Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Ноември, 2022 14:12 3 192 77

Ще има решителен отговор от НАТО, ако Русия се осмели да нападне някоя членка

  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • йенс столтенберг-
  • сащ

Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

Ще има решителен отговор от НАТО, ако Русия се осмели да нападне някоя членка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите на Устава на ООН. Агресията на Русия, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните дейности, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, основан на правила.

Това се казва в изявление на министрите на външните работи на държавите от НАТО, които се събраха във вторник на среща в Букурещ, предаде БГНЕС.

Още новини от Украйна

Солидарни сме с Полша след инцидента от 15 ноември, който доведе до трагична загуба на човешки живот в резултат на ракетните атаки на Русия срещу Украйна. Осъждаме жестокостта на Русия срещу цивилното население на Украйна и нарушенията и злоупотребите с правата на човека, като насилствено депортиране, изтезания и варварско отношение към жени, деца и лица в уязвимо положение. Всички отговорни за военни престъпления, включително сексуално насилие, свързано с конфликта, трябва да бъдат подведени под отговорност. Осъждаме също така всички онези, включително Беларус, които активно улесняват агресивната война на Русия срещу Украйна, се казва още в декларацията.

В нея министрите изразяват солидарност „с правителството и народа на Украйна в героичната им защита на нацията и земята и отдаваме почит на всички загинали”. „Оставаме непоколебими в ангажимента си към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Никога няма да признаем незаконните анексии на Русия, които грубо нарушават Устава на ООН. Ще продължим и ще увеличим още повече политическата и практическата подкрепа за Украйна, докато тя продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост и нашите общи ценности срещу руската агресия, и ще продължим да я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо.”

В този контекст НАТО ще продължи да координира дейността си в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни, включително с международните организации, по-специално с ЕС, както и със съмишленици.

Съюзниците ще помагат на Украйна, докато тя възстановява енергийната си инфраструктура и защитава народа си от ракетни атаки.

НАТО се ангажира също с дългосрочна подкрепа за следвоенното възстановяване на Украйна и провеждането на реформи, „за да може тя да осигури свободното си и демократично бъдеще, да модернизира отбранителния си сектор, да засили дългосрочната си оперативна съвместимост и да възпре бъдеща агресия”.

„Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна, докато тя развива евроатлантическите си стремежи.”

На срещата присъстваха външните министри на Финландия и Швеция, които подадоха молба за членство в алианса, както и министрите на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

НАТО декларира, че застава твърда зад политиката на отворени врати и потвърди ”решенията, които взехме на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., и всички последващи решения по отношение на Грузия и Украйна”.

В заключение се казва, че „НАТО ще продължи да защитава нашето население и да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците по всяко време”.

„Изправени сме пред заплахи и предизвикателства от авторитарни участници и стратегически конкуренти от всички стратегически направления. В светлината на най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам и в съответствие със Стратегическата концепция ние прилагаме нова базова линия за нашата позиция за възпиране и отбрана, като значително я укрепим и доразвием пълния набор от стабилни, боеспособни сили и способности.”

Продължаваме да се ангажираме с подготовката, възпирането и защитата срещу враждебни атаки срещу критичната инфраструктура на съюзниците. Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в цялото евроатлантическо пространство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия и нейния президент Владимир Путин, че използват зимата като военно оръжие при нападението си срещу инфраструктурата на Украйна. Нападенията оставиха голяма част от страната без електричество и чиста вода, необходими за оцеляване през обикновено суровата украинска зима.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че атаките на Москва са нанесли щети на около 40% от гражданската инфраструктура на страната, което я е довело до енергийна криза точно в началото на зимния сезон.

Съгласно Женевските конвенции нападенията срещу цивилни граждани или инфраструктурата, която е жизненоважна за оцеляването им, могат да се тълкуват като военно престъпление.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да "прекъсне този порочен кръг", в който Русия многократно разрушава инфраструктура, докато украинските екипи я ремонтират отново.

"Сражаваме се срещу терористична държава", заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. "Украйна ще победи и ще изправи военнопрестъпниците пред съда."

Очаква се Съединените щати да предоставят нов пакет помощ, насочена към инфраструктурния сектор на Украйна, за да се подпомогне възстановяването на електрическото захранване в цялата страна. Очаква се тази подкрепа да бъде разширена и за съседна Молдова.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Натю

    23 83 Отговор
    Единственият проблем пред НАТО ще бъде, че от руска страна няма да има кой да подпише акта за пълната и безусловна капитулация на Русия. Психопата Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще са избягали в Северна Корея!

    Коментиран от #5, #9, #67

  • 2 Хахаха

    61 6 Отговор
    Ще го пишат инцидент както с нападението на Украйна над Полша:)

    Коментиран от #45

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 48 Отговор
    С какво ще я нападне робсия, Зеленскш ги бастиса за пол года, втарая в мирее
    Мухахаха
  • 4 Котка ученият

    56 5 Отговор
    Това е ярък пример за Гьобелсова пропаганда. Няма такъв луд в света, който пръв ще използва атомно оръжие.

    Коментиран от #38, #43

  • 5 Бай Натю

    44 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Натю":

    Проблема ще е, че няма да ми стигнат памперсите! Иначе лентички "One love" имам достатъчно.
  • 6 Последния Софиянец

    50 6 Отговор
    Като взривиха складовете с оръжие в Полша не видях отговор.
  • 7 ОТАН

    55 7 Отговор
    са нападателен съюз ръководен от ФАЩ за кражби и тероризъм във полза на краварите
  • 8 Теле

    49 6 Отговор
    Ауууу то русия ги изби натото само с това че им отряза ресурсите
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 36 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Натю":

    Е ще намерят все някой жив бурят който ще го сложат на масата да сложи палеца с мастилото, те подписи нямат, тепърва ще ги учим да пишат и четат ‼️

    Коментиран от #23, #24

  • 10 Истината

    52 8 Отговор
    Ако Русия се осмели да нападне някоя членка ще има решителен отговор от НАТО в ТикТок и Гриндер!
  • 11 Някой

    41 4 Отговор
    Хм, отанците сега се загрижили за пострадалите цивилни и легитимността на войната, спрямо устава на ООН.
    Ама, до сега, в предишните си войни, нито се интересуваха от устава на ООН (нито една война не е легитимна, ако няма резолюция от СС на ООН), нито от страда
    ите цивилни от действията им.
    Сега, изведнъж се загрижиха за това, за което не им е пукало пррез последните 80 години.
    Интереса клати феса!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 честен ционист

    30 10 Отговор
    Ако Швеция и Финландия станат членки на НАТО (което не ми се вярва), 2 от настоящите членки ще напуснат. Напърво четене ще са Румъния и България.
  • 14 И кой точно ще отговори?

    34 6 Отговор
    Така като гледам единствените които могат да дадат отпор са турците, но те едва ли ще се намесят. И кои други останаха....смях.
  • 15 Румпелщилцхен

    38 10 Отговор
    НАТО хем плямпа много, хем му се тресат гащите от страх. Също като уличен пумиар каквото е то всъщност.

    Коментиран от #27

  • 16 Помните ли

    30 4 Отговор
    войната между Турция и Гърция?
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 6 Отговор
    "Съгласно Женевските конвенции нападенията срещу цивилни граждани или инфраструктурата, която е жизненоважна за оцеляването им, могат да се тълкуват като военно престъпление."
    Това само за Русия ли се отнася 🤔
    Защото явно прилагането е доста ИЗБОРНО ‼️‼️‼️‼️
  • 18 Ева Лореда

    2 7 Отговор
    Слава на Ева ЛоредоЛЕНД И славната армия на УНИКАЛНАТА ДЪРЖАВА ЕВА ЛОРЕДОЛЕНД срещу сащ и русия ,и двете ще загубят войната от най могъщата държава в цял свят ЕВА ЛОРЕДОЛЕНД
  • 19 Котка ученият

    8 28 Отговор
    В робсия отнаха само черни забрадени пияни вдовици и частично прибрани от фронта орки без крайници, с какво ще нападат и кой, оръжшето го чакат от иран и еритрея, а не не вдигат тела он бая време, байрам.било зо нова година уж!

    Коментиран от #47

  • 20 Нострадамус от Злокучене

    9 27 Отговор
    Айде стига с тези заявления.Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е умряло куче."Асвабадителите" едвам издрапаха от другата страна на Днепър,а тук ни разказват приказки,как "щели да нападат НАТО"."Величието" на Вонящата Руска Септична Яма прикючи в Украйна.
  • 21 тц тц

    36 9 Отговор
    НАТО са силни само когато са 30 държави срещу малкия Белград или срещу Афганистан...е в Афганистан ядоха як пердах преди да избягат панически, но с Белград се справиха, доста трудно, но успяха.
  • 22 Путин вдига пушилка

    10 25 Отговор
    Путин знае и само вдига пушилка за ядрено оръжие..Но Китай му скръцна със зъби и жужето млъкна!!!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кой ще ги учи ❓❓❓
    Ти ли ‼️
    Дето две думи сам НЕ можеш да напишеш и НЕ смееш свои думи да напишеш 👿👿👿👿👿

    Коментиран от #32

  • 24 Коментар

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е, ма разбира се?!
    Вие цветните сте най-грамотни?!

    От де ви копа Мустафата такива шарани?!
  • 25 МирО

    22 5 Отговор
    Тия пак почнаха да надуват мускули,
    Ало за неразбралите- след конфликт НАТО - Русия остават живи на Земята само хлебарките!!!! Тези дето се мислят за хлебарки да продължават в този тон.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 НАТО е Сила

    9 19 Отговор

    До коментар #15 от "Румпелщилцхен":

    Русия със Сърматите с чип от пералня, си знае безсилието и само плаче ,че воювала срущу НАТО в Украйна! :)))

    Коментиран от #29, #33

  • 28 123

    21 7 Отговор
    НАТО най много един гей парад да спретне:) Да не говорим, че ако имаха топки досега щяха да са се намесили:)

    Коментиран от #37, #40

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 5 Отговор

    До коментар #27 от "НАТО е Сила":

    Явно чиповете от
    ПЕРАЛНИТЕ
    добре чистят небето от прехвалените
    ЕСКАЛИБУР
    ‼️‼️‼️‼️
  • 30 рониджеймс

    21 5 Отговор
    Не мога да разбера защо тия от ЕС и НАТО, както и тия връзкари от ООН се държат като някакъв микс от деббили, олигоффрени, иддиоти и аутисти?!
  • 31 С.П.

    15 2 Отговор
    Много интересен е този пасаж от декларацииката: "...Всички отговорни за военни престъпления, включително сексуално насилие, свързано с конфликта, трябва да бъдат подведени под отговорност..."
    Ами подвеждайте де - има си цял Международен наказателен съд в Хага, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на „агресия“. Но тук има една подробност - същият този съд не е признат от САЩ. Защо ли? Май не е случайно. Също така, този съд не е признат и от Израел. Защо ли?
    От 5 постоянни члена на Съвета за сигурност към ООН този Международен наказателне съд не е признат от 3 (Русия, САЩ и Китай) Защо ли?
  • 32 Ева Лореда

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз ще ги уча с кожената показалка и кофа лубрикант, запиши и ти някой пуц, гледам доста си раздвоен и незнаеш какво пишеш и как!

    Коментиран от #36

  • 33 НАТО е One love

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "НАТО е Сила":

    Дрончета, правени в час по трудово от второкласници направи новото поколение ПВО на НАТО на пух и прах:)))
  • 34 ССС

    9 0 Отговор
    "В заключение се казва, че „НАТО ще продължи да защитава нашето население и да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците по всяко време." А разбраха ли се от кога ще почне? Да кажем на поляците, че сигурно още са на тръни.
  • 35 Ева Лореда

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ева Лореда":

    Съгласен ли си да станеш гражданин на най могъщата държава в света ЕВА ЛОРЕДОЛЕНД ,държавата ми се намира в неизвестното паралелно пространствено шасто измерение отвъд видимата вселена ,ако си съгласен пиши ми на лични данни ЕВА ЛОРЕДОЛЕНД
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Ева Лореда":

    Някой ми ползва ника, иначе не мога да понасям калната робсия, троля от април и само ми обещават и нито рубла не са ми дали, ровя по кофите да се изхранваме с жената‼️
  • 37 Ха че

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Та те се намесиха.... ама станаха за смях. В Украйна-натовски генерали, натовско оръжие, натовски наемници, натовски инструктори... С кой воюва Русия? На фронта само чужденци-наемници... Украинец.. тук там някой бандера...Останалите украинци са по нашето Черноморие и из Европа, както и в Русия.
  • 38 провинциалист

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Котка ученият":

    Е как няма? А Хирошима и Нагазаки?
  • 39 Членка в женски род

    8 0 Отговор
    Не е точно член....но иначе сполучливо название на...членките в пакта.
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 10 Отговор

    До коментар #28 от "123":

    Може и да спретне, но ще е на краснай площад с 30 синджира роби по укаляни прашки хванати по окопите и бункерите из алкохолната джамахирия ‼️
  • 41 само питам

    11 4 Отговор
    кога бомбадирахте югославия някой интерсуваше ли се от цивилните и от устава на оон?
  • 42 Абе ние като членуваме в пакта

    12 1 Отговор
    Член ли сме или сме членка 😂🤭🤣
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 14 Отговор

    До коментар #4 от "Котка ученият":

    Грешката на Сащ беше, че не метна ядреното в ленинград и мацква навремето, света щеше да е много по добър без алкохолните варвари!

    Коментиран от #46, #53

  • 44 Урюрвкос

    10 2 Отговор
    терористите построили 100хил кв метра жилищна площ в Украйна и раздават безплатно апартаменти на останалите без покрив
  • 45 Нато и Украйна

    7 16 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    СЛАВА Украйна СЛАВА НАТО
  • 46 Урюрвкос

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не четеш новите учебници, там пише че съюзниците са ударили с ядрени бомби Япония, а Щатите само са изпълнили волята им. Япония трябва да благодари за това иначе щеше да бъде разделена като Германия на ФРГ и ГДР. и да чака Горбачов.
  • 47 Котка ученият

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Котка ученият":

    Когато няма спор, трябва да повишиш тон и да наречеш нещата, които ти принадлежат, с други имена.
  • 48 До автора

    16 2 Отговор
    Едно време Желю Желев написа книгата " Фашизмът" и на всички ни стана ясно какво е социализма. Сега с войната в Украйна се видя какво е демокрацията, САЩ, НАТО, ЕС и най-вече българските политици.
  • 49 Бай Лисан

    11 0 Отговор
    Абе, тия нас за член ли ни имат?
    Член е нещо меко и отвесно в 6.30....
  • 50 Винаги е забавно

    17 4 Отговор
    когато се разнася натовски весел лай. Импотентна работа.
  • 51 НЕРЕЗ

    17 5 Отговор
    много го превъзнасяте това нато-сбирщина от джендъри и наркомани....
  • 52 Искаме Мир,а не НАТО

    18 4 Отговор
    А какво прави НАТО в Украйна и я спонсорира като не е членка?

    Коментиран от #64

  • 53 избирател

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    , а без да пиеш да си пиян , какво означава ??????
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НАТО реве

    13 2 Отговор
    като малко дете!
  • 56 Лоялен член на НАТО

    2 12 Отговор
    Днес в автобуса един путинофил ме настъпи !
    СЕГА,кво да го правя ?! Да го набия или да го
    изхвърля директно на паважа ?!

    Коментиран от #61, #70

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 А КОЕ?! ИЛИ КОЙ?!

    10 3 Отговор
    БЕШЕ НАТО???!!! БЕШЕ.... БЕШЕ СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ! ЗАЕДНО РАЗБИРА СЕ СЪС САЩ, ЗАЩОТО И. З. РОДА САЩ РОДИ У. Р . О. Д.А НАТО!!!
  • 60 Иван

    9 2 Отговор
    А ако Русия нападне всичките наведнъж?.....кой на кого ще помага?
  • 61 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Лоялен член на НАТО":

    Скочи ти от автобуса.
  • 62 Иван

    8 0 Отговор
    Сатанинската нацистка Синагога е написала това "общо изявление".
  • 63 Иван

    4 0 Отговор
    Освен министри, има и един гнусен еврейски държавен секретар.
  • 64 Искаме НАТО, а не руски свят

    3 9 Отговор

    До коментар #52 от "Искаме Мир,а не НАТО":

    НАТО помага на жертвата от дивият агресор.Ще помага да да не ги видим отново в България , Нар.съд и хиляди разстреляни от болшевиките.И не само в България.

    Коментиран от #66

  • 65 Иван

    7 1 Отговор
    НАТО ще подкрепя ли Украйна, ако Янукович се върне на власт?
  • 66 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #64 от "Искаме НАТО, а не руски свят":

    Имате го! Радвайте му се!
  • 67 Е да де,

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Натю":

    така някога изтърваха русиа,Керенски беше изгонен от шепа организирани тарикати,а после Великобритания правеше сечено да бъдат изгонени тия самозванци ленинисти.После?Русия стана друга завинаги,но сега има надежда отново да влезе в коловоза.
  • 68 Ддд

    6 2 Отговор
    Нато да си води войните в Америка ,нито една война нямат в краварника .нашите са продадени и купени .дано Китай и Русия унищожат тия диваци
  • 69 Ще има, ще има?

    3 0 Отговор
    От кого бе?
    Я си помислете, дали САЩ ще са втурнат да защитават една Естония (примерно) и да рискуват Русия да ги удари там, тях на тяхна територия с опасни ракети?
    Само тези, "викачите" в Натото са толкова наивни!
    Разни поляци, латвийци, чехи... Ама те всичките се надяват, че САЩ ще се включат сериозно да ги защитават тях! Наивници!
    Член 5 от договора на Натото е, всяка страна може, ако има възможност и поиска да помага на нападната членка, да се включи на нейна страна. Ама това не е задължение!
  • 70 Ако е

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Лоялен член на НАТО":

    по як от тебе кажи му извинявай и се премести по на далече от него!
  • 71 Димитър

    2 4 Отговор
    Русия жертва живота на десетки хиляди войници показвайки омраза към свободата и независимостта на украйнския народ. Без никъкав повод нападна най вероломно една суверенна държава. Избивайки цивилни, Жени, деца, старци руснаците задминаха по жестокост нацистите от ВСВ. Срам и позор са руските престъпления в Украйна.
  • 72 пенко

    3 1 Отговор
    КЪДЕ НАТО Е ПОБЕДИЛО В ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ ???? ЕДИНСТВЕННО В ГРЕНАДА -СРЕЩУ 200 КУБИНСКИ ВОЙНИЦИ -И ВРЕМЕННО В ЧИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #75, #76

  • 73 Сармат

    2 4 Отговор
    Русия никога не е нападала държава първа, но вече няма да ѝ се налага да ходи при нападателите, защото държавите им ще бъдат заличени дистанционно, като в следващите 200 години няма да имат не само желание, но и население за нападения.
  • 74 ПУТИН ГО Е ШУБЕ ОТ НАТО

    2 1 Отговор
    Иначе отдавна да е забърсал прибалтийските републики и БГ.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 НАТО РАЗБИ СССР И СОЦА

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "пенко":

    Малко ли е.....
  • 77 Гага

    1 0 Отговор
    Ще си свалят гащите и ще се наведат ще бъде истински отпор
Новини по държави: