Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 13:50 13 282 140

Съюзът на Китай с Русия се разпадна

  • си дзинпин-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • съюз-
  • джо байдън-
  • геополитика-
  • джордж фридман

Той беше замислен да се противопостави на Съединените щати

Съюзът на Китай с Русия се разпадна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Джордж Фридман за „Геополитикал фючърс”/ превод: БГНЕС

По-рано тази седмица в Индонезия беше открита срещата на върха на Г-20. На нея се състоя дългоочакваната среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Фактът, че те изобщо се срещнаха, означава, че срещата е била успешна. Това, че тя продължи три часа, също е окуражаващо, тъй като неуспешните срещи обикновено приключват бързо и са последвани от несъществени съвместни изявления, каквито до момента все още не са публикувани. Това предполага честност, съдържание и обещание за бъдещи разговори по същество.

Всъщност първите доклади от срещата потвърждават това. Двамата очевидно са били съгласни по теми като опасността от ядрените оръжия и перспективата държавният секретар Антъни Блинкен да посети Китай в бъдеще. Твърди се, че Си дори е заявил, че американският модел на демокрация е остарял.

Както твърдя от една година, напредъкът на този фронт се дължи не на добродетелите на някоя от страните, а на геополитическите реалности, в които те действат. За Съединените щати конфронтацията се крепи на икономиката. От гледна точка на САЩ Китай все още не е осигурил свободен достъп до своя пазар за американски стоки и манипулира стойността на юана, за да увеличи максимално търговията и инвестициите.

Вашингтон твърди, че предвид размера на инвестициите и технологиите, предоставени от американските фирми, Китай трябва да бъде отзивчив. Китай не беше в състояние да изпълни американските искания, без да подкопае собствената си икономика. По този начин беше положена американската основа.

За Китай американските икономически изисквания означаваха военна заплаха. Пекин не можеше да се съобрази със Съединените щати и се страхуваше от американски военен отговор. Китай е експортна сила и благосъстоянието му зависи от способността на стоките му да преминават от пристанищата на източното му крайбрежие към Южнокитайско море, в Тихия океан и след това в света.

Теоретично Съединените щати биха могли да минират или затворят тези пристанища с други средства. Отговорът на Китай беше да изглежда възможно най-агресивен, за да убеди САЩ, че икономическите му искания могат да означават война и че Китай може да победи американския флот.

САЩ никога не са имали за цел да разрушат китайската икономика. Те са имали за цел да използват заплахата от разрушаването ѝ, за да повлияят на отговора на Пекин. По същия начин Китай никога не е възнамерявал да започне война със САЩ. Той е искал да убеди САЩ, че това е достатъчно реална възможност, за да предизвика промяна в политиката. Всеки от тях изглеждаше свиреп, но всеки от тях внимаваше да не притиска другия твърде силно.

Две неща доведоха до развръзката. Първото беше нападението на Русия над Украйна. Готовността на Вашингтон да води хитра война, като съчетае американски оръжия с украински сили, демонстрира способност, която Китай не вярваше, че Съединените щати имат в репертоара си.

Съюзът на Китай с Русия се разпадна, преди да бъде създаден. Той беше замислен да се противопостави на Съединените щати на два театъра. Китай преоцени военната мощ, волята и структурата на съюза на Америка и видя, че един военен конфликт е по-опасен за Китай, отколкото за САЩ.

Втората причина беше продължаващото влошаване на китайската икономика. Дългосрочна циклична сила създаде огромен спад, който застраши социалната стабилност на страната. Регулациите върху вноса от Китай и инвестициите в Китай можеха да влошат още повече лошото положение. Казано по друг начин, Китай има голям залог в техните отношения. Съединените щати - нямат.

При липсата на военна заплаха САЩ се възползваха от евтините китайски продукти. САЩ могат да спечелят малко от военна конфронтация и много от икономическо сътрудничество. Китай няма желание за война, която може да загуби, а САЩ нямат интерес от икономическа криза в Китай. Икономическото смекчаване е много примамливо, стига да е възможно. Срещата от тази седмица показва, че то може и да е възможно.

Джордж Фридман е международно признат геополитически прогнозист и стратег по международните въпроси, основател и председател на „Геополитикал фючърс”.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 121 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    192 26 Отговор
    съюза бил се разпаднал, а Китай най официално и то за пръв път тази година е гласувал открито в ООН, срешу резолцията на фащ!!!! как така, соросня!!??

    Коментиран от #6, #12, #33

  • 2 Дрън дрън

    116 16 Отговор
    Китаеца е хитър. Опознова врага си отблизо.
  • 3 асдсад

    174 15 Отговор
    Няма такава измислица като тази статия. Тоест съюзите ШОС и БРИКС не съществуват така ли?

    Коментиран от #105

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анти-маймуна

    129 11 Отговор
    Колко много простотии на куб за 2 гранта от Америка за България. Чете ли ви някой материалите, които изпращате в посолството за осребряване?
  • 6 Ъъъъ

    39 83 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Китай най-официално другар, гласува тази година, че не прие украинските територии за руски!

    Коментиран от #14, #23

  • 7 Мокри

    71 10 Отговор
    Сънища
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тома

    60 13 Отговор
    Някой е сънувал мокри сънища
  • 10 ...

    55 8 Отговор
    анализ на прогнозист разбииш ли, тва ще да са някакви модерни думички за "фърлям боб". Числата от тотото ще каже ли между другото?
  • 11 Госあ

    46 9 Отговор
    Кой вярва на евреи ?

    Коментиран от #114, #117

  • 12 Един от многото

    70 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    И тоя експерт е като нашите военни експерти Тагарев и Шаламанов. Смях и центове

    Коментиран от #17, #66

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ксаниба

    74 16 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    те руските територии са си руски, дали Китай ще каже или не!! Да не говорим, че както Русия не се меси във вътрешните работи на Китай, така и Китай не и се меси, за разлика от фащ и нато, дето се месят навред!! ма ти как да ги разбереш тия рабооти...

    Коментиран от #31

  • 15 Котка ученият

    19 5 Отговор
    Очаквайки прогнозата на Фридман, Кремъл заяви, че няма съюзнически връзки между Москва и Пекин. Китай е труден и безкомпромисен партньор, с който Русия е изградила напрегнати и обтегнати отношения от 1949 г. насам. Но е по-добре от война.

    Коментиран от #120

  • 16 аз съм

    44 8 Отговор
    Анализ на Джордж Фридман за „Геополитикал фючърс” - така се лъже - научно !!!

    Коментиран от #123

  • 17 Оня

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "Един от многото":

    си ти от онез или от тез, че несхванахмиии
  • 18 Китай

    64 8 Отговор
    Китай на форума „Г-20“: Ще работим с Русия за установяването на многополюсен свят
    Пекин декларира, че възнамерява да работи още по-плътно с Москва и други съмишленици за установяването и развитието на многополюсен свят.

    Коментиран от #28

  • 19 Последния Софиянец

    53 10 Отговор
    Китай има изгода да е мир,а на САЩ им трябва война.

    Коментиран от #126

  • 20 Верно ли

    48 9 Отговор
    "...Фактът, че те изобщо се срещнаха, означава, че срещата е била успешна. ..." Хахаха, ясно! Памперса не е дремал на срещата ли? И кво - Тайван оттече в канала?
    "...САЩ никога не са имали за цел да разрушат китайската икономика. Те са имали за цел да използват заплахата от разрушаването ѝ, за да повлияят на отговора на Пекин. По същия начин Китай никога не е възнамерявал да започне война със САЩ. Той е искал да убеди САЩ, че това е достатъчно реална възможност, за да предизвика промяна в политиката. Всеки от тях изглеждаше свиреп, но всеки от тях внимаваше да не притиска другия твърде силно..." Немам думи!
    "...Готовността на Вашингтон да води хитра война, като съчетае американски оръжия с украински сили, демонстрира способност, която Китай не вярваше, че Съединените щати имат в репертоара си..." И какво излезе от цялата работа? Само Русия има топки!!!
  • 21 Котка ученият

    36 12 Отговор
    Още един мит за американския глупак.

    Коментиран от #30

  • 22 ФакЪт

    26 56 Отговор
    Попадна Путин във капана, на собствената тъпота.
    Заложен хитро във Украйна, дори без никаква храна.
    Настъпвал беше таз мотика, в чукарите на Афганистан.
    Но късоглед бе той и не предвиди, че друга сложил му е Чичо Сам.
    Настъпи смело с двата крака, мотиката от грешната страна.
    А дръжката подскочи живо, и тресна го по голата глава.
    Попаднал в плен на своето величие, Джуджето продължи напред.
    Макар че вече и Всевишния, на мислите не може да му сложи ред!
    Поставен в пълна изолация, със санкции във всеки джоб.
    Дори във Кремъл се заключва, и проверява всеки гардероб.
    Вратите на Европа се затръшнаха, светът оказва се не е голям.
    А Олигарсите ревниво чакат, кога ще свърши този срам?
    Полезен ход за Путин няма, а негов ред е да играй.
    Че генерали вече не останаха, пионките предават се комай!
    Резето хлопна зад Русия, и няма връщане назад.
    Напред се очертава блато, ще трябва да се гази май!

    Коментиран от #39, #136, #139

  • 23 Неееее

    45 8 Отговор

    До коментар #6 от "Ъъъъ":

    Ти говориш за резолюцията в ООН, когато Китай гласува с въздържал се! На следващата резолюция наистина изненадващо и за мен Китай гласува срещу резолюцията на САЩ.. Смятах, че ще гласува отново въздържал се.! Но не, открито против!
  • 24 Анализатор

    21 48 Отговор
    Той и Путин взе да се разпада...
    Хиалурон и ботокс си стичат отвсякъде.
    РФ и тя се разпада....
    Пълен разпад на руската "цивилизация".
    Путин щял да помилва 50 000 престъпници убийци от затворите и да ги прати на фронта...
    Пълен идиотизъм.

    Коментиран от #27, #32, #64

  • 25 Жорето

    33 6 Отговор
    И за това ще има официална среща в Москва на Русия и Китай. Китай го е заявил помещението.

    Коментиран от #26, #55

  • 26 Жорето

    14 1 Отговор

    До коментар #25 от "Жорето":

    Посещението.....не помещението.:(
  • 27 Лизаторанал

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    многи ги разбираш тия работи
  • 28 Китай

    33 7 Отговор

    До коментар #18 от "Китай":

    „Китай е готов да работи рамо до рамо с Русия и други страни съмишленици, за да насърчи силно развитието на многополюсен свят, да подкрепи решително демократизацията на международните отношения и да установи международна система на взаимоотношения между държавите, в чиято основа стои едно реформирано ООН“.

    Коментиран от #46

  • 29 Голем смех

    17 37 Отговор
    Че кога е имало такъв съюз? Кой иска да прави съюз с путлеровите фашаги?

    Коментиран от #115

  • 30 Най важното че ти

    7 13 Отговор

    До коментар #21 от "Котка ученият":

    Мислиш че си умен.
    Ама някой интересува ли го твоето мнение хахага
  • 31 Ъъъъ

    12 45 Отговор

    До коментар #14 от "Ксаниба":

    Стига бе? А Русия не се ли меси директно във вътрешните работи на Украйна? А САЩ защо да не се месят в Украйна, след като е съюзник на Украйна? А НАТО защо да не се меси, след като Украйна е кандидат член за НАТО? Или в Украйна си мислиш, че трябва да решава Путин? Ами не, не е така!

    Коментиран от #37

  • 32 Ха ха ха ха ха

    35 14 Отговор

    До коментар #24 от "Анализатор":

    Щял... Щял... Щял... ама Зеленски още на втория ден освободи всички затворници за фронта.. Ама колко от тях отидох Ана фронта, никой не знае. Останалите са на нашето Черноморие по хотелите :)) на твоя издръжка..
  • 33 Русофилистаче,

    17 39 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Светът се затваря за орките.Усещаш,ли въжето около вратленцето ти?Бавно,бавно...И необратимо.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ксаниба

    27 13 Отговор

    До коментар #33 от "Русофилистаче,":

    нечленоразделните ви напъни непроумявам, давите ли се, или така си говорите у бандерско???

    Коментиран от #69

  • 37 Ами не е така

    8 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ъъъъ":

    И както ти го казваш, ама нейсе...
  • 38 ЛИЛИ

    45 17 Отговор
    Поредната лъжа! Как не видяхте моста между Русия и Китай по река Амур, където ще се транспортира всичко между двете велики Държави и за источния свят! Срам за хаотична фашистка Окраина , дето пуска ракети хаотично и удари приятелите си полски! Няма по-голям лъжец от комика наркоман, но идва времето на истините!

    Коментиран от #42, #111

  • 39 Имаше един

    17 31 Отговор

    До коментар #22 от "ФакЪт":

    Лукашенко тогава и той викаше в едно интервю :
    Русия ще превземе Украйна за 5 дни - макс
    Хахаха
    А ушанките познай какво са си мислили хахага
  • 40 Мишел

    24 6 Отговор
    Ъхъ. И сега САЩ ще пази гърба на Китай, когато китайците присъединяват Тайван.
    Китай никога не прави толкова резки завои.
    Защото резките завои и лутането намаляват скоростта на движение напред .
    А тази скорост е най важното за Китай.
  • 41 Факт

    12 29 Отговор
    Добре че Сащ спряха руско китайско германската гавра с Нормалните хора живяхме досега в Отвратитрлни времена сравними с Тъмното средновековие.
  • 42 Лилееее

    11 28 Отговор

    До коментар #38 от "ЛИЛИ":

    Успокой се ,Китай ползва Раша за денонощен магазин.
    Само да не преместят Китайската стена на север .
    Хахаха
  • 43 българина

    32 9 Отговор
    ако факти не пускахте само материалите от америка срещу България, щяхте да знаете какво каза домакина на срещата, президента на Индонезия на въпрос за войната на неслучаен журналист. СРЕЩАТА Е ИКОНОМИЧЕСКА НЕ ПОЛИТИЧЕСКА. а три часа е била поради затруднената комуникация Си Байгън. Все пак да търсиш починали познати из моравата коства време.... Си много добре знае, ще Байгън е пътник с изтичащ мандат и нищо не зависи от него, а Си е току що преизбран за още 5г . Думите на Байгън нямат значение...
  • 44 Каудримс

    26 4 Отговор
    Глупави хипотези и мечти това няма как да стане освен ако китайците си загубят разума някак си.Сигурно ще забравят кой им прави проблеми за Тайван или уйгурите или Тибет или Хонг Конг или че е основен конкурент който се опитва по сякакъв начин да осуети техния просперитет за да останат те номер 1
  • 45 Ха ха ха

    12 30 Отговор
    Разквичалиса се тук саецките тролове, ама им влиза , влиза..... Скоро и матушка им на колене.....
  • 46 българина

    31 6 Отговор

    До коментар #28 от "Китай":

    ключа е реформирано ООН, с което съм съгласен Размятат резолюции срещу Русия и Иран, а срещу сащ за Сирия Афганистан Виетнам Ирак Либия Югославия няма ... много странно нали
  • 47 Мамул

    29 10 Отговор
    Даа, вървят пазарлъци нависоко ниво! На Русия ще обещаят Украйна( която си е изконна руска земя) ако не подкрепя Китай, когато САЩ започне пълномащабна ИКОНОМИЧЕСКА война! А на Китай обещават свободна търговия и свободни пазари, ако не подкрепят икономически Русия. И целта накрая да излъжат и двете държави. Но Китай и Русия обявиха война на долара и САЩ няма да имат кинти да поддържат огромната тежест на света " изграден върху правила", американски правила с много широко тълкуване и още по широко прилагане.

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Словесна "плява"

    11 2 Отговор
    И от плявата има полза, но не и от "словесна плява". Тя като правило засяга теми, обслужващи някой. Пример "демонтиране на комунизма", е купиш и от зле към по зле. Проверка на "плявата" иска много време, но я стига забрава. Но парите за публикацията са взети.
  • 50 разум

    14 25 Отговор
    Китй стана велик благодарение на американските технологии. Китай печели от добрите си отношения с ЕС и САЩ.
    От терористична русия никой няма полза!

    Коментиран от #68

  • 51 пенко

    27 7 Отговор
    Джо Фри --- САЩ НЕ МОЖАХА ДА ПРЕБОРЯТ ТАЛИБАНИТЕ ; ОТ ИРАН ГИ Е ШУБЕ ; ЗАГУБИХА ИРАК ;СИРИЯ ; САУД И ТУРЦИЯ --И Т.Н. !!!! СЛЕД ВСВ СА ПОБЕДИЛИ САМО В ГРАНАДА И ВРЕМЕННО В ЧИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #74

  • 52 българина

    32 8 Отговор

    До коментар #47 от "Мамул":

    и Китай и Русия знаят, че думите на юдеите от Северна америка не значат нищо Доказателствата са по цялата планета от 75 г насам.. само скапания ЕС сключва сделки със сащ, резултата го виждате всички всеки ден денонощно на какво е заприличала европа във всяко отношение от сделка в сделка

    Коментиран от #59, #133

  • 53 Всички знаят

    10 6 Отговор
    Е, лудият северно кореец винаги ще бъде приятел на путин! Все е нещо!
  • 54 Ха-ха-ха...

    21 6 Отговор
    Надежди говежди...
  • 55 Помещение Бункер

    8 20 Отговор

    До коментар #25 от "Жорето":

    Срещата в Москва с китайците ще бъде в бункера на путин :)))))
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 По-голямо врачуваве

    18 7 Отговор
    не съм чел
  • 58 Да бе

    23 7 Отговор
    По скоро ЕС ще се окаже в търговската изолация от цяла Евразия
  • 59 Пуснаха Вова по пързалката

    8 20 Отговор

    До коментар #52 от "българина":

    Китай са традиционен съюзник на Америка от времето на Мао и виетнамската война Китай дължи икономическата си мощ и значимост на запада на тях след руския крах цяла Азия им падна във ръцете те няма да завладеят нито САЩ нито Европа на тях стратегическият интерес лежи изцяло и единствено във Азия

    Коментиран от #70

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ахааааа, джордж фридман!

    22 5 Отговор
    Кой го реква това? Основателят, собственик и директор на СТРАНФОРТ - частното цирей ю. От това да започнем. Пропаганда и реклама.
  • 62 Мемфис

    5 10 Отговор
    Е.. стига трихте антиокупаторските/ антируски/ постова!
  • 63 сига бай Гaня копейката ли да слушаме ?

    7 11 Отговор
    или "Джордж Фридман е международно признат геополитически прогнозист и стратег по международните въпроси, основател и председател на „Геополитикал фючърс”.

    Коментиран от #84

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 стоян георгиев

    18 4 Отговор
    Поредната боза написана от един с малка шапчица и преписана едно към едно,която цели да ни убеди не знам в какво.
  • 66 Другия от многото

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "Един от многото":

    А ти в какво си експерт? Смях и азиатско -сибирски мушмули.

    Коментиран от #100

  • 67 Мемфис

    8 21 Отговор
    Представяте ли си какво ще стане с тези проруски сайтове, които сега лижат задниците на ушанките след като Русия загуби войната и отиде при ссср? Как ще обърнат резбата веднага!

    Коментиран от #124

  • 68 Мамул

    19 3 Отговор

    До коментар #50 от "разум":

    Китай спечели това си икономическо ниво единствено и само заради огромният ТРУД на китайците, които и до днес на места работят по 10 часа. Капитала търси висока възвращаемост и Китай я предложи като огромна база с евтин труд. Каквото и да изобретиш трябва някой да стои на поточната линия, без да пика, за да го произвежда. И трябва да го произведе евтино за да се продава масово. Така, че Китай си плати със слугуване на Запада.

    Коментиран от #79

  • 69 Бай Котьо

    4 6 Отговор

    До коментар #36 от "Ксаниба":

    Ти какво изобщо проумяваш?

    Коментиран от #71

  • 70 Ха ха ха ха ха

    22 6 Отговор

    До коментар #59 от "Пуснаха Вова по пързалката":

    Китай вече завладяха Европа сладур. Изкупуват на килограм европейските фалиращи компании сега след наложените санкции на Русия!!! .30% от индустрията в Германия затвори и се разпродава, а Китай купува ли купува... :)))
    Русия изкупи всички, абсолютно всички заводи за торове на Запад..

    Коментиран от #75

  • 71 гъци гъци

    1 6 Отговор

    До коментар #69 от "Бай Котьо":

    байш ли, бай, бай!!!
  • 72 Анализатореее, да тЪ …….

    7 3 Отговор
    И анализатора…

    Коментиран от #113

  • 73 Сатана Z

    21 7 Отговор
    В момента върви информационна война ,в която са вкарани много ресурси и дезинформацията бълва лъжливи новини 24;7, особено в поскомунистическите държави намиращи се в карантинната зона между Русия и Западна Европа. Фашистките медии в България дори не си правят труда да се прикриват зад “демократичните ценности” ,а директно обслужват либерал—фашисткия модел на САЩ и неговите колонии.

    Z

    Коментиран от #78, #81, #109

  • 74 Да бе!

    11 19 Отговор

    До коментар #51 от "пенко":

    Така ли!? А от какво точно бягат милионите мигранти!? От "демокрацията" на Асад и путин, ако не си разбрал! А защо протестират в Иран!? От много "хубав" живот! Тепърва ще видим и Русия с пълната й трагедия!

    Коментиран от #119

  • 75 Верно бе

    4 13 Отговор

    До коментар #70 от "Ха ха ха ха ха":

    Руснаците може и да са купили нещо обаче ще се наложи да го национализираме нали се сещаш

    Коментиран от #80

  • 76 Мемфис

    6 18 Отговор
    Май путк.н остана да се гушка единствено само с другото джудже - корейското! Ушанките свършиха допотопните си оръжия, които стават само да се перчат по паради с тях и се надупиха на дебелото корейско свиче!
  • 77 1111

    14 2 Отговор
    Ураа, господството на сащ ще продължи вечно :) Вервай, електорате!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Баууууу

    7 26 Отговор

    До коментар #68 от "Мамул":

    А бре мамуль кремълноиден ,знаеш ли на ден само колко $ от САЩ постъпват в Китай ?? От къде да знаеш? За да просперира една държава са необходими технологии, инвестиции, капитал и др.! Да не би да са дошли от Русия? Само с труд и суровини нищо не става!!

    Коментиран от #83, #128, #135

  • 80 Ха ха ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #75 от "Верно бе":

    И да го национализирате няма какво да го правите. Не случайно Запада им ги подарява. Казвам подарява, защото продаването е на безценица... Сиреч един завод- един долар:) Само и само да работи и безработицата да спада. Те ги молеха да ги взимат..Но че Китай основно изкупи всичко... е така! Защо Шулц ходи в Китай сега? Даже си каза човека:))

    Коментиран от #99

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Нещо май рашката издиша а 🤣🤣🤣

    5 15 Отговор
    Саш са обещали на китай парче от баницата наречена русия и китай нема да хортува с жужето🤣🤣🤣
  • 83 Ха ха ха ха ха

    15 4 Отговор

    До коментар #79 от "Баууууу":

    Така е, от САЩ постъпват в Китай долари, защото САЩ не произвежда нищо. И копчетата за балтончетата им са от Китай. Всичко, абсолютно всичко е китайско в САЩ. Ако не са Китай, ще ходят и без гащи:)) Сега разбра ли какви долари влизат в Китай от САЩ? Какви технологии сънуваш от САЩ? САЩ са едни потребители на китайските стки. Нищо повече! Както нас ни унищожи ха икономиката след приемането ни в ЕС и ни направиха потребители. На баба Меркел веригите...
  • 84 джордж фридман!

    16 4 Отговор

    До коментар #63 от "сига бай Гaня копейката ли да слушаме ?":

    От кого е признат? От фащ и слугите им? Това според тебе е света, а? Или ще наблегнеш на "цивилизования" свят? Светът на 30те пола, на стремящият се да узакони педофилията, зоофилията и инцеста, не може никога да бъде цивилизован. Сатанистчетата са в агония, но не го осъзнават.

    Коментиран от #97

  • 85 генчо

    3 3 Отговор
    3 часа са прекроявали картата на РФ то е ясно
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Ха Ха

    4 3 Отговор
    Разпаднали са ви са жъмбъзлъговите ....чутури сервилни ! БутулясЪли.....:)
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Точен

    18 1 Отговор
    От словесните еквилибристики на този западен шаман не става ясно за какъв съюз Русия и Китай иде реч, че и да се е разпаднал. Гледах клип от срещата на Г-20 в Бали, където домакинът - президентът на Индонезия държи Байдън, след като последният за пореден път за малко да се изтърси изкачвайки стълби. На друга среща с Ердоган последният гледаше озадачено щатския президент, опитвайки се да разгадае несвързаните му мисли. На трета среща другарят Си дръпна едно конско на Трюдо, който излъгал за съдържанието на някакви техни разговори, а канадският джендър изглеждаше като препикано мушкато. Та така...
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Taka така

    15 3 Отговор
    Една крава сънува и пише, но само изюислени фантазии. Китай без Русия са нищо и Русия без Китай също. Така, че няма и минимален шанс този съюз в близко бъдеще поне 50-60 години да се разпадне, за разлика от фащ там могат да се появят независими държави не на шега

    Коментиран от #107

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Горски във Тексас

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "джордж фридман!":

    Аве палячо ако преспиш с кучето си ще лежиш в затвора я вземи се образовай малко

    Коментиран от #104

  • 98 българин

    5 18 Отговор
    Светът тепърва ще бъде благодарен на путинката, този идиот с човеконенавистната си война и изолирането на Русия от от останалия свят ускори демократичните процеси и показа правилния път за развитие и просперитет на колебаещите се икономики. В рамките на няколко месеца светът претърпя катаклизъм в резултат на рашистката агресия и осъзна какво е тоталитаризъм в действие, какво е отчужденост, смърт, разруха и загуба на човещина и разум в управляващата класа, това отрезвяване и преоценка на геополитиката, които при други условия биха дошли за години, сега дойдоха за месеци. Путинците отвратиха света с действията си и отрязаха възможността на свободния свят да си затваря очите пред мародерствата и изстъпленията на рашистите.

    Коментиран от #108, #134

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 пинк понк

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Другия от многото":

    Тоа е майстор на джобния тенис.
  • 101 Али и баба

    15 1 Отговор
    Доста плоски разсъждения.Китай никога няма да има доверие на американците докато е заобграден от слуги на САЩ като Тайван,Япония,ЮК.САЩ се опитват да родят военен съюз с Австралия и Индия срещу Китай,а видиш ли Си нямал нищо против.Дрънканици.
  • 102 Васко да Гама

    13 1 Отговор
    Китай няма да играе със САЩ нито с Русия.Китай си има собствени интереси.РФ също ще играе за себе си.Само ЕС ще играе за САЩ и ще се наиграе.
  • 103 Ха ха ха ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #99 от "Верно бе":

    Аз не се тормозя, само отчитам реалността. Не ми харесва тази реалност, защото живея в ЕС, но.... пък и да я отричам, няма да я променя.. Изолирани сме от останалия свят.... Толкова сме жалки в момента европейчетата..
  • 104 Чети бре

    7 2 Отговор

    До коментар #97 от "Горски във Тексас":

    сомнамбул сороспиясал. Затова искате да го легализирате и още ред такива ценУсти. С какво са те надрусали на прайда?
  • 105 Съществува

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "асдсад":

    Но като дръпне калема китайката какво печели от брикс и какво от сащ, ес ...сметките не излизат.
  • 106 Американско говедо

    12 1 Отговор
    Западняците трябва да разберат най сетне че не всичко е както им се иска на тях
  • 107 Гражданин

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Taka така":

    Един така таса бълнува...
  • 108 Стига ръси

    9 3 Отговор

    До коментар #98 от "българин":

    соросняшки заклинания, а бегай да сменяш памперса на божеството си байДън, клиент козяшки.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 В психодиспансера

    6 1 Отговор

    До коментар #109 от "Гражданин":

    не са ли ви обяснили, че повече от 30 години няма болшевизъм? Горкият завалия. . .

    Коментиран от #112, #116

  • 111 Гражданин

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "ЛИЛИ":

    Какво да транспортират по един мост?! Най-много вибратори за Лилита.

    Коментиран от #127

  • 112 Гражданин

    2 2 Отговор

    До коментар #110 от "В психодиспансера":

    Болшевизмът е жив в КГБ и олигарсите, в Северна Корея, ККП и т.н. Но как да обясниш в психото ....
  • 113 Бат Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Анализатореее, да тЪ …….":

    Да ти се връща тройно.
  • 114 бациБоци

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    аз само на тях вярвам, но не на хазари, трябва да правим разлика

    Коментиран от #122

  • 115 Този съюз

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Голем смех":

    е толкова зсрав, че па навият маст между Русия и Китай открит съвсем ня скоро, дори линийте са уеднаквени за да нма забвяне.
  • 116 Баууууу

    2 5 Отговор

    До коментар #110 от "В психодиспансера":

    Как така да няма?!? Вие, русофлета всеки ден го демонстрирате и рекламирате!!
  • 117 как кой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    А на кой да вярвам на пияния Ганчо от кръчмата ли?
  • 118 Не им и

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "ХУИЛИО":

    липсват, а операционни системи и чипове и ракети си имат в предостатъчно количество, видно и от днешните рякетни удари.
  • 119 От цветните

    5 1 Отговор

    До коментар #74 от "Да бе!":

    революции на САЩ бе кочан изсъинал.
  • 120 Куче неграмотно

    2 10 Отговор

    До коментар #15 от "Котка ученият":

    Русия ще е само суровинна база на Китай! Тя няма друг избор!
  • 121 Студопор

    10 1 Отговор
    Малко ми е странно, когато Америка говори от името на Китай и Русия. Те без гласни ли са?
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 ти две думи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "аз съм":

    на кръст не моеш да вържеш, камо ли да излъжеш научно му
  • 124 А ти можеш

    8 4 Отговор

    До коментар #67 от "Мемфис":

    ли да почакаш, защото днес е паднал много важен укреп район та има да чакаш Русия да загуби. Единствено което се вижда до сега е, че въпреки повошта на цялото НАТО и запада, Украйна губи и ще продължава да губи, защото правда с нами и победа будет тоже за нам.
  • 125 Тим билдиг

    6 5 Отговор
    Фридман ми звучи познато,като Паси,Моше или Лорел.Сите чистокръвни арийци.
  • 126 мразя Бойко

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Но за едно е прав....слаб матриял. въри зидай с него.
  • 127 киро казана

    2 5 Отговор

    До коментар #111 от "Гражданин":

    Как за кво до тук 100 000 орки изпукаха, а у Китайско на 125 пръча се падат 100 кълки...те сбират от Виетнам тук там, но сега минават на ефтини мамашки....кво мечки от тайгата ли ще вземат, по добре малка канелка че и работлива.
  • 128 Те за това ли

    7 6 Отговор

    До коментар #79 от "Баууууу":

    новите неща идват от Китай, а от юса само войни, за са имат пари за техния впк. Днес го съолщиха, че снаряди за химарсите ще взеват о Ю. Корея, че техните свършили. За смях станаха, а полските шматки не можаха да свалят ракетта, зщото дадохатехните, а краварите за убав очи не дват даром.
  • 129 Кyхитe лeйkи

    5 6 Отговор
    по-долу пак нищо не разбраха!
    Нормално за ватници - дрънкат глупости, защото така им се иска да е устроен светът, а после атакуват и избиват я хора - я комплекси по форумите - като видят, че са си живели в някакви техни мултьфилми...
    И шамарат на действителността ги връща рязко в тоаетната на двора.
  • 130 Дидо

    5 6 Отговор
    Значи от такива новини русфилтаците получават язва вият жално с койотски нотки !!!
  • 131 акъл

    4 2 Отговор
    с кого да имат съюз? То не остана нито военна сила, нито икономика. Само петрол сучат на промоция
  • 132 Си Балкански

    3 5 Отговор
    дракона ще изяде бяла меца ранп или късно.
  • 133 в русия

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "българина":

    нищо не знаят освен да крадат и убиват. Примитивна държава.
  • 134 в резултат

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "българин":

    русия е на изчезване. И най дългата реч няма да помогне.
  • 135 Украинка

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Баууууу":

    Има по света много глупави хора, ти един от тях
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Х.Ф.Караян

    3 2 Отговор
    Мечтайте си, кравари че бихте могли да сложите клин в отношенията между
    Русия и Китай, след като само преди около месец Пелоси се изплю в лицето
    на жълтокожите с "дръпнати" очи.
    Ще има доста да почакате, писдосьi . . .
  • 138 Глупости

    3 0 Отговор
    Единственото нещо с което са съгласни САЩ и Китай са по темата за опасността от ядрените оръжия ......всичко друго е бля-бля
  • 139 Браво!

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ФакЪт":

    Голяма работа си… дори още по-голяма…. но по-голяма няма да станеш…
    А сега кажи коя мотика настъпаха българите преди 33 години и дали и тя е на Чичо Сам… и продължават да скачат българите,, кой не скоча е червен”… и скачат все от грешната страна на мотиката… на Чичо Ти Сам… абе… голяма работа си… и ти … и аз… и аз заедно с теб скачам и скоро няма да спрем … и децата ни също…
    Нищо не остана от Народа на НРБ…. дори и спомен… демонтирахме ги всички спомени.
    Но пък ни монтираха нови спомени… Роналд Рейгън … и ново настояще ни монтираха… и ново бъдеще ще ни монтират… все Чичо Ти Сам…
  • 140 Затова

    0 0 Отговор
    Председателят Си преди дни определи Русия като стратегически партньор. А днес са на съвместни учения в Китайско море.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания