастъпление към Мелитопол.
  • 42 Некой си

    11 17 Отговор

    До коментар #36 от "Всъщност":

    А истината е , че СССР (и Русия като правоприемник) още не са си изплатилизадълженията, така, както го направи Великобритания още началото на 80тте години на миналия век. Освен това, не върна непогиналото имущество на законния му собственик, както го пишеше в договорът за ленд лийза. А по късно бе използвано за възстановяването на т.нар. съветска индустрия, която се основаваше на кражбата на интелектуална и техническа собственост. Така че увисваш в безтегловност

    Коментиран от #73

  • 43 681

    12 10 Отговор

    До коментар #37 от "Камала Харис":

    Може може, коги Зеления наркоман се покатери на гръбо на черната Камила.
  • 44 ФАКТИ

    17 13 Отговор
    Украйна жъне победи само в информационната война. Иначе на полето има страхотни загуби в жива сила и техника затова и САЩ и Англия набират наемници от цял свят. Да не говорим че частни армии като Академи на САЩ и SAS инструктори работят на място. Те поддържат и украинската агенция ЦИПСО за масова дезинформация по социалните мрежи и медиите. Руските сили отстъпиха част от Херсон но непрекъснато настъпват на Донбас това не може да се скрие.

    Коментиран от #50, #55

  • 45 Некой си

    7 7 Отговор

    До коментар #22 от "генерал Суровикин":

    А стига бе..от 24 февруари се нагледахме и наслушахме на ляляне все в бъдеще време..ще..ще..а Украйна през това време разгони фамилията на ЧФ, още не е мръднала на повече от километър от летището на Донецк, изгони рашите от Херсон, Харков и Ирпен...и изпрати десетки хиляди като публика на Кобзон..нещо да кажеш?

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 кфкгофо

    8 7 Отговор
    Войната ще свърши когато САЩ и Китай постигнат съгласие откъде да минава общата им граница. Дали по Об, Енисей, Ангара, Лена или.....

    Коментиран от #54, #61, #87

  • 49 Фастер

    8 17 Отговор
    Много прости хора из форумите!Ало русофилите,изхвърлете от живота си всичко западно и "нацистко" и заминавайте за расията!Чакат ви !Искате и ползвате само и единствено западни екстри всеки ден ,а плюете по Европа и СаЩ!Ако не са те ще карате само уазки и ще пиете кози цвик+самогон!Отврат лицемери!Войната ще свърши за ушанките като тази в Афганистан !Обречена кауза със спеия и изолиран руски пазар!Да,може и да е трудно ,но цивилизования свят винаги побеждава и НЕ НИ Е СТРАХ ОТ РУСКИ РАКЕТИ!Щото ще са щета и за тях!Цялата територия на расията е бъкана с метан!
  • 50 Да ти кажа

    10 13 Отговор

    До коментар #44 от "ФАКТИ":

    Не знам дали знаеш, но все пак да те светна. За разлика от говоренето на руските щабни плъхове в бъдеще време, украинските сили вече са на три предмостия на левия бряг на Днепър..а от там до Крим е една крачка. Очаквай изненади до пролетта..много изненади..
  • 51 Фастер

    9 12 Отговор
    Русофилски сайт с русофилски материал!
  • 52 Русенец

    13 6 Отговор
    Войната свършва, когато спете да я подхранвате с оръжията си.
  • 53 Емил Рангелов

    7 15 Отговор
    Русофилски сайт,пълен с русофилски елементи!Палете москвичитеее!

    Коментиран от #80

  • 54 Кюрдек

    6 5 Отговор

    До коментар #48 от "кфкгофо":

    А бат Ердо къде го забрави. Не забравяй,че ана ватан е от Истанбул до Магадан...
  • 55 Много "вярно"!?...

    10 10 Отговор

    До коментар #44 от "ФАКТИ":

    Следим и руските медии все пак...а там не споменават нищо за руските победи, освен по време втората световна...

    Коментиран от #78

  • 56 По правописа се познават ..

    7 13 Отговор
    Една грамотна копейка няма !
    Утайката на обществото.

    Коментиран от #79

  • 57 Артилерист

    16 6 Отговор
    Нищо ново в пропагандата на DW-американски политолог казал небесни истини, а за всички злини е виновен само Путин, пък американците-хич.
  • 58 Ал Бунди

    9 9 Отговор
    Свидетели сме на края на руската история. Имаше Петър Велики..а сега на трона е Валодя Последни. А Лукашенко се похвали, че е карал трактор с 280км/ч....

    Коментиран от #63

  • 59 генерал от запаса

    4 2 Отговор
    ми кът са изтрепат диванетата и войната свършва.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ал Бунди":

    Тва с трактора беше велико.журналистите с неумуверни усилия издържаха,то и трактора се оказа някакъв съветски ама Лукашенко с него ще го поканят на формулата.

    Коментиран от #66

  • 64 нумерология

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Смешник":

    Да, бе , да . Тя е номер две в Украйна , а била номер едно в света . Вярвайте си , колкото повече заблудени овце има , толкова по-добре за истинските номер едно . Кремъл при Москва , на дна , немедлено.
  • 65 DW Знаят на завърши ВСВ!!

    8 3 Отговор
    За това дават и Акъл, как завършват войните!! Ще има Демокрация в България, когато тези бъдат Изгонени!!
  • 66 Ал Бунди

    7 6 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Хахахаха..даже си помислил, че ако трактора е имал крила, е щял да излети...боже, каква простотия..боже...цари в руский мир. Няма да се учудя, ако Валодята е карал танк с такава скорост..тия ептен изтрещяха..
  • 67 Руските ценности-глад и мизерия

    7 5 Отговор
    Минималната заплата в Естония става от началото на януари 2023 г. 725 евро, в Литва – 840 евро, а в най-бедната от тях ( Латвия) ще бъде 620 евро или повече от два пъти по-висока от минималната заплата във “великата” Русия с нейните 250 евро по този показател

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #67 от "Руските ценности-глад и мизерия":

    В Русия бензина днес струва 0,8€, а в Естония е 1,9€. Има голямо значение какво можеш да си купиш с парите, които получаваш.
  • 70 Аз само да попитам...

    5 6 Отговор
    На Путин не може да се вярва, а на НАТО , което обеща да не се разширява на изток,М О Ж Е !!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Коцето

    9 6 Отговор
    Войната я предизвикаха фашизоидните военолюбиви империалисти от фащ с използването на обикновения украинец и руснак като пушечно месо. Естествено целта им е ресурсите на Украйна и Русия. Съвременният империализъм иска глобално владение на целия свят. Като целта се постига с икономически и военни средства.
  • 73 Урюрвкос

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Некой си":

    по новия договор от 1993г Русия поема всички дългове на СССРето включително и по ленд-лиза като държавния дълг (към кредиторите от Парижския клуб) е вече изплатен на 21 август 2006г. По договора за ленд-лиза се плаща само това което е годно за употреба и нищо не се връща назад.
  • 74 ФИЛРУСТАЧЕН ПРИМИТИВ

    2 5 Отговор
    Матушка пРосия е безналоговта и могучая,имат тайни страшни уружия,дялат всякви чудесии, цял свят се тресе от страх,фащ вече фалирват, снощи го сказаха по канал первой,до седмица росияните ЩЕ са в Лисбон!!!!
  • 75 Охооооооооо, стоян гЮргийв?!

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Ох Булит":

    Що са крийш зад този ник ба? Айде стига с тези буряти. Акъл не ти остана, все за тях извърташ нещата. Смейка ти се с тях много, а?
  • 76 Хахахахахахахахахахахахахаахааааааааа

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Д-р Ох Булит":

    Ти ли ги взе всичките, бе доФтуре? И какво ще ги правиш толкова много? Не си доктор ти, щом крадеш тоалетните чинии на хората. Направо си пациент на някоя клиника. И не излизай на вън, да не се загубиш, че тебе няма да те търсят, а баба Зима иде . . .
  • 77 ГЕРБ=ДПС=БСП

    8 3 Отговор
    "когато войните продължат дълго и стават все по-кръвопролитни, за това обикновено има вътрешнополитически причини, казва Гоумънс"

    Ето това е истината.

    Това е истината и за Слави Трифонов, понеж не искаше да назове "истинските причини" корупцията и шуробаджанащината, понеже не искаше или не можеше да оправи България и не искаше нищо да променя, се оправда с външна причина Северна Македония. И свали праителство, което при всичките му недостатъци, беше по-добро от сегашната ситуация и от връщане на тиквениците на власт. Властимащ, който не може да реши вътрешните проблеми на страната и не иска да напусне власта. Си създава външен враг и започва външна война, която да сплоти крепостните роби под власта на тиранина робовладелец(върхушката робовладелци).
  • 78 Лъжеш

    3 2 Отговор

    До коментар #55 от "Много "вярно"!?...":

    като укърски жид поганен.
  • 79 миро

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "По правописа се познават ..":

    как ще победят, никога не могат да победят
  • 80 али

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "Емил Рангелов":

    искам си купейкитии
  • 81 Наакашвили

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Антон":

    Украинците загубиха мира и войната,когато послушаха 4и4о Сам и дадоха 1300 ядрени заряда на Русия.
  • 82 И така

    1 3 Отговор
    Тези мантри изсмукани от пръстите са валидни само за германистан. Русия е друга бира.
  • 83 Луд

    1 3 Отговор
    Бих казал докато е зеления на власт мир няма да има .
  • 84 един от многото

    2 2 Отговор
    Обикновено войните свършват , когато победителя реши!
  • 85 Слава на Украйна !

    4 2 Отговор
    „На руснаците, които се подиграват, че украинците стоят без светлина (ток), ще кажа: Нашите свещи горят за вашето упокоение“,

    заяви главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни.

    Слава на Украйна!
  • 86 Хайн Гоумънс

    1 1 Отговор
    Обсъжда доверието като фактор еднопосочно , от укр гледна точка . Без конкретни примери .
    От руска страна то е нарушено :
    От разширяването на НАТО на Изток въпреки дадени обещания .
    Финансиране и военна помощ на гранични размирици в Чечня , Грузия , Укр , Беларус .
    Преврат финансиран от НАТО в Укр .
    Нарушаване на Минските договори за мир за автономия и федеративно участие на Донбас .
    Етническа чистка в Донбас , забрана с декрет на опозия , език , училища , музика
  • 87 Или

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "кфкгофо":

    По Юкон ?
  • 88 Пар Лагански

    3 0 Отговор
    Статията е написана със познаване, но тук, на Балканите знаем и още нещо - войната не завършва нито с примирието, нито дори с капитулацията. Тя свършва тогава, когато победеният се откаже от реванш! Не просто изгуби, но и изгуби надеждата някога да победи. Това не винаги е свързано с изтреблението му или с избиването на войската му. То може да свърши и с устремяването му към някакъв нов идеал, приемлив и за двете страни. В Мексико испанците са пролели реки от кръв, но днес казват - не беше нито победата на Кортец, нито поражението на Монтесума; това беше кървавото раждане на една нова нация.
    На Балканите обаче никога не казваме така! Затова и Букурещкия мир, и Ньойския, че и Парижкият в 1946 г. се оказват само примирия до следващия конфликт. И аз съжалявам за грозните си думи, но знам, че са верни!
  • 89 няма да се

    1 0 Отговор
    изплашим от атомна бомба??????? този е пълен идиот. той си мисли че сме в електронна игра. ужас!!!!
  • 90 типично

    0 1 Отговор
    типчно за dw. Пропагандни изводи.
    Интересното обаче е, че абсолютно противоположни изводи също важат - мир не може да се сключи, докато Зеленски е на власт. Доверието към Зеленски също е нищожно, при все, че той не изълнява поетите ангажименти. Към Германия, Франция и САЩ също е такова доверието. Минските договорености трябваше да предотвратят конфликта, но Зеленски въобще е нямал и намерение да ги спазва, а само да печели време и да унищожава физически всяка съпротива. Германия и Франция, като гаранти в това споразумение, не направиха нищо, въпреки че виждаха какво става. САЩ декларират, че искат мир, но настъпват към Русия и и обявяват всякакви икономически/политически войни.
    Та.. такова е доверието.
  • 91 добрутро

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "трънчо":

    Разбира се. Тази война е основно с цел, Европа да спре да взима евтини и достъпни суровини.
    След това икономиката и ще е нерентабилна и ще почне едно поглъщане/заграбване от англосаксонците. Това вече сме го преживели в България - 30 години разсипване, та да стигнем до икономика на системи (тъй де, европейски фондове)
  • 92 ако е така

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тази нелепа":

    трябва световните лидери вече да са се разбрали.
    Иначе, трудно ще се случи.
Новини по държави: