1 Декември, 2022 13:09 1 042 12

Омари, говеждо и портокалова торта в менюто на Байдън и Макрон

  • джо байдън-
  • меню-
  • еманюел макрон-
  • сащ-
  • франция-
  • говеждо-
  • омари-
  • торта-
  • етикет-
  • храна-
  • чаши

Макрон ще предложи на американския си колега чаша на известна златарска къща

Омари, говеждо и портокалова торта в менюто на Байдън и Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Еманюел Макрон предлага плоча със саундтрака на филма "Един мъж и една жена", Джил Байдън избира най-добрите американски сирена за вечеря: държавното посещение на френския президент показва съперничеството на двете страни в малките жестове на внимание, предаде Франс прес, съобщи БТА.

От Елисейския дворец съобщиха, че Еманюел Макрон ще предложи на американския си колега чаша на известната златарска къща "Christofle", която, наред с други неща, придружава ястията на борда на известния лайнер "Нормандия". Това е препратка към трансатлантическата връзка, но също и към епоха на голям успех за френското ноу-хау: първото пътуване на големия кораб до Ню Йорк през 1935 г. е международно събитие. Френският президент носи и плоча със саундтрака на филма "Един мъж и една жена" (1966) на Клод Льолуш, а самият режисьор е част от френската делегация. Навремето едноименната песен със запомнящия се припев "Dabadabada" (често превеждан като "Chabadabada"), композирана от Франсис Ле, е отличена със "Златен глобус".

Макар от Белия дом все още да не са разкрили какви подаръци ще поднесе Джо Байдън, първата дама Джил Байдън вече показа декора и менюто за тържествената вечеря. Блюдата ще бъдат сервирани под голяма шатра в градините, на маси, отрупани със свещници и цветя в цветовете на двете държави. Менюто включва омари - 200 живи ракообразни, говеждо, тиква от зеленчуковата градина на Белия дом и портокалова торта. По настояване на първата дама ще бъдат поднесени и американски сирена, включително синьо сирене от Орегон - първият произведен в САЩ продукт, спечелил Световното първенство за сирена през 2019 г. Тостовете ще бъдат вдигани с пенливо американско розе, поднесено във френски чаши.

За доброто настроение на гостите ще се грижи харизматичният Джон Батист, музикант от афроамерикански произход, родом от Луизиана, който се изявява в различни жанрове и е носител на награди "Оскар" и "Грами". Виртуозен пианист, мултиинструменталист, композитор и активист за граждански права, този музикален гений е само на 36 години, но вече е записвал с някои от най-големите звезди на музиката - Стиви Уондър, Принс, Уили Нелсън, Лени Кравиц, Ед Шийран. "Той е артист, който прекрачва границите на поколенията. Музиката на Джон Батист вдъхновява и обединява хората", каза Ванеса Валдивия, говорителката на първата дама Джил Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 4 Отговор
    След банкета ще идат за десерта на приема на Baalenciaga

    Коментиран от #3

  • 2 Малееее

    7 0 Отговор
    Туй нещо като ферментира, и като отидеш да се разтовариш, направо ти пръска миризмата мозъка и носа! Не завиждам на този дето ще ги крепи в чистилището!

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Оооо Дончо

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Може ли бе вардарски твоята компетентност да не се намеси? Я пиши за диагоналната сонда как се взема газта на комшията?
  • 4 Отива да се моли

    12 0 Отговор
    защото втората икономика в Европа си отива. Първата икономика Германия отиде в Китай ....геополитика, но пак щатите ще са печаливщи европейците да го и - т.н.
  • 5 Объркано Атлантиче

    15 0 Отговор
    Какво не ви казват:
    Франция вече не може да доставя оръжие на Киев.
    Париж изчерпа запасите си, поради което няма да има повече доставки на оръжия за Киев. Максимумът, на който може да разчита престъпният режим на Зеленски, е хуманитарна и гражданска помощ, съобщава Politico.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Некой си

    3 11 Отговор

    До коментар #5 от "Объркано Атлантиче":

    Ти същите ги плещеше и за Италия, ама сега дават двойно повече от преди. Ти не ги мисли тях. Икономиките им са много по мощни от руската, дето произвежда дронове, закупени от Али баба.

    Коментиран от #9

  • 9 БОЗА

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    ПИИГГС от PIIGGS (Portugal, Italy, Ireland, Great Britain, Greece, Spain)...все икономики,та дрънкат... ;-)



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 защо

    12 0 Отговор
    Говеждо? Нали уж се бореха за климата и трябваше да се махнат кравите. Я насекоми и за тях!
  • 11 електрически Москвич

    13 0 Отговор
    Защо не ядат еко буболечките на Клаус Швааб!? ЕС 2030!?
  • 12 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Малееее":

    То да не е шкембе или зелева чорба,с хляб и много хляб и олио което да плува над манджите в България ,има много вредни храни ,уеш и много болни българи от язва що ли ? !Менюто е много хубаво и здравословно ,поне да покаже на краварите какво е хубава храна .Не само хамбургери и химия ,живущите в САЩ го доказват с нанднормено тегло !