Last news in Fakti

4 Август, 2013 22:32 2 394 0

Новият президент на Иран-за диалог, но не с Израел

  • иран-
  • президент-
  • рохани-
  • хасан рохани
Новият президент на Иран-за диалог, но не с Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единственото решение за Иран е диалогът със Запада, а не санкциите. Това заяви новият президент Хасан Рохани в речта си, след като положи клетва, предаде АП.

На церемонията, излъчвана по държавната телевизия, смятаният за умерен Рохани обеща да спазва конституцията и да защитава официалната религия на ислямска република Иран.

За първи път на нея присъстват чуждестранни ръководители, между които лидерите на Афганистан, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан, Армения и Ливан.

Премиерът на Израел  Бенямин Нетаняху обаче остро разкритикува Хасан Роухани, отбелязвайки че и новият държавен глава споделя целта на своя предшественик за унищожаването на израелската държава, предаде АП.

„Израел е рана в тялото на исляма“, заяви в петък Рохани. Президентът обаче ще трябва да балансира между исканията на крайните консерватори, които доминират парламента, и реформистите, чиято подкрепа му помогна да спечели изборите, коментират западни анализатори.

Освен пред натиска на Запада Рохани е изправен и пред сериозната задача да се опита да възстанови икономиката, пострадала както от международните санкции, така и от разточителството на предишното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА