1 Декември, 2022 09:55 19 699 44

Скандал между Франция и САЩ

  • еманюел макрон-
  • сащ-
  • икономика-
  • франция-
  • джо байдън

Икономическите мерки на САЩ фрагментират Запада, предупреди Макрон

Скандал между Франция и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През първия ден от държавното си посещение в САЩ Еманюел Макрон изрази вчера съжаление по повод "суперагресивните" мерки в подкрепа на американската индустрия, взети от държавния глава Джо Байдън – масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен Инфлейшън ридакшън акт (Закон за намаляване на инфлацията/ IRA). Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада", предаде Франс прес.

"Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от IRA са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Френският лидер изтъкна, че алиансът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога", но предупреди, че има риск "Европа и Франция да станат нещо като уравновесяваща променлива" в съперничеството между САЩ и Китай. Той заяви, че "не вярва нито за секунда" САЩ рязко да променят политиката си, но призова за по-добра синхронизация между САЩ и Европа. Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер повтори позицията на Вашингтон, според която законът създава "значителни възможности за европейските предприятия и за европейската енергийна сигурност. Това не е игра с нулева сума".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 97 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    126 6 Отговор
    Сега да не се окаже , че Макрон е искал да насили някоя НЕбяла, НЕелегантна, НЕмлада служителка в хотела ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #5

  • 2 Един от многото

    114 5 Отговор
    Макрон се прави на Спартак- РОБ БУНТОВНИК

    Коментиран от #14

  • 3 електрически Москвич

    125 3 Отговор
    сащ третират партньорите си като съперници.

    Коментиран от #13, #42

  • 4 Стоян Александров

    193 10 Отговор
    А добър Ви ден !!! Те русснаците като Ви говориха Вие бомби и санкций правихте и давахте. А сега какво стана ? Ами стана това което е планувано от ПРИЯТЕЛЧЕТАТА ВИ, ЕТО ТОВА СТАНА. Приятелчетата Ви са : САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ ОСТТА НА ЗЛОТО. ТОВА СА ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ. ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ МИСЛИ ВЕЧЕ НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ИЗДЪНЕНИ....
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 6 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За по-малките :
    Бившият председател на МВФ Доминик Строс-Кан, към когото беше повдигнато обвинение за изнасилване, се е договорил с камериерката, която заведе делото срещу него, пише New York Times.

    Обвиненията към Строс-Кан бяха смъкнати, но гражданската процедура остана.

    Гвинейката Нафисату Диало повдигна обвинението срещу тогаващния шеф на МВФ за сексуално насилие.

    Коментиран от #23

  • 6 Хе, хе,

    109 12 Отговор
    Колониална България като си няма собствени стоки, няма и проблемите на Франция. Всичко е внос. Светът произвежда достатъчно, защо БГ да се аби. ЕС ни храни, НАТО ни брани - кеф.

    Коментиран от #9, #29

  • 7 Стоян Александров

    144 7 Отговор
    А робска България като я ,,фрагментирате " и Вие Макароне и САЩ и всички вече над 30 години какво да кажем ? Райска земя, каквото посееш ще стане, а ПУСТЕЕ ЛИ ПУСТЕЕ. А уж световен недостиг на храни има, а Ние тук един домат неможем да произведем, ЗАЩО ЛИ ? ПЛАСТМАСОВИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЯДЕМ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ ВЕЧЕ, АМА НИЕ НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА ПРОИЗВЕДЕМ, А БЯХМЕ СРЕД ПЪРВИТЕ В СВЕТА ПРИ ЛОШИЯ КОМУНИЗЪМ,А ПРИ ДОБРАТА ДЕМОКРАЦИЯ ДОРИ И ПОСЛЕДНОТО МЯСТО НИ Е МНОГО....ПОЗОР
  • 8 Бай Ганьо

    109 4 Отговор
    Пак ли клановете на Рокфелер и Ротшилд ще си ги мерят? Щот Макрон от банката на Ротшилд изгря на политическия небосклон. Останалото е гаранция Франция - той се писа гарант по Минските споразумения, при нас се намеси за Македония, въобще всички тука сме парлеву франсе...
  • 9 Ами ДА...!

    137 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хе, хе,":

    Имахме си собствени стоки и храни и то качествени...!НО!За съжаление Иван Костов си напълни гушката,продавайки националните ни интереси...!Че сага и самохвални книги за прехода седнал да ми пише...

    Коментиран от #12

  • 10 Айде Бегай

    88 5 Отговор
    Пуделът Микрон може само да върти опашка и да скимти, когато го наритат.Това е съдбата на васала.....Хубавото за него е, че има мама, която да го забърсва.
  • 11 Споко

    107 5 Отговор
    Путин ще ви види сметката и на едните и на другите.
  • 12 Стоян Александров

    66 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами ДА...!":

    Ще пише Иванчо, ще пише. Скоро и Боко тикавата ще пише ! Като няма КОЙ ДА ГИ СЪДИ, И ВЗЕМЕ ВСИЧКОТО ИМ ИМУЩЕСТВО, А СЛЕД ТОВА ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА НАРОДНА ИЗМАМА ТАКА ЩЕ Е. И ПРОСТОТИЙТЕ ДЕТО СА ПРАВЕЛИ ДА СЕ ВЪРНАТ В ППЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА Е НАЗИДАНИЕ НА БЪДЕЩИТЕ ИЗПОЛЗВАЧИ НА ДЪРЖАВНИ АКТИВИ....Ще пише, как няма да пише......розов тарикатин
  • 13 Демоклат

    92 2 Отговор

    До коментар #3 от "електрически Москвич":

    САЩ нямат партньори а само васали!
  • 14 Цървул Цървул

    70 6 Отговор

    До коментар #2 от "Един от многото":

    Абе макрон си е един обикновен гей, какъв ти тук Спартак.
  • 15 Атлантик плюс

    19 39 Отговор
    Макрон не е прав - просто се заяжда. От всичко това прозира любовта му към англосаксите - типична за французите. Ей ти ЕС - хайде дирижирай де. Неизживяно величие. Светът, в по-голямата си част, се управлява он англосаксонците през последните 2-3 века - за добро или зло. Исторически, немските, френските и руските опити за промяна в хегемонията водят до печални световни конфгликти. Ще го видим и Китай.........

    Коментиран от #34, #37

  • 16 Амдертлиев

    51 2 Отговор
    Макарона най вероятно да бъде нашляпан от Големият Сахиб и най много което може да направи е да промълви:Мон дьоо.
  • 17 Бля бля

    47 0 Отговор
    Всеки иска да се хареса на своите у дома... В европата е същото - надцакване и приятелски огън...
  • 18 Соваж бейби

    45 1 Отговор
    А този май е имал среща с екзорсист ?!Браво най после нещо умно ,така е но за жалост последствията от неговото управление са тъжни и критични .Народа си каже мнението скоро .
  • 19 АМИ СЕГА..???

    67 1 Отговор
    МАЙ КЪСНО СЕ СЕТИ МАКРОН ЧЕ ЩАТИТЕ ПОСТАВИХА ВАСАЛНА ЕВРОПА В СРЕДАТА НА БЛАТОТО, СЕГА ВСЯКО МЪРДАНЕ Е ПО БЪРЗО ПОТЪВАНЕ....!
  • 20 Абе не знам,

    47 3 Отговор
    На този етап единствено Макрон има смелост да се озъби на задокеанския Куратор.Да си припомним,неговите думи за Отанчо ,че е в мозъчна смърт.Кой друг европейски лидер би посмял да има това директно поведение спрямо сащ? Няма такъв! В момента той изрича на глас това,което мнозина биха изрекли,но не смеят! Франция винаги е била и.ще бъде велика държава.Независимо кой е начело.Защото народа е закърмен с независимост. Затова в сложни времена има Дю Гол,Валери Жискар Дестен,Жак Ширак. Достойна постъпка!
  • 21 Блез Паскал

    56 2 Отговор
    TиА от ЕС ще се усетят, че USA унищож@в@т Икономиката на ЕС и целят Разп@д на ЕС,
    но ще бъде много късно!
  • 22 Истината:

    61 2 Отговор
    Някой по света, ако не дава на USA да печели на негов гръб,
    Хамериканците веднага казват, че той Застрашава Националната им сигурност!
    В последните години този някой вече е и ЕС, не само Русия и Китай!

    Коментиран от #25

  • 23 Даа!

    52 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Спомням си великолепно,тази омерзителна,долна схема.Уплашиха се ( шефовете) че вероятността да стане президент,е огромна и изпитания трик: Сексуално посегателство.И то- срещу една камериерка- 160 см ,глеждосан патладжан,над 120 кг.С лице като пъпчива тиква( без майтап). Представете си шеф на парите на планетата,да е мераклия на такова чудо? Че той с едно повдигане на веждата може да има всяка супер красаваица,във всеки момент.Но го прецакаха!
  • 24 Шабан

    52 3 Отговор
    Южно американците отдавна са проумели истинските нрави на тези алчни и ненаситни говедари, но останалото свят още живее в илюзии! Дали някога ще им светне червената глимка като на руснаците, не знам!?
  • 25 Соваж бейби

    53 1 Отговор

    До коментар #22 от "Истината:":

    Ами да се съюзят,заедно тези трите !!!
    Шарл дьо Гол изобщо не е бил прост и наивен когато е дистанцирал американците,това е една триглава ламя която иска да погълне целия Свят за нейна изгода !Това е и моето мнение .
  • 26 Кико

    46 0 Отговор
    Сега се сетиха най-после че САЩ съсипва Европа.
  • 27 Спеца

    37 1 Отговор
    Както върви с Европейския съюз скоро ще се свърши.Може и да сме късметлии като не ни щът в шенгена ,да си запазиме левчето,че току виж от еврото как ще си връщаме пак левчето.
  • 28 Ццц

    48 0 Отговор
    Макроне, не прекалявай със смелите изказвания, че ще почнат стачки във Франция. Не разбра ли как действат "съюзниците".
  • 29 Томов

    4 25 Отговор

    До коментар #6 от "Хе, хе,":

    Толкова много неща се произвеждат в България и излизат на светове ата сцена, че ако се пише с примери не би стигнал денят. Но мозъчето ти надали ги проумява тези неща тя България не стига до твойто населено място, а е доста по голяма.

    Коментиран от #38

  • 30 един от многото

    33 1 Отговор
    Никога франсетата няма да забравят как САЩ и Англия ги изтъркаляха за австралийските подводници. Толкова милиарди да ти ги отнемат под носа , не се преглъща лесно!

    Коментиран от #36

  • 31 Госあ

    28 3 Отговор
    Така както ЕС унищожи и ще довърши нашата икономика, така краварите ще постъпят с ЕС малко преди да колабират. Това може само да ме радва.
  • 32 КАжи баба Тенкю..

    13 1 Отговор
    Страшен скандал, няма що, все едно двамаГея да сеОбиждат на Парцал... 😉
  • 33 Щот онзи

    9 0 Отговор
    Аре на ви сега демократични ресурси на десеторни цени , и много робска демокрация от не демократична държава . Ще пълните форт Нокс с всичко което имате. Като ви оберем за 4-5 години , и ще ви оставим пак да заработите някое евро и пак ще се върнем да ви го вземем .967
  • 34 Дянков

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Атлантик плюс":

    Нищо. Няма да видиш , щото господаря ти ще те унищожи , но с усмивка .
  • 35 Стига ва

    10 0 Отговор
    Макароня "предупредил"....ма верно ли? Шъ умръ ут смях ки....тоз ако де Гол го види дирекно ще го сложи на гилотината

    Коментиран от #41

  • 36 Чук

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "един от многото":

    И кат не забравят кво? Голям праз! Те са вече на пързалката
  • 37 Бате Иво

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Атлантик плюс":

    Бе то Китай добре
    Там са само икономически интереси
    Ама Русия
    Да не изкарат молотовката от съветско китайската война
    Че тогава....
  • 38 Бате Иво

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Томов":

    И кво произвеждаме
    Нужници за Уембли
    А златото от Челопеч Асарел и така нататък
    Лично мнение в Челопеч средната заплата трябва да е тридесет хиляди на месец
    Ама няма как
    Америте взимат всичко
    В смисъл 98 процента

    Коментиран от #40

  • 39 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Ще променя темата за кратко и ще попитам всички: Мислите ли, че е добре за нас да влезем в евро зоната?
    ...и сега за смелостта на Макрон. Както много от вас казаха, големите богати държави не са независими. Типичен пример е Германия. Държава обсадена още след края на войната и е все още под диктатурата на САЩ. Това е най-голямата икономика в Европа. Помислете колко по зле да по-малките васали. САЩ от край време използват проста тактика. Купуват цели правителства, а ако откажат, знаете какво става... Аз смятам, че Русия е (пред)последната алтернатива на хората. ...прескачаме тъжната час и идва най-после хубавата част. Все пак са оцелели някои хора и те започват да живеят в модел, много близък до разбиранията на Путин. ( Ами сега😂)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ....

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Стига ва":

    То туй "предупреждение" е за вътрешна употреба. Дава си вид, че има гръбнак. Като се върне в жабария чалмите на социални помощи да не го бият още на летището. Че нещо кинтите свършват, пък зимата иде.
  • 42 9999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "електрически Москвич":

    По-скоро като роби...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Куртев

    0 0 Отговор
    Бабо@беца се усеща .... Тръгна с рогата напред и сега да очакваме да се .... " оНОВИЧОКчи" ;) Дедо ще си смени памперса и ще го погне зло , по каубойски ;)