Тема: Украйна

28 Ноември, 2022 10:31 13 090 105

САЩ нямат оръжията, които украинците искат. България може да е ключът в решаването на този проблем

  • оръжия-
  • сащ-
  • снаряди-
  • артилерия-
  • танкове-
  • боеприпаси-
  • украйна-
  • нато-
  • българия-
  • война-
  • русия-
  • заводи-
  • джо байдън-
  • ссср

Обсъжда се възможността НАТО да инвестира в стари заводи в Чехия, Словакия и България, за да се възобнови производството на съветски снаряди

САЩ нямат оръжията, които украинците искат. България може да е ключът в решаването на този проблем - 1
Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Окуражени от успеха си на междинните избори за Конгрес в САЩ, републиканците, които ще разполагат с крехко мнозинство в новия състав на Камарата на представителите, предупредиха правителството на президента демократ Джо Байдън да очаква установяването на много по-строг надзор върху мащабната военна помощ, която то предоставя на Украйна, пише днес в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Демократите очакваха подобни искания и от седмици работят за популяризиране на усилията си да проследяват оръжейните доставки. Както Държавният департамент, така и Пентагонът очертаха планове за повече проверки и за обучение на украинците, които имат за цел да предотвратят попадането на американските оръжия в неподходящи ръце. Досега обаче тези инициативи не успяха да накарат скептиците от Републиканската партия да спрат да настояват за предприемането на одити и на други мерки за отчетност, отбелязва "Вашингтон пост".

Повечето длъжностни лица във Вашингтон са съгласни, че като цяло стремежът към по-голям надзор е за добро. Експерти обаче предупреждават, че съществуват сериозни спънки пред осигуряването на безупречна отчетност за всички оръжия, предоставени на Украйна, и вероятно най-суровите критици на Байдън ще останат неудовлетворени, коментира американският всекидневник. Обикновено проверки се правят единствено в момента на предаване на оръжията на украинските власти. Получателите трябва да извършват "засилено наблюдение" само в специални случаи, като най-често става въпрос за оръжия и военно оборудване, които функционират със секретни технологии. От руската инвазия в Украйна на 24 февруари до началото на този месец американски инспектори са направили само две проверки на място, които покриват едва 10 процента от предоставените от САЩ 22 000 единици оръжие, обобщава "Вашингтон пост".

Западните страни смятаха, че в Европа повече никога няма да има война с артилерия и танкове, и поради това държавите на Стария континент съкращаваха оръжейните си запаси. Те обаче сгрешиха, пише днес друг американски всекидневник - "Ню Йорк таймс".

Когато Съветският съюз се разпадна, европейските държави решиха да се възползват от "дивидентите на мира", като драстично намалиха бюджетите си за отбрана, както и числеността на своите армии и арсеналите си. Близо десетилетие по-късно възходът на "Ал Каида" превърна тероризма в основна мишена на европейските въоръжени сили, като борбата изискваше друг тип военни инвестиции и изграждането на по-леки експедиционни части. Но дори и проточилите се с години военни действия на НАТО в Афганистан имат малко сходства със сегашната война в Европа, която се води с тежка артилерия и танкове. Войната в Украйна, която бе смятана за нещо немислимо, изчерпва скромните запаси от артилерия, боеприпаси и противовъздушна отбрана на европейските "армии бонсай", както ги наричат някои длъжностни лица от НАТО. САЩ разполагат с ограничени запаси от оръжията, които украинците искат и от които се нуждаят, а Вашингтон не желае да пренасочи свои ключови оръжия от специфични региони като Тайван и Южна Корея.

"Един ден в Украйна се равнява месец и дори повече в Афганистан", казва Камил Гранд, експерт по отбрана в Европейския съвет за външна политика, който доскоро беше помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната. През лятото украинците са изстрелвали в Донбас между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден. При руснаците тази бройка възлиза на между 40 000 и 50 000 на ден, заяви високопоставен служител на алианса. За сравнение, САЩ произвеждат само 15 000 снаряда на месец, посочва "Ню Йорк таймс".

Затова Западът прави всичко по силите си да намери съветско оборудване и боеприпаси, а те стават все по-оскъдни. Обсъжда се дори възможността НАТО да инвестира в стари заводи в Чехия, Словакия и България, за да се възобнови производството на съветски 152- и 122-милиметрови снаряди за украинската артилерия. Пречките обаче са многобройни. ЕС одобри плащания в размер на 3,1 милиарда евро за страните членки, които са предоставили военна помощ на Украйна. Този фонд (Европейският механизъм за мир) обаче е изчерпан почти на 90 процента. Досега страните от НАТО са предоставили на Украйна оръжия на стойност около 40 млрд. долара, което е приблизително колкото годишния бюджет за отбрана на Франция.

Според друг служител на алианса по-малките държави са изчерпали своя потенциал, като оръжейните запаси на 20 от 30-те членки са намалели значително. Останалите 10 обаче все още могат да предоставят още оръжия. Това важи особено много за по-големите съюзници като Франция, Германия, Италия и Нидерландия, смята източникът на "Ню Йорк таймс". Войната и нейните зверства започват да се възприемат като нещо нормално и все повече хора се абстрахират от нея, коментира в. "Гардиън". Къде изчезна възмущението? Какво стана с дълбоката ярост? След девет месеца бойни действия западното обществено мнение беше притъпено, започна да заглъхва и да става все по-безчувствено. Хората вече не са шокирани, дори и не са особено изненадани от новините за кръвопролития. Мнозинството от тях все още искат Украйна да спечели, но не се очаква това да се случи в близко бъдеще. При липсата на мирни преговори и на каквито и да било сигнали за облекчаване на ситуацията, умората от войната тласка гражданите към апатия, смята британският всекидневник.

В Италия и Германия се чуват гласове от крайната десница, които се оплакват, че "им е писнало" от войната и нейната прекалено висока цена. Централна Европа е осеяна от протести срещу конфронтирането с Москва. Страните от НАТО предоставиха на Украйна щедра военна помощ в размер на милиарди долари. Последният пакет от европейски санкции срещу Русия обаче многократно беше променян така, че бъде отслабен, и освен това беше забавян, отбелязва "Гардиън". Въпросът за налагането на таван на цените на руския петрол предизвика спорове между съюзниците. Дали обществената подкрепа ще се разколебае още по-силно, предвид това, че войната се превръща в обичаен ежедневен факт, а недоволството се разпространява все повече?, пита се "Гардиън"

Според проучване на социологическата агенция "Опиниънс" подкрепата в Европа за Украйна намалява от лятото и сега възлиза на около 57 процента. Освен това "мирният лагер" расте - шейсет процента от германците например подкрепят дипломацията. В САЩ удовлетворението от военните успехи на Украйна парадоксално доведе до самодоволство и на продължаващите заплахи се обръща все по-малко внимание. Възможно е когато републиканците поемат контрола върху Конгреса, военната помощ да бъде орязана. Украинците са страхотна сила. Те показаха, че могат да победят враговете си. Трябва ли обаче да се боят от приятелите си, пита се британското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    120 13 Отговор
    САЩ няма пък България има.Стига лъжи бе! Търсят кой да плати сметката.

    Коментиран от #5, #23, #29, #34, #44

  • 2 Българин🇧🇬

    121 16 Отговор
    Ааа САЩ нямат България имала аааа... САЩ като нямат оръжие защото разпалват войни по света?

    Коментиран от #93

  • 3 Псевдоним

    112 9 Отговор
    Имам усещането, че тези се измъкват по терлици.
  • 4 Петър

    94 10 Отговор
    Алеле,до къде стигнаха сащците,да инвестират в ретро заводи за старо оръжие.
  • 5 Запознат

    79 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Разоръжават България за да е по лесно на византийците да я превземат. Византийското лобив щатския сенат е мн силно и работи за Византия от десетилетия.

    Коментиран от #16

  • 6 рони

    26 2 Отговор
    Оправете си сайта,трябва да скролвам доста за да стигна до новините.
  • 7 Патриота

    94 20 Отговор
    Българския народ е задължен на Русия, а не на Окрайна която се занимава с фашизъм в 21 век в ослуга на САЩ.

    Коментиран от #21, #83

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    23 17 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Смешна мизерна страна на олигарси,която не зачита народа си.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Към "политиците" и депутатите:

    95 4 Отговор
    Всичките сте ЮДИ, които за няколко сребърника отново ни бутате между къчовете на магаретата. То не бе в Междусъюзническата, в Първата и Втората световни войни, в Студената, в Югославската, а сега и в украинската. Но вие, военолюбци, повечето от които не сте ходили в казарма, не сте помирисвали партенка или калашник ПЪРВИ ЩЕ ИЗБЯГАТЕ, народа пак ще го отнесе. КАТО ТОЛКОВА ИСКАТЕ ДА ПОМАГАТЕ - КАЛАШНИКА И У-КРАЙНА, НО НЕ ВИ СТИСКА, КОЖИЧКАТА ВИ Е СКЪПА, ВАЖНОТО Е ДА ДЕРЕТЕ ЧУЖДИ КОЖИ! Написах го с много гняв!
  • 16 Верно ли

    58 6 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Не на византийците, обаче. На нашите общи съседи по-скоро!
    Престанете да ни набутвате там, където нямаме никаква работа!!! Историята е доказала, че само рашките могат да се справят с укрите - сега гледаме наживо какво е да развържеш бясно куче!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 електрически Москвич

    57 8 Отговор
    Дори пепейците и дебейците да пратят, пак няма да им помогне на окраинците. Ета конец! Окраина болше не будет!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Tуполев 1.6.0

    57 11 Отговор
    Българин официално става спонсор на ядрените терористи от Окрайна. Ако измлатят АЕЦа в Запорожие с бг снаряд дали България няма да е занесена в ядрен апокалипсис?

    Коментиран от #22, #28, #86

  • 21 Българин

    10 38 Отговор

    До коментар #7 от "Патриота":

    България е благодарна на Царска русия.Построила е 1000 паметници.Но на комунистическата и същност няма за какво.

    Коментиран от #26

  • 22 Българин

    18 12 Отговор

    До коментар #20 от "Tуполев 1.6.0":

    А ако е изстрелян от македонски танк даден на Украйна.Ужас значи.Война
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 1957

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    За българия ли викаш това?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хисторик

    63 12 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Червената армия 1944г спаси България от разделяне между Турция и Гърция по желание на Уинстън Чърчил. Сталин съхрани България и върна 1940г Южна Добруджа на Царство България. Българите са двойно задължени на Русия.

    Коментиран от #30, #94, #98

  • 27 Тръмп

    14 55 Отговор
    Руслямска Държава днес отново застрашава мира в Света! Както вече споменах, падането на Берлинската Стена, и разпадането на СССР, приспа бдителноста на Европа, а ново освободените страни от Източния Блок прекалено дълго празнуваха Освобождението! Русия никога не е спирала да дрънка оръжие, и само разядената им от корупция система, която усвояваше бюджета за въоръжаване, за лично обогатяване, спасява положението.
  • 28 Яковлев

    8 61 Отговор

    До коментар #20 от "Tуполев 1.6.0":

    Всеки който не помага на братска Украйна е терорист ,защото РУСИЯ е спонсор на тероризма

    Коментиран от #32, #35, #90

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тръмп

    5 30 Отговор

    До коментар #26 от "Хисторик":

    Е добре де, колко пъти трябва да ви се вадят доказателства за несъстоятелноста на тези твърдения???

    Коментиран от #33, #37

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 3 Отговор
    🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷
    САЩко напълни памперса ‼️‼️‼️
    Великите 3×7
    Стрелят с тапи като от шампанско ‼️‼️
    Пияни Рашки свалят с прашки летящите "Ескалибур" 🥸🥸🥸🥸🥸🥸
  • 32 Борей

    50 5 Отговор

    До коментар #28 от "Яковлев":

    Всички видяхме кой е спонсора на ядрените терористи от Киев.
  • 33 Хисторик

    59 5 Отговор

    До коментар #30 от "Тръмп":

    Доказателствата са, че САЩ и UK бомбардират България , а руснаците не.

    Коментиран от #36

  • 34 Гошо

    53 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В случая не са лъжи Украйна иска съветско оръжие с цел диверсии ,за да може после да обвинява Русия с американско не става тая работа

    Коментиран от #79

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тръмп

    6 35 Отговор

    До коментар #33 от "Хисторик":

    Да! Руснаците просто ни обявяват война и ни окупират! Колко добросърдечни и милостиви!

    Коментиран от #40, #91

  • 37 Прокурор

    50 4 Отговор

    До коментар #30 от "Тръмп":

    Тръмп, ти като всеки американец имаш изкривен поглед върху историческите факти, за това ще си позволя да те осветля: През ВСВ до 1943 г. Турция клони към Хитлеристка Германия. След обрата във войната те обръщат палачинката и там се засилва английското влияние. Мечтата на Чърчил е да се открие втория фронт на Балканите за да се спре съветското напредване към Централна Европа. И сега чети внимателно! В началото на септември 1944г. България все още е съюзник на Германия. На 2.09. Турция по настояване на Чърчил обявява война на Германия и започва да струпва войски на българската граница. Новото правителство на България начело с К. Муравиев и министъра на войната ген. Иван Маринов са принудени да изтеглят войски от Гърция, Македония и Сърбия и по спешност да създадат т.н. "Прикриващ фронт" на турската граница. Обявяването на война от СССР на България парира възможността турските войски да нахлуят. След навлизането на войските на маршал Толбухин в България на 8.09. една част от тях са изпратени на турската граница със същата цел и да подсилят българските войски. Разбра ли??? Андълму???

    Коментиран от #46, #47

  • 38 Аватар

    29 3 Отговор
    ,,Вашингтон не желае да пренасочи свои ключови оръжия ..."Тези оръжия искат украинците,но Вашингтон отказва да им ги даде,заради геополитически интереси в Тайван и Южна Корея.Моля,коригирайте заглавието на публикацията.
  • 39 Един пъг

    15 2 Отговор
    Подлога цял живот подлога
  • 40 Дълбоковиждащия анализатор хохо секса

    23 3 Отговор

    До коментар #36 от "Тръмп":

    Бай Дън,разкрит сте палавнико!Не бяхте ли вие ,който опитвайки се да кара колело,се озовахте на земята,ръкващият се с призраци,продължаващият да търси Джаки?А това ,за оцапания п амперс и нюхането на коси на малки момичета,нека си остане между нас.
  • 41 стоян георгиев

    9 33 Отговор
    България произвежда и продава муниции на Украина Сърбия също другите източни страни също го правят.това ще продължи докато Украина победи.

    Коментиран от #78, #105

  • 42 стоян георгиев

    20 2 Отговор
    Това,пък,що ли ми звучи познато.Нещо като нашето,дайте да дадем.Англосаксонците,май нямаха такава поговорка и принципи,но май бързо се учат от нас.И ний сме дали нещо на света!
  • 43 баба Цола

    33 2 Отговор
    И ние нямаме такова производство.Отдавна всичко беше нарязано на скрап. ТКЗС-та заводи, всичко отиде на вторични суровини. Да попитат Ив.Костов и компания ако не вярват.
  • 44 днес

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Когато Европа се надига против военната подкрепана уккрите и се изразяват чрез протести искания за мирно уреждане на спора чрез дипломатически преговори - ние се включваме последни - сякаш си купуваме фабрика на 10 септември 1944 година. Айде стига...
  • 45 В статията никъде

    27 5 Отговор
    не се споменава България?
    И защо ние да подаряваме оръжия?
    Единствено има смисъл за нас, ако е изгодна сделка!
    САЩ да подпишат договор, че за нашите стари съветски оръжия, ако ги дадем на Украйна, те ще ни доставят БЕЗПЛАТНО поне 20 Ф-35 с въоръжението, обучението, разните радари за управление и наблюдение на боя, някакво сносно ПВО и ПРО с доста ракети и т.н.. И даже това е нищо. Предишният ни военен съюзник, СССР ни достави много повече авиация и най-съвременните за тогава оръжия, а тези сега ни смаят за някакви глупави аборигени?
    Иначе, каква полза имаме, да си подарим оръжията на една НЕнатовска страна и да се "оголим" напълно? И после, дай ни милиарди, ако искаш нови оръжия?
    Няма го майстора....

    Коментиран от #77

  • 46 Тръмп

    8 17 Отговор

    До коментар #37 от "Прокурор":

    Какво настоявал Чърчил? Какъв фронт да се открие на Балканите? Да спира кого?? Показа ви се документ от който става ясно, че искането на Гърция не е за половин България а за Родопския масив така че границата да е на 30 км. на юг от Пловдив! Това първо! Второ, на гласуването което засяга тези искания на Гърция-САЩ гласува против, докато Англия се въздържа! И трето, Турция никога не е имала териториални претенции към България след ВСВ!! Коминтерновски лъжи не ми се слушат!!!

    Коментиран от #64

  • 47 Чудесен коментар!!!

    28 8 Отговор

    До коментар #37 от "Прокурор":

    Браво! Нека новите кухи лейки, наборите след 198Х... в България да разберат, един път завинаги, че англичаните и Западът винаги са били против нас, винаги са искали да ни смажат... А ние винаги сме ги смятали за "наш надежден приятел или съюзник"!!!
    Особено и след 1989-та г. историята. Те ни накараха да си унищожим индустрията, селското стопанство, армията, даже и ценностната ни система, историята, културата, образованието ... то беше даже и ясно, че в такъв случай младите и образованите ще избягат по света, да си търсят реализация или почти сигурно, че ще отидат да работят за тях! Тези така ни излъгаха и ни взеха почти всичко...

    А СССР и някогашната Царска Русия дали пресметнато или исторически така им е било изгодно и на самите тях, НО в повечето случаи са били на наша страна!

    Коментиран от #48

  • 48 Тръмп

    6 17 Отговор

    До коментар #47 от "Чудесен коментар!!!":

    Индустрията ни, Армията ни и Ценностната ни система!!! Господи Боже! И това са ни го разтурили Западняците?!? Та ние сме нямали нито едно от тези три неща, а селското ни стопанство е в пълна разруха още от 1980 година!!!

    Той посочи данни, че още в началото на 80-те години българското селско стопанство е тотално фалирало и е "поставено на изкуствено дишане" от 200 млн. преводни рубли, които СССР отпуска на България ежегодно като компенсация на разликите между високите производствени цени и цените в рамките на СИВ.

    В допълнение проф. Лилков цитира документи, даващи информация за огромен брой предприятия, които "бълват брак": "Фалира и оръжейният комплекс, който в първите години след създаването си трупа печалби, но в следващите години генерира загуби, тъй като пазарите намаляват, големите конфликти в света са потушени.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 е как

    12 1 Отговор

    До коментар #48 от "Тръмп":

    фалира оръжейния комлекс, като още го има и работи здраво??? Поне елементарни справки правете, че да не се излагате

    Коментиран от #52

  • 50 Ти изобщо на Луната ли си живял?

    22 5 Отговор

    До коментар #48 от "Тръмп":

    "...Та ние сме нямали нито едно от тези три неща,..."????
    Значи сме нямали армия и то въоръжена до зъби?
    Да те "открехна", ако не знаеш:
    Вече познавам западните армии много добре. Тогава нашата армия 80-те г., преди да станем "демократични", с онази мощ, боен дух и въоръжение, спокойно можеше да смачка конвенционално и немци и французи и скандинавци, гърци..., а Турия изобщо тогава не можеше и да си помисли, да воюва с нас....
    Ние нямахме атомни оръжия, но други и то доста добре съчетани, бяхме и много добре обучени на тях... Армията ни беше строга и силна система!
    А и за селското стопанство и индустрията също всичко се знае... Виж само колко язовира са останали от онова време? А колко сме построили сега, като "свободна и демократична страна"? В селата, дето имаше някога по 7000 глави овце, сега едва ли да има и стотина, които също вече са на бързо изчезване...

    Коментиран от #51

  • 51 Тръмп

    7 17 Отговор

    До коментар #50 от "Ти изобщо на Луната ли си живял?":

    Аз си мисля че ти изобщо не си служил войник. Нямаше учение на което да не закъса някоя машина, или дори да не може да запали! Масово от цистерните, че и от резервоарите на танковете и камионите се крадеше гориво и се доливаше вода. Приказките за високия боен дух можеш да ги разказваш на някой друг! А колкото се отнася до военните ни заводи, имах “честа” да работя в един от тях през 80-те….пълна скръб! Стари допотопни стругове, преси от ерата на Индустриалната революция….ръчен труд и безхаберие!

    Коментиран от #53, #55, #57

  • 52 Тръмп

    7 10 Отговор

    До коментар #49 от "е как":

    Тогава Нищо не фалираше, и затова накрая фалирахме тотално! Трупал е загуби, година след година, така като земеделието, тежкото машиностроене, завода за полупроводници, за цели проводници, за заШеметяващи устройства…..

    Коментиран от #54

  • 53 ВВС-то и ракетните

    18 3 Отговор

    До коментар #51 от "Тръмп":

    войски бяхме доста добре.
    "Стари стругове"? Ама са си вършили работата, за която са там! Знаеш ли, колко сме изнасяли оръжие и тогава? То не е раснало по дърветата.
    84-88 година бяхме на едно от челните места в света на най-новата, компютърната техника тогава.
    "Дойде демокрацията" и вече от нашите компютри и помен няма...
    Да, имаше и такива, като тебе, дето само мърмореха и тогава, все недоволни. Тези и днеска са си недоволни.

    Коментиран от #56, #95

  • 54 как е трупал загуби

    15 3 Отговор

    До коментар #52 от "Тръмп":

    и продължава да си съществува и да призвежда??? Ти наясно ли си въобще, колко пъти повече военна продукция бълвахме по него време??? И че това беше един от най-печелившите бизнеси на държавата. Стига се излага
  • 55 е и какво

    16 2 Отговор

    До коментар #51 от "Тръмп":

    като някоя машина не е можело да запали, нали за това е учението, да се види кое пали и кое не. Ти да не мислиш, че в другите армии, всичката им техника пали от ряз и на 100%

    Коментиран от #59

  • 56 Тръмп

    8 8 Отговор

    До коментар #53 от "ВВС-то и ракетните":

    Много са ти помпали самочувствието, много паради си изгледал, много фалшиви доклади си чел…..

    Изследователят цитира Доклад от 1988 г. на Емил Христов, секретар по икономическите въпроси на ЦК на БКП, който казва, че 70% от българите са живели през 1987 г. под прага на социалния минимум от 672 лева за четиричленно семейство.

    "В Доклад от декември 1989 г. Петър Младенов казва, че всяка една година, преди 89-а, е била по-лоша от предходната и че са фалшифицирани данните за т.нар. растеж на нашата икономика. Казва, че икономическата политика през последните години преди 1989 г. е била "След нас и потоп". ... Има доклади на Четвърто главно управление на ДС по въпроса как се лъже и как се манипулират данните в статистическите отдели в статистическите институти. България получава упреци от другите държави от СИВ, че информацията, която представя, пречи на нормалното планиране в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ)", уточни проф. Лилков.

    Коментиран от #66

  • 57 А това те издава,

    14 1 Отговор

    До коментар #51 от "Тръмп":

    че никога не си работил и живял в западните страни! Или ако си бил, си брал само ягоди по полетата :)?
    "..Стари допотопни стругове, преси от ерата на Индустриалната революция.."
    В САЩ, Германия или Япония хората са много практични и смятат всичко. Ако една стара машина още си върши добре работата, работниците я познават много добре, наложена е цялата система на бързо реагиране, при повреда или планирани ремонти, то никой не се отказва така бързо от нея. Изплатена е и ти носи само добра печалба...
    Ако правиш инвестиция в машините днес, то това се пресмята много прецизно, кога да стане, как, колко ще се похарчи и кога ще излезе на печалба такава инвестиция!
    То не е само тях да купиш, а обслужващия персонал, обучение, а вграждане в информационната система и производствените вериги на завода? А договорите с доставчика за поддръжка и софтуерни ъпдейтове??? Те за това успяват там да се борят с конкуренцията успешно. Всеки цент "се обръща" по 20 пъти, преди да го похарчат за нещо!

    Коментиран от #65

  • 58 нормален

    16 6 Отговор
    Шепа без морални и неблагодарни политици с нищожна народна подкрепа противопоставиха българия на русия в интерес на щатите подкрепяме действията на украинските нацисти от 2014 година и интересно защо народа си мълчи

    Коментиран от #61, #85

  • 59 Тръмп

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "е и какво":

    Проблема не беше в машините, но ти не четеш! Проблема беше в старшинския и офицерския състав! Крадеше се гориво и се доливаше вода! Ти ми говориш за висок боен дух. Естествено не се крадеше авиационно гориво. Военните заводи “бълваха” патрони и калашници за африканските съпротивителни движения! Продаваше се нелегално! Още помним кораба арестуван в Истанбул, който ужким караше плодове, в която далавера бяха намесени Янчо Таков и Иван Славков. Та колко мислиш се прави от нелегална продажба на калашници???

    Коментиран от #60

  • 60 е то от

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Тръмп":

    това най се печели я

    Коментиран от #62

  • 61 Тръмп

    6 9 Отговор

    До коментар #58 от "нормален":

    Поставиха народа срещу Агресора!!! И защо Народа си мълчи?? Ами защото никой не желае утре Агресора да почука и на нашата врата, та затова Народа не си мълчи, а подкрепя жертвата!

    Коментиран от #63

  • 62 Тръмп

    2 2 Отговор

    До коментар #60 от "е то от":

    Това няма да го коментирам!!!
  • 63 тотално

    9 1 Отговор

    До коментар #61 от "Тръмп":

    са ти объркани представите, няма смисъл да се спори с теб, живей си с илюзиите и не се чуди защо ставаме все по зле
  • 64 Престани

    10 5 Отговор

    До коментар #46 от "Тръмп":

    с глупостите си. От козяк ли те пълнят с такива лъжливи простотии? Абсолютно техен, дебилен почерк.
  • 65 Тръмп

    6 6 Отговор

    До коментар #57 от "А това те издава,":

    Ти не ме учи кое как е на запад! А това което го описваш изобщо не се правеше у нас. Тези сметки ги прави частнича, но не и Държавата която притежава всичко. Ако си правехме сметката, нямаше да имаме металургичен завод чакащ руда от СССР, нямаше да унищожаваме плодородна земя, за да строим завод за тежко машиностроене, който така и ме проработи, ако си правехме сметката, нямаше да закрием готова поточна линия произвеждаща Булгар Рено, и да започне внос на Жигули!! Няма да споменавам отново зШеметяващите устройства, пишещите машини произвеждани в ерата на компютрите….компютърното чудо Правец….щяхме да се съсредоточим в Чушкопеците, но и селското стопанство му се разказа играта след като си замина поколението бабички раждано преди 1944.

    Коментиран от #68

  • 66 под минимум от 672 лева?

    16 4 Отговор

    До коментар #56 от "Тръмп":

    "...70% от българите са живели през 1987 г. под прага на социалния минимум от 672 лева за четиричленно семейство...."
    На онези пари тогава в тогавашната система, това беше доста добър семеен бюджет за 4-члено семейство даже!
    Много от разходите тогава бяха минимални или се покриваха от държавата. За болница например, за посещение и консултация на лекар, даже и на доста добър специалист, не струваше нищо! Лекарствата обече сами си купувахме, ако лечението е в къщи. Отоплението и електричеството бяха само някакви символични суми. Храната беше наша в повечето случаи, добро качество и евтина. Един черен хляб струваше 15 стотинки, смесен или "Добруджа" само 26 стотинки. Билет за градския в София 6 стотинки. Една кифла или баничка струваха по 10 стотинки. Кофичка наше, хубаво кисело мляко беше 18 стотинки. Литър прясно краве млкако около 30 стотинки. Една кутия халва от Долна Митрополия струваше 60 стотинки. Дините в края на сезона струваха 4 стотинки на кило. Слънчогледовото олио беше 1 лев и двадесет стотинки на литър.
    Лагер на море на дете струваше символично 2-3 лева за двадест дена и то организирано, много учители отговаряха за децата там. Храна, спане... всичко влизаше в тези 2-3 лева. При "многодетните семейства" с по 3 и повече деца, даже тези карти за морето или лагер школи, някъде в планинските градчета бяха безплатни! Студентските общежития и столове тогава? На учениците купоните за ядене на обяд струваше 55 стотинки, за вечеря 25 стотинки. И лелкит

    Коментиран от #81, #82, #96

  • 67 Тръмп

    3 6 Отговор
    А бе през 1987 цените не бяха баш такива, но нейсе! Цитата обаче беше по повод нещо друго. Високите трудови успехи на Социалистическата Планова икономика и големите печалби на ВПК. На книга всичко беше ток и жица! Също както и високия боен дух на армията и че ще победим всеки който ни се изпречи на пътя?!?
  • 68 да "не те уча"?

    12 2 Отговор

    До коментар #65 от "Тръмп":

    Как да "не те уча", като виждам, че нищо не знаеш и нямаш изобщо сравнение?
    Просто си се убедил, че тогава "всичко е било много зле", а сега е "светая светих"!
    Знаеш ли, след падането на Берлинската стена работих в едно предприятие по електроника в много напреднала, индустриална, западна страна и нещата, които там произвеждахме, в България ги правехме преди 10-15 години? Учехме ги тогава и в техникумите.
    Онези ми се чудеха, че "всичко знам"! Как няма да ги знам, като още и като практикант в нашите заводи монтирахме такава техника?

    Коментиран от #70

  • 69 Тръмп

    3 4 Отговор
    Ето ти още малко по този повод.

    "След 50-те години на 20-и век ДС е била абсолютно наясно с всичко, което става в икономиката на страната. Всяко предприятие, цех, фабрика, ТКЗС е имало досие в ДС. Паралелно на информацията, която официално е вървяла към Политбюро на ЦК на БКП, която е била розова, е имало и информация за истинското състояние на предприятията - самоотлъчки, неспазване на технологичната дисциплина, огромен брак, разхищаването на средства, кражби на всички нива, фалшифицирането на данни. ДС е наясно, когато към 80-а година започва Перестройката в Съветския съюз, какво е положението в икономиката ни и че процесите ще доведат до промени в системата.
  • 70 Тръмп

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "да "не те уча"?":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 71 Истински българин и патриот !

    7 8 Отговор
    Да дадем всичко, което имаме на Украйна !
    Тя защитава и нас,и по добре от нас !
    Редник Александров.

    Коментиран от #76

  • 72 Тръмп

    2 6 Отговор
    “Просто си се убедил, че тогава "всичко е било много зле", а сега е "светая светих"!”

    Втората част на това изречение е много грешна! Аз бих го перефразирал така. Просто съм се убедил, че тогава всичко е било много-ама много зле, а сега нещата са зле, но вървят в правилна посока, за разлика от тогава! Няма как да постигнеш добри резултати с лоша практика! Сега насоката е вярна, изпълнителите са лоши! Практиката е правилна, но се прилага от грешни хора!!!
  • 73 Любо

    8 6 Отговор
    “ТОЗИ ПРОБЛЕМ”,Е-НЕРЕШИМ!
    УКРАЙНА НИКОГА НЯМА ДА-СЪЩЕСТВУВА,В-ПРЕДИШНИТЕ СИ ГРАНИЦИ!
    А ОСТАТЪКЪТ,ЩЕ Е-СОБСТВЕНОСТ НА-ЛИХВАРИТЕ-ОРКИ!!!
    МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ-РОБИ,ИЗПЛАЩАЩИ-ЛИХВИ!
    КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИШ,НИКО ДРУГ,НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГО НАПРАВИ!!!
    ТЕ И БЕЗ ТОВА НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ КАТО-ДЪРЖАВА..ЛЕНИН ГИ-ОСНОВА,ПУТИН ЩЕ ГИ-ЗАКРИЕ!!!
  • 74 те ни

    1 1 Отговор
    отнеха лицензите, освен американски да произвеждат.
  • 75 Украинка

    6 4 Отговор
    Стига убийства, с тези оръжия убиват украинци от Донецка, Луганска, Запорожка обл и те са украинци не им вярвайте на Киевска хунта. Те и сега живот живеят, а другите умират и мизерстват.
  • 76 Украинка

    9 4 Отговор

    До коментар #71 от "Истински българин и патриот !":

    Най добре всички които искат да дадат оръжие да заминат за Украйна и да я защитават.
  • 77 Украинка

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "В статията никъде":

    Ще има да чака България да и се даде нещо и то от САЩ. Една нормална държава няма да прибере парите, а стока ще даде след 5 години, това е нечуван.
  • 78 Украинка

    8 5 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Не се чуваш, какво говориш, никога фашисти няма да победят. Колко повече продължава война, толкова повече ще загуби киевска хунта.
  • 79 Украинка

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гошо":

    Точно за това искат руско оръжие за да измислят още и още лъжи, за това ги бива. С Полша не стана, чудят се как да разпалят световна война, защото те губят.
  • 80 Нещастници

    7 3 Отговор
    Да умрете всички с НАТО Европа и Украйна със се децата

    Коментиран от #84

  • 81 Хм Хм

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "под минимум от 672 лева?":

    Абе, пич, ти това ли искаш? Да, аз живях по онова време и ходех на бригада за картофи, ягоди и т.н. Бил съм и на така наречените държавни почивни станции, не за 2-3 лв., а за 45-60 лв. за 1 седмица, което пак беше евтино, но и надницата беше 6-10 лв. Повярвай, че по-късно като отидох войник не намерих никаква разлика в условията на тези почивни станции и казармените.
    Защо облъчвате младите с невероятните глупости, които пишете! Много добре си спомням "онова време" и мога да кажа, че беше МИЗЕРИЯ!

    Коментиран от #92

  • 82 Забрви да кажеш

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "под минимум от 672 лева?":

    Също , че съвсем безплатна беше почивката на ЦК, Областни, Окръжни, Общински, Градски комитети на БКП. Можеш да изброиш и същите звена на профсъюзите. Все отбрани хора. А колко бяха онези, които ходеха на почивка веднаж на 5 години? Или на минерални бани, ако се разболеят? Всъщност ти със сигурност си от първите. За това с носталгия си спомняш за тия години, когато без да се "напъваш" се възползваше от тези благинки. А най-важното е, че тогава беше млад, а сега .......!!!! Не се опитвай да манипулираш младите. Те са умни и образовани и не на последно място много по-осведомени от теб. Най-важното имат свободен ИЗБОР. Ето това не схванахте от демокрацията - възможността да избираш!
  • 83 Едуард Петров-Едо

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Патриота":

    Така е, но Руската Империя през 19-ти Век е включвала днешна Украина и още 15 днешни независими държави, между които Казахстан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан, Азърбайджан, Грузия, Армения, Молдова, Литва, Латвия, Естония и др.; може да се види на картата! През 1989 г. падна Берлинската Стена, Германия се обедини, СССР изтегли от бившата ГДР 300 000-та си елитна руска армия, Варшавският Договор преустанови своето действие и седемте негови страни поеха всяка своят Път; България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Естония по тяхна молба бяха приети в Североатлантическия Алианс НАТО! И Русия със своят огромен ядрен арсенал, остана сама (и себедостатъчна)! Руснаците си прибраха ядрените бойни глави от бившите съюзници, после се договаряха с американците, с които непрекъснато за нещо се договарят! Сега-война! Бог да ни пази! АМИН!

    Коментиран от #100

  • 84 Нещастници

    6 7 Отговор

    До коментар #80 от "Нещастници":

    Дано умрете всички в русия, китай и Иран, АМИН
  • 85 Нормален

    4 6 Отговор

    До коментар #58 от "нормален":

    Шепа без морални и неблагодарни проруски политици с нищожна народна подкрепа се опитват да противопоставят България на САЩ в интерес на пРосия, същите проруски негодници подкрепят действията на руските нацисти от 2014 година и интересно защо народа си мълчи

    Коментиран от #87

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Калбо

    3 2 Отговор
    Това нещо може да се спре има организирани протести срещу даването на оръжие на украйна можете да се подпишете и да дадете своят глас срещу даването на оръжие направете го колкото се може по-бързо и тези гласове да бъдат внесени в народното събрание за спиране даването на украйна за оръжие
    Ние не трябва да се месим в тази война ние можем да помогнем само тя да спре колкото се може по-бързо защото това са държави които са много близки на българия там са били нашите първи държави
    Все едно когато се бият двама братя които са твои братовчеди ти вместо да им помогнеш да се реши проблема а ти даваш нож в ръцете на единият

    Коментиран от #97

  • 89 Тон

    3 1 Отговор
    На украйнците само водни пистолети, и водка нищо друго, че са опасни за себе си и за околните!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Тон

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Тръмп":

    Сащ и Англия по същия начин, бомбардират София за да ни освободят от опасните съграждани!
  • 92 Тон

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Хм Хм":

    Нищо не си спомняш!

    Коментиран от #99

  • 93 Ха така

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин🇧🇬":

    Нашите руски разбойници са по добри от другите щото са си наши
  • 94 Ха така

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хисторик":

    И ни натресе болшевизма чрез БКП.За това ли да сме и благодарни че ни огради с ограда от развития свят за да не избягаме
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ха така

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "под минимум от 672 лева?":

    Ех такъв рай беше тогава при соца че ако не бяха ни заградили с ограда колко народ щеше да издуха бе хитрец.Ти ходил ли си някога в нормално развита страна бе.
  • 97 Баро

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Калбо":

    От всичко което си написал излиза че призоваваш света да остави русия да избие всички украинци.
    Това ако не е нацизъм не знам кое е
  • 98 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хисторик":

    Сталин заграби българия за себе си а не я освободи по същия начин заграби и румънея чехословакия унгария полша югославия гдр албания а англия и сащ не са заграбили даже част от държава
  • 99 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "Тон":

    Напротив много добре си спомня майка ми взимаше от операта карти за созопол нейната беше 60 лв а моята за дете беше 25 и взимаше 155 лв заплата в операта при положение че е изкарвала хиляди левове на месец шиеше костюмите на артистите не знам дали знаеш как се шие костюм на оперен артист не е като да си ушиеш къси панталони а месо се ядеше в неделя и после другата неделя за тричленното ни семейство баща ми взимаше 240 лв заплата майка ми и 155 разходите бяха общо 180 лв говорим за храна вода ток и парно без дрехи без лекарства без учебници без играчки а за балканче от 85 лв се молих три години а лада само с 15 годишна вноска от 1500 лв иначе на трамвая и влака аре бягай от тука
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Тая

    2 0 Отговор
    Само Русия другото е пумияр.
  • 105 Т.е никога

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Украйна няма да победи.
Новини по държави: