Last news in Fakti

6 Август, 2013 16:51 1 634 0

Иран започва прозрачна политика и готов на сериозни ядрени преговори

  • иран-
  • хасан рохани-
  • президент
Иран започва прозрачна политика и готов на сериозни ядрени преговори - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Новият президент на Иран, Хасан Рохани, обеща, че правителството му ще се отчита и действа по прозрачен начин, съобщава Би Би Си.

В първата пресконференция след встъпването си в длъжност, г-н Рохани заяви, че ще спази обещанието си да държи в течение народа както за успехите, така  и за неуспехите, които правителството има.

Без подкрепата на хората, правителството "нямат шанс да се изправи пред своите дългосрочни цели", добави той.

Новият ирански президент наследи множество икономически проблеми, евентуален недостиг на храна, както и нови санкции, поставени от САЩ заради ядрената програма на страната.

Рохани заяви, че страната му е готова на „сериозни” преговори за ядрената си програма със западните страни, „без да губи повече време” .

„Мирната ядрена програма на Иран е национален въпрос, ние няма да предадем правата на иранския народ. Ще защитим правата си на основа на международните споразумения”, заяви иранският президент.

В неделя в Белия дом приветства пристигането на Хасан Рохани, но не спомена никакви отстъпки.

"Ако това ново правителство се ангажира по същество и сериозно да изпълни международните си задължения и да намери мирно решение на този въпрос (ядрената политика на Иран – бел.ред.), той ще намери доброжелателен партньор в лицето на САЩ", се казва в съобщение от страна на Белия дом. То дойде след като наследникът на Махмуд Ахмединеджад представи новия кабинет, съставен основно от технократи.

„Ние държим на американския отговор в дела, а не в думи”, заявява Хасан Рохани по повод съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА