Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 07:56 7 030 3

Извънредна среща между САЩ и Китай

  • си дзинпин-
  • сащ-
  • китай-
  • русия

Двете световни сили се опитват да успокоят напрежението помежду си

Извънредна среща между САЩ и Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министрите на отбраната на САЩ и Китай, Лойд Остин и Вей Фънхъ, се срещнаха днес в кулоарите на форум в Камбоджа, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато двете световни сили се опитват да успокоят напрежението помежду си.

Министрите на отбраната на САЩ и Китай разговаряха в кулоарите на форум в Сием Реап, Камбоджа, с участието на колегите си от държавите от Югоизточна Азия. Това бе първата среща между Лойд Остин и Вей Фънхъ от юни. След това председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети в началото на август Тайван и предизвика гнева на Китай. Оттогава Вашингтон и Пекин се опитват да намалят напрежението, като организират срещи между свои високопоставени представители, отбелязва АФП.

На 14 ноември президентите Джо Байдън и Си Цзинпин разговаряха в продължение на три часа в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. В събота Си се срещна в Тайланд и с американската вицепрезидентка Камала Харис по повод форума Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, предаде БТА.

Харис е повторила посланието на Байдън, че каналите за комуникация между двете световни суперсили трябва да останат отворени, за да не ескалира конкуренцията между тях в конфликт, каза представител на Белия дом. Според китайски медии президентът на страната на свой ред определил своята среща с американския си колега като "стратегическа и конструктивна". Днес министрите на отбраната на САЩ и Китай обсъдили необходимостта от подобряване на комуникацията между двете страни, заяви говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    30 8 Отговор
    Още Омир е казал: "Не вярвай на Данайците(САЩ) дори когатоносят дарове...."
  • 2 Историк

    25 7 Отговор
    Дракона е мъдър и хитър,отвреме навреме сръчква С.Корея да ги поразмърда и си крои неговите си планове...в крайна сметка търпението е тяхната национална философия и ще успеят в противовеса си срещу САЩ,о, стойте и гледайте...
  • 3 Уф та леле

    0 0 Отговор
    Извънредна???????