Last news in Fakti

26 Ноември, 2022 21:00 8 906 133

Проблемът с Орбан. Как ЕС сам си отгледа чудовище

  • фидес-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз

След години на безпомощни критики и хленчене, от което не последва нищо, най-накрая Европейската комисия, подтикната и от Европейския парламент, изглежда решена да спре временно финансирането за Унгария

Проблемът с Орбан. Как ЕС сам си отгледа чудовище - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виктор Орбан финансира малката си автокрация с парите от Брюксел. Той напълни не само собствените си джобове с евромилиони. Защо европейците позволиха на Орбан да ги прави на глупаци толкова дълго? От Барбара Везел.

Както всички егомани, и Виктор Орбан иска постоянно да бъде в центъра на вниманието. Наскоро се появи с шал, върху който беше изобразена карта на Велика Унгария. Не е тайна, че имперските мечти на Путин будят възхищение у Орбан. Явно царят на унгарската пуста искаше да покаже, че и той е владетел на една изчезнала вече империя. Съседните страни се вързаха на тази провокация и реагираха гневно. Всъщност в случая става въпрос за едно смехотворно шоу, защото десетмилионна Унгария няма да напада никого, а въпросът за границите е решен още през 1922 година. Този епизод не е нищо друго освен израз на мания за величие: мъничкият унгарец много би желал да изглежда голям.

След години на безпомощни критики и хленчене, от което не последва нищо, най-накрая Европейската комисия (ЕК), подтикната и от Европейския парламент (ЕП), изглежда решена да спре временно финансирането за Унгария. Докато Орбан не започне реално да провежда реформи, ще бъдат замразени над 13 милиарда евро от структурните фондове и от парите за възстановяване след пандемията. В списъка с неотложните задачи фигурират прекратяването на корупционните практики при раздаването на обществени поръчки, възобновяването на независимото правосъдие и още много други въпроси. Орбан трябва да сложи край на демонтирането на демокрацията в Унгария.

Дотук той само е обещавал, без обаче да предприема реално нещо в тази посока. Включително и защото това може да му струва дори властта. От друга страна унгарският премиер се нуждае спешно от европарите и сега отново се опитва да изнудва - заплашва да блокира помощите за Украйна в размер на 18 милиарда евро. Същото се отнася и за глобалния минимален корпоративен данък от 15%, както и за приема на Финландия и Швеция в НАТО, който той напълно безпричинно бави. Можем само да се надяваме, че ЕС най-накрая ще осъзнае, че Орбан просто блъфира.

Къде сбърка ЕС?

Повече от десетилетие европейските институции наблюдаваха безучастно как Орбан трансформира държавата си в автокрация, бяха шокирани, когато той провъзгласи антилиберална демокрация, и не оказаха никаква съпротива, когато унгарецът премахна свободата на печата, наложи контрол върху съдебната система и превърна корупцията в държавна политика. Отдавна вече няма никакво съмнение, че Виктор Орбан потъпква и осмива така наречените европейски ценности на демокрацията и върховенството на закона.

При това той не се крие. Отвратителният антисемитизъм в предизборните му кампании, откритият расизъм и ксенофобската му политика, дискриминацията на малцинствата и различно мислещите - всичко това се случваше открито и пред очите на всички. Европа толерира това твърде дълго, приписвайки го на политическия фолклор.

Както е известно, отчасти вина за това носят християндемократите в Европейския парламент, които години наред смятаха Орбан за свой човек и го защитаваха, включително и бившата германска канцлерка, за която той беше един от удобните ѝ приятели в Източна Европа. Под този политически чадър Орбан се превърна в защитник на антидемократичните, националистически и авторитарни сили в Европа. Най-добрите му приятели са десните популисти във Франция, Италия и Нидерландия. От Герт Вилдерс до Матео Салвини - всички те ходиха на поклонение в Будапеща, за да бъдат приети от Орбан в клуба на бъдещите авторитарни управляващи. До войната в Украйна полската управляваща партия "Право и справедливост" също беше един от най-добрите приятели на унгарците, но междувременно отношенията между тях охладняха.

Виктор Орбан финансира малката си автокрация с парите на европейските данъкоплатци. Дотук той е получил милиарди от Брюксел. С тях напълни не само собствените си и семейните си джобове, но и тези на политическите си приятели. Но защо европейците позволиха на Орбан да ги прави на глупаци толкова дълго? Това беше смесица от фалшива толерантност към някакъв по-специален "източноевропейски път" и страх от изнудване, което Орбан използва винаги, когато е заплашен от наказание.

Най-после ЕС трябва да неутрализира опасността

А не е като да няма решение. Или страните членки най-накрая ще се съберат и ще отнемат правото на глас на Орбан, или ще намерят други начини. Например те могат да започнат да взимат решенията си под формата на междуправителствени споразумения между 26 държави - т.е. без Унгария. Има юристи, които могат да намерят изход от лабиринта на европейските договори.

Ако Европа най-накрая не започне активно да брани своята демокрация, може да я загуби. Курсът на новата крайнодясна правителствена ръководителка в Италия е предупреждение за всеки, който е смятал, че националистите и популистите в ЕС не трябва да се приемат толкова сериозно. Виктор Орбан и неговата авторитарна демагогия допринесоха за възхода на десните екстремистки идеи, които отново са приемливи за много хора и които поставят под съмнение нашите хуманистични ценности. Унгарецът отрови водата и зарази почвата на демократичната общност в Европа. От правителствените ръководители на ЕС зависи най-накрая на срещата на върха през декември да неутрализират тази опасност в собствените си редици.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След войната Украйна ще изисква

    34 182 Отговор
    Борисов, Костадинов и Орбан да и бъдат предадени!
    Орбан развя шалче с украински територии в състава на Унгария!
    Украинците отговориха, че Унгария не си е научила урока от Втората световна война!

    Коментиран от #8, #33, #37, #124

  • 2 Последния Софиянец

    247 50 Отговор
    Трябва ни някой български Орбан.

    Коментиран от #9, #125

  • 3 Орби и Бочко

    65 163 Отговор
    Са като сиамски близнаци. Правят се на европейци, за да крадат на воля. Иначе са си московски слугинаж...
  • 4 Комуниста

    276 38 Отговор
    Виктор Орбан пречи на третополовите от САЩ и Брюксел и затова активират черната станция DW на ЦРУ да клевети по Унгария.

    Коментиран от #29

  • 5 Проджното

    198 20 Отговор
    Дойче веле....🚮🚮🚮🚮
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сатана Z

    40 64 Отговор
    Орбан е човек на Ватикана и никой от ЕС не може да му каже—копче.Всичко,което прави и говори е съгласувано със Светия отец.

    Коментиран от #127

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така е

    186 26 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Но български Орбан ще видим един ден преди Русия да обяви крайната си победа над НАТО. Тогава ще настане такава битка кой да е българският Орбан, че ще има поне няколко споминали се такива. Дотогава ще имаме българската Урсула в най-уродливия и вид.
  • 10 електрически Москвич

    166 16 Отговор
    Дойче зеле е като Джим Крамер - каквото кажат, го обръщате, и получавате истината.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалист

    243 25 Отговор
    Чудовище? Уау, човекът който защитава народа си, културата му, живота на обикновения човек е наречен чудовище в този сайт! Леле. А Зеленски, който даде народа си в жертвоприношение, на който не му пука за нищо и никого, освен да изпълни зададения план, тоя е герой! Браво бе! Ей на това му се казва в прав текст да наречеш бялото - черно и обратно!
  • 13 Матей преображенски

    164 16 Отговор
    Вай,Орбан много ги ядоса,обявиха го него пък за чу-до-ви-ще,рушител на демо-ни-за-цията в Унгария.ЕП раздава квалификации наляво и направо,за който не ги слуша,шантажира със спиране на финансирането.Няма по-сигурен начин да накарат Унгария да напусне ЕС И ТЕ ГО ПРАВЯТ ,брюкселските зелки.Орбан не е предател за народа си и ще намери начин да излезе от положението,но по негов си начин,без да се поддава на шан-таж.
  • 14 бай Ставри

    161 7 Отговор
    Правилното заглавие е: Как Сорос се пре.ба !!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 взвд

    138 15 Отговор
    за съжаление България няма държавник като Орбан всички са г-------а
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Какъв

    138 10 Отговор
    съюз е ЕС? Прибира членски внос от всичките си членове и после ги връща като наказва непослушните. Налага измислени санкции на неприятелски държави а и на свои членове. На какво основание искат да определят позицията на Унгария относно приемането на нови членове на НАТО? Нали в тези съюзи страните са равноправни и решенията се взимат с пълно съгласие.
  • 22 Призовавам

    83 11 Отговор
    За масово изтребление на ШвабскиЗелки, ДБ, ПП и ФейтиБг соросоидни подлоги! Аз запопвам от ШибаняцотеДжамбазовИстайков
  • 23 Трак🇮🇹🇺🇦🇮🇷🇧🇬🇯🇵🇩🇪

    98 10 Отговор
    Единственото чудовище е еврейското ционистко болшевишко комунистическо анти европейско чудовище ционист еврей ВЕЛЕ . Нищо общо с Германия арийската раса германския етнос и народ . Орбан е защитник на Европа , ционист евреи ВЕЛЕ е враг на Германия и Европа
  • 24 асддсасда

    132 9 Отговор
    Значи, ако човека си гледа своите интереси, и интересите на Унгария, и не се съгласява на сляпо със всичко, което ЕС и САЩ искат - то той е чудовище???? Ех, де да бяха всички чудовища тогава.
  • 25 DW - Пропаганден машинен

    129 8 Отговор
    Пак долни "статии" от най- големите разпространители на омраза DW!
  • 26 Де Пич

    127 7 Отговор
    Платени журналисти.Лъха смрад от публикацията.Крещи ,че е поръчка от зад океана,за да постави началото на недоволството срещу един защитаващ безапелационно и със всички средства родината си.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дааа

    101 7 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Прогони и шайката на сорос, която намери топъл прием у нас и в Армения! После някои се чудят защо Русия е "пас" в конфликта с Азърбайджан!
  • 30 Еврогейтаците

    81 9 Отговор
    ще мъчат да гътнат Орбан посхемата с Борисов. Ама унгарците не са лапнишарани като абдалите от долни Дунав.
  • 31 Джони Чеп

    118 8 Отговор
    Хахахаха който не се навежда на краварите, е чудовище. Плитко, обидно плитко
  • 32 Уса

    97 7 Отговор
    Чудовището е ЕС,което с години наливаше милиарди в българската мафия и поставяше свои хора продажници да управляват България.Пробута на българите от най врените си храни и ваксини срещу измислени вируси
  • 33 ценов

    77 5 Отговор

    До коментар #1 от "След войната Украйна ще изисква":

    Първото име,което споменаваш,не е руски продукт!!! Чувал ли си приказката „Той е негодник,но е наш негодник“! Това го казва бивш посланик,служител на ЦРУ,не на ГРУ!
  • 34 Дойче Зеленски

    76 7 Отговор
    Има само една демокрация,има само една истина...която ние ви кажем.Всички които не са съгласни са лоши...авторитарни,диктатори,кръвопийци и задължително корумпирани.Единственият некорумпиран е Зеленски.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Българските турци

    62 7 Отговор
    Виктор Орбан = "троянски кон" в ЕС ?!...
    Ердоган = "троянски кон" в НАТО ?!...
    Или черните кочове в бялото , меко и пухкаво неолиберално западно стадо ??!...
  • 37 Ивелин Михайлов

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "След войната Украйна ще изисква":

    Втората световна украйна (галичина) и Унгария бяха нацистки съюзници, но ссср ги помля ;)
  • 38 Дойчо Зелев

    91 11 Отговор
    Сега пък Орбан откраднал милиони ??? А на Наркос Зеленски му ги давате явно ! Обаче той не е крадец а стожер на демокрацията .... ха ха ха .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Токсик

    68 8 Отговор
    Неонацистите от Дойче Зеле кога ще бъдат забранени и изхвърлени от България ?!
  • 41 Слепок

    81 8 Отговор
    Дойде краят на тъпия ЕС. Орбан е един от последните малко останали истински политици и истински мъж. ЕС се управлява от меки китки и краят и е предизвестен. Така че влизането в Шенген ще е трагедия за България.
  • 42 Грешка в заглавието

    85 7 Отговор
    Искали са да напишат:

    Как Унгария оцеля и просперира сред озлобени евро-атлантичиски-джендър чудовища, неизибирани от никой оядени ЕС чиновници.

    Коментиран от #101

  • 43 8321

    73 4 Отговор
    Кои ги пише тези глупости,това ще е българската редакция ,стил прокопски главоблъсканици и внушения с много лъжи както винаги.Орбан е избран с мнозинство,направи Унгария просперираща,една красива страна,интелигентни хора които обичат страната,не се продават и поддават на дребно срещу унгарския интерес.Нищо общо с Ганьо политик и задкулисен продажник.Орбан бил срещу отново общество казват,гейското,ами не е така.Каза,че не иска пропаганда и зарибяване от детска възраст т.е умишлено.И за друго го притискат,защото е лидер и има мозък.
  • 44 Ерор 404

    71 6 Отговор
    Тази вечер огромен антиамерикански протест в Лайпциг пред американското консулство за изгонването на американските войници и премахване на базите им от Германия!!!
  • 45 Относно Сорос до 29

    14 5 Отговор
    Не е прогонил Сопот за съжаление.Единствено фондацията премести централата си от Будапеща в Берлин.Но беше обаче вой до небето,като че ли кой знае какво.Иначе университета на Сорос в Будапеща е действащ ,остана и обучава студенти.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 До Ерор 404

    7 40 Отговор
    Тези ще са от "Алтернатива за Германия",преобладават местни руснаци с немско гражданство,повечето са агенти.
  • 49 Само глупости ей.....

    50 4 Отговор
    Deutsche Welle и бесерабсия
  • 50 Петров

    40 3 Отговор
    Все повече заприличвате на Дневник
  • 51 Объркано Атлантиче

    62 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    НПО на Сорос похарчи 4 милиона долара, за да свали Орбан с опозиция!
    Разузнавателен доклад, изготвен от унгарските тайни служби и публикуван сега на 23 ноември, разкри 7,5 милиона долара незаконно чуждестранно финансиране зад кампанията на унгарската „Обединена опозиция“, която напразно се опита да победи Виктор Орбан.

    Байдън, Берлин и Брюксел са работили заедно с „Обединената опозиция“, която включваше неонацистката партия Йобик, за да се опитат да изместят християнския консерватор Виктор Орбан, но без резултат. Орбан беше преизбран през април със своето четвърто мнозинство от две трети (67,84%) – 135 от 199 места в парламента. Орбан го нарече "победа толкова голяма, че можете да я видите от луната".

    „Благодарни сме за стотиците милиони унгарски форинти подкрепа, идваща от Съединените щати“, каза бившият кандидат за премиер Петер Марки-Зай през юни, публично признавайки, че е получил 1,8 милиарда HUF (4,5 милиона долара) подкрепа от базираната в САЩ организация „Действие за демокрация“.

    Но вече разсекретените открития на разузнаването разкриха допълнителни 1,2 милиарда HUF (3 милиона долара) чуждестранно финансиране. Повече от 3 милиарда HUF (7,5 милиона щатски долара), получени от социалистическата крайнодясна коалиция, са почти четири пъти повече от държавния бюджет на Унгария за разходи за кампанията.

    Коментиран от #52

  • 52 Объркано Атлантиче

    49 4 Отговор

    До коментар #51 от "Объркано Атлантиче":

    Говорителят на правителството Золтан Ковач нарече намесата в изборите „най-големият скандал за финансиране на кампании в Унгария“ и „най-големият скандал в националната сигурност след падането на комунизма“.
    Кайто не вярва да пише в нет тъсачката:
    Hungary: Soros NGO Spent $4 Million to Oust Orbán with Opposition Including Neo-Nazis

    Това се случва навсякъде, където има мрежа от НПО на Сорос, включително и в България. Там парите изглежда се харчат безрезултатно за разлика от тук..
  • 53 А ве пичове

    32 4 Отговор
    Виктор Орбан финансира малката си автокрация с парите от Брюксел. Той напълни не само - само да уточним, че унгарите внасят в бюджета на ес, повече отколкото усвояван, та като им спрат Винансите, да не стане да го издухат, че доста лгбт се събра в ис и нямат идея от калкулатор с прости действия +/- и тн
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 НЕП-ОСЛУШНИК ,НЯМА ЕВРО ЗА ТЕБ!!!

    34 6 Отговор
    МА ДА, ТОВА Е РОТИННА РАБОТА НА УПРАВНЙИЦИ -КРЕ-ТЕ-НИ . ТОВА Е СИСТЕМАТА КОЯТО ПРИЛАГАТ И ЗА КОЛ-ОНИЗИРА-НЕТО НА ВСЯКА ЕДНА СТРАНА ,С-МАТА НА МОРКОВА И ТОЯ-ГАТА.СЕГА ОРБАН ЩЕ ГО ИЗКАРАТ НАЙ-ЧЕР-НАТА ОВ-ЦА ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ ПОДЧИНЯВА. ПО ТАЗИ СХЕМА СЕ ДЕЙСТВА ЗА ВСЯКА ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА. СЕГА ЩЕ ЗАЛЕЯТ С МИЛЯРДИТЕ ПРАЗНИ ФАЛШИВИ ЕВРОХАРТИЙКИ ПОСЛУШКОВЦИТЕ И ОНЯ НАП-УШЕ-НИЯ ,КОЙТО ВКАРА ДЪРЖАВАТА СИ В ЖЕРТВО-ПРЕНУШЕНИЕ ,И ЩЕ ИМ КАЖАТ : ЕТО ВИЖДАТЕ ЛИ ЕС КОЛКО Е ЗАГРИЖЕН ЗА ВАС , АМА ЗАЩОТО СЛУШКАТЕ,ЗАЩОТО СТЕ СИ ДАЛИ ТЕРИТОРИИТЕ , СЪГЛАСИЕТО СИ ,НИЕ ДА СМЕ ХЕГЕМОНА НА СВЕТА .
    ТАКА ДЖЕ-НДАРСКЯ БОК-ЛУК ЗАВЛАДЯВА СВЕСТНИТЕ ДЪРЖАВА И ГИ ПРАВИ КАТО ТЯХ ПОЛ-УХОРА.
    ТАЗИ С-МА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СРИНАТА ,ЛИКВИДИРАНА .ПРЕВЪРНАХА НОРМАЛНИТЕ ХОРА В ИЗР-ОДИ ,ПОЛ-УЧОВЕЦИ ..ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ЕВРОДОЛАРОВИТЕ ПЕЧАТНИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ.!!!С ТЕЗИ ФАЛШХАРТИЙКИ ,БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ И РАЗХОДИ ПОСИГАТ ТАЯ ХЕГЕМ-ОНИЯ ,ТОЯ ДИК-ТАТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ.

    Коментиран от #61

  • 59 а ъъъ

    8 51 Отговор
    А нашенските копейки.и бели златки се възхищават от крадливия унгарски мангасурат и искат да се боцкат с него.

    Коментиран от #75

  • 60 Котка ученият

    45 3 Отговор
    В нашите оценки ще избягваме политически резолюции от лудницата, която незнайно защо се нарича Европейски парламент. Европейският парламент отказа да признае Унгария за пълна демокрация и призова Европейската комисия да предприеме действия. Но това е също толкова невярно, колкото и фактът, че Русия е спонсор на тероризма.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 124

    45 4 Отговор
    Този текст напълно се отнася до Борисов, но няма да бъде заклеймен, защото е марионетка, от която се възползват господарите му. Те се нахвърлят само на инакомислещите с дискредитиране, медийни кампании, заплахи, шантаж...Дори и преврати! Имперското мислене на Запада само ще ускори създаването на многополюсен свят, който ще зачита интересите на всички, а не само на западните диктатори!
  • 63 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 4 Отговор
    " Койт" не слушка е диктатор!"
    " Койт" не слушка е тиран!"
    / наскачахте ли се ❓
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 DW вие сте една медия, която се

    45 5 Отговор
    Занимава с Маниполации и Очерняне на Политици!! Сега сте се за хванали с Орбан, Трудно е и да ви нарече някой Медия!! !

    Коментиран от #129

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ЕС е U # родливо роден хемо фро дит !

    28 5 Отговор
    ПЛЕБЕЙ на Владетеля на Задокеанската Империя ! Уж Свободни но ПОДЧИНЕНИ !
  • 68 Един

    38 5 Отговор
    Днес няма новини от Укровермахта и захапаха Орбан! Така ще е занапред...
  • 69 ...

    26 2 Отговор
    Защо ли прочетеното в статията ми прилича на нещо познато?...
  • 70 Вирус

    32 3 Отговор
    Хаха тъпото зеле плаче
  • 71 Грантаджиев Соросоид

    30 3 Отговор
    Турците си нямат Дойче вкиснало зеле. Завиждам им....
  • 72 Мария

    9 26 Отговор
    Като чета коментарите за статията стигам до извода, че са жалба за младост и за отминали соцвремена
  • 73 Мария

    6 28 Отговор
    Като чета коментарите за статията стигам до извода, че са жалба за младост и за отминали соцвремена
  • 74 ...

    5 32 Отговор
    Само пълното подчинение на Унгария би било приемливо за Брюксел и Берлин. Рано или късно това ще бъде факт.
  • 75 Овцата

    28 4 Отговор

    До коментар #59 от "а ъъъ":

    И вие меките китки като чуете "Брюксел" и се подмокряте.

    Коментиран от #76

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Геша

    26 5 Отговор
    Еврофашизираните либерали в акция. Така би трябвало да се озаглави този пасквил на парцала Веле срещу Орбан и Унгарската държава.
  • 78 Бесен- _Язовец

    6 25 Отговор
    Проруските изроди трябва да бъдат изгонени от ЕС.
  • 79 Ксаниба

    6 21 Отговор
    Отново истеричен русофилски вой!
  • 80 Стар комонис рософил

    13 8 Отговор
    До 1989 година, понеже ползвах само руски продукти (СССР), които бяха доста здрави,
    пиех по кило ракия и сутринта без проблеми отивах на работа. Имах желязна ерекция и задоволявах жените по няколко пъти на нощ. В петък гледах само руска телевизия и тя ме зареждаше за трудови подвизи през ленинския съботник. След 1989 година понеже ползвам само
    западни боклуци, които са некачествени и скъпи се напивам от 200 грама, боли ме главата и го ползвам само за отвес. Затова мразя САЩ и Запада, искам ЕС и НАТО да се разпаднат за да ползвам отново качествените руски продукти и всичко да е като преди 1989 година!

    Коментиран от #82

  • 81 Член555

    21 4 Отговор
    Дойче веле са толкова независима медия,гордеем се с тях.А българското им кюше са просто уникални.Е,ще ви се лидерчета като канадското д.у.п.е и френския б.а.б.о.е.б.е.ц,но лека полека загивате,нали.Милата,стара суха Европа,не иска да умре достойно.
  • 82 Е,искаш,ама няма

    10 3 Отговор

    До коментар #80 от "Стар комонис рософил":

    Опитай с апче и магнитни наколенки.
  • 83 Търновец

    24 0 Отговор
    На България и трябва нов Стефан Стамболов, а единственото истински Народно Събрание е било на Оборище и е взело решение за Априлско Въстание и имаше знаме с три лъвчета и пишеше Свобода или Смърт и го носеше Райна Княгиня
  • 84 войнатанеемир

    18 1 Отговор
    Въпросът с границите се оказва нерешен и актуален в цяла Европа. Всички демократични европейски държави имат териториални претенции към съседите си, с малки изключения. Корупцията, злоупотребата с власт и двойните стандарти са основни ценности на съюза. Свободата без равенство и братство е дъвка за балончета. Ето защо световната война е неизбежна, някой твърдят, че вече сме в първата й фаза. Потомците отново ще си задават въпроса как е възможно разумните хора да допуснат ядрена война и да разрушат и заразят земята си. Отговорът е пред очите ни- ето така!
  • 85 Ах, тези “демократи”!

    22 1 Отговор
    Всеки, който не им играе по свирката, е чудовище!
  • 86 Макробиолог

    21 3 Отговор
    ахх,болката е малка,но срамът е голям....съотечественика му дьорт шорош шо пара потроши,що усилия и йок.....унгарците си го избират железно за енти път,където ен клони към безкрайност,отделно си е послал за руски суровини с разумната си и умерена външна политика,,,,отделно германия никога няма да му скочи истински,защото унгария е пример как трябва да изглежда германия когато стане независима,,,,същото се отнася и за блъгария впрочем......евп комисия никои не я е избирал и страните членки рязко ще го осъзнаят прити суун......
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Орбан е мъж

    25 4 Отговор
    А Ес е едно недоносче
  • 89 някой

    10 2 Отговор
    Много е нелепо ,когато хора без мнение дават мнение!
  • 90 папа Гьобелс

    18 5 Отговор
    Авторът на статията не се е подписал от срам.
  • 91 Кръпката

    23 7 Отговор
    Колеги, няма защо да четете написаното. Заглавието казва всичко. ДВ сега е в най уродливия си вид. И действа точно както Хитлеровата пропаганда навремето. Защо Орбан е чудовище? Че защитава интересите на страната си? А какво е ЕС? Територия, управлявана от една гинеколожка? И косвено от задокеанските ментори?
    ВСЯКА СТРАНА В ЕС ТРЯБВА ДА ИМА РЪКОВОДИТЕЛ КАТО ОРБАН!!! Само Полша се опитва и е следващата на прицел. Ще е интересно тази зима! Хранилищата в Западна Европа се напълниха с газ, който не е за целия сезон. Но, забележете: 85% от него е на частни структури, които ще чакат момента за висока цена. Та около края на февруари, март може да се появи още някой "Орбан" извън Унгария

    Коментиран от #92

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Васил

    8 13 Отговор
    Орбан е същият като Бойко практикува пълнене на чекмеджета.
  • 94 Факт

    13 0 Отговор
    Във Факти е факт избирателното пропускане на коментарите под статията
  • 95 Тон

    17 4 Отговор
    Винаги съм казвал, това не е съюз в ония добър смисъл, това е чиста диктатура!
  • 96 джаба

    19 4 Отговор
    плюете ,плюете ,ама Орбан е пича на евро съюза ,- лапка си нефта и газа на супер цени и има най много чужди инвестиции в съюза ,тоест развиват се с максимална скорост а вие си плюйте...
  • 97 ТИР

    17 3 Отговор
    Много дълго писание,,,,не го прочетох,беше ли написано за социалните политики на Орбан за Унгарците,нещо за ражданията на 3 и 4 дете,,?
  • 98 Божеее,

    14 0 Отговор
    Сякаш става дума за България,не за Унгария!!!Познавате ли картинката?!И докога ще позволяваме да ни тикат в блатото Бойковци,Догановци,Радевци и цялата миризлива сган от прехода?!Имахме един уникален шанс да станем нормална,просперираща държава!Ще го пропилеем ли?!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Джамбазов

    14 2 Отговор
    Урсула фон дер лай....най корумпираната
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 От Варна

    18 0 Отговор
    Ами в общи линии, това може да се отнесе 1:1 и за България. Отдавна си мисля, че по-добре да се спрат субсидиите и у нас. И тук се отгледа” технокрация”, макар, че повече и със земеделски привкус. Нищо по-различно. Обществени поръчки за приятели, рода или който най- щедро се отплаща. Даже в момента , в НС текат открити “войни за кокала”, без свян, морал , в пълно умопомрачение за грабене на повече пари! Извън Н С всеки се спасява както може и наваксва. Цени на храни, промишлени стоки, услуги-всичко хвърчи безконтролно нагоре. Някакви измислени прекупвачи ще ми предлагат електроенергия, вода и всичко, за каквото се сетиш!Коментират ме като”народ”, не като личност. Живея в някаква лоша приказка, в “страната на глупците”, третиран като един Пинокио. Пълно е с “ котараци и лисици”, десетина “Карабас-Барабасовци “ се борят кой да надделее. Който е чел великата приказка ще ме разбере. В приказката има хепиенд.В нашата действителност, никаква надежда!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Христо

    5 10 Отговор
    Страхотен анализ.Любимеца на българските медии и не малка част от българите Орбан в профил и Анфас.,,Царят е гол.,,Оказа се че той е куромпиран държавник с мания за величие и неистово желание за лидер ска роля. в ЕС.След провала да създаде парламентарна група в
    евро парламента с клоуна Салвини и крайно дясната Льо Пен за мина за Тексас да прави мили очи на Тръмп..Отрече либералната демокрация и лансира собствена Орбандемокрация.Обяви се за християнска Европа без солидарност и състрадание към нуждаещите се.За Украйна се ослушва а се за стъпи за руски сещенник от кгб подкрепящ войната.След като Сорос спонсорира образованието му се отказа от него.Има поведението на родните социалисти.Винаги против ЕС и винаги за Русия.А иначе ,,парите не миршат,,И ходят там в лошия запад да се изучават децата им.Орбан е провинциален феномен.Йазваме му сринат.
  • 105 Христо

    2 11 Отговор
    Страхотен анализ.Любимеца на българските медии и не малка част от българите Орбан в профил и Анфас.,,Царят е гол.,,Оказа се че той е куромпиран държавник с мания за величие и неистово желание за лидер ска роля. в ЕС.След провала да създаде парламентарна група в
    евро парламента с клоуна Салвини и крайно дясната Льо Пен за мина за Тексас да прави мили очи на Тръмп..Отрече либералната демокрация и лансира собствена Орбандемокрация.Обяви се за християнска Европа без солидарност и състрадание към нуждаещите се.За Украйна се ослушва а се за стъпи за руски сещенник от кгб подкрепящ войната.След като Сорос спонсорира образованието му се отказа от него.Има поведението на родните социалисти.Винаги против ЕС и винаги за Русия.А иначе ,,парите не миршат,,И ходят там в лошия запад да се изучават децата им.Орбан е провинциален феномен.Йазваме му сринат.
  • 106 Цензура

    9 2 Отговор
    Политически нищожества, докопали се до властта, без да са избирани за нищо, от нито един народ, наричат "автократ" лидер, който е подкрепян от огромното мнозинство от народа си !!!

    Орбан е велик държавник, а ЕС се е превърнал в нещо като Северна Корея. В този си вид той няма бъдеще. Европейските нариди трябва да демонтират този ЕС и да се върнат към златните времена на европейската икономическа общност, когато тя бе съюз на суверенни страни, всяка от които сама вземаше решения за себе си. А урсулата, борел, тимерманс, мишел и останалата пасмина трябва да висят на въжето !!!

    Коментиран от #114

  • 107 БПФ

    8 3 Отговор
    Именно защото Орбан е в добри отношения с Путин, от ЕС би трябвало да го пазят като зеницата на окото си, защото рано или късно ще трябва да преговарят с Русия и Орбан ще бъде най-добрият посредник. Те обаче са тотално лишени от здрав разум, мислят, че светът започва и свършва с тях, че са вечни на власт... защо мислят, че народите на ЕС доброволно ще търпят студ, мръсотия, глад заради тях и украинската им марионетка? Кой ще преговаря тогава - отврaтителният борел ли, дето Лавров го опозори публично?
  • 108 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    А БЪЛГАРСКОТО ЧУДОВИЩЕ ББ - само че той умее да се "прави на луд", за разлика от Орбан и мадам Меркел си го закриляше !
  • 109 Класика

    9 1 Отговор
    Грешно!.

    Как Орбан е герой че има куража да се бори със сектата нападнала света!.
    Като дойде Тръмп двамата заедно ще ги пратят при бай Ставри! И Байдън и Урсула и Шолц и Трюдо, Макрон,министрите на Австрия, Австралия, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария,всички обратеняци съсипали света и Меркел!
  • 110 незнайко

    6 2 Отговор
    ЕС се оказа едно НЕДОНОСЧЕ както се изразяваше бай ТОШО ! ЕС е капиталистическа формация, която не желае противопоставяне ! При кого отиват парите от данъка ни като членове ? Само това не казват !!! Помощите и субсидиите са за ЗАМАЗВАНЕ НА ОЧИТЕ ! Като членове плащаме НАД милиард и половина данък а кажете за година кога сме получили субсидия близо до МИЛИАРД ??? НИКОГА !!! Какво става с ОСТАНАЛИТЕ ПАРИ ??? Отговор не чакайте !!!

    Коментиран от #111

  • 111 Знайко

    3 3 Отговор

    До коментар #110 от "незнайко":

    парите отидоха за турски поток подарък на Путин от русофилите от ГЕРБ и бсп с ДПС

    Коментиран от #113

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 смешен

    1 1 Отговор

    До коментар #111 от "Знайко":

    джендеро-либераст
  • 114 Диамантената ръка

    2 4 Отговор

    До коментар #106 от "Цензура":

    "Огромното" мнозинство от десетте милиона набързо ще намалее, ако им резнат милиардите от еврофондове, с които си купува избиратели... Такива като Орбан, Вучич, Лукашенко, ББ и подобни ги има докато са потребни някому и в един момент им дръпват килимчето
  • 115 Антифашист

    7 2 Отговор
    Проблемът е как европейците допуснаха и пропуснаха постепенното фашизиране на ес... Превръщането на 700милиона жители на европа заложници на фашистките издънки Урсула и Шолц. Ес вече е откровена диктатура на фашистките реваншисти и десни екстремисти, които уверено тласкат съюза към украинския сценарий. Значи тия хора са склонни да унищожат икономика и инфраструктура градена с десетилетия от много поколения преди тях, склонни са да поставят милиони европейци в бедстващи битови условия близки до геноцид и кономически хаос, само и само да навредят на Путин и Русия, а сега вече ако може дори да ги унищожат... Какви
    ценности са това, какви болниМозъци могат да нарекат такава мерзост ценности? Единиците
    политици които дават отпор на фашизацията и диктата, като Орбан биват демонизирани и изолирани, почват да говорят с какви милиони от Евро съюза се били обогатили. Но когато Урсула се обогати с милиарди от ваксини, това е в реда на "хуманистичните" и други някакви си Евро ценности... Хората трябва да прогледнат в какъв капан са ги поставили и да се опълчат. Най вече това важи за България която все още има шанс да се изтръгне от лапите на евроТоталитаризма и зараждащ се фашистки Реваншизъм, като не допуснем изземване на суверенитета ни чрез налагане на Еврото което ще бъде последния питрон в ковчега на хилядолетната ни държава....

    Коментиран от #120

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 ЕС - ялова организация

    2 2 Отговор
    ЕС е самото чудовище, което не може да отгледа нищо разумно и здравомислещо освен галфони, а Орбан не е отгледан от ЕС-Франкенщайн.
  • 119 Мирото

    2 3 Отговор
    Обран - политическата дружка на Вова Куйло е единственият нацист в Европа. Но ще го сложим на място този джобен фюрер по цървули...
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българин 🇧🇬

    1 2 Отговор
    Този тумор трябва да се изреже из основи , колкото се може по бързо.
  • 122 Българин

    3 2 Отговор
    Колкото и да квичат путлеристите България е поела правилният път и никога няма да се върне под руски ботуш.Да живее свободна и независима България !

    Коментиран от #126

  • 123 Иван Радоев

    2 0 Отговор
    ЕС се грижи единствено за ислямските нашественици, които представя, за бежанци, за гей...те и лес.... ите , а Орбан си гледа държавата
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Гадно

    0 0 Отговор

    До коментар #122 от "Българин":

    България може и да взела посоката, ама червените кхмери и розовите хунвейбинчета пишат ли пишат за 17ст белия хляб и ефтиничкия бензин с ТАЛОНИТЕ!

    А трябваше да поставим и звън Закона Комунистите земеделците.
    Сега дали щеше да има противоконституционните тераристи, а?!!!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 хаха

    0 0 Отговор
    Ами Баце. Краде баш като орбан, ама не му стига акъла за друго! Къде излетя Унгатия, и къде навря Боко България!
  • 131 Любо

    0 0 Отговор
    НВ-Източна Европа си-“НАПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ”,С-ЕВРО МИЛИАРДИ,А-ОБРАТНОТО!!!
    САМО-ХИПЕРМАРКЕТИТЕ,ИЗТОЧВАТ,В ПЪТИ ПОВЕЧЕ(БЕЗ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ),ОТ ВСИЧКИ-“ЕВРО ПРОГРАМИ”!!!
    ИМАХМЕ СИ:
    ЕКОЛОГИЧНА ХРАНА!
    ЖИЛИЩА-БЕЗ КРЕДИТИ!
    ГОРИВА,ОТОПЛЕНИЕ,ТОК-10-20-% ОТ ДОХОДИТЕ!
    КУРОРТИ:ЗИМНИ,ЛЕТНИ-ДОСТЪПНИ ЗА ВСЕКИ!
    СПОРТНИ БАЗИ!
    ОБРАЗОВАНИЕ!
    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!
    Е…НЯМАХМЕ-“ШАРЕНИЙКИ(СЛИВИ ЗА СМЕТ)!!!
    ЛИХВАРИТЕ-ИРКИ,НИ-ОГРАБИХА,ЗАГРОБИХА,А СЕГА НИ КАЗВАТ,ЗЧЕ сме-ПРИМАТИ,ПЛОСКОЗЕМЦИ…!!!
    БРАВО НА-ОРБАН!!!
  • 132 нормален

    1 0 Отговор
    Евала на човека не е американска подлога защитава националния интерес такъв политик и е мечта за българите
  • 133 българански

    0 0 Отговор
    единствен еуропейски политик който се изкряска, че царят е гол! браво орбан, браво маджарино!