Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 14:01 983 4

ЕС отчита дефицит от 8,7 млрд. евро в търговията с вятърни турбини, слънчеви панели и течни биогорива

  • европейски съюз-
  • вятърна турбина-
  • зелена енергия

Салдото от външната търговия на Евросъюза с вятърни турбини е положително и възлиза на 3,3 млрд. евро

ЕС отчита дефицит от 8,7 млрд. евро в търговията с вятърни турбини, слънчеви панели и течни биогорива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вносът на "зелени" енергийни продукти (включително вятърни турбини, слънчеви панели и течни биогорива) в ЕС през 2021 възлиза на 15,2 млрд. евро, съобщи днес Евростат.

В същото време износът на ЕС в тази категория възлиза на 6,5 млрд. евро, показват още данните, т.е дефицитът на Общността в търговията с останалия свят възлиза на 8,7 млрд. евро.

ЕС е внесъл слънчеви панели на стойност 11,2 милиарда евро, течни биогорива на стойност 3,4 милиарда евро и вятърни турбини на стойност 0,6 милиарда евро от страни извън ЕС.

Стойността на вноса на слънчеви панели и течни биогорива е много по-голяма от съответната стойност на износа на ЕС на тези стоки за страни извън ЕС (износът възлиза съответно на 2,0 милиарда евро и 1,3 милиарда евро).

Салдото от външната търговия на ЕС с вятърни турбини е положително и възлиза на 3,3 млрд. евро.

През 2012 г. износът на течни биогорива е бил оценен на едва 0,5 млрд. евро и през 2019 г. нараства до 1,7 млрд. евро, макар през 2021 износът по това перо намалява до 1,3 млрд. евро.

Стойността на внесената продукция от вятърни турбини, течни биогорива и слънчеви панели в ЕС се е повишила спрямо 2012 г. със съответно 416 на сто, 7 на сто и 2 на сто.

Износът и в трите категории продукти също е по-висок спрямо 2012 г. със съответно 13 на сто, 173 на сто и 4 на сто. Въпреки това, докато през последните три години се наблюдава увеличение на износа на вятърни турбини и слънчеви панели, има спад в обема на износа на течни биогорива.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЖЕНДИ

    11 2 Отговор
    СКОРО ЩЕ НИ ДАДАТ И ЗЕЛЕНА ТРЕВА ДА ЯДЕМ
  • 2 Бонев

    12 1 Отговор
    Бълха го ухапала ЕС. Малко хартия, печатницата на макс и след това кашкавал за 30лв.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Наистина е бълха и то умираща бълха !! Първо ЕС е икономика за над 20 000 милиарда , дори за 2022 ще е за над 21 000 милиарда , тоест 8-9 милиарда са нищо , още повече , че тия активите за тия 8-9 милиарда ще се избият само за 2-3 години от намален внос на петрол и газ , след което още 25 години ще носят чиста печалба от 4-5 пъти по толкова !! Освен това производството на перки и панели тепърва изживява бум в ЕС и само след 3-4 години тоя дефицит ще е обратното , излишък от износ на перки и панели ! А биогоривата така или иначе залязват и скоро ще се ползват само в авиацията , така че и там дефицита е изчезващ !
  • 4 стоян

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    До 2 ком - като си толкова специалист с печатниците я дай акъл на путин да пуска печатницата за рубли че не достигали защото много ги търсят
Новини по държави: