Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Ноември, 2022 17:37 4 563 37

България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • българия-
  • нато-
  • война-
  • спиридон спиридонов

НАТО ще действа предпазливо по въпроса за директни военни действия срещу Русия

България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от НАТО правят в зависимост от своите възможности необходимото за подкрепа на Украйна и по-скорошно прекратяване на конфликта, както политически, така и като материална помощ. На срещата на външните министри на НАТО в Букурещ ще се обсъди какви ще са действията на алианса по отношение на войната. България трябва да бъде подготвена за евентуална ескалация на войната в Украйна, още повече че граничи с двете враждуващи страни през Черно море. Това коментира Спиридон Спиридонов, гл. редактор на в. "Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

"Няма опасност българската авиация да остане без самолети, тъй като това ще бъде сериозен държавен провал. Не е въпросът само, че няма да имаме самолети и въздушното пространство на България да се охранява от съюзнически ВВС, а за хората - какво ще правят българските пилоти? Мотивацията рязко ще падне, в резултат на което много трудно после се създава пилот или техник на самолет."

Спиридонов характеризира като "обнадеждаващи" действията на служебното правителство и Народното събрание за ратификация и решения за продължаващото изпълнение на договорите за новите изтребители F-16 Block 70, включително и за инфраструктурата в страната. Авиацията има добре подготвен личен състав като пилоти, инженери и командване, които да се справят с модернизацията в сектора. Заедно с процеса на производство на самолетите тече и подготовката на 14 български летци за управление на F-16, така че машините ще могат да изпълняват пълноценно задачите си още с въвеждането им в експлоатация, добави Спиридонов.

Желанието на Министерството на отбраната да бъде постигнато нивото от 2% БВП за отбрана още през 2023 г. едва ли ще бъде изпълнено в условията на забавен Закон за бюджета, но това остава записано в плана за 2024 г. Вдигането на средствата за отбрана е тенденция във всички членове на НАТО, напомни Спиридонов, но добави, че това трябва да са "чисти пари" за отбрана, които не включват неща като пенсии.

Все повече държави виждат ползата от пълноправното членство в НАТО, както се видя от присъединяването на Швеция и Финландия, но това ще създаде повишено напрежение между Русия и алианса. За страните от Западните Балкани изказването на желание за присъединяване създава възможности за намаляване на вътрешното напрежение, като сигурността им може да бъде най-добре гарантирана първо чрез разрешаване на противоречията между тях самите, каза Спиридонов. В случая на Молдова отделни членки на НАТО може да подпомогнат страната да модернизира своите военни в лицето на руската заплаха. "НАТО е предпазлива, що се отнася като военно-политически съюз, относно ефективни директни военни действия и вземане на страна в това отношение. Като институция в последно време по-скоро това се прави от ЕС, отколкото НАТО - като мисията на ЕС в Германия и Полша за подготовка на украински военнослужещи - НАТО ще продължи и занапред в един такъв план."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Който иска да се подготвя

    114 9 Отговор
    Българите с Русия НЯМА да воюваме!
  • 2 Тиква

    81 3 Отговор
    Айде пак се започва с Фантазиите! Срам нямате за две стотинки с ДДС!
  • 3 Хахаха

    88 6 Отговор
    Какво щели да правят българските пилоти, е как какво - ще разглеждат чертежи и рисунки на Ф 16:)
  • 4 Спиридон Спиридонов-ПОДЛОГА

    52 5 Отговор
    Роден е на 22 юни 1933 г. в пазарджишкото село Дебръщица. Завършва Висше народно военно инженерно-свързочно училище в Силистра през 1955 г. От 1955 до 1960 г. е командир на взвод в 54-ти армейски инженерен батальон. Между 1960 и 1962 г. е командир на техническа рота във 2-ри инженерен батальон в Любимец. Завършва Военната инженерна академия „В. В. Куйбишев“ в Москва през 1967 г. като инженер-механик.
    Сега готов да продаде майка сил

    Коментиран от #31

  • 5 Гуцанчо

    63 1 Отговор
    Може,но първо дупетатите,министрите и президенството с чифтетата на фронта!Ако не тръгнат ,ще си ги гръмнем тук!!!
  • 6 Вярващ

    55 3 Отговор
    Едно е ясно, че каквото и колкото да пиша, няма да променя нищо, но имам едно желание, и то е евроСатанизма да бъде победен, без значение от кой, дали Русия или Китай.
  • 7 На хранилка

    41 4 Отговор
    Да , икономическата ВОЙНА вече ескалира и българите са донор в нея... Да са ни живи и здрави посредниците на енергоресурси и каквото се сетите. Ще си ги отглеждаме още поне 20 години.
  • 8 Подготвяйте хотелите!

    37 3 Отговор
    Ще има много туристки!
  • 9 Готови с хляб и сол

    38 6 Отговор
    Как да се подготвяме? В смисъл, пититките отсега да ги месим и солта да я приготвим за посрещането на братушките? Вярно че им вървят добре нещата, ама не е ли малко рано?
  • 10 Нострадамус от Злокучене

    7 41 Отговор
    Най-хубавото в цялата ситуация е,че служебните ченгета на Румен Грипена,сключиха договор за покупка на нови 8 броя Ф-16,а парламента одобри сделката.Иронията е,че тези пропутински ченгета видяха какво се случва на "безаналоговнетната" техника в Украйна и избраха правилното решение.Грипен също беше добра алтернатива,но задкулисните игри и явно по-големият подкуп от Локхийд-Мартин изиграха своята роля.Руските бракми и да ги подаряват,желаещите да ги купят ще намаляват все повече.Например Индонезия ще подмени недоиздяланите Су-27 и Су-30 с Ф-15.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Нострадамос

    31 6 Отговор
    Че нашата армия каква е, само лаещи многознайковци, които първи ще си теглят куршума преди да ги гръмнат, ако стане истинска война.
    Освен да лъжат и хвалят друго не могат.
  • 12 Кюрлю кючек

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нострадамус от Злокучене":

    Кой знае каква е истината, за решението им, но със сиг. и ти не си прав... хи -хи- хи ...
  • 13 Пиперков

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нострадамус от Злокучене":

    Нема да се плащиш.Укр-те като получат от ФАЩ две торби хвърчила в следващите година две. Нашите пилоти могат да ходят при тях на стаж...
  • 14 Дрън дрън та пляс

    29 6 Отговор
    Нато да не се бърка където не му е работа

    Коментиран от #16

  • 15 Кашик

    28 3 Отговор
    Дайте ми калашника, аз знам по кого да стрелям.

    Коментиран от #20

  • 16 оня с коня

    18 8 Отговор

    До коментар #14 от "Дрън дрън та пляс":

    Е какво НАТО ще е,ако не се бърка навсякъде?
  • 17 аз като

    29 3 Отговор
    ви казах преди 3 месеца, че сме следващите за пушечно месо заедно с Румънците, не ви се вярваше. А сега, пак не вярвайте. До 3 месеца и нас ще ни закарат в окопите да се бием за правата на ЛГБТ общностите и тем подобни ценности, добре че , навреме се изнесох от Бг-то

    Коментиран от #24

  • 18 цццц

    33 4 Отговор
    NATO е разбойническа организация ръководена от боклуци .да се махат от България мръсни фашисти.
  • 19 На всяка манджа мерудия

    42 4 Отговор
    Престанете с тези тежки мозъчни увреждания които получавате като чуете Русия. Спазвайте си споразуменията които правите с Русия, както и уговорките. Когато си не честен към някого не можеш да очакваш той да е добронамерен към теб. Русия не е заплашвала никога Европа, точно обратно всички я нападнаха под сфирката на САЩ, а Нато за пореден път доказа, че е агресивен нападателен съюз,какъвто е и към множество арабски държави.

    Коментиран от #27

  • 20 Я съм офицер от медицинската част

    23 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кашик":

    че разчленявам щатски подлоги в полеви и градски условия.
  • 21 ненавойната

    20 4 Отговор
    Те си искат войната на европейска територия. Ще унищожат всичко. Без енергия, без жилища, вода храна. Време е да се озъбим на фашизираните елити!
  • 22 ами да

    27 6 Отговор
    България трябва да е подготвена да изгони Американските терористи от територията си .
  • 23 тая

    11 1 Отговор
    Ей, не ви писна да пишете глупости,чудя се има ли идиоти да им вярват
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дайте ни оръжие

    16 2 Отговор
    да върнем и защитим Народната Република! Ще режем до здраво, ще изчистим предателите и крадците. Първи ще са драгалевският ром и Меди.
  • 26 надалеч

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    от Бг и още по далеч от Европа и Щатите, жокер - някъде в Азия, където живота е спокоен, заплатите са високи , здравеопазването е перфектно, а хората са добри и приветливи.
  • 27 Гост

    5 29 Отговор

    До коментар #19 от "На всяка манджа мерудия":

    Ти вярваш ли си на измислиците и глупостите дето ги пишеш въобще.Русия е държава окупатор и регионален агресор.Всички конфликти и проблеми идват и се създават само и единствено от Русия.Я ни кажи кои са тези които заплашвали Русия ? Я ни кажи кога за последно някой е нападнал или нарушил териториалната цялост на Русия ? Истината е една.В Европа има една единствена заплаха за мира и тази заплаха се казва Русия ! Досега единствено Русия е нападала,грабила и разрушавала и то непредизвикано.Русия нападна всичките си съседи,а обратното никога не се е случвало Ако агресор като русия се чувствал "застрашен" какво да кажат всички тези държави съседни на Русия,които са унищожени без причина от руския агресор ?

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Васил

    19 0 Отговор
    България не може да опази границата от едни обикновени емигранти камо ли да води война.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Божидар Ягодин

    17 2 Отговор
    Подготвен съм повече от всякога - даже и фамилията ми е руска но съм чист българин. Само ме въоръжете и мобилизирайте да видите как минавам отстраната на руснаците с духовата музика !!!!!

    Коментиран от #32

  • 31 ЯНКО

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спиридон Спиридонов-ПОДЛОГА":

    И ОШЕ МНОГО ГЕНЕРАЛИ ПДЛОГИ ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ
  • 32 ЯНКО

    16 2 Отговор

    До коментар #30 от "Божидар Ягодин":

    БРАЧЕД НЕ СИ САМО ТИ МНОГО СМЕ СМЪРТ НА ФАШИСТИТЕ
  • 33 въпрос към тролята?

    4 14 Отговор
    - и как точно смехурковци, ще ни нападне Русия? - с морски десант, с въздушен, с подводници, с ракети, с щраф батальони!?!?!?!?!?!?! - или с парадни формирования? - то Ганьо Балкански много обича мародери крадци на покъщнина и натрапници! - че се и активирали тролята тука под тази статия, мани мани!

    Коментиран от #35

  • 34 Даа!

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    А ти престани с демо записите Дай фактология- дата,година,държава която е нападнала.Наизустихте по няколко елементарни изрази,и само ги комбинирате.Факти папагалчо- факти! За твойте любимци мога да напиша цял чаршаф.Няма да ми стигне ! От Япония( първи ядрен удар срещу държава) през Корея,до наши дни - Виетнам,Камбоджа и Лаос,Авганистан.Югославия, Ирак,Либия, включително Сирия,но им мина руска мечка път! Това е само нищожна част от цялата им " демокрация" в цял свят.

    Коментиран от #36

  • 35 Лаврентий Берия

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "въпрос към тролята?":

    То ясно как - чрез ВыZраждане и тем подобни "родолюбиви" организации. Това са особен вид "националисти" които веят руски парцали, пеят руски песни и целиват краката на Митрофановна. Чрез финансиране на такива прокси-националисти, които са си чисти предатели. Хубавото обаче е, че на тая плувка се връзват или тотални мартинали или пенсионери реваншисти които са все по малко.
  • 36 Лаврентий Берия

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Даа!":

    Войната в Афганистан - 1979-1989, Първата чеченска война - 1994-1996, Втората чеченска - 1999-2000, Конфликта в Абхазия подклаждан десетки години и довел до войната с Грузия през 2008. Други факти да ти трябват?
  • 37 димитър

    7 0 Отговор
    Българските майки не родиха синове които да воюват за престъпната сган наречена Америка коятo с всеки изминат ден води човечеството към самоунiщожение. Тези престъпници и убийци докато не се разпаднат като държава няма да ни мир ни спокойствие.
Новини по държави: