Тема: Украйна

24 Ноември, 2022 23:00 8 595 92

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима"

  • русия-
  • украйна-
  • зима-
  • херсон-
  • донбас-
  • беларус

Въпреки че като цяло се очаква скоростта на бойните действия да се забави, в източните райони на Донецк и Луганск не се наблюдава забавяне, въпреки снежните вълни и ледените температури

Русия вече не може да разчита на "генерал Зима" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Той помогна за победата над "Голямата армия" на Наполеон и "Вермахта" на Хитлер. "Генерал Зима" винаги се е приемал за добър приятел на руските сили, но тази година неговата лоялност е под съмнение, пише "Политико".

Президентът Владимир Путин вече не може да разчита на стария съюзник на Русия сега, когато войниците на Кремъл в Украйна са в ролята на деморализираните нашественици, изправени пред суграшица и сняг и температури, които падат до -20 по Целзий и по-ниски.

Експерти и военни анализатори предполагаха в продължение на месеци, че зимата ще доведе до пауза в боевете по фронтовите линии на Украйна - но става все по-ясно, че и двете страни ще се стремят да натиснат своите предимства в студа, като всяка изправя своите дуелиращи се генерали. Това са "Генерал Зима" срещу "Генерал Измръзване".

Руският план е да деморализира украинските цивилни, като им спре електричеството и отоплението, докато украинците искат да започнат нападения с командоси и да тренират артилерията си срещу зле оборудвани руски наборници, които нямат топла зимна екипировка и топла храна.

Въпреки че като цяло се очаква скоростта на бойните действия да се забави, в източните райони на Донецк и Луганск не се наблюдава забавяне, въпреки снежните вълни и ледените температури.

"Битките се водят ден и нощ, независимо от времето", каза боен лекар и бивш украински депутат Егор Фирсов пред "Политико" от фронтовата линия. "Сега съм близо до Бахмут. Ситуацията тук е много сложна. Променя се всеки ден, като се люлее като махало - от нашите успехи и еуфория, когато напредваме, до трудната ситуация, когато врагът напредва", пише той.

"Вчера валеше сняг, зарадвахме се на това, защото няма нищо по-лошо от леден дъжд..."

Министерството на отбраната на Украйна също даде ясно да се разбере, че планът е да се поддържа натискът през зимата. "Тези, които сега говорят за възможна "пауза във военните действия" поради минусовите температури през зимата, вероятно никога не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим", подигравателно написа украинското министерство на отбраната в "Туитър" в неделя, намеквайки за украинската амбиция да доведе боевете до полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г.

Генерал Зима, разбира се, не винаги е бил добър за Русия. Финландците наклониха везните срещу руснаците по време на Зимната им война от 1940 г., надигравайки оловните руски войници, докато се плъзгаха пъргаво по снега на ски, за да нанесат светкавични партизански удари.

Украинците се надяват да нанесат подобни щети. Данни, анализирани от Conflict Intelligence Team, разследваща група, разкриват как мобилизираните войски вече се оплакват от липсата на основно оборудване - да не говорим за зимен комплект - и условията, на които са подложени, включително липса на топла храна в продължение на дни.

Без прекъсване

Засега действието е на няколко фронта. Нищо не сигнализира за тиха зима.

Според Катерина Степаненко от Института за изучаване на войната, който наблюдава бойните действия, използвайки открити източници: "Руснаците възобновяват и засилват своите настъпателни операции югозападно от Донецка област". Тя добави, че те използват закалени парашутисти, след изтеглянето им от района на южния град Херсон.

Украинците също насочват сили, за да подсилят линията си, каза Ник Рейнолдс от британския Royal United Services Institute, мозъчен тръст по сигурност, който извършва оперативен анализ за генералния щаб на Украйна.

Рейнолдс добави, че украинците искат също да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър на 15 до 20 километра по-далеч от новоосвободения Херсон, за да спрат руските артилерийски обстрели. Тази седмица двете страни си размениха баражи през река Днепър, като град Херсон отекна от взривовете, което накара украинските власти да предложат евакуация на цивилни.

Рейнолдс също така подозира, че руснаците могат да изненадат, като изграждат "сили на беларуската граница на север от Киев отново в опит да изтеглят украинските сили далеч от фронтовата линия на юг и изток".

Източник от украинските служби за сигурност, който поиска да остане неидентифициран, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, каза пред "Политико", че руски военни самолети изглежда тестват украинската противовъздушна отбрана по границата. Руски военни блогери в Telegram казват, че украинците създават повече гранични наблюдателни постове, оборудвани с електронни устройства за подслушване и създават минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са ожесточени около Сватове-Креминна и Билохоривка в Луганск, където украинците са установили слабости в руската отбрана. "В района на Луганск ние бавно се придвижваме напред, докато се бием", каза украинският президент Володимир Зеленски.

Студено или меко?

Украинците се двоумят дали искат тежка или мека зима за своите кампании. Един мек сезон би помогнал за смекчаване на ситуацията на цивилното население на Украйна от последствията от руския обстрел на електропреносната мрежа на страната. Но това също би означавало кални условия - известни като (бездорижжиа) -безпътие на украински и (распутица) на руски, което прави движението на войски и бронирана техника трудно, както за тях, така и за руснаците.

Украинците са тези, които искат бързо да надградят инерцията, която постигнаха през последните седмици със зашеметяващите си победи около Харков на североизток и наскоро в Херсон на юг. Настъплението в Херсон постави Крим в обсега на техните ракети.

Една студена зима със замръзнал терен би помогнала и на двете страни да маневрират, но условията на замръзване вероятно биха се отразили върху руските войски и тяхното калпаво оборудване. Танкове и превозни средства вече не могат да бъдат скрити под голите дървета. Миналата зима, докато се опитваха да настъпят към Киев, руснаците бяха измъчвани от механични повреди поради нискокачествено производство и неуспех (като Вермахта през ВСВ) да пригодят напълно своите танкове и бронирани машини за зимата.

Институтът за изследване на войната е съгласен, че генерал Измръзване ще благоприятства украинците. В неотдавнашна оценка базираният във Вашингтон мозъчен тръст заяви, че руските войски ще бъдат в неизгодно положение. "Зимното време може да навреди непропорционално на зле оборудваните руски сили в Украйна", каза ISW. Руското министерство на отбраната популяризира усилията за по-добро обучение и оборудване на войските си, най-вероятно ход, който ISW тълкува като опит за "потушаване на общественото недоволство" в Русия от условията, които се очаква да споходят руските войници. Наскоро наборници от Ростов публикуваха видео в Telegram, оплаквайки се от липсата на подходящо обучение, оборудване и храна. "Плащаме храната от джоба си", казаха те.

Освен всичко друго, руските сили са започнали да получават бронежилетки и каски, произведени в Иран. Но те едва ли ще отговарят на качеството на облеклото и екипировката, които западните съюзници на Украйна предоставят на украинските войски, докато времето става все по-студено.

Британското министерство на отбраната съобщи наскоро, че е изпратило 195 000 артикула от зимни комплекти, като предстоят още; други западни партньори също доставят униформи, мобилни генератори и палатки за 200 000 войници - включително Литва, Германия, Дания, САЩ, Швеция и Финландия. Канада предоставя на Украйна половин милион зимни униформи.

От АЕЦ до дърва за огрев

На цивилния фронт украинците се борят да победят генерал Зима, като се опитват да попълнят запасите от резервни части, за да закърпят ударената електрическа мрежа и търсят хиляди и хиляди дизелови и топлинни генератори. Те също така молят за повече системи за противовъздушна отбрана, за да се предотврати нанасянето на щети от руснаците на първо място - като лобирането пред западните столици, включително Вашингтон за американските ракети Patriot, от страна на украински официални лица, ще се засили.

Украинските национални лидери, областни управители и кметове на градове правят всичко възможно да се подготвят за зимата. Кметът на Киев Виталий Кличко подготвя града си да издържи на студена, тъмна зима и се надява да избегне масови евакуации. Той призовава повече от 3 милиона жители на Киев да съхраняват достатъчно вода, храна и провизии за зимата. А администрацията му подготвя около 1000 центъра, където жителите да отидат да се стоплят и нахранят.

Енергичният кмет на Лвов, Андрий Садови, е разтревожен от руската атака срещу електропреносна станция близо до атомната електроцентрала Ривне, на 200 километра североизточно от Лвов, което крие и други потенциални катастрофални последици.

Садови трескаво планира да поддържа топлината в целия западноукраински град през зимния сезон и се надява да има около 6000 спешни убежища, които да работят; много ще имат печки на дърва, други преносими дизелови генератори. "Съхраняваме много дърва за огрев и сме закупили огромни запаси от петрол и дизел. Трябва да се подготвим за момента, в който градът трябва да живее без електричество", каза той.

Той дори трябва да използва традиционния подход в собствения си офис. Той е наредил две антични — и много големи — керамични печки на дърва в офиса му да бъдат възстановени в работно състояние.

"Помогнете ми да сложа дървата за огрев", помоли той, когато "Политико" го посети миналата седмица в кметството. "Тези камини не са били използвани от около сто години, досега."

Превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стана Z

    74 53 Отговор
    Германците да му мислят как ще преживеят 2022 ,а на хоризонта се очертава Руско нашествие в Европа.

    Коментиран от #6, #20, #78, #82

  • 2 От поглед инфо

    77 12 Отговор
    що не препишете нещо ?

    Коментиран от #83

  • 3 Госあ

    117 20 Отговор
    Ако някой прочете цялото това нещо…го признавам за най …умния да кажем 😂

    Коментиран от #11, #71

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 жужетоЗе

    48 18 Отговор
    вече съм в бункеро на мексиканската граница!! Зима ли?? Нищо неможе да помогне н Русия!!! Камо ли липсата на някав оркраина
  • 6 То нашествието

    48 72 Отговор

    До коментар #1 от "Стана Z":

    вече се случи. Всичко читаво избяга от Рашистан в Европа.

    Коментиран от #13

  • 7 Акъл ръсим и от Вашингтон

    23 18 Отговор
    но никой не идва в Русия.
  • 8 Последния Софиянец

    20 61 Отговор
    Да съберем топли дрехи за нашите братя руснаци!

    Коментиран от #27, #36, #46, #84

  • 9 Боклук

    75 17 Отговор
    А аз се чудя защо изчезнаха дървата за огрев в България а те ги изнасяли за Киевския режим.А ние как ше изкараме зимата без дръвца щото цената им вече е 200 лъва за кубик?

    Коментиран от #14, #85, #91

  • 10 Тръмп

    36 70 Отговор
    Видяхме ватниците които бяха пленени как бяха екипирани, с маратонки АдиБас, с брезентови униформи….генерал Зима може да заповяда. Канада е снабдила зимни военни униформи за 300,000 армия!
  • 11 о, не мерси

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    нямам нерви
  • 12 Хохо Бохо

    29 58 Отговор
    Не ви ли стана ясно, защо могилниките ги пращат голи и боси на фронта?
    Ами те имат време на експлоатация около една седмица, преди да бъдат могилизирани.
    Защо трябва да се хаби скъпа екипировка, за да бъде закопана в земята след десетина дни?
  • 13 Ксаниба

    29 10 Отговор

    До коментар #6 от "То нашествието":

    и само 12- на милиона украински граждани в Русия... мдамм ватници???
  • 14 Тръмп

    23 33 Отговор

    До коментар #9 от "Боклук":

    Ти си лесен, заминаваш в Просия, там е топло и уютно, имат Пармазан, шоколад….
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цирк

    60 12 Отговор
    Не знам кой какво, но сметката ще бъде за всеки един обикновен човек. Елитите на ЕС това не ги касае... За спасението на СШТ ще жертват европа. Войната само ще забави изкупуването на контрола от ръцете на правителствата, но корпорацийте ще се справят. Руснаците нямат друг избор освен да се бият до край...

    Коментиран от #19

  • 17 РЕАЛИСТ

    55 28 Отговор
    Хайде да видим напролет, какво в останало от Украйна. Далеч по големи юнаци , като Хитлер и Наполеон преклониха глава пред генерал Мороз, та тези нещастни украинци ли са ,малоруси ли са ,няма да клекнат.

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тръмп

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "Цирк":

    КорпорациЙте???

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хохо Бохо

    18 34 Отговор
    Ако прочете внимателно, зимата помага на защитника, а агресора губи.

    Коментиран от #34

  • 22 мдаааа

    16 21 Отговор
    Какво ли ще правят бурятите , с гумените сапоги ...
  • 23 Правилно ли прочетох

    71 15 Отговор
    "Украинците са тези, които искат бързо да надградят инерцията, която постигнаха през последните седмици със зашеметяващите си победи"???? Откъде ги изравяте статии, пълни с безумия и лъжи? Мислите че хората не могат да намерят истинска информация за фронта ли? Въобще не ви пука че ставаре за смях.

    Коментиран от #33, #59

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Цирко

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Сори, диктувам го на тенекето...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Котка ученият

    28 11 Отговор
    Не се хипнотизирайте. Наивният Гудериан се опита да спечели с танкове. Прецизните оръжия се превърнаха в хит в бойната мощ на Русия.

    Коментиран от #47

  • 32 прогнозата

    33 5 Отговор
    Напролет сиренето 50 лева,свинското 37.Слава.
  • 33 Русофил

    12 19 Отговор

    До коментар #23 от "Правилно ли прочетох":

    Така е и аз не мога да разбера! Киев - наш, Харков-наш, Херсон - наш! Хахахаха.
  • 34 Последния Софиянец

    21 10 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    Нали укрите атакуват,а руснаците се защитават?

    Коментиран от #38, #39, #41

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    КОЙТО сее ВЕТРОВЕ жъне БУРИ
  • 36 В КАКЪВ

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    СМИСЪЛ😀ДЪРВЕНИ ПАРДЕСЮTA..
  • 37 Смех

    21 2 Отговор
    Вечна славъ на глобалното затопляне електрификацията се отменя
  • 38 Котка ученият

    21 11 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Бих бил по-ясен. Огнената стена смаза украинската армия. Лично аз съжалявам, но това не е изборът на Русия.
  • 39 Хохо Бохо

    16 27 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Руснаците ги пращат без сериозна екипировка в една чужда страна.
    А украинците са си у дома...
    У дома и стените помагат.

    Коментиран от #44, #61

  • 40 Троцкист🇨🇳🇰🇵

    15 16 Отговор
    Руснаците си даваха стоманата и халюмина на немците да им правят в12 мерседеси и не направиха достатъчо танкове те ти булка Спасовден руската неграмотност е ужасяваща
  • 41 Стариа Софеанец

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Последния Софиянец":

    Нали и ти имаше 17 ресторанта ...🤔🤫
  • 42 РЕАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Те да те хванат...":

    Това демократична заплаха, съобразена с европейските ценности ли е?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Котка ученият

    17 9 Отговор

    До коментар #39 от "Хохо Бохо":

    Къщата на етническите украинци е някъде между Лвов и Ивано-Франковск.

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 оня с коня

    11 28 Отговор

    До коментар #31 от "Котка ученият":

    Точно така както казваш- "Прецизните оръжия се превърнаха в хит за Русия"!Има обаче и едни достанеприятни "Странични явления",които ВЕЧЕ започват да влияят решително на хода на войната.НЕОСПОРИМО Е/поне за Русофилите и Руската Пропаганда/,че Запада се движи доста по-бавничко от Русия в усъвършенстване и Модернизация на Оръжията от Всякакво естество и тук е момента да отбележим,че чак сега Западът започна да бълва с пълен капацитет Високоточни ракети и Снаряди за Артилерията щото се научи как да ги прави/независимо дали с кражба на Руски технологии/,а Руските Високоточни Оръжия...СВЪРШИХА и Русия мина на Иранска Дронова Диета! Има и обаче един Тънък момент- че предвид ИЗЧЕРПАНЕ НА ТЪРПЕНИЕТО на Запада ,Украйна започва да получава РАВНОСТОЙНИ НА РУСКИТЕ Далекобойни ракети,способни БЕЗ ПРОБЛЕМ да поразяват всяка Огнева Ракетна Точка от която Русия ги изстрелва независимо от разстоянието.В момента Англия е "Първата лястовица" доставила подобни ракети,следва и ОСНОВНОТО ЯТО от всички Евродържави и САЩ с подобни "Пратки".
  • 48 Путин

    17 26 Отговор
    Ще разбие мита за цар Студ, генерал Зима и т.н. Руснаците не могат да воюват при зимни условия. Истината е много различна от бабините деветини дето ни разправят в училище. Всъщност Наполеон е имал проблеми със снабдяването, а Фуше, финансовия министър е съботирал войната. В същото време руснаците опожаряват сламените къщи и запасите и евакуират населението. Наполеон е на опожарена земя без доставки и затова губи. В случая Украйна е на своя земя и има доставки. Руснаците са на чужда земя и поради корупцията можем да си представим какви ще са доставките.
  • 49 Хохо Бохо

    11 6 Отговор

    До коментар #44 от "Котка ученият":

    Приятел, виж си коментара и ми кажи защо пишеш простотии..

    Коментиран от #76

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Реалист

    26 4 Отговор
    Зимата е ад за наемниците! Но за руснаците и украинците си е абсолютно нормална. Да му мислят неонацистите обучени в евробазите.
  • 53 Борей

    34 8 Отговор
    Руската армия още не пуснала ракетите SS23 и тежките бомбардировачи и още мн друга техника. Фашистите останаха без снабдяване рускара армия взриви железопътните линии с километри. Руснаците винаги побеждават!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 уaйтнoйз

    3 1 Отговор
    скотия.. е забранила да има зима...
    мимо ганев и сие ше земат златнио дъжд..
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Знайко

    16 6 Отговор
    Украинците се двоумят дали искат тежка или мека зима за своите кампании.......Определено надминахте очкванията ми с този превод от рейнолдс-психоинвалида...аууу горките украинци, да вземем да им пратим малко топло време, че да се спасят...От статията разбрах, че още не им е студено, но се очаква да не става толкова студено като през 40-та година, за да не се наакат. Отивам да повърна!
  • 59 Ебайко

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Правилно ли прочетох":

    много си прав колега....зашеметяващи победи да се чете като зашеметяващи загуби с действия предизвикали отговор с ракети и спиране на тока! НеФакти!
  • 60 Вирус

    13 4 Отговор
    Пропагандата върви с пълна сила
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дабе

    14 0 Отговор
    Намерили сте нов пвйзаж за парчето от танка,браво!
  • 64 Голем смех

    5 8 Отговор
    Някой да не би да е откраднал ватенките на рушляците? При това положение ги пиши мортос...
  • 65 Ха ха ха

    15 4 Отговор
    Поредната евроатлантическа тъпня
  • 66 Нов

    18 4 Отговор
    С трудност стихнах в четенето до това, че украинците молили за ракети за отбрана. Отказах се да чета нататък. Те не молят. Те дават списък с безумни искания на оръжия и екипировка и после чакат доставка и гледат нагло, питайки кога!? Все едно, че са пратили писмо до дядо мраз/коледа и вече чакат поръчаните подаръци
  • 67 И извода и решението е...

    19 4 Отговор
    „Ръководството на Украйна има всички възможности да "сложи край на страданията" на населението в страната, като изпълни исканията на Русия за разрешаване на конфликта“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков“
    .......... ....... .......
    Ами че то и на децата е ясно, че това е единственото решение, но зеленчука ще изяде солта, боя с тоягата и накрая ще си плати кат поп!!!!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    КАТО СЕ КРИЕХМЕ КАТО ДЕЦА С БРАТОВЧЕДА
    ПОД ОДЯЛОТО ОТ КАРАКОНДЖУРА
    ......
    СИ РАЗКАЗВАХМЕ ОБОДРЯВАЩИ ПРИКАЗКИ :))
  • 71 Бюбгг

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Не успях...
  • 72 Малчо

    6 1 Отговор
    Генерал Зима действа в цяла Европа, но хората гледат дървото и не виждат гората. Кой разбрал, разбрал, другите да учат по трудния начин.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Някоя си

    6 0 Отговор
    "Съхраняваме много дърва за огрев и сме закупили огромни запаси от петрол и дизел" .....
    Те тва обяснявависоките цени на дизела и кризата с дървата при нас..... Лично съм виждала с очите си километричните украински цистерни с дизел чакащи на дунав мост в Русе.....
  • 76 не се шегувай с тия теми

    8 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хохо Бохо":

    Глупостите ги пишеш ти а не той ! Виж има ли документ в който някъде преди 1917г да се споменава за украинци , Украйна и други марсианци . Превод: "Батко Рюрик сяда (става владетел) в Ладога, а другият брат, Синеус – в Бяло Езеро (Белоозеро), а третият брат, Трувор в Изборск. И от онези варяги поема името си Руската земя държава"
  • 77 Обичам €$ и Демокрацията

    4 0 Отговор
    "Имаме много дърва за огрев и огромни запаси от петрол и дизел, внесени от Русия чрез швейцарски посредник. Трябва да се подготвим за момента, в който градът трябва да живее без електричество", заяви Андрий Садови - кмет на Лвов ...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Артилерист

    7 0 Отговор
    Факти не са искрени, когато заявяват, че публикуват различни мнения!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Спасение няма

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    На руснаците им трябва достатъчно Водка и Победата е сигурна. Поне на масата.
    Егати пропадналата Красная армия!

    Ще видим като почне снега, как ще са въоръжени/Облечени във Рашмахта и как Казаците.
    А Пешо Волгата и разни Джърнълисти ни облъчват от Ефира.
  • 85 Към Боклука

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Боклук":

    Товарищ Боклук, едно време са се топлили с кукуржяк и дръглата от Слънчогледа.
    Сега миролюбивия Фюрер Владолф Путлер ще правел многополюсен Свят и засега Четвъртия райх и Поднебесната Империя ще били първите Два ПОЛЮСА.

    Рублата и Юана (а може и Монголския Тугрик) ще станели световна валута.
    Долара и Еврото бил нежелани.

    Явно рашистите и путлеристите са си повярвали във величието на Необятната Руссия!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гадно

    4 3 Отговор
    Нещо не разбирам, Соловьов и другите в Студиото на Прамой ефир твърдят че Рашмахга са силни и ще победяг жалката украинска армия- нещо тад 270 днеа не става.
    От друга страна Рашмахта воювал срещу НАТО и зато ва не стигнали до Ден побед!.
    Последно, рашистите ли са се нефелави или Натовците не могат да се бият?!

    Като знам какви Баха ВАЗ-ките, ГАЗ-ките и КАМАЗ-ките на руснаците , та разбирам какви са възможностите им за Ден победый!
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 падналия ангел

    7 2 Отговор
    Никога не съм чувал руснак да казва, че зимата е победила техните врагове. Виж техните врагове да се оправдават, че зимата им е попречила да победят Русия, да!
  • 90 Поредната порция лъжи от краварника

    8 2 Отговор
    Дори не сте ни интересни вече за четене с вашите измислици и лъжи! Зеления какво ще иска днес и кой му е виновен или в тъмното и при този студ дори вашите прахчета не успяват да му помогнат!
  • 91 Искай

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Боклук":

    на Курнела,тя обещаваше евтини дърва!
  • 92 БРЕНДО ЗАРИБЯВА С БЕЛО И ТИ СТАВА СВЕТЛО

    0 1 Отговор
    СВЕТЛО И ТООООООПЛО !
Новини по държави: