Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 18:50 907 6

Модерно! В Кабул бяха монтирани 400 нови високоговорителя, за да се насърчат молитвите

  • кабул-
  • афганистан-
  • талибани

Молитвата е един от петте стълба на исляма и въпреки че мюсюлманите могат да я изпълняват в домовете си, колективното ѝ практикуване се счита за най-голямо достойнство, което ще бъде възнаградено

Модерно! В Кабул бяха монтирани 400 нови високоговорителя, за да се насърчат молитвите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четиристотин нови високоговорителя бяха инсталирани в афганистанската столица Кабул в опит да се насърчат вярващите да посещават молитвите, предаде Франс прес, като се позова на информация от днес на талибанското правителство.

"При предишното управление високоговорителите бяха премахнати и жителите нямаха възможност да чуят азан (призива за молитва към мюсюлманите)", написаха от министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в "Туитър". В изявлението се уточнява, че 400 високоговорителя са били поставени в различни квартали на Кабул с цел "хората да могат да чуят азан по едно и също време".

Министерството обяви също, че стотици празни магазинчета и други изоставени помещения са били превърнати в джамии, за да може жителите да се молят заедно.

След завръщането си на власт в Афганистан през август 2021 г. талибаните наложиха строго тълкуване на ислямските религиозни закони и постепенно въвеждат все по-стриктни ограничения, особено по отношение правата и свободите на жените.

Средните училища за млади жени бяха затворени, а служителките на повечето обществени длъжности бяха освободени или изпратени изпратени вкъщи с минимално заплащане. На жените също беше забранено да се разхождат сами по улиците и трябва да спазват стриктни правила за облекло и забулване. Този месец им беше забранено да посещават парковете, градините, залите за тренировки и обществените бани в Кабул.

В началото на месеца върховният талибански лидер Хайбатула Ахундзада заповяда на съдиите да прилагат всички разпоредби на шериата (ислямския закон), сред които са публичните екзекуции, убиването с камъни и ампутирането на крайници за кражба.

Днес местни медии съобщиха, че министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока е наредило магазините в някои квартали на столицата да остават затворени по време на най-важната седмична молитва в петък.

Молитвата е един от петте стълба на исляма и въпреки че мюсюлманите могат да я изпълняват в домовете си, колективното ѝ практикуване се счита за най-голямо достойнство, което ще бъде възнаградено.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Няма нужда от коментар....
  • 2 ЛЕВСКИ

    8 8 Отговор
    ХОРАТА КОИТО ИЗГОНИХА АМЕРИКАНЦИТЕ КАТО ПИЛЦИ ОТ АФГАНИСТАН, ТОВА Е ТЯХНАТА ДЪРЖАВА ИЩЕ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ, ТЕ НЯМАТ ГОСПОДАРИ КАТО НАС

    Коментиран от #5

  • 3 Па като

    3 4 Отговор
    са започнали, да дойдат и насам да турят малко високоговорители...

    Коментиран от #4

  • 4 Ми да, и

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Па като":

    ние да сме модерни.
  • 5 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЛЕВСКИ":

    Абе , те и на едни други , по -рано , май им набиха бимбариците ...🤭
  • 6 Хомейни

    1 1 Отговор
    Скоро и в МаЦква!
Новини по държави: