Last news in Fakti

2 Декември, 2022 19:00 3 555 28

Протестите в Китай ще продължат, а краят на Си изглежда все по-възможен

  • си дзинпин-
  • шанхай-
  • пекин-
  • протести-
  • китай-
  • комунистическа партия-
  • коронавирус-
  • локдаун

Протести в такъв мащаб не е имало в Китай от десетилетия

Протестите в Китай ще продължат, а краят на Си изглежда все по-възможен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кадрите, които обикалят света, са наистина невероятни: за пръв път от протестите за демокрация през 1989 година се сформира съпротива в Китай срещу политиките на Комунистическата партия и персонално срещу лидера Си Дзинпин. Хората скандират: "Китай не се нуждае от император" и "Искам да съм свободен или да умра".

Си, който подсигури третия си мандат през октомври и по този начин си отвори вратата към пожизнено управление, изглежда шокиран. Отговорът на режима не закъсня - огромно полицейско присъствие в Шанхай и Пекин възпира протестиращите да се събират по улиците от вторник насам.

Комунистическата партия вярва, че може да потуши протестите

В непосредствена близост до протестите мобилните телефони на хората минават проверка, за да се установи дали съдържат снимки или видеоклипове от демонстрациите. Властите вече са наясно кой е бил на протеста - вероятно благодарение на софтуер за лицево разпознаване. Полицията посещава домовете на тези хора, за да проведе разпити. Освен всичко това са арестувани и журналисти, които предават новините от протестите. Университетите в Пекин и провинция Гуандун пускат студентите във ваканция. Онези, които решат да останат в кампусите, ги грозят наказания.

Разликата между тези протести и онези от преди 33 години е в това, че засега само няколко хиляди души са се включили в демонстрациите. Затова и изглежда, че властите смятат, че могат да потушат пожара. Най-вероятно този протест ще разреди редиците на Комунистическата партия, която има 94 милиона членове. В същото време протестите показват ясно, че хората вече не вярват на голяма част от лъжите, които властите им представят всеки ден.

Обвиненията, че външни сили са подстрекатели, които вече са се превърнали в обичайни за Си, са смехотворни за протестиращите. Британският "Гардиън" цитира един от недоволните, който казва: "Не можем да пътуваме извън страната, не можем да четем чуждестранни медии. Как по-точно са ни подтикнали от чужбина да протестираме?" Мнението споделят и други, които обаче не го приемат така лековато. "Пожарите в Урумчи също ли бяха дело на външни сили?", "Автобусната катастрофа в Гуейджоу също ли ще я припишем на чужда държава?". 10 души загинаха в пожар в Урумчи, а други 27 загубиха живота си в Гуейджоу при катастрофа на автобус с карантинирани граждани. Според демонстрантите партията и Си Дзинпин носят отговорност за случилото се.

Си Дзинпин стъпи накриво

Студенти и работници участват в протестите наравно. В университетите те скандират "Долу Комунистическата партия!", а по улиците - "Не искаме ПСР тестове! Свобода!". Лозунгите са ясен знак, че Си Дзинпин стъпи накриво със стратегията си за нулев Ковид. Всичко това е свързано с идеологията му - според ултранационалистическия наратив Китай не се нуждае от остатъка от света. Светът, от друга страна, не може да съществува без Китай. Си е възприел като своя съдбовна мисия да постави Народната република обратно където ѝ е мястото - в центъра на планетата.

Човек, който разсъждава по този начин, не може просто да купи чужди ваксини и да постави началото на прекратяване на карантините и ограниченията с ефективни ваксинационни кампании. Затова според Си Дзинпин хората трябва да бъдат изолирани по домовете си, ако се налага и 100 дни. Мащабите на тези ограничения са огромни. Към 23 ноември 415 милиона души са в локдаун. Седмица по-рано броят им е 340 милиона, а дневно се регистрират по 28 хиляди нови инфекции.

Криза след криза

Настоящите сцени не представляват първите протести тази година. Неправителствени организации изчисляват, че са се провели 735 демонстрации от 18 май тази година. Едва 50 от тях са били насочени срещу мерките за ограничаване на пандемията. Близо 230 протеста се проведоха през лятото покрай кризата с недвижимите имоти. Хиляди се опасяват, че ще загубят спестяванията си, които са инвестирали в имоти. Друга причина за недоволството беше банковата криза, по време на която хората не можеха да теглят парите си от спестовните си сметки. А заради мерките срещу Ковид икономиката на Китай затъва, младежката безработица пък е близо 20% - най-високата в историята.

Във вторник демонстрантите се оттеглиха, което партията записа като своя победа. Но има надежда: по време на юбилейното събитие на Комунистическата партия през октомври самотен протестиращ разпъна плакат на мост в Пекин с искане "диктаторът и предател Си" да бъде свален от поста. Само за шест седмици вече няма един смел човек, а няколко хиляди смели хора. Следващата седмица може да са стотици хиляди, а след месец - милиони.

Ако нищо съществено не се промени в политиката на номенклатурата по отношение на Ковид, протестите ще продължат, а насилието ще ескалира. Колкото по-силен става призивът за свобода, толкова по-възможен става краят на ерата Си.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    14 19 Отговор
    Свобода за китай
  • 2 Майна

    15 6 Отговор
    Никога не съм ги харесвал..
    ШВАБ открито подкрепи политиката на СИ ,като подчерта, че това е бъдещата трансформация на новия ГЛОБАЛЕН РЕД..

    Ужасяващо е ,защото е вариант В , как ще реагира ,,човешката популация,,..
    Помните откъде започна ,,корона истерията,, и ,,локдауните...
    Гответе се, това готвят и за нас.ю
  • 3 Голем смех

    16 27 Отговор
    Комунетата и другаря Си мислят, че ще са вечни. Да, ама друг път. Ако тръгнат милионите роби, стой та гледай.

    Коментиран от #19, #27

  • 4 Адам Хилтън

    27 3 Отговор
    Ще се оправят, както САЩ се оправи с протестите на 6-ти януари, и както ЕС се оправи с протестите против извънземното положение и ваксините - по едно чудо за 3 дни.
  • 5 Свобода или смърт

    16 9 Отговор
    Свободата е по-ценна от храната.
  • 6 Смешници

    40 12 Отговор
    Краят на Путин близо ,краят на китаеца близо зкрая на иранеца близо ,края на Мадуро беше близо ,края на сириеца беше близо ,но края на западните "лидери" ще е толкова далечен,че ще сменят пак 25 поколения .Я изчакайте вие от Дойче веле и да видим следващите как капят като череши като Джонсън и Тръс .Аман от пропаганда и лъжи ,ей.
  • 7 Колко глупав

    31 3 Отговор
    Неинформиран,некомпетентен и наивен трябва да си да напишеш тази статия?
  • 8 Дезинформиран

    15 6 Отговор
    Как ли стоят нещата в дейтвително на тия дв неможе да се вярва надявам се в Китай да са ги забранили ако някой протестира това ще са или някакви общности от Уйгурите или такива от Хонг Конг все под западно влияние
    просто ККП трябва да действа твърдо неможе да се остви такива хора да решават съдбата на Китай най добре им издайте паспорти и да вървят в рая на земята цивилизования запад
  • 9 ами да кажа

    14 2 Отговор
    някои да е запознат в историята на китай да имало успешна революция
  • 10 Да бе да...?!

    21 5 Отговор
    Колкото се видя края на Путин...!Много ви се иска да дойде края на Путин и Си,но няма да ви огрее ...!
  • 11 БеГемот

    17 4 Отговор
    Айде и Китай подпукаха...Джамбаза ша са побърка да громи лошите ...

    Коментиран от #24

  • 12 ЛиБеРаст

    14 2 Отговор
    Дойчо Зелев, чекай, га пръдне гущер!
  • 13 Венсеремос

    20 5 Отговор
    Западните врачки не струват. 20 години чакат Путин да падне от Власт, 11 години чакат Асад, чакаха Мадуро, чакаха другаря Ким Чен Ун, сега чакат другаря Си. Да сложат едни налъми, да ги чакат и тях да цъфнат...
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    ХОРАТА желаят СВОБОДА

    Коментиран от #23

  • 15 Талибан

    8 5 Отговор
    Млн. празни контейнери и се чудят де да ги дянат.Складовете пълни ама никой нищо не купува.Закъса яко световната фабрика и за това ги държат затворени ужким заради ковида.Щом търпеливите китайци се вдигнаха работата отива на изуй гащи.
  • 16 Един от многото

    9 2 Отговор
    Най ми хареса "Човек, който разсъждава по този начин, не може просто да купи чужди ваксини и да постави началото на прекратяване на карантините и ограниченията с ефективни ваксинационни кампании." -ХАХАХ
    Си да не е като пропадналата утайка Урсолита
  • 17 Хорхе

    7 0 Отговор
    Създай конфликт за да се оттласне тайвантската дружинка от Поднебесната Империя. Все едно индианците да смажат американската демокрация и да върнат исторически "заварения" родово- общинен строй сред местното население. Чан Кайши загуби войната, а победителите според Римското право- разделяй и владей, никой не ги съди. Не трябва да се губи- инак те налазват и те смучат с векове!
  • 18 Мишел

    13 3 Отговор
    Както са я подкарали такива аФтори, само Байдън ще оцелее.😄😄😄
  • 19 розово

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смех":

    Коментара ти е интересен.Не мога да разбера повечето минуси дали се дават от тези които искат да са роби или от тези които се хранят от трохите?
  • 20 Само дето...

    4 4 Отговор
    протестите в Китай са, заради Тайван, а в пропагандата Ви залъгват с вируси.
  • 21 Станислав

    9 1 Отговор
    Щом ДВ го казва така е!
    Значи вече няма да има Китай!
    Смях!!
  • 22 Бу ха ха

    5 1 Отговор
    На гейовете ви изглежда че ако продължите да сеЧукате отзадРедовно може и един ден да родите.. 😆
  • 23 И ний желаехме свобода

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Но получихме ЕС и Урсула... 😒
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 уaйтнoйз

    2 0 Отговор
    нема кой да изведе от конгреса мадрусаните хна хна
  • 26 Вирус

    3 0 Отговор
    Хаха зелето така ли му се иска на колективният запад никой не им
    изнася щом не им лиже подметките
  • 27 вечни президенти

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смех":

    Вечните президенти Путин и Си, които си променят Конституцията, за собствени нужди...Краят им е близо!
  • 28 Точен

    0 0 Отговор
    Китай стана първа икономическа сила и един от световните центрове, защото непоколебимо смаза инспирираната от ЗапАда цветна революция през 1989г. Тогава им готвеха същата съдба, както на СССР, но мъдрите китайци с хилядолетния си опит се усетиха навреме. Не е като да не са яли западната попара, за справка - Опиумните войни. В момента използват цифровизацията и политиката на "нулев ковид" именно срещу създалите ги западняци, за да стегнат редиците и да не позволяват англо-саксите и местните им слуги да си развяват байряците. А зелето пак ще чака и ще се надява да паднат на коча камбаните, както чака с руснаците и иранците. Камбаната в случая бие заукопойната молитва на западните сатанисти.