Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 15:05 4 035 54

Украйна планира следващия си ход

  • украйна-
  • херсон-
  • война-
  • русия-
  • руска армия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Украйна отвръща на удара и стреля по руските сили с далекобойни оръжия

Украйна планира следващия си ход - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Украинският снайперист нагласява мерника си и изстрелва патрон 12,7 x 99 милиметра по руски войник, който е на другия бряг на река Днепър. По-рано друг украинец използва дрон, за да провери къде са руските сили.

Две седмици след изтеглянето на руските сили от южния град Херсон, Русия обстрелва града с артилерия и войските ѝ се окопават по поречието на Днепър, пише БТА.

Украйна отвръща на удара и стреля по руските сили с далекобойни оръжия. Украинските офицери казват, че искат да се възползват от настоящия устрем на войските си. Изтеглянето на руските сили от единствения областен център, който превзеха от началото на войната преди девет месеца, е едно от най-сериозните поражения на Москва на бойното поле. Предвид факта, че украинските сили държат нова фронтова линия, армията планира следващия си ход, заяви неин говорител.

Сега украинските сили могат да нанасят удари по-навътре в контролираните от Русия територии и в рамките на контранастъплението си да се приближат още повече до Крим, който бе незаконно превзет от Москва през 2014 г. Руските сили продължават да правят укрепления, включително и система от окопи в близост до границата с Крим и някои райони на Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

На някои места новите укрепления са на отстояние до 60 километра от сегашните фронтови линии, което навежда на мисълта, че Русия се подготвя за още украински пробиви, твърди британското министерство на отбраната. "Въоръжените сили на Украйна преди известно време иззеха инициативата във войната", казва Мик Раян, специалист по военна стратегия и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия. "Те набраха инерция. Няма начин да не се възползват от това", изтъква той.

За да пресекат реката и още повече да изтласкат руските сили, украинските сили ще се нуждаят от сложни логистични планове. И двете страни взривяват мостове над Днепър. "Именно това прекъсна руските снабдителни линии и това е, което ще затрудни преминаването на украинските сили на левия бряг на реката", изтъква Марио Бикарски, анализатор от аналитичния център "Икономист интелиджънс юнит".

Едно от ключовите военни събития тази седмица беше атаката на украинските сили срещу руските позиции на ивицата Кинбурнска коса, която е ключ към Черноморския басейн и към частите от Херсонска област, които все още са под руски контрол. Ако Украйна си върне този район, нейните сили биха могли да навлязат още по-навътре в Херсонска област, като при това положение "руският артилерийски огън по тях ще е много по-слаб", отколкото ако директно пресекат Днепър, заяви Институтът за изследване на войната - мозъчен тръст, който е базиран във Вашингтон. Контролът върху района би позволил на Киев да предотвратява руски удари срещу украински пристанища и да увеличи плавателната си активност в Черно море, изтъква мисловният тръст.

Някои военни експерти твърдят, че е възможно метеорологичните условия да повлияят доста зле на лошо екипираните руски сили и ще даде възможност на украинските сили да се възползват от замръзналия терен и да се придвижват много по-лесно, отколкото през калните есенни месеци, съобщава Институтът за изследване на войната. В същото време основната задача на Русия е да предотврати последващи изтегляния от Херсонска област и да укрепи защитните системи на Крим, изтъква анализаторът Бикарски. Според специалиста по военна стратегия Раян Русия ще използва зимата, за да планира офанзивите си през следващата година, да натрупа боеприпаси и да продължи с кампанията си по поразяване на ключова украинска инфраструктура, като например топлоелектрическите и водноелектрическите централи.

Интензитетът на всекидневните руски атаки вече се увеличи. Миналата седмица бе поразен петролен склад в Херсон, което се случва за първи път след изтеглянето на Русия. Тази седмица най-малко един човек загина и трима бяха ранени при руски обстрел, съобщи канцеларията на украинския президент. Руските въздушни удари повредиха ключова инфраструктура преди изтеглянето, като по този начин бе причинена сериозна хуманитарна криза. Като бъде взета предвид и опасността от атаки, която създава допълнително напрежение, мнозина от хората, които преживяха руската окупация, се евакуират или обмислят да го направят. Украинските власти започнаха тази седмица да евакуират цивилни от наскоро освободените части на Херсонска и Николаевска област, тъй като се опасяват, че поради липсата на отопление, електричество и вода, причинена от руските удари, зимата там ще бъде непоносима.

Една от евакуираните е Тетяна Стадник. Тя се качи на влака в понеделник. Пред АП тя сподели, че е решила да замине, въпреки че е преживяла руската окупация в Херсон. "Тръгваме си сега, защото е страшно да се спи тук през нощта. Снаряди прелитат над главите ни и експлодират. Това е прекалено. Ще чакаме, докато ситуацията се подобри и след това ще се върнем у дома", казва тя. Други решават да останат в Херсонска област въпреки страха. "Страх ме е. Спя облечена в мазето", казва Людмила Бондер, жителка на малкото село Киселивка.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йдкзйзкзк

    73 32 Отговор
    Никой не се интересува от Украйна. Това е като вируса има го уж ама не съществува или като македония
  • 2 Зеленски

    56 25 Отговор
    Планирам да вдигна белия флаг

    Коментиран от #39

  • 3 Мечтите са безплатни

    64 31 Отговор
    Украйна вече не съществува.
  • 4 Ксаниба

    56 24 Отговор
    а бре соросня, ккв са тия ролеви игри , какви блянове ни описвате, какви фетиши с млади оркраинццки херои???
    Не сте добре, явно пропагандата ви разяжда отвътре.
    И пеленачета вече знаят, какъв е следващият хот на падащата талпа - оркеаина!!!
  • 5 Коко

    67 21 Отговор
    България е пак на грешната страна , ей не се научиха от историята тия политици чревоугодници и пак подкрепяме фашизма който е под формата на така наречената "демокрация" - демократичен свят - ужас . Почна войната в Украйна и ковид изчезна , тамън почнаха да ни превръщат в добитък и Путя им развали плановете ! Къде е ковида питам ? Само заради това трябва да сме благодарни на Путя, да не говорим и за освобождението ни от турско робство.

    Коментиран от #36

  • 6 ШОШО

    65 19 Отговор
    А РУСКИЯ ВОИНИК НАГЛАСЯВА ОЩЕ 100 РАКЕТИ ЗА ПОЗДРАВ ПО КИИВ
  • 7 Делю Хайдутин

    57 18 Отговор
    Простите укри взривиха мостовете над Днепър и сега не могат да минат отсреща.ха ха ха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МАРИЙКЕ

    48 17 Отговор
    ТО. НЯМА ТАКАВА. ДЪРЖАВА УКРАЙНА. ВЕЧЕ...
  • 10 Теле

    9 5 Отговор
    Планова икономика?
  • 11 Тръмп

    25 56 Отговор
    Линията на отбрана е вече на 60 км. от мястото на фронтовата линия днес!!! Това е добър признак. Дайте оръжие на Украйна така като им дадохте през ВСВ и те ще анихилират Империята на Злото! В противен случай Демократичния Свят е в опастност!!!
  • 12 Агент

    27 60 Отговор
    Чудя се, кога ДАНС ще потропа на вратите на руските тролове дето пишат коментари тук?
    Защото аз ги докладвам. Съветвам и другите патриоти да правят същото. Малко "профилактиране" и "събеседване" рязко ще намали руската вражеска пропаганда тук.

    Коментиран от #13, #17, #18, #19, #22, #23, #26, #34, #47

  • 13 деграгент

    22 8 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    то и вашите са докладвали ако някой е против партията!!!!
  • 14 Ясно

    14 28 Отговор
    Руските велики войници копаят окопи на 60 километра от фронтовата линия. Хахахахаха.
  • 15 Бесен- _Язовец

    14 7 Отговор
    12,7 ×99 у.... Й ти влиза в сухата п.у.т.к@та
  • 16 Мдааааа

    27 10 Отговор
    "могат да нанасят удари по-навътре в контролираните от Русия територии".....и после пак рев Зеления що и как било....
  • 17 Тръмп

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    Не съм привърженик на техните методи! Те пишеха доноси денонощно, по техни доноси хиляди хора осъмваха в подземията на ДС. Природните закони ще се погрижат за тях, дай им още 10 години максимум!!!
  • 18 Последния Софиянец

    22 5 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    От ДАНС ме тормозеха много ,но откакто обсадихме сградата на ДАНС на бул Черни връх и се наложи да бягат през оградите през нощта и на другия ден Радев уволни шефа вече си траят.

    Коментиран от #31

  • 19 Ксаниба

    31 5 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    сигура и дедите ти са докладвали на турския данс!!!
  • 20 Пеци

    13 29 Отговор
    Какво лошо време??Тукашните воен.специалисти русороби чакат с нетърпение първия сняг "съюзник" на ушанката.Гол но с ушанка.Велик, велик,велик е нашият русороб.

    Коментиран от #24, #33

  • 21 Чикак

    26 4 Отговор
    Ток и вода нямали, но бомби и шоколадчета имали
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 опецканото пеци

    16 5 Отговор

    До коментар #20 от "Пеци":

    гъци гъци, всичкото бандера е изкупило ушанки и ватници!!!
  • 25 ⚜️Просветен⚜️

    30 5 Отговор
    Гьобелс ви показа как се прави пропаганда, а вие лениви драскачи , дори не умеете да го копирате! Целта на пропагандата е да привлича, а вашата отблъсква !!!
  • 26 Дельо хайдутин

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    Абе патриотче незнаех че в психиатрията имало интернет...😀😃😄😆🤣
  • 27 Сатана Z

    39 10 Отговор
    Украинските нацисти освен да разрушават жилищни квартали ,убиват мирни граждани и екзекутиран пленени Руски войници за удоволствие друго не ги интересува следвайки заповедите на господарите си от САШ

    Z
  • 28 Абе хм

    28 6 Отговор
    Тая Мария Атанасова, писачката, ако може да каже жИната сигнали ли лови или боб хвърля относно кво Украйна планирала като следващ ход......Абе с тея очила, как въобще чете нещо и преписва ми е загадка голяма
  • 29 Той

    21 6 Отговор
    Як снайпер ! Стреля на 60 км. разтояние.

    Коментиран от #41, #45

  • 30 Рамбо

    18 8 Отговор
    Херсон ще се превърне в Мариупол.
  • 31 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Добра среща софийски ми кръчмарю. Как е оборота има ли има ли....
  • 32 Опааа

    7 5 Отговор
    Мароооооооооооо,какви са тези Коледни приказки МА? 😆
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Докладвай, докладвай

    12 4 Отговор

    До коментар #12 от "Агент":

    пак няма да отървеш въжето.
  • 35 Токсик

    26 9 Отговор
    Остатъците от бивша Украйна много скоро ще се ще се превърнат в държава без излаз на море и без всякакво значение и ще носят името Североизточна Македония, така че въобще не ни занимавайте повече с мечтите на укрофашистите, защото дните им са преброени.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мастии руски..

    11 21 Отговор
    Вие мастии руски и комунистически тумори хванете се на работа и веднъж поне в жалкия си живот бъдете полезни било то и да вдигате бариерата на някой платен паркинг. Скапания Путин и малоумните му поддръжници, къде платени тролове, къде имбецили, ще бъдат разочарование от краха на уж непобедимата руска армия. Пълни глупости тази армия е сбирщина от некадърни, малоумни и бездушни корумпета! Не сте ли сте се замисляли защо децата на тези по върховете не живея и учат в иначе “разкошната” Русия! Само там корупцията и простотията са повече от тук! Нямате срам вие социални паразити такива, липсата на срам е първия признак на глупостта - т’ва не знам дали ще го разбере вие , щото ми се струва сложно за вас!

    Коментиран от #38

  • 38 циганска подобрена

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мастии руски..":

    си, ясно!!! Ром, ама не ставаш за пиене!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мишел

    11 6 Отговор
    Украинците стрелят от Херсон през Днепър със снайперски пушки.
    Руснаците стрелят срещу Херсон през Днепър с артилерия, а при необходимост с оръжия от РСЗО до Циркон.
    Херсон е многократно уголемен вариант на остров Змеиний, който Русия отстъпи, а Украйна така и не съумя да закрепи гарнизон там.
    Идва зима, очертава се в Херсон да няма електричество, вода, топлина, храна, боеприпаси. Всички пътища за доставка ще са под обстрел, всеки пушещ комин в града също.
    Блазе им на украинците в града.
  • 41 Ами че

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Той":

    той, усраинскиъ снъйперист е дълбоко виждъшт.
  • 42 БГаньо

    8 1 Отговор
    Напротив! Все повече народ разбира за какво иде реч в тази война, макар на някой да му се иска светът да забрави за Украйна.
  • 43 дааа

    10 5 Отговор
    Трогателна история! Майсторски написана! Особено това с украйнските войничета герои. Но важното е че Украйна пак "побеждава"...по медиите. Да си ги харчат със здраве. А без хич?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Перо

    8 6 Отговор
    Укрите още не могат да разберат,че техния враг,който им стоварва всички беди на главата е превратаджията,циониста Зеленски,а не руските войски! Той 5 пари не дава за украинците и е готов да води война до последния украинец! Квиченето до световната мошенгия,няма да им помогнат,а увеличава времето и несгодите от войната! С преврат си дойде на власт и с преврат трябва да си отиде, шут на шута!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ааааа

    4 1 Отговор
    Аз на тая Мария Атанасова много и вярвам....
  • 50 ПУТИН...АГРЕСОРЪТ

    6 2 Отговор
    Все повече му утеснява Украйна.....
  • 51 Наблюдател

    5 2 Отговор
    Никой няма да остави кагебейчето да диктува международния ред и бизнес, след като не е участвал във формирането му. Велик си когато другите те признаят за велик, тоест когато създадеш продукт който другите ще купуват. някой да е видял нещо създадено от руснаци и достатъчно качествено да се харчи по света? НЯМА. Така че това което чака руснаците са репарации под някаква форма , независимо от това колко милиона колхозници ще пожертва Путин докато е жив. За него няма вече печеливш ход, а след зимата и за руската армия няма да има.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 РУСОФИЛТАК С КЬО.ПО.ЛУ В КА.ФА.ТА

    0 2 Отговор
    Ква украйна ба,те бретяшките вече играят казачок на полската граница,цялото нато жен.дърля.ци са в ужас и шок !!!
  • 54 Украйна

    0 1 Отговор
    нищо не планила тя е просто човешкия ресурс на САЩ която е в привидна но война с Русия това е факти шо не го напишете веднъж поне както си е истината .
Новини по държави: