Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 13:16 1 972 36

Разногласия в ЕС за нивото на ценовия таван за руския петрол

  • танкер-
  • русия-
  • петрол-
  • опек

Инициативата ще забрани редица услуги, които са от съществено значение за превоза на руски суров петрол по море, освен ако суровината не се продава на или под ценово ниво, договорено от Г-7

Разногласия в ЕС за нивото на ценовия таван за руския петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Брюксел е в надпревара с времето да финализира предложения таван на цените за доставките на руски петрол през следващите дни, след като правителствата на страните от ЕС не постигнаха съгласие относно това къде да бъде поставен ценовият праг за петрола от Русия и дали да го свържат с по-широк кръг от санкции. През целия уикенд в ЕС е имало разговори по темата, пише "Файненшъл таймс".

Целта е въпросът да бъде уреден до крайния срок - 5 декември, когато влиза в сила договореното по-рано ембарго на ЕС върху морския транспорт на руски петрол.

Разговорите бяха в застой през последните дни, тъй като Полша поиска далеч по-нисък таван на цените от този, за който се застъпват от Европейската комисия.

Брюксел работи заедно със страните от Г-7 за прилагане на предложения таван на цените за морския руски петрол с цел да позволи търговията със суровината да продължи, но същевременно да се намали способността на Москва да финансира войната си в Украйна.

Инициативата ще забрани редица услуги, които са от съществено значение за превоза на руски суров петрол по море, освен ако суровината не се продава на или под ценово ниво, договорено от Г-7.

Сред тези услуги са застраховането, финансирането, митническата и логистична обработка на товарите и др.

Въпреки че държавите членки на ЕС са склонни да се присъединят към мярката, все още не е постигнато съгласи по отношение на нивото на тази горна граница.

"Това е моментът, в който трябва да изпратим на Владимир Путин ясен сигнал, че сме единни", споделя дипломат от ЕС пред британския вестник, критикувайки решението на Полша да се застъпва за нисък таван на цените.

Европейската комисия настоява за максимално ценово ниво от 65 долара за барел, но група от държави членки, водени от Полша, смятат, че това би било неефективно, защото е твърде близо до цената, която Русия вече получава на пазара, което означава, че санкцията няма да накаже Кремъл.

Суровият петрол Брент, който е водещ при определянето на цените в Европа, се търгува на ниво под 82 долара днес (бел. ред.) долара за барел. Руският петрол сорт Урал за сметка на това се търгува с отстъпка на около 66 долара за барел.

Варшава настоява за много по-ниска пределна цена с аргумента, че е необходимо да се гарантира, че петролните приходи на Путин ще бъдат ограничени. Високопоставен полски представител е коментирал в неделя, че неговото правителство подкрепя тавана на цените по принцип, но счита нивото от 65 долара за "изключително високо" в сравнение с производствените разходи в Русия. Правителството на Полша също така иска горната граница на цените на петрола да бъде включена в по-широк, девети пакет от санкции на ЕС срещу Русия, но Комисията се опасява, че това може допълнително да затрудни преговорите, пише още "Файненшъл таймс".

Украинският президент Володимир Зеленски посочи в събота, цитиран от Ройтерс, че цената на руския морски петрол трябва да бъде ограничена до 30-40 долара за барел.

САЩ от своя страна са склонни да подкрепят по-високата горна граница заради опасения, че Русия може да намали производството на суровината, което да ограничи международното предлагане и от там - цените на черното злато отново да тръгнат нагоре.

Въвеждането в сила на горната граница на цените на петрола ще изисква действие не само от съюзниците от Г-7, но и единодушно съгласие между 27-те държави членки на ЕС, тъй като това означава изменение на вече договореното ембарго на ЕС върху руския морски петрол, което трябва да влезе в сила на 5 декември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 34 Отговор
    Пълно ембарго за калните алкохолици‼️
  • 2 Примати

    5 35 Отговор
    Това е много важна тема. Надявам се на смъртоносен удар по Русия. Много ми е интересно да я наблюдавам врдните в които разходите за войната значително ще надхвърлят приходите и от петрол и газ.
  • 3 Киро Разногласието

    43 3 Отговор
    Тия така и не разбраха, че не те ще определят цените. Като 27 страни не искат петрол има други 200 които ще му се зарадват.

    Коментиран от #10

  • 4 Простя Копейкин

    2 19 Отговор
    Победителите от последните избори от Герб и днес ли ще мълчат за Лукойл? Седмица откакто Лукойл изнудва България, но това не е тема за видните "евроатлантици". За никого не е тайна, че дванадесетгодишния безметежен, монополен и безданъчен рай на Лукойл в България се осъществяваше благодарение на колективните усилия на Герб, ДПС и БСП. Изглежда Лукойл ги държи на каишка и не смеят да гъкнат. Кой с барселонска къща, кой със сараи на тяхна територия, кой със назначения. Завладените медии контраатакуват с несъстоятелна хипотеза за Джемкорп, но мълчанието за Лукойл не може да бъде скрито. Лично аз очаквам, Борисов от кумова срама да излезе и да каже нещо в стил на "Да живее международното положение", но ясна позиция няма да чуем от него. А това е слабо място, където трябва да се удря. Този, който може, разбира се.
  • 5 ГОЛЯМ СМЯХ

    26 4 Отговор
    хаха ха, май някой се усетиха че ще седят без горива

    и сега тавана ще е висок и недостежим все едно няма таван

    ама ей тъй на хартия ще има ха ха ха

    Коментиран от #16

  • 6 Хасковски каунь

    40 3 Отговор
    Ние ще дадем ясен сигнал на Путин като го уплашим. Ще ядем сирене от 30 лева, кашкавал от 50 лева и суЖук 100 лева. Акъла ще му изкараме.
  • 7 Последния Софиянец

    5 17 Отговор
    Както е тръгнало червените страхливци ще се налага да кушат кюмур тая зима и завинаги, нашите русороби тоже!
  • 8 Преминаващ оттук

    30 3 Отговор
    Европа може да получи петрол и като подарък без пари не само руски но и от арабите.
    Смешници. Сега щатите ще им докарат петрол както им докарват газ. Но с едно малко уточнение, че и те купуват от Русия.

    Коментиран от #36

  • 9 Дон Калверо

    37 2 Отговор
    Срам ме е да се нарека,,европеец",щом Зеленски ще определя колко ще струва в Европа руския петрол.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бэългарин

    21 2 Отговор
    В момента брюкселските чиновници са решили да се прострелят в коляното но се чудят как да го направят така че да не ги заболи много - е няма как и ще боли много при всички положения.
  • 12 Примати

    3 1 Отговор
    Днес дават заплати от посолството

    Коментиран от #13

  • 13 Примати

    2 18 Отговор

    До коментар #12 от "Примати":

    Нормалните хора са против Русия безплатно

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Примати

    8 4 Отговор
    Ама нормалните хора по това време са на работа а нашата работа е да сме против Русия тук.
  • 15 Някой

    19 1 Отговор
    Хм, смешници са ЕС-ците. Правят си сметката без кръчмаря. Каквато и цена да сложите, не е ли договорена с Русия, няма петрол, няма дизел. А последният е доста кът и в ЕС, и в САЩ. Камионите не са ни на ток, ни на дърва. Най им трябва дизел.
    Тази зима да не стоите гладни, щото няма как да докарате стоката до магазините...
  • 16 Коментар

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Дам, така си е!
    Аз се радвам, че измежду мижитурките сред европейските лидери, има и такива които само привидно козируват на задокеанския хегемон, но инак всячески се опитват да заобиколят наложените санкции и търгуват с Русия колко могат повече!

    В един момент ще стане "кучетата си лаят, а керванът си върви"! Краварските античовеци от Давос, ще издават животински звуци срещу новите евролидери, докато Европа ще си търгува с Русия по всевъзможни заобиколни начини!

    Само още малко да се посъбудят народите в Европа и да свалят най-сетне зависимите си правителства!!!

    Коментиран от #20

  • 17 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Примати":

    Хм, доста нормални хора познава, и те са на точно противоположното мнение...
    Вземи върви на специалист. Може още да не е късно да ти се помогне...

    Коментиран от #19

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Примати":

    Аз не съм против рускините пият ми децата за 20 рубли и се уригват на кюспе цяла седмица после, а алкохолните мужичета ги складират в чували за смет из украинските поля през това време ‼️
  • 19 Примати

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Аз мразя Русия безплатно а това че ми плащат е работата мечта - да ти плащат за нещо което може да правиш безплатно.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Ксаниба

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Коментар":

    Надуваш каквото ти подадат за някоя копейка, а! И доста се гордееш с това!

    Коментиран от #30

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Примати":

    И аз мразя руснаците безплатно но ако като ми плащат е още по-добре.

    Коментиран от #22

  • 22 Ксаниба

    0 10 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Копейкажиите работят за рубли а ние за долари. Да си заврат рублите където слънце не ги огрява

    Коментиран от #33

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "Примати":

    Ако някой плаща за това ще го правя денонощно, и без това го правя по 8 часа без лев! Доставя ми огромно удоволствие да гледам как се гърчат безпомощно съдраните алкохолици и тяхните беге подлоги като им пишеш от никовете!

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Ксаниба

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че на мен ми плащат
  • 25 Примати

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    и без това го правя по 8 часа без лев!

    Лъжеш ме че от къде си изкарваш парите тогава - ако наистина го правиш без пари ела при нас дават добри.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Иванушка 🇷🇺⁰⁰

    0 8 Отговор
    Днеска няма да има копейки, рублотроловете
    се предадоха и отидоха на кофите поне там да изровят нещо за ядене! Странно, че не ме блокираха цял ден и малко триха админите!

    Коментиран от #32

  • 27 Трън

    5 0 Отговор
    Европейските чиновници за пореден път доказват, че не ги интересуват хората. С поставянето на таван руснаците ще намалят добива и петрола ще хвръкне до небесата. После тези 17 градуса с които ще борим Путин ще станат 14.
  • 28 Адам Хилтън

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Примати":

    Правя го без стотинка умирам от кеф да го правя, особено от никовете на жалкарите продажни! Ако някой плаща ще ги взема с кеф!
  • 29 електрически Москвич

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "Примати":

    Мразя робсия и комунизма повече от всичко на света! Занимавам се с военна история!

    Коментиран от #31

  • 30 Коментар

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ксаниба":

    В надуването, чрез лицево-челюстните мускули, експертите сте единствено вие козируващите към Козяк!
    Не случайно вашето ръководство въведе цветнодъгите "ценности"!
    Така, че не обвинявай другите в своите действия!
  • 31 Примати

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "електрически Москвич":

    Идвай тогава при нас - добре плащат и наемат все повече хора ама повечето са недоразвити - търсят учени хора да се противопоставим на рублофилите че ни се подиграват.
  • 32 Ксаниба

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иванушка 🇷🇺⁰⁰":

    И дае има копейки за тях какво ще правят с тах - да си ги завират някъде си - ние сме на долари.
  • 33 Не съвсем

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    Поради инфлацията вместо в центове вече ще ви се плаща с капачки от кока кола. Лъскави, Произведени в Китай
  • 34 защо

    3 0 Отговор
    ще ходя за баничка - ще им кажа че им слагам таван на цените и ще им дам 50 ст за баничката
  • 35 Съвсем по шопски

    3 0 Отговор
    Европа не иска да й е добре; иска на Русия да й е зле. Запали си къщата, да изгори на Путин плевнята.... Я по- добре да сложат таван на цените в Европа и европейски заплати за всички ни!
  • 36 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Преминаващ оттук":

    До 8 ком - казваш че европейците са смешници - смешника и най големия глупак управлявал русия е путин - защото изпусна най богатия пазар в света - Европейците имат пари и могат да си купят от където им е кеф - Нали вие другари давахте акъл на путин да спре газа и петрола за ЕС - ето на той ва послуша
Новини по държави: