Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 17:55 1 067 6

Университетите във Великобритания може да фалират, ако правителството ограничи приема на чуждестранни студенти

  • великобритания-
  • университет-
  • риши сунак

Министър-председателят обмисля строги мерки срещу чуждестранните студенти, които довеждат в страната хора на своя издръжка, както и да ограничи приема в най-добрите университети, казаха вчера от "Даунинг стрийт" 10

Университетите във Великобритания може да фалират, ако правителството ограничи приема на чуждестранни студенти - 1
Снимка: Shutterstock

Университетите във Великобритания може да фалират, ако правителството ограничи броя на чуждестранните студенти в опит да намали нетната миграция, предупреди съветник по имиграционната политика, цитиран от ДПА.

Потенциалният план на британския премиер Риши Сунак да намали броя на чуждестранните студенти, получаващи "нискокачествени дипломи" за висше образование, може да "докара много университети до ръба", най-вече в по-бедните региони, каза председателят на правителствения Консултативен комитет по миграцията.

Ако спрете приема на чуждестранни студенти, "не съм сигурен как университетите ще продължат да оцеляват", каза професор Брайън Бел по "Канал 4" на Би Би Си. Той посочи, че това не е само имиграционна политика, но и образователна, тъй като може да доведе до мащабно увеличение на таксите за британските студенти, за да бъде компенсирана загубата на постъпленията от чуждестранните.

Министър-председателят обмисля строги мерки срещу чуждестранните студенти, които довеждат в страната хора на своя издръжка, както и да ограничи приема в най-добрите университети, казаха вчера от "Даунинг стрийт" 10, след като нетната миграция към Обединеното кралство се увеличи до рекордния половин милион души.

“Обмисляме всички опции, за да се уверим, че имиграционната система работи, и това включва разглеждане на въпроса за хората, които са на издръжка на студенти, както и за нискокачественото обучение", каза говорителят на Сунак. Това би било в съответствие с предложенията, които се проучват от министъра на вътрешните работи Сюела Бревърман. Тя изрази недоволство от чуждестранни студенти, които "водят членове на семейството си, които могат да се възползват от студентската им виза", и които "поддържат обучението в неадекватни институции под изисквания стандарт".

Хората, пристигащи във Великобритания със студентска виза, съставляват най-голямата част от дългосрочната имиграция на граждани на държави извън ЕС. Това са 277 000 души или 39 процента от общия брой имигранти според Националния статистически институт на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко

    5 0 Отговор
    пъти една и съща статия ?!
  • 2 МирО

    9 0 Отговор
    Ще им фалират университетите - няма да е голяма загуба, той мухлясълият остров и без друго потъва
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СЗО

    9 0 Отговор
    Да фалират. Като са направили образованието бизнес...
  • 5 Гарабед

    2 0 Отговор
    За сметка на това нашите ще процъфтяват. Те за толкова пари у нас не диплома за висше образование дават ами направо докторска степен, по каквото поискаш.
  • 6 Реалист

    0 0 Отговор
    Те ще фалират и да не ги ограничи. Защото ако за студент от ЕС преди Брекзит цената беше около 5 хил лири годишно, сега е 25 хил лири. А заеми не се дават. Кой мислите че може да покрие това? Но пък за индийци, пакистанци, черни от колониите цената е 5 хил, защото се смятат за колония и се ползват с привилегии. ЕС е овърсийз, забележете! Само не разбрах през кое точно море е ЕС, но както всички знаем географията не е силната страна на бритиш пипъл!
Новини по държави: