Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 22:15 1 175 3

Анализ на Ройтерс: ОПЕК+ няма да бърза с намаляването на добива

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

От най-големия износител Саудитска Арабия заявиха, че ОПЕК+ се придържа към съкращения на добива и дори може да се предприемат допълнителни мерки за балансиране на пазара

Анализ на Ройтерс: ОПЕК+ няма да бърза с намаляването на добива  - 1
Снимка: Shutterstock

ОПЕК+ вероятно ще запази политиката за добив на петрол непроменена на срещата в неделя, предаде Ройтерс, позовавайки се на пет източника от петролния картел. Други двама неназовани представители са на мнение, че е вероятно да се обмисли допълнително намаляване на производството, за да се подкрепят цените, които се понижиха поради опасения от глобално икономическо забавяне.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, известни като ОПЕК+, се срещат, тъй като търсенето е изправено пред затруднения от забавящите се икономики и политиката на Китай за "нулев ковид". В същото време задаващото се ембарго на Европейския съюз за внос на руски суров петрол от 5 декември, както и дискутираната горна граница на цените, предлагана от на Г-7, поставят редица въпроси, свързани с предлагането на суровината.

Пет източника от ОПЕК+ казаха на Ройтерс, че неделната среща най-вероятно няма да промени съществуващата политика. Други двама представители са посочили, че групата може да обсъди ново съкращаване на продукцията, въпреки че нито един от тях не смята, че това е много вероятно да се случи на предстоящата среща.

Спадът в цените на петрола, след като стойностите на суровината доближиха исторически върхове от 147 долара за барел през март поради конфликта в Украйна, накара анализатори като базираната в Ню Йорк "Юрейжа груп" (Eurasia Group) да предположат, че ОПЕК+ може да намали допълнително добива. Суровият петрол сорт Брент се търгуваше малко над 85 долара за барел днес.

През октомври ОПЕК+ намали добива с 2 милиона барела на ден, представляващи около 2 на сто от световното предлагане. Решение, което администрацията на Белия дом обяви като недалновидно.

От най-големия износител от ОПЕК - Саудитска Арабия, заявиха, че ОПЕК+ се придържа към съкращения на добива и дори може да се предприемат допълнителни мерки за балансиране на пазара.

"Настоящото намаление от 2 милиона барела на ден от ОПЕК+ е планирано да продължи до края на 2023 г., но ако има нужда от предприемане на допълнителни мерки, чрез ново намаляване на производството, за да балансираме предлагането и търсенето, ние винаги оставаме готови да се намесим", заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от държавната информационна агенция SPA

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Ирак се срещнаха миналата седмица и подчертаха важността на спазването на съкращенията на добива на ОПЕК+, които продължават до края на 2023 г., се казва в изявление на саудитското енергийно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    6 1 Отговор
    Китай успешно преодолява пандемията, броят на случаите намалява, китайските покупки на петрол отново растат след спад и ще достигнат пик през следващите седмици.
  • 2 СМЕШКО

    10 2 Отговор
    КОЛКО СМЕШНО СЕ САМОУСПОКОЯВАТ ЕВРО ГЕИ ОВЕТЕ И ПОСЛЕ ОТ ДВА КАТА
  • 3 ЗАКРИВАЙ ------- ТОТАЛ ЩЕТА.........

    4 0 Отговор
    ДАЛАВЕРАТА ПРЕДИ СВЕТА .........МАЙКА ЗЕМЯ ............
Новини по държави: