Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 14:20 2 983 41

Ракетно нападение срещу американска военна база в Сирия, няма пострадали

  • сирия-
  • башар асад

Атаките от този род поставят под заплаха цивилното население и силите на коалицията, като накърняват трудно постигнатите сигурност и стабилност на Сирия и региона, заяви говорителят на командването Джо Бучино

Ракетно нападение срещу американска военна база в Сирия, няма пострадали - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Две ракети бяха изстреляни по американска патрулна база в Североизточна Сирия, но няма пострадали или разрушения по базата, съобщиха въоръжените сили на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Американските военни допълват, че подкрепяните от Вашингтон Сирийски демократични сили са посетили мястото, откъдето са изстреляни ракетите, и са открили трета, неизстреляна ракета.

Базата се намира в Аш Шадади.

Централното командване на въоръжените сили не уточни откъде са изстреляни двете ракети. От неделя Турция предприе поредица въздушни атаки срещу позиции на кюрдите в Северна Сирия, посочва Франс прес.

"Атаките от този род поставят под заплаха цивилното население и силите на коалицията, като накърняват трудно постигнатите сигурност и стабилност на Сирия и региона", заяви говорителят на командването полковник Джо Бучино.

На 17 ноември американската армия съобщи за ракетна атака срещу база на коалицията в Източна Сирия, в района на най-голямото в страната петролно поле. Сирийската обсерватория за човешките права, базирана във Великобритания, заяви, че нападението идва от "база на проирански милиции".

Във вторник турски удар срещу обща база на кюрдските сили и на международната антиджихадистка коалиция в Североизточна Сирия постави под заплаха американските войски, отбелязва командването им. Турски дрон обстреля базата и уби двама кюрдски бойци.

Сирийската обсерватория за човешките права информира, че вчера са били подновени и турските артилерийски атаки в провинция Хасака, но не съобщи за жертви.

Турция заявява, че е решена да укрепи границата си, и твърди, че атентатът в Истанбил от 13 ноември, взел шест жертви, е бил извършен по нареждане от Кобане в Северна Сирия, но кюрдите отричат.

Анкара посочва, че от 20 ноември обстрелва позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на съюзниците ѝ от Силите за защита на народа (СЗН) , доминиращи в Сирийските демократични сили (СДС), в които преобладават кюрдите.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 електрически Москвич

    60 3 Отговор
    Таа американска база, какво прави там!? Сирия имат ли база в обора!?

    Коментиран от #5, #6, #17

  • 2 ТаУмВзе

    36 2 Отговор
    Има само скинати Памперси, от копрес и дебит! Да бейби!
  • 3 Анти-маймуна

    49 2 Отговор
    Дежурният еврейски трол миналата седмица разправяше на всеослушание как нямало американски войски в Сирия.... Муахахах
  • 4 еалиста

    54 2 Отговор
    Бой по световните американски агресори !
  • 5 Ротшилд

    9 33 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Пази Израел от Иран и Сирия. Имаш ли други глупави въпроси?

    Коментиран от #34

  • 6 Хулио

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Американци и руснаци зачистват територията око Израел.
  • 7 БИК

    33 2 Отговор
    БРАВО СИРИИЦИ ДРУГИЯ ПЪТ УВЕЛИЧЕТЕ РАКЕТИТЕ
  • 8 Тръмп

    5 36 Отговор
    Войната която Просия води срещу Украйна, се превърна в Световна Пандемия! На много места по света тлеят етнически конфликти, които сега се разгарят с нова сила, подхранвани от факта, че света е преокупиран с войната в Европа. Всичко това тежи на ампутираната руска съвест!!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РИТОРИЧНО

    30 2 Отговор
    краварите си правят анклави в Сирия, няма да имат статут на щати, а като Пуерто Рико и т.н. - протекторати. Но козяците нямат против, то това не е агресия и анексиране на чужди територии, нали родни грантаджии?!
  • 11 просто някой иска,

    14 2 Отговор
    място в конферентната зала! - такива обекти има и в Крим, и в Мариупол, и в Киев, за това се военните конфликти, за прикритие на ...... ако сте внимавали в час, ще знаете, такива обекти има и на балканите, така че умната! - по ковид19-тата криза бил гейтс с две огромни яхти, едната от които "военнен персонал" търсеше имоти в европейска Турция, илър мЪск, мръхти наоколо, не ви ли правят впечатление тези неща? - има достатъчно кадри, за да се анализират нещата, въпрос на добра воля е да се координират съответните разнородни специалисти.......... да не се повтори заспалата работа на дс от 90-те години!

    Коментиран от #18

  • 12 ПИПИ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    НАИСТИНА СИ ПР,ОСТ КАТО ТРЪМП

    Коментиран от #16

  • 13 Реалист

    17 0 Отговор
    Амдрикански фашиски окупатори подържст терористи в Сирия
  • 14 Търновец

    23 0 Отговор
    Тук се вижда че американската база няма ПВО тоест морските пехотинци са оставени без защита срещу самоделни катюши. Американското правителство плаща за ПВО на Израел и им дава собствено оръжие но не пази своите. Ето още един аргумент да пазим нашите С 300
  • 15 Моджерип

    22 1 Отговор
    Американския агресор няма работа в суверена Сирия.
  • 16 Райън

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПИПИ":

    .... то войните не са спирали от както свят светува той Русия обвинява?! няма кой да обвиняваш гринго всички сме в кюпа всички сме виновни и същевременно потърпевши.

    Коментиран от #20

  • 17 Калпазанин

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "електрически Москвич":

    Изобщо, друга държава. 🤔🤔🤔🤔🤔Нямат
  • 18 просто някой иска,

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "просто някой иска,":

    корекцийка! - исках да кажа илон мЪск - б.а.
  • 19 Кирил Шутков "демократинот"

    13 2 Отговор
    Това не е демократично! Остро осъждам агресията спрямо нашите американски братя миротворци! В отговор България ще наложи пакет от санкции на Сирия.
  • 20 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Райън":

    Виновни са черношапковците ние сме само гой не го забравяй.
  • 21 Тръмп

    1 25 Отговор
    Без Американската намеса и Кюрдската Сирийска Милиция, днес нямаше да има и следа от Сирия! Ислямска Държава ги бяха подкарали подред! Днес САЩ донякъде изоставиха своите съюзници в Сирия на произвола на съдбата, но те не са слънце да огреят навсякъде! Войната в Украйна явно се оказва много по важна от конфликта в Сирия. Турция има своите проблеми с Кюрдите, но те няма да бъдат разрешени нито с атентати, нито с военни операции в Сирия и Ирак! Просто днес пожара подпален от Просия в Европа, не позволява да се разрешат десетки други етнически проблеми по целия свят.

    Коментиран от #24, #25, #26, #27, #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хайли Лайкли

    22 1 Отговор
    САЩ се отбраняват в Сирия от Сирия. САЩ са открили петролни залежи и ги пазят от законното правителство на Сирия, което има наглостта да си ги иска обратно. САЩ не са агресор, не окупират и не анексират - те само си защитават изконните национални интереси, които са се озовали на сирийска територия. Заради това не трябва да сравняваме добрите САЩ с лошата Русия, въобще не трябва да ни минава и през ум за порицание, санкции, изолация и въоръжаване на Сирия. САЩ носят свобода и демокръси. Носят си ги у тях. За другите остават ценностите. Признателните либийци още празнуват идването на демокръсито на територията и. Толкова буйно се радват, че препоръчват да не се ходи натам, докато не се успокоят от празненствата. Същото е и в Афганистан - правата на жените са запазени, жените не, но правата им да, отдалече.
  • 24 Вън щатските изверги

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп":

    да си одат у САЩ у кучи газ.
  • 25 Някоя си

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп":

    Ама верно ли ????🤣🤣🤣🤣...... Страшен виц си написал 🤣🤣🤣🤣
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мътеница

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп":

    Голяма мътилка в главата ти. Не се мъчи с геополитика. Нищо общо с казаното от теб. Опетляваш се много.
  • 28 досиетата "Ф"

    6 0 Отговор
    е кой всъщност е изстрелял фишека, или статията е да "разлаем кучетата" - и дали сме чели конспиративните теории за аненербе, дето чрез опиати (шаманска практика), екстрасенси са открили подземни пространствени портали в Сирия! - между другото - американските бази там, са поземни!
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    И ТУРЦИЯ И ИРАН ВЕЧЕ ИСКАТ САЩ ДА СЕ МАХАТ ОТ РЕГИОНА
    .... НЕ СА САМО СИРИЯ И РУСИЯ :))

    Коментиран от #30

  • 30 досиетата "Ф"

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    войните не са за петрол, не са за територии, и не са и за газ! - приказки за наивници! - ай събудете се малко! - в Сирия и морската акватория тъдява, са съсредоточени всички световни, религиозни и нам кви си фактори, колкото по бързо широката общественост научи, толкова по бързо, тия военни "специални" простотии ще престанат! - пускат ви чалга, и некви таквиз неща, и си въобразявате, че виждате границите на вселената!
  • 31 Стоян Александров

    7 0 Отговор
    Американците и НАТЮ ТАМ СА НЕЖАЛАНИ. НЕ СА КАНЕНИ. ТЕ НЕ СА, НЕ СА, НЕ СА ИСКАНИ ИЗОБЩО В СИРИЯ. ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА. САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ СЪЗДАДОХА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. НАТО Е ЗАВОЕВАТЕЛНА И ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРИКРИТА ЧРЕЗ ЛЪЖИ И ИЗМАМИ, ЧЕ Е ЗАЩИТА. Натюююю вън от мирна и демократична Сирия...
  • 32 досиетата "Ф"

    4 0 Отговор
    само метана от отпадъците, които произвежда човешката цивилизация, може да задоволи енергиините необходимости за сегашния ни начин на живот, освен това чрез изгарянето му, ще се облекчи глобалното затопляне, от отделянето му в атмосферата, е,......... май проблемите ни, са упражнения за наивници!

    Коментиран от #38

  • 33 В българия

    4 0 Отговор
    Има три американски не натовски бази които са тук със съгласието на нашето правителство
    Сега научавам че в сирия имало военна база дали е една аз не знам но съм любопитен ако някой да знае поканена ли е америка да направи база на територията на сирия или се е настанила там ей така защото ѝ се е приискало

    Коментиран от #35

  • 34 Имам въпроси.

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ротшилд":

    Кога ще си ходите всички при създателя си? Много се заседяхте.
  • 35 може да е на законна територия,

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "В българия":

    на Ватикана! - сигурно не знаеш, че там има множество християнски манастири, католически и православни, да четеш история на СССР или пък варианта на световната история издадена в СССР, не е достатъчно! В тези манастири имаше артефакти от Христовите времена, Папа Йоан Павел II -ри, беше на поклонение там преживе, вий от ДС пропущате много събития, по стара традиция! - Но, важното е да спазваме традициите!
  • 36 Циник

    7 0 Отговор
    Американците така и не се научиха, че докато подкрепят терористи, джихадисти, а сега вече и фашисти, мир няма да има и прословутата им повсеместна демокрация в техен стил не само, че няма да се случи, а ще и запада още повече
  • 37 Циник

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тръмп":

    Колега, прочети историята на Ислямската Държава и ще разбереш колко си в грешка. ИДИЛ (или ИСИС или каквото му викат) е създадена като клон на Ал-Кайда, която беше създадена от америкаците за да се бори с руснаците в Афганистан. Модерният ИСИС, който завладя огромни територии преди руснаците да им наритат задниците в Сирия, беше създадена под егидата на САЩ и лично на Обама от Ал-Багдади в един от многото уж затвори за терористи, а всъщност казарми за подготовка на ислямски джихадисти. Така че тия ги разправяй на същите дето вярват и че Азовците на Зеленски са демократични герои, а не това, което са- елитна фашистка военна организация, подобна на Хитлеровия СС, платена и организирана от американците за да се бият с Русия.
    Четете Уикипедия, бе, хора, всичко там е написано.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 досиетата "Ф"

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "досиетата "Ф"":

    не само метана, от отпадъците на човешкия начин на живот, може да се произвежда компост - почва, ако бяхме малко по умни и организирани, досега Сахара да е зеленчукова градина, да не говорим за древната индианска - амазонска технология на почвите наречена от испанците "тера прета" - изучавана от германски научни институти!
    - технологии има, желание няма!
  • 39 Коко

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Циник":

    Знаеш ли, че уикипедия може да се редактира от много хора.
    Или ползваш максимата , щом е написано в интернет е вярно.
  • 40 Тръмп

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Циник":

    А бе Америка създаде Муджахидините, но щом си рекъл че е създала и Ал Кайда, няма да споря, защото после ще ми сервираш и “факта”, че сами си събориха кулите близнаци, че си избомбиха Пентагона….Не ми се слуша чугунен радиатор да ми дрънка.
  • 41 Ню Йорк

    0 1 Отговор
    САЩ ще отвърнат, те са най могъщата държава на планетата
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания