Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 18:05 9 372 58

Колко време Русия може да воюва срещу Украйна?

  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • танкове-
  • война-
  • оръжия-
  • разходи-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска икономика

Москва е по-зависима от собствената си свиваща се икономика

Колко време Русия може да воюва срещу Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия изразходва оборудване, боеприпаси и оръжия с темпове, които повдигнаха въпроси за това колко ефективно и колко дълго може да продължи да води войната си срещу Украйна. Предизвикателството за поддържане на военните усилия не е уникално за Русия, която след като направи значителни териториални придобивки в началото на войната, губи от завладяната територия на Украйна на етапи, пише Bloomberg TV Bulgaria.

И двете страни претърпяха тежки загуби на хора и техника от началото на нахлуването през февруари, но Москва е по-зависима от собствената си свиваща се икономика за попълване на запасите, отколкото Киев. Икономиката на Украйна е по-опустошена от тази на Русия, но има по-мощни поддръжници в САЩ и техните съюзници, които предоставят милиарди долари военна и икономическа помощ.

Още новини от Украйна

„Всичко им е на изчерпване“, каза за руснаците Елиът Коен, председател по стратегия в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. Значителна част от руския арсенал, изваден от складовете, е бил в лошо състояние поради корупция, лошо управление и лоша поддръжка, каза той пред The Wall Street Journal.

Западни и украински служители и военни анализатори казват, че има индикации, че руските запаси от някои критични оръжейни системи, включително прецизни ракети, са на изчерпване. Москва не може да използва целия си инвентар от прецизни ракети - някои от които се използват и за носене на ядрени бойни глави - защото трябва да задържи някои за използване в случай на други обстоятелства, включително за възпиране на силите на НАТО.

Русия продължава своите обстрели с ракети, за да атакува наземни цели в Украйна – сега фокусирани върху енергийната и отоплителна инфраструктура, насочени към подкопаване на морала на украинските граждани – както се случи на 15 ноември, когато бяха изстреляни почти 100 ракети, според украинското правителство.

Но скоростта, с която се използват тези ракети, е спаднала значително от средно две дузини ежедневни изстрелвания през първите месеци на войната. Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на Украйна, каза миналата седмица, че само 15 крилати ракети "Калибър" са били изстреляни през целия месец октомври.

Една неизвестна е значимостта на руския внос на оръжия от Иран. Фактът, че Москва, един от най-големите производители на военна техника в света, е принудена да се обърне към външни доставчици, е още една индикация, че руската военно-промишлена база среща трудности да снабдява силите на страната. Северна Корея също е започнала да доставя артилерийски снаряди на Русия, според САЩ.

Иранските дронове самоубийци Shahed-136, които започнаха да се появяват на бойното поле в средата на септември, оказаха значително влияние върху кампанията досега. Въпреки че голяма част от тези евтини оръжия се свалят, Украйна често трябва да използва скъпи и оскъдни ракети за противовъздушна отбрана, за да направи това - увеличавайки предизвикателствата, пред които е изправен Киев при осигуряването на доставки за своята противовъздушна отбрана. Украински официални лица също казват, че Техеран се е съгласил да достави на Москва два вида балистични ракети - с обсег от 300 км и 650 км.

Друга възможна индикация за недостиг е, че руските ракети се използват все повече за цели, за които не са предназначени. Противокорабни ракети, създадени да удрят големи метални обекти, се използват за атака на наземни цели, както и ракетите за противовъздушна отбрана С-300, едно оръжие, което според украински официални лица остава в изобилие за силите на Москва. И двете са неточни в много роли за наземна атака и са причинили значителни цивилни жертви.

Военни анализатори от Royal United Services Institute, лондонски мозъчен тръст за отбрана и сигурност, предполагат - използвайки оценки на украински официални лица - че Русия може да е използвала само 10% от своите запаси от С-300. Но те казват, че Кремъл вероятно е изразходвал половината от запасите си от балистични ракети "Искандер", оценени на 900 преди войната, и че останалите запаси от крилати ракети "Калибър" са на изчерпване.

Русия също е използвала огромни количества евтини боеприпаси с ниска точност, изстрелвайки много хиляди артилерийски снаряди на ден в продължение на месеци. Скоростта на стрелба сега е спаднала значително, казват анализаторите, което вероятно предполага, че дори тези боеприпаси може да се наложи да бъдат ограничени - въпреки че част от спада може да се обясни и с промяна в естеството на битката.

Тежки са и загубите на войници от двете страни. Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на щабовете на САЩ, изчисли, че повече от 100 000 руски войници са били убити и ранени, и вероятно приблизително същия брой украински войници. Много от руските жертви вероятно ще включват много от по-опитните войници на армията, които са заменяни от по-малко квалифицирани резервисти.

Украйна твърди, че е унищожила повече от 2800 руски танка и повече от 5700 бронирани машини. Загуби, проверени чрез фотографски доказателства от уебсайта Oryx, който вероятно значително подценява действителните загуби, потвърждава повече от 1500 унищожени, заловени или изоставени танкове и повече от 2700 бронирани превозни средства от различни видове. Oryx, инструмент за проследяване на разузнавателна информация с отворен код, също идентифицира 49 унищожени или повредени руски хеликоптера.

Потвърдените украински загуби са били много по-малки – 370 танка и по-малко от 800 бронирани превозни средства, според Oryx – но армията и запасите ѝ са били много по-малки от тези на Русия в началото.

След неуспехите на бойното поле руският президент Владимир Путин нареди на руската индустрия да увеличи военното производство. През октомври той създаде нов правителствен координационен съвет, за да помогне за ускоряване на производството на тези доставки, като каза, че Русия трябва по-бързо да разреши проблемите, свързани с предоставянето на подкрепа за военната операция и да противодейства на западните санкции.

Руската икономика обаче се свива и работната сила намалява.

Данни от Министерството на икономическото развитие на Русия показват, че икономиката се е свила с 5% на годишна база през септември. Последните прогнози на руската централна банка прогнозираха, че тази година страната се готви за най-дълбоката рецесия от всяка голяма икономика и спад на брутния вътрешен продукт между 3% и 3,5%.

Мобилизацията на Путин – започнала на 21 септември – на 300 000 резервисти започва да има забележим ефект върху пазара на труда. Мобилизацията накара стотици хиляди мъже в трудоспособна възраст да избягат от страната, изостряйки вече съществуващия недостиг на персонал, последвал веднага след инвазията на 24 февруари.

През септември работната сила се е свила с 600 000 души и е била със 700 000 по-ниска от година по-рано, спад от 1%, според данни, публикувани от Федералната служба за държавна статистика на Русия. Местни икономисти казаха, че пълният ефект вероятно ще бъде много по-значителен, когато се отчетат цифрите за октомври.

„Мобилизацията засяга стотици хиляди икономически активни руснаци и не може да не засегне икономиката“, каза Алексей Климовски, икономически анализатор и член на National Expert, асоциация на експерти в Москва. „Разбира се, това влияние е негативно, защото икономическите вериги се сриват и ценни специалисти в различни индустрии напускат“, каза той.

Западни служители също така казват, че санкциите, ограничаващи достъпа на Русия до микрочипове и друго високотехнологично оборудване, ограничават способността на Русия да увеличи производството на прецизни ракети, въпреки че санкциите не са непробиваеми. В доклад от този месец анализаторите на RUSI, цитирайки интервю с украински служител, изчислиха, че месечният производствен капацитет на Русия за модерни балистични ракети "Искандер" 9M723 е само шест.

Западни служители казаха, че руската индустрия вероятно е изправена пред сериозни затруднения, докато се опитва да увеличи военното производство.

Путин твърди, че Русия се е приспособила добре към санкциите и че Западът се е провалил в целта си да смаже икономиката на страната му. „Нашата икономика наистина стана много по-адаптивна и гъвкава“, каза той миналия месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    63 20 Отговор
    100 години. ма то толкова оркаина няма.... значи фашингтън!!!
  • 2 Експерт

    96 18 Отговор
    Смех, факти съвсем изперкаха
  • 3 Сменям си ник-а

    111 37 Отговор
    Не съм чел буламача.
    Що се касае за Украйна тя е област от Руската Федерация.
    Русия воюва с НАТО и ЕС и ще го прави колкото си иска.
  • 4 Последния Софиянец

    93 33 Отговор
    Идва зима и Европейския Райх ще капитулира.

    Коментиран от #34

  • 5 БОЛШЕВИК

    87 26 Отговор
    До пълна победа и залавянето на комика и шайката му.
  • 6 Реалист

    83 21 Отговор
    Колкото искат, толкова могат да ваюват!

    Коментиран от #32

  • 7 Колкото си иска

    73 14 Отговор
    Но има интерес да изчака докато и свършат силите на Украйна в месомелачката, и после да я довърши на бърз ход.
    То затова " партньорите" на незалежната взеха да си правят устата за преговори. Освен най неразбраните какво се случва.
  • 8 Дада

    75 12 Отговор
    Не могат въобще да воюват. Нали от март пишете, че им свършиха ракети и снарядите.
  • 9 Зззз

    83 19 Отговор
    Колкото си иска толкова може да воюва с Осрайна. Не и правете сметка на Русия да не говорим ,че тя не воюва с Осрайна, а с наглосаксия буламач.Пропагандата издиша отвсякъде.

    Коментиран от #27

  • 10 такаето

    56 7 Отговор
    искате да кажете срещу около половината свят или тези които командва фамериха
  • 11 Хммммм

    65 10 Отговор
    С дефицит около 0,8 на сто... Около 200-300 години
  • 12 Хохо Бохо

    21 46 Отговор
    Русия ще воюва до последния могилник.
  • 13 Иван

    51 12 Отговор
    В такъв случай трябва да се помага на Русия, а не на Украйна.
  • 14 ...

    19 72 Отговор
    ще воюва, докато украинското знаме не се развее над кремъл
  • 15 Реално

    25 71 Отговор
    Реално рашистките нацита не воюват, те извършват терористични операции срещу деца, майки, възрастни, мирни граждани .. . Те не воюват срещу ВСУ - там ядат пердах.
  • 16 стоян георгиев

    11 23 Отговор
    Другата година ще е финала.

    Коментиран от #19, #20, #24

  • 17 тая

    66 12 Отговор
    Аз едно не мога да разбера,защо ЕС,НАТО и др. се месят в гражданската война на Русия
  • 18 Гогата

    29 5 Отговор
    Безкрайно
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ooo колкото си искам. А вие???

    29 6 Отговор
    Путин съм
  • 22 Професора

    62 16 Отговор
    Руснаците имат газ, петрол, жито, вс суровини могат да воюват вечно, а времето на соросоидите изтича нямат нищо

    Коментиран от #26

  • 23 Безкраен

    43 2 Отговор
    Той и Хитлер питаше това??? Ама не се получи с фалшиви прогнози!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вирус

    37 6 Отговор
    Айдее пак им се свърши всичко
  • 26 Гост

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "Професора":

    Смени си памперса че се напика от кеф....
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русия досега си чистеше старото оръжие,

    53 12 Отговор
    започва масово производство на ново и войната скоро няма да престане. Западните джендъри привършиха новото си и няма изгледи да произведат друго, нямат енергия. Когато краварите вдигнат белият байрак, войната ще свърши и света ще миряса, но доста хора ще си отидат от този свят.

    Коментиран от #49

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Колко време ще воюва русия

    40 6 Отговор
    С години ако трябва
  • 31 Баце

    49 8 Отговор
    Е то се видя, за 2 месеца и Окраина приключи, после започна срещу целио запад, ама и на него ше му види сметката.
  • 32 ммм дааааа

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Луд умора няма, сивест още по малко!
  • 33 Мишел

    39 5 Отговор
    Русия може да воюва с Украйна само докато Украйна я има.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 мдааа

    42 10 Отговор
    „Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков“
    .......... ....... .......
    Ами че то и на децата е ясно, че това е единственото решение, но зеленчука ще изяде солта, боя с тоягата и накрая ще си плати кат поп!!!!
  • 36 Недейте така

    37 10 Отговор
    "Русия изразходва оборудване, боеприпаси и оръжия с темпове, които повдигнаха въпроси за това колко ефективно и колко дълго може да продължи да води войната си срещу Украйна."---- Отговора за изразходваните от Русия ракети и боеприпаси, бе даден от британското и американското разузнавания още през Март. Факт. А вие още питате. Засрамете се! А войната ще приключи с приключването на Украйна или с клякането на Запада и Зеленски.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мммм, да

    12 2 Отговор
    То да не се окаже като със изчерпващи те се запаси от ракети. Те в началото на март некви "капацитети" предричаха превключване със запасите от ракети до 20-ти март. Е, не свършиха. То така се случи и с апокалиптичните прогнози за руската икономика след изключването на СУИФТ. Чакаха четирицифрени числа за рибли за долар. Е, и тва не се случи. То и обратните прогнози не се случиха де. Нищо не се случи според прогнозите в този конфликт.
  • 40 Асен

    10 17 Отговор
    Уважаеми путинофили , мечтите са безплатни:)
    Русия е пътник,не го ли разбрахте?:)
    Ако ще и Русия да победи Украйна,пак ще си остане в Азия,в Средновековието и пак ще бъде страната на външните тоалетни:)
    То само с война и агресия не става:)))

    Коментиран от #45, #46, #55, #57

  • 41 този никога не е чувал терминът

    14 1 Отговор
    икономика на военни релси. руските заводи работят на три смени и събота и неделя. ква криза ква рецесия бе. ти у ред ли си? при капитализма, войната винаги лекува икономиката. това е класика.
  • 42 Добър въпрос

    10 1 Отговор
    Не много. Само докато Украйна се превърне в Македония -по една част за всеки съсед...
  • 43 Чели сме

    9 2 Отговор
    За изчепващите се ресурси и потенциали на Русия. И Хитлер говореше същите мантри, а преди него и НапАлеон. Само че, не пùшете какво се случва в Европа, поради обезоръжаването й в полза на Украйна. Нито какво се случва с пришълците, наводняващи Европа, а междувременно, въоръжавани от Украйна. Или съм някакъв фантаст -параноик? А питам, само защото тези въпроси, изобщо не вълнуват янките. Защо ли? Дали не управляват точно те, тези процеси?
  • 44 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    Правилно зададеният въпрос е : Колко време НАТО ще може да доставя оръжие на Украйна. Вече започнаха да преосмислят политиката на безкрайна подкрепа.
  • 45 Ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Асен":

    Русия е пътник, ама в Швеция, ако топлиш над 17 градуса си затворник.
  • 46 Ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Асен":

    И за твое сведение, европейската територия на Русия и по-голяма по площ от целия Европейски съюз. Ако не ми вярваш, отвори картата на Европа.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 БлумбъргТъпаци

    8 0 Отговор
    Колкото иска, толкова може да воюва.
  • 49 "Старото" оръжие свърши

    0 8 Отговор

    До коментар #28 от "Русия досега си чистеше старото оръжие,":

    Ново няма и няма да има.Остана по-старото от старото.Остана и един престъпен режим,нямащ нищо общо с желанията и мнението на Руския народ за тази позорна война!
  • 50 Александър l

    2 0 Отговор
    Нищо,като ви дойдем да ви донесем европейската конституция,ще попълним загубите на технологии от заводите ви,а на хора от населението ви.пито-платено.Вие започнахте първи.
  • 51 Европейски кожух

    6 0 Отговор
    Дали ще има Какво да яде Европа след година или средният ръст на средният европеец ще стане пак 1.56, както е било през "тъмните векове"?
  • 52 Гост

    5 0 Отговор
    Тук има хора които не са стояли на 1 пост но си мислят че знаят всичко!!!!
  • 53 РУСКАТА МЕЧКА Z

    3 0 Отговор
    КОЛКОТО СИ ИСКА И КОГАТО ИСКА ЩЕ ЗГАЗИ УКРАЙНА
  • 54 Колко време Русия може да воюва с

    4 0 Отговор
    УКРАЙНА - АМИ ДОКАТО И ОМРЪЗНЕ ИЛИ ДОКАТО НЕЩО В ОКРАЙНА МЪРДА !
  • 55 Нищо не се знае

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Асен":

    Русия винаги ще е над всички дори да не ви харесва.
  • 56 И така

    3 0 Отговор
    ДОКАТО Я СМАЧКАТ ТАЯ НАЦИСТКА "ТЕРИТОРИЯ". НЕСЛУЧАЙНО ПРИБЛИЖЕНИТЕ ОКОЛО ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН ПОЧНАХА ДА СЕ РАЗБЯГВАТ. САМО ДНЕС ОЩЕ ТРИМА ГОЛЕМИ ПАЙДОСАХА. УСЕТИХА ТОЯГАТА НА ПУТИН ВЪШКАРИТЕ.
  • 57 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Асен":

    До 40 Асен- Правилно! - Русия е пътник, след Укрия може да "попътува" из целия ЕС да им понабие и без това празните КРАТУНИ. Кюмурджий.
  • 58 боцко

    1 0 Отговор
    Срещу Уркина -3 дни! Слава кокаине! срущу европчаните сигурно ще и трябват 4, ка то миналия път!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания