8 Януари, 2023 10:47 1 044 20

Мисията на ООН в Афганистан: Наложените от талибаните ограничения поставят начало на нов период на криза в страната

  • талибани-
  • афганистан

Жените и момичетата в страната голяма степен са изключени от обществения живот

Мисията на ООН в Афганистан: Наложените от талибаните ограничения поставят начало на нов период на криза в страната  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан заяви, че разкъсаната от война страна навлиза в нов период на криза, съобщи ДПА.

Предупреждението идва седмици, след като управляващото правителство на талибаните забрани на афганистанските жени да учат в университети и да работят в организациите за оказване на помощ на населението.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан заяви, че забраните ще навредят на всички граждани на страната. Няколко организации за помощ, в това число и ООН, вече преустановиха програмите си за подпомагане в знак на протест срещу забраните на талибаните.

Ръководителят на мисията на ООН в Афганистан Маркус Потцел се срещна с талибанския министър на висшето образование Мохамед Надим, като призова за спешна отмяна на забраните. Надим, който е смятан за близък помощник на върховния лидер на талибаните, е твърдолинеен духовник, който публично защитава забраната за образование на жените.

Откакто поеха властта през август 2021 г., талибаните масово ограничават правата на жените и отказват да проявят каквато и да било гъвкавост въпреки международното недоволство. Жените и момичетата в страната голяма степен са изключени от обществения живот.

Междувременно хуманитарната ситуация в Афганистан се смята за несигурна. Откакто талибаните се върнаха на власт на фона на изтеглянето на международните войски, икономиката на страната се срина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейчо

    10 3 Отговор
    Кво е това ООХ НЕ и за сливи за ракия не стават
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    ТАЛИБАНИТЕ не са ХОРА а ДИКТАТОРИ налагащи НАСИЛА шериатът

    Коментиран от #6, #8, #18

  • 3 Герги

    4 0 Отговор
    Колкото и грубо да звучи...никакво съчуствие....Имаха възможност да променят за постоянно начина си на живот,но..........Не може все Някой да Ви дундурка...сами трябваше да запазите постигнатото...
  • 4 Мисия

    6 0 Отговор
    Значи нахлуване в превод. Да се чете война.
  • 5 То е ясно

    4 4 Отговор
    Цар ВОВА ще им помогне.В момента в Украйна има 300 талибани.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стоян Александров

    11 2 Отговор
    От тази страна НАТО ИЗБЯГА С 200. КАКЪВ НАТОВСКИ ПОЗОР. И СЛЕД ТЯХ УБИХА ХИЛЯДИ ПРЕДАТЕЛИ, ПРЕДАЛИ СЕ НА НАТО. А НАТО СЕГА НОСИ ЛИ ПТГОВОРНОСТ ЗА ТЕЗИ УБИТИ ? НАТО Е НАЙ- ГОЛЕМИЯ ПОЗОР. КАТОЛИЦИЗМА Е ПОЗОР И Е МРАЗЕН ОТ ГОСПОД. МИЛЯРДИ УБИТИ И МИЛЯРДИ НАСИЛА КАТОЛИЗИРАНИ. ВАТИКАНА, НАТО, ЕС СА ПОКВАРЕНИ И РОБСКИ ОРГАНИЗАЦИЙКИ

    Коментиран от #10

  • 8 Доктор по навътре

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    При талибаните няма пенсии от ТЕЛК и лежане в леглото съпроводено по цял ден с тролене във форумите.
  • 9 ТИРбушон

    2 2 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че между талибани и примати има знак за равенство?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 афганистанче

    4 3 Отговор
    Анат/оли,моето момче дрънкаш глупости!Какво ли не прави гладен човек за един голям биг мак?20 години американците бяха в АФганистан и какво направиха-съвсем объркаха нещата!Най-малкият проблем на афганистанките е образованието им!Я погледни как живеят в селата-19 век!Кирпичени колиби,няма ток,вода,газ!,огнище без комин!Афганистанката седи на пода и реже зеленчук в скута си,понеже няма столове и маса

    Коментиран от #14

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Отец-Ставри":

    ТАЛИБАНИТЕ са УБИЙЦИ

    Коментиран от #13

  • 13 Отец-Ставри

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Така ли аз пък мислех че талибаните са млади девици мерси за информацията...🤣🤣🤣
  • 14 ФАКТ

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "афганистанче":

    Лошите руснаци им построиха училища,болници и кво се сетиш,ама нали са прости и алчни повярваха ,че САЩ ще им пуска долари от небето.Бин Ладен е жив.Тия постановки ,че са го приключили е сюжет от Холивуд.Борбата в момента е за огромните залежи на литий,които го бяха изкопали руснаците за това и Китай драпа за там.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сух

    2 0 Отговор
    Отидете да въздаде те ред и справедливост.. Пак да ви жулят дупките, ама май ви е харесало..
  • 17 Стоян Александров

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стоян Александров":

    Благодаря Ви Факти, че изтрихте номер 10. САМО НАТО И ЕС. ЗЕЛЕНСКИ ЩЕ ПОБЕДИ НА 100%. БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА. ПАРЛАМЕНТА НИ Е НОМЕР 1, НИКАКВА КОРУПЦИЯ И ВСИЧКИ РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ. СЛЕД КАТО ИЗГОНИХА ДОБРИТЕ ОТ ПП РУССКИТА АГЕНТИ ВЕЧЕ ТУК НЯМА НИКАМВИ ДРУГИ АГЕНТИ И ВСИЧКО Е ЦВЕТЯ И РОЗИ. БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ САМО НАПРЕД И СЕ РАЗВИВА. МАГИСТРАЛИТЕ СА НИ СУПЕР. ВСИЧКО НИ Е СУПЕР. НЕ НИ ТРЯБВАТ ЛИНЕЙКИ И МЕД. ХЕЛИКОПТЕРИ. АЗ ИСКАМ ДА СЕ ДАВА ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА ЗА ДА ВЪЗЦАРИ СВЕТОВНИЯ МИР...

    Коментиран от #19

  • 18 нека погледнем истината

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Защо се избягва да се артикулира?
    Двадесет години плащахме за контингет в Афганистан, сега същото в Украйна. И там резултатът ще е същата разсипия.

    След 20 години в Афганистан САЩ внезапно напусна страната, оставяйки я твърде неподготвена среда и оставяйки дори техниката си. Техните хора бягаха от покривите на къщите по хеликоптери и самолети.
    Сега загубилата инвазията си в Афганистан страна се опитва да диктува условия на спечелилата страна Талибаните?! Най-големият агресор в света САЩ бяха изгонени за 3 дни от туземците Талибани!!! Хахаха!

    КАКВО се случва???
  • 19 разбираме шегата ти

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стоян Александров":

    Бивш украински премиер : “Вашингтон толерира кражбата на Володимир Зеленски от финансова помощ, която Западът предоставя, докато украинският лидер изпълнява възложените му задачи. Това просто е откраднато, никой не го крие, всички знаят за това. Американците също знаят, но докато Зеленски решава задачите, които му се поставят – да съсипе страната, да нанесе щети на Русия – те ще си затварят очите за това", каза бившият украински премиер (2010-2014 г.) Николай Азаров в интервю за канала Mriya Youtube. Политикът отбеляза, че на Зеленски ще му бъде трудно, ако Камарата на представителите в Конгреса проведе одит. Според него може да се говори за кражба на около 2 млрд. USD”.
  • 20 а не

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "То е ясно":

    Никой не може да се мери със силата на цар Зеленчук, особено когато е на бЕло. Зеленски с непраната зелена тениска търчи по света да изпълнява задачите и наредбите на (на)глосаксонските началници? Най-нелепото е да се прави аналогия на Путин с Хитлер, докато на Степан Бандера с Хитлер - това си е общопризнат исторически факт.

    А укрите много лесно се подлъгаха по акъла на традиционно фашистки настроената част в страната си.
    Всичко се плаща!
Новини по държави: