Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 22:17 968 6

Макрон посети НАСА и разговаря с Камала Харис за сътрудничеството в космоса

  • наса-
  • камала харис-
  • еманюел макрон-
  • сащ

Утре френският президент ще бъде приет в Белия дом от американския си колега Джо Байдън

Макрон посети НАСА и разговаря с Камала Харис за сътрудничеството в космоса  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон посети днес централата на НАСА във Вашингтон и отбеляза важното значение на правилата за дейностите в космоса в първия ден от визитата си в Съединените щати, по време на която ще обсъди с американските лидери въпроси, вариращи от войната в Украйна до отношенията с Китай, предаде Ройтерс.

Макрон пристигна вчера на своето второ държавно посещение в САЩ, откакто зае президентския пост през 2017 г., като се очаква да влезе в словесен спор с президента Джо Байдън заради новите американски субсидии, които разгневиха европейските лидери, изправени пред икономически трудности заради руската инвазия в Украйна.

Първата публична изява на френския президент беше в централата на космическата агенция на САЩ. Той беше придружен в НАСА от американската вицепрезидентка Камала Харис, която заяви, че двамата ще обсъдят сътрудничеството в космоса за справяне с климатичните промени и проблемите в областта на сигурността.

Макрон каза, че космосът се е превърнал "в ново поле на конфликт", и подчерта, че е важно Франция и САЩ да работят съвместно за установяване на правила и норми в откритото пространство, защото имат споделен ангажимент към науката, както и общи демократични ценности.

"В космоса също имаме нарушаващи правилата играчи, държави парии и нови хибридни атаки", заяви френският президент на английски.

Той беше придружаван от френските астронавти Софи Адено и Тома Песке, които са кандидати да участват в мисия на САЩ за изпращане на хора на Луната, в рамките на амбициозния проект "Артемис" ("Артемида"), посочва Франс прес.

Макрон спомена изрично "Артемис" - американска програма с участието и на Европейската космическа агенция, чиято първа безпилотна тестова мисия излетя наскоро.

"Ние сме много нетърпеливи да участваме", каза френският президент, преди да добави с усмивка, предизвиквайки смях у Камала Харис: "Това е много важно за нас, стига да можете да предложите на френски лидер да лети до Луната достатъчно бързо“. Тези негови думи бяха намек за Тома Песке, който бе редом до Макрон.

Държавният глава на Франция и вицепрезидентката на САЩ обещаха да продължат и да засилят двустранното сътрудничество в космоса, особено в областта на изследванията и климата.

След посещението си в централата на НАСА Макрон ще обсъди с американски конгресмени въпроса за околната среда. Той ще има и среща за използването на ядрената енергия за мирни цели с представители на сектора.

Утре френският президент ще бъде приет в Белия дом от американския си колега Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    3 0 Отговор
    Много се състари този човек! Трябва да отиде при путин да му опъне бръчките!
  • 2 Тифани

    4 0 Отговор
    Ще праща вехтата Бриджит на Марс
  • 3 Дааа

    5 0 Отговор
    Сигурно са разправяли на мосю олигофрьон, че са ходили в космоса! Нищо чудно и да им е повярвал!
  • 4 Котка ученият

    8 1 Отговор
    Поръчка за дванадесет подводници за Австралия е безцеремонно изтръгната от ръцете на Париж. Макрон ще проведе разговор с Джеймс Бонд.
  • 5 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    Държавният глава на Франция и вицепрезидентката на САЩ сиреч пълно игнориране от страна на Държавния глава на Щатите.
  • 6 уaйтнoйз

    0 1 Отговор
    велики умове... ще се роди неква епика. гаранция