Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 19:35 3 258 64

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

  • полша-
  • армия-
  • оръжия-
  • нато

Въпреки че Вашингтон приветства ангажиментите на Полша за разходи за отбрана, има и въпроси относно това дали Варшава наистина ще ги изпълни

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица, убивайки двама души, някои европейски лидери се разтревожиха много за това как ще реагира дясното правителство на Полша, колкото и от възможността Русия да е наредила удара, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Дългогодишното недоверие на Полша към всичко руско и дълбоката антипатия на сегашното правителство към Москва предизвикаха загриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо прибързано.

Вместо да изгуби нервите си обаче, Варшава остана хладнокръвна, като постави въоръжените си сили в бойна готовност, но изчака, докато не стане ясно какво се е случило. (Припомняме, че се оказа ракета за противовъздушна отбрана, изстреляна от Украйна, срещу руска въздушна атака, която се е заблудила.)

Това спокойствие се основава на една проста реалност, която от години убягва на по-голямата част от Европа: Полша разполага с може би най-добрата армия в Европа. И тя тепърва ще се засилва.

Параноята на Полша по отношение на Русия я подтикна да избегне преобладаващата заблуда в голяма част от Европа, че конвенционалната война е вече част от миналото. Вместо това, тя изгражда армия, която може да се окаже най-голямата сухопътна сила на ЕС.

"Полската армия трябва да бъде толкова мощна, че да не се налага да се бие само поради силата си", каза премиерът Матеуш Моравецки в навечерието на деня на независимостта на Полша.

Това е промяна, която резонира с незаменимия съюзник на Полша - САЩ.

"Полша се превърна в нашия най-важен партньор в континентална Европа", каза високопоставен служител на американската армия в Европа, цитирайки решаващата роля, която Полша изигра в подкрепата на Украйна и в укрепването на отбраната на НАТО в балтийски регион.

Докато Германия, традиционно ключовият съюзник на САЩ в региона, остава главната опора като логистичен център, безкрайните дебати на Берлин за това как да възроди своята армия и липсата на стратегическа култура възпрепятстват ефективността ѝ като партньор, каза служителят при условие на анонимност.

Докато Германия продължава да обсъжда подробностите за това, което нарича "стратегическа повратна точка", предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, Полша вече прави значителни инвестиции.

Варшава заяви, че ще повиши целевите си разходи за отбрана от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт на 5 процента. Междувременно Германия, която похарчи около 1,5 процента от БВП за отбрана миналата година, обсъжда дали може да поддържа целта на НАТО от 2 процента, след като изчерпи инвестиционен фонд за отбрана от 100 милиарда евро, одобрен по-рано тази година.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обеща през юли, че страната му ще има "най-мощните сухопътни сили в Европа". И това е напът да стане факт.

Полша вече има повече танкове и гаубици от Германия и се очертава да има много по-голяма армия, с цел от 300 000 войници до 2035 г., в сравнение с настоящите 170 000 в Германия.

Днес армията на Полша наброява около 150 000 души, като 30 000 принадлежат към нови сили за териториална отбрана, създадени през 2017 г. Това са войници в свободното време, които преминават 16 дни обучение, последвано от опреснителни курсове. Първоначално те бяха възприети малко като шега, но успехът на Украйна в използването на мобилна териториална отбрана, оборудвана с противотанкови и противовъздушни ракети, сега прави идеята да изглежда много по-разумна.

"Днес тези съмнения изчезнаха", каза Блашчак по време на неотдавнашна церемония по полагане на клетва от нови попълнения в териториалната отбрана.

За разлика от Германия, която се затруднява да привлече нови войски, стремежът на Полша да набира нови войници привлича вниманието.

"Поляците имат много по-позитивно отношение към своята армия от Германия, защото трябваше да се борят за свободата си", каза Густав Гресел, бивш австрийски военен офицер и учен по сигурността, сега в Европейския съвет за международни отношения. "Във военните среди никой не поставя под въпрос качеството на полската армия.

Друг е обаче въпросът дали военната мощ на Полша ще ѝ даде политическо влияние в Европа.

Досега това не се е случило, до голяма степен защото центристките сили, които доминират в ЕС, не се доверяват на правителството на Полша, което се контролира от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Продължаващото напрежение между Варшава и Брюксел относно това, което ЕС вижда като пренебрежение от страна на правителството към демократичните норми и върховенството на закона, навреди на репутацията на страната в целия блок.

"Полша не успява да наложи политическата си тежест поради вътрешните си конфликти", каза Гресел, подчертавайки вътрешните борби, които съществуват дори в управляващата партия относно посоката на страната и докъде да стигне Варшава в компромисите с Европа.

Единственото нещо, за което иначе имащите разногласия почти за всичко политически партии в Полша обаче могат да се споразумеят, е необходимостта от укрепване на армията.

Докато опасенията от Русия стимулират този тласък, Варшава също се тревожи за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част от ЕС обаче, тяхната загриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да го направи. Въпреки задълбочаващото се сътрудничество между американските и полските военни в подпомагането на Украйна, настоящото ръководство на Полша остава с недоверие към президента Джо Байдън, който като кандидат нарече правителството на страната "тоталитарно".

Въпреки че Вашингтон приветства ангажиментите на Полша за разходи за отбрана, има и въпроси относно това дали Варшава наистина ще ги изпълни, както и разочарование, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите си покупки.

Тази пролет Полша подписа сделка за 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка "Абрамс" от САЩ - бърза замяна на 240-те танка от съветската епоха, изпратени в Украйна. Нейните военновъздушни сили са оборудвани с американски F-16 и през 2020 г. Варшава подписа сделка на стойност 4,6 милиарда долара за 32 изтребителя F-35. Но фокусът на неотдавнашните военни разходи стана Южна Корея, където Варшава подписа множество сделки за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.

Досега Полша е поръчала от Южна Корея оръжия на стойност между 10 и 12 милиарда долара, каза Мариуш Сиелма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уебсайт за новини и анализи на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo.

Това е само техника втора употреба.

Апетитът на Полша за нови оръжия е още по-голям.

В допълнение към незабавните доставки, корейците се очаква да доставят общо 1000 танка K2 и 600 гаубици K9 до края на настоящето десетилетия.

"Никоя западна страна не иска да увеличи въоръжените си сили толкова много и толкова бързо. Който и да сключи оръжейни сделки с Полша, го очакват десетилетия приходи, защото оборудването трябва да се поддържа и ремонтира", каза Сиелма.

Предимството на Южна Корея е, че тяхното военно оборудване като цяло е по-евтино от американските и европейските алтернативи и могат да го произвеждат в кратки срокове. Покупките, разбира се, са удар по мечтите на френския президент Еманюел Макрон за "стратегическа автономия", в която той си представя Европа, способна да се защитава с местни (най-вероятно френски) оръжия.

Но полските лидери не крият, че натискът на Европа върху Полша относно нейните противоречиви реформи в съдебната система и други въпроси също е изиграл роля в решенията за пазаруване в Сеул.

"Готови сме да купуваме оръжие в други страни от ЕС, но те трябва да спрат войната си срещу Полша", каза председателят на ПиС Ярослав Качински по-рано този месец. "Готови сме да раздаваме сделки и пари, но не и когато ни се казва, че в Полша няма върховенство на закона."

Варшава е поръчала италиански хеликоптери Leonardo за 8 милиарда злоти, но споразумението предвижда хеликоптерите да се произвеждат в Полша.

Въпреки че никой не поставя под съмнение амбициозността на полското харчене, някои се чудят за осъществимостта му и политическите мотиви, движещи тласъка. До 2035 г. страната има за цел да похарчи 524 милиарда злоти за военните.

"Добре, имаме нужда от танкове и гаубици, но имаме ли нужда от толкова много от стратегическа и оперативна гледна точка? Няма яснота защо министерството внезапно обяви всички тези сделки", каза пенсионираният армейски генерал Станислав Козией, бивш началник на Бюрото за национална сигурност на Полша, президентска служба.

Като се има предвид важността на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ПиС прави военните инвестиции с поглед към националните избори през следващата година, тъй като партията губи преднина в проучванията на общественото мнение.

Ако се случи смяна на правителството, новият кабинет ще трябва да зададе някои трудни въпроси относно способността на Полша да финансира такава огромна военна експанзия, каза Козией. Въпреки че икономиката на Полша е стабилна през последните години, нивото на планираните военни разходи е безпрецедентно и неминуемо ще натовари бюджета на страната.

"Трябва да има баланс между военните разходи и цялостното икономическо развитие на страната", каза Козией. "Каквито и да са плановете, по-добре да преминат през анализ на това какви ще бъдат стратегическите условия на сигурността на Полша след войната в Украйна."

Междувременно Германия изглежда приветства военното натрупване на Полша въпреки сложните двустранни отношения между двете страни и проблемната история между двете страни. Берлин гледа на Полша като на буфер, който я отделя от сферата на влияние на Русия. Колкото повече танкове и войски има Полша, толкова по-сигурна ще бъде Германия.

"Имам впечатлението, че германците виждат следващия хамак", каза Гресел, имайки предвид репутацията на Берлин да седи и да си почива, докато съюзниците, по-специално САЩ, вършат тежката работа по отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вервайте ми

    42 21 Отговор
    Полска се превръща ама друг път след окраина иде ред и на нея и ще пеем Европа чао чао чао

    Коментиран от #30

  • 2 ГЖЕГОШ

    39 13 Отговор
    УКРИТЕ СИ ГИ ПОЛЗВАТ ПОЛЯЦИТЕ ЗА ЗАДНА ПРАШКА
  • 3 Кой КАЗА , че Историята УЧИ ?

    22 7 Отговор
    Днес РЯПАТА е плъзнала като напаст !
  • 4 9689

    35 7 Отговор
    Заглавието е некоректно,ракетата е на урките и не се знае дали това е поредната провокация на напушеното.Всичко се обърка когато журналист направи снимки на огломките преди властите да се задействат.
  • 5 НАГ

    16 28 Отговор
    Европейска пенсия за най -големия обединител и разширител на НАТО - Путин.
    Напрово почетен член на алианса със специална килия в Хага.
  • 6 оня с коня

    28 9 Отговор
    Балъци, нямат АЕЦ обаче гушат краварите с пари за скрап.
  • 7 Гоше

    45 17 Отговор
    Полша супер сила???🤣🤣🤣🤣.Стига глупости
  • 8 Реалист

    35 17 Отговор
    Полша - суперсила - смях в залата. Горката Полша, всичките и парици ще отидат за оръжия и втечнен газ. Да си верноподан атлантик, все още не значи да си суперсилен.
  • 9 Украняку бандерляку и поляку !

    17 8 Отговор
    На Гиляку ! На ножи ! На ножи ! Сами попросили и потом ПОЛУЧИЛИ ! Что сделаеш , воля ихноя !
  • 10 Беларус

    27 14 Отговор
    Следващите които ще ядът бой са поляците!

    Коментиран от #23

  • 11 Фронт

    26 7 Отговор
    Бедби подлоги дават си парите които ги нямат на чичо Сам за похвала.
  • 12 Фаса

    14 7 Отговор
    Интересно какво произвеждат качествево,че да успеят да го продават на печелба?Да не се окаже,че поляците се помпат скрито с американски войски(вълци в овчи кожи),и в замна да копуват американско оръжие.Каквото и да купят сармите ще ядат първи горещи.
  • 13 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    18 11 Отговор
    Поляците и днес са в Украйна и им Евавт тяхната Ммм айна ! Дошъл ли им е акъла, как мислиш ?
  • 14 Реалист

    28 16 Отговор
    Супер сила само Руската армия която притежава най голения ядрен арсенал на планетата и най модерните военни технологии.

    Коментиран от #57, #61

  • 15 Аз съм от ссср

    30 9 Отговор
    Прочетете историята и ще разберете Полша каква супер сила е била.Винаги се е репчила и винаги са ги избивали ту Германия после Русия.Това не е супер сила,това е супер слугинаш към уж хегемона но винаги когато хегемона пада и се издига друг.
  • 16 Историята казват - УЧИ !

    17 4 Отговор
    Ама кой я ЧЕТЕ ?!
  • 17 Наивните

    15 6 Отговор
    мечти от времето на договора, Пилсудски–Хитлер, завършват с резултата Рибентроп–Молотов. Сега мечтите се повтарят и резултата ще е същия.
  • 18 РЯПИ и ЛАВАНДУЛИ !

    6 4 Отговор
    В строй - НЕ СЕ КОЗИРУВА !
  • 19 Котка ученият

    28 6 Отговор
    Полша е хиената на Европа. До осемнадесети век Полша е смъртоносен източник на заплахи за Русия. С хищническите си апетити Варшава предизвика отговор от Москва. Полша беше обездвижена и ликвидирана като държава. Това е логичният край на всяко бандитско гнездо.
  • 20 Джони Чеп

    23 5 Отговор
    Днес суперсила, утре втора Украйна. Нещата винаги започват така, но хората мразят да мислят
  • 21 Наполеон II и Адолфо ако днес са живи

    12 4 Отговор
    Биха ви нещо ПОУЧИЛИ !
  • 22 Тъй, тъй

    17 4 Отговор
    И като си повярват и хоп пак Германия с обща граница с Русия и Беларус,а и с Новорусия...
  • 23 Пеци

    10 24 Отговор

    До коментар #10 от "Беларус":

    За сега бой ядат смачканите ушанки.Един областен град не можаха да удържат.
    Браво на дружина Полска и икономика и армия на ниво.
    Русоробска БГ на последно място по всичко.
  • 24 ДЪРТ

    9 1 Отговор
    ПАРЕН ОТ ТИКВА КАТО Я ВИДИ И НА ПЛЕТА ПАК СИ Я ДУХА ДА НЕ СЕ ОПАРИ ПОВТОРНО НЕ СА КЛУПАВИ ПОЛСКИТЕ ПАНИ
  • 25 Наблюдател

    11 5 Отговор
    Когато си съсед с бясно куче нямаш друг избор освен да се въоръжаваш.
  • 26 Смешници

    15 4 Отговор
    И на непросветените е ясно след това заглавие ,че това ще е втората държава вкарана да се бие срещу Русия .Остават по малко от два месеца за целта ,Русия за това и си играе с Украйна .Русия знае ,че тази война няма да се размине с Украйна ,разбра го след като видя ,че Сащ и Европа веднага почна с помощта за Украйна и с крайните призови зпе войната ще свърши на бойното поле.Войната ще стигне и до Сащ ,мислих март ,че се развие само до територията на Германия ,но вече съм убеден ,че тази война ще стигне до ядрени удари .Всичко води на там .Влезне ли до края на януари Полша във войната ,вой ата световна и ядрена.
  • 27 Ъет

    18 3 Отговор
    Имали 150000 войници,щели да ги направят 300000 по голяма смешна не бях чувал. Най голямата сухопътна Армия на Европа.Може след украинската която е 1 милион,от тях 150 000 убити ако не са и 200000 и още толкова и
    Осакатени.
    Жалко за момчетата. Тъпите Паляци пак се тикат между шамарите
  • 28 Някой

    20 4 Отговор
    Те се мислеха за такива у през 1939 г. Имали са по-многобройна армия от Германия. Много въоръжение. Но са били пометени от германците. Отчасти поради липса на боен дух, но повече заради факта, че цялото им политическо и военно ръководство е избягало. И се е стигнало до деморализация.
  • 29 Котка ученият

    16 2 Отговор
    Цялата полска икономика е стисната в юмрук от Германия. Нито един завод в Полша не принадлежи на самата Полша. При най-малкия намек за конфронтация с Берлин, Полша ще се превърне в бедна, невежа и изостанала страна.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тръмп

    4 5 Отговор
    Това нещо го споменавам от няколко месеца, може би от началото ма войната. Полша ще измести постепенно Турция като май-важен партньор на САЩ в НАТО! Парите и оръжията ще потекат натам където може да се кма доверие. Турция ще трябва да докаже отново ма САЩ, че е съюзник ма който може да се разчита, ако иска да получава преференциални цени за въоръжаване. Това може само да радва Европа.

    Коментиран от #33, #40, #50

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Котка ученият

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Тръмп":

    В този случай Полша ще излезе извън контрол и ще навреди на Европа. Точно както прави Жозеп Борел.

    Коментиран от #35

  • 34 Механик

    19 3 Отговор
    Аз да ви обясня. Това, което за България са макетата, това за Русия са укрите и най вече, за са Славяните това са ПОЛСКИТЕ мишки.
    Ако не сте живели с поляци, дори няма как да си предствите злобата на тия нон-стоп пияни шемети.
    Знам, че това, което пиша, няма как да го разберете, защото повечето от вас не са живели с поляци. Разбирам ви напълно, но не забравяйте думите ми" :Ако някой подпали света, то това ще са ПОЛСКИТЕ мишки!
    А те ще попалят света, не защото го могат, а защото ЕДНИ ХОРА ще им тикнат факлата в ръцете, както направиха в Украйна.

    Коментиран от #36

  • 35 Тръмп

    1 11 Отговор

    До коментар #33 от "Котка ученият":

    И аз се опасявам още от самото начало, че на Полша няма да им издържат нервите, и ще подкарат Чеченската и Вагнеровската сган по домова книга, но този инцидент със С300 доказа, че Полската армия спазва кодекса на поведение определен от НАТО!
  • 36 Тръмп

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "Механик":

    Ако това беше цел на някого, нямаше по подходящ момент от завчера! Полша ще удари точно когато трябва и където трябва! И ще го направи по всички правила за водене на война, а не като подлите пияни монголоиди.
  • 37 И кой

    6 1 Отговор
    ще кара ТИРовете по Европа, ако всички поляци станат войници ?

    Коментиран от #49

  • 38 Психо Доктор

    11 2 Отговор
    Работата е ясна, като свършат украинците ще започнат да пускат поляците в месомелачката.
  • 39 Русия и Германия

    10 3 Отговор
    отново ще си поделят Полша.
  • 40 На Турция не им

    15 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тръмп":

    пука за САЩ. На САЩ не може да се разчита.

    Коментиран от #42

  • 41 Тръмп

    2 9 Отговор
    По-скоро Германия и Полша ще си поделят територията между Украйна и Урал. Време е монголоидните племена да се изтеглят отвъд Урал!
  • 42 Тръмп

    0 9 Отговор

    До коментар #40 от "На Турция не им":

    В Турция ситуацията за един месец ще стане по-зле отколкото е сега в Иран! Само да покажат още малко инат….
  • 43 БеГемот

    13 0 Отговор
    Болонката на САЩ в Европа...виждали ли сте глудница кучета -най малките най много лаят и както лаят се оглеждат дали големите са наблизо...

    Коментиран от #45

  • 44 Кочо

    10 1 Отговор
    Когато едното пушечно месо го позачистят, идва ред на следващото в ролята на Полша! Само болни хора желаят да воюват срещу Русия, като украинците! Жалко, англосаксите са подготвили ролите в които полезните иди@@и са Украйна и Полша!
  • 45 Тръмп

    0 8 Отговор

    До коментар #43 от "БеГемот":

    Гледам аз една булонка лае от 9 месеца около Украйна, лае и подскача, лае и подскача….
  • 46 Ян Бибиян

    4 1 Отговор
    Поляците са следващите кандидати за "славата". И те ще побеждават Русия!
  • 47 Уса

    5 2 Отговор
    Поляците са дебили и нищо не става от тях,каква супер сила им се привижда на соросоидите.Колко и оръжия да налеят няма кой да борави с тях нямат майстори стрелци и това ясно си пролича в украйна,кой накъде насочва ракети по погрешка и колко му е акъла и ориентацията
  • 48 Историк

    3 5 Отговор
    Да не забравяме, че все пак полската конница спаси Европа от османската инвазия при Виена.
  • 49 Пеци

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "И кой":

    Българите, защото не стават за войници.Важното е ракията и туршия, на масата сме България на 5 морета и 1 океан
  • 50 Всъщност истината е друга

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тръмп":

    Турция вече сама си прави оръжията и дори продава и на самата Полша. САЩ се насочват натам накъдето могат да продават.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Токсик

    7 1 Отговор
    "Fакин полиш"....така ги наричат по цяла Европа без изключение тези боклуци поляците! Тези няма да липсват на никого, всички държави ще се зарадват на унищожението на Полша .
  • 53 КУБРАТ

    5 1 Отговор
    Поляците никога не са и няма да бъдат войни. Поляците и урките искат само едно.....................

    Коментиран от #55

  • 54 Тръмп

    1 6 Отговор

    До коментар #50 от "Всъщност истината е друга":

    За Турция има само две опции! Или послушен член ма НАТО, или инфлация до закъсвация, и военен преврат!

    Коментиран от #58

  • 55 Трумп

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "КУБРАТ":

    Поляците са оказали по-голяма съпротива на Германия и Русия нападнали ги заедно, от една Франция например, която е била нападната само от Германия!!
  • 56 Фикри

    1 1 Отговор
    Пък ние напълнихме армията с пенсионирани военни и пенсионирани бивши военни - генерали, полковници и подполковници, възпитаници на академиите в бившия СССР - нищо правещи. Това в 98% от случаите са паразити, които демотивират останалите хора. Но да сме живи и здрави, това е най - важното.
  • 57 Фикри

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Ти и тебе подобните с коментарите на тази статия си изкарайте месечните рубли.
  • 58 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тръмп":

    Има и трета опция да изгони подлите хамериканци от територията си и да продължи да разработва свои оръжейни системи и да води независима политика!

    Коментиран от #64

  • 59 Дими

    2 0 Отговор
    Паркетни Тигри, Смешници !
  • 60 Вирус

    2 0 Отговор
    Ехаа голеуми поляци бе хаха
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Наблюдател

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Истината":

    2020 г. Варшава подписа сделка на стойност 4,6 милиарда долара за 32 изтребителя F-35.

    А България за 16 F-16 2,873 милиарда долара .
    F-35 е по невидим ч с повече сензори и оръжия .
    Продажни политици !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания